Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 3 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Ook Bosz, laatste der Mohikanen, onder zware druk

Het Nederlandse voetbal dreigt ook de laatste trainer in een grote buitenlandse competitie kwijt te raken. Na het ontslag van Frank de Boer (Crystal Palace), Andries Jonker (VfL Wolfsburg) en Ronald Koeman (Everton) staat nu ook Borussia Dortmund-trainer Peter Bosz onder zware druk.

Droomtransfer

Bosz maakte afgelopen zomer een droomtransfer naar de Duitse topclub, nadat hij slechts één jaar Ajax onder zijn hoede had gehad. Met de Amsterdamse club bereikte hij met aantrekkelijk voetbal verrassend de finale van de Europa League. Maar amper vier maanden nadat Bosz bij ‘Die Borussen’ met veel bombarie een tweejarig contract tekende, lijkt het einde van zijn Duitse dienstverband alweer in zicht. Dortmund won van de laatste zes duels alleen het bekerduel met 1.FC Magdeburg uit de ‘Dritte Liga’ en dat is veel te weinig voor een kapitaalkrachtige club als Dortmund.

In de Champions League won ‘BvB’ zelfs nog geen enkel duel. Van Real Madrid en Tottenham werd verloren en tegen het Cypriotische APOEL Nicosia speelde Dortmund twee keer gelijk. Daarmee is het Champions League-avontuur voor de ambitieuze Duitse club na vier wedstrijden al zo goed als zeker voorbij.

Vliegende start

En het seizoen begon nog weg zo hoopgevend. In de Bundesliga kende Bosz een vliegende start. Met attractief, aanvallend voetbal, zoals we dat kennen van het Ajax van afgelopen seizoen, maakte de Nederlandse oefenmeester een verpletterende indruk op het Duitse voetbal. Voormalig Duits bondscoach Berti Vogts stak zijn bewondering voor het spel van Dortmund niet onder stoelen of banken toen de club na zes duels aan de leiding ging in de Bundesliga.

„Het is een genot om ze aan het werk te zien”, schreef Vogts amper een maand geleden in zijn column voor T-Online. „Dortmund is op dit moment met afstand de beste ploeg van Duitsland. De ploeg is geïnjecteerd met het Ajax-gen. Ze spelen het voetbal dat hij vorig seizoen met Ajax in Nederland speelde.”

Maar niets is zo veranderlijk als de voetbalwereld. Want na de blamerende 1-1 in de Champions League in het eigen Signal Iduna Park woensdag tegen APOEL heeft de Duitse pers de messen geslepen. ‘BvB is nog maar een Euro-dwerg’ kopte tabloid Bild en daaronder: ‘Das war Nixkosia!’

Na de daverende start in de Bundesliga lijken tegenstanders een antwoord te hebben gevonden op de super aanvallende speelstijl van Bosz. En de coach weigert, zoals bekend, concessies te doen aan zijn manier van voetballen. Daarmee begeeft Bosz zich op glad ijs, want in Duitsland vindt men aanvallend voetbal leuk en mooi, maar resultaten zijn er heilig. Het is dan ook de vraag of Bosz het tij nog kan keren bij Dortmund. Vooral vanwege het loodzware programma van de club. Morgen wacht in Dortmund de kraker tegen koploper Bayern München, daarna volgen achtereenvolgens: Stuttgart (uit), Tottenham (thuis), Schalke (thuis), Leverkusen (uit) en Real Madrid (uit). Bosz zelf heeft er in ieder geval nog alle vertrouwen in. „Misschien komt het duel met Bayern voor ons wel op een goed moment”, reageerde de coach woensdag. „De verwachtingen zijn nu niet zo hoog meer. We zitten samen in deze mindere fase en zullen er ook weer samen uitkomen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.