Johan van Boven
Johan van Boven Sport 7 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe KNVB-baas Gudde mist échte passie bij Oranje

Eric Gudde keek tijdens de afgelopen WK-kwalificatiereeks soms met jaloezie naar wedstrijden van landen als IJsland, Zwitserland en Servië. Tijdens die duels zag de nieuwe directeur betaald voetbal van de KNVB een aantal facetten die hij ook graag bij het Nederlands elftal had gezien.

„Er zijn een verschillende factoren die volgens mij een sleutelrol hebben gespeeld in het succes bij die landen”, zei de voormalig algemeen directeur van Feyenoord na zijn eerste werkdag in Zeist. „De continuïteit op het gebied van de bondscoach is heel belangrijk, de selecties hadden een duidelijk geraamte, er was een heel duidelijk spelfilosofie en de passie spatte ervan af.”

Vrouwen

Gudde wil niet beweren dat de afwisseling van de bondscoaches Guus Hiddink, Danny Blind en Dick Advocaat onder hem niet had plaatsgevonden. Maar hij vindt het heel belangrijk dat een groep vanaf de eerste dag van een kwalificatiereeks een en dezelfde man voor zich heeft. „Op die manier kan er een duidelijke filosofie worden overgebracht en daarmee hangt ook passie samen. Die zag ik de afgelopen tijd bij andere landen meer dan bij het Nederlands elftal. Maar de Oranjevrouwen hebben bij het EK laten zien dat het er wel in zit.”

Een van de eerste en belangrijkste taken van Gudde is het aanstellen van een technisch directeur met wie hij vervolgens een nieuwe bondscoach zal benoemen. Inhoudelijk wilde en kon hij daar nog niet al te veel over zeggen. Maar dat is wel het startpunt dat Nederland weer de lijn omhoog moet zien in te zetten.

Genoeg kwaliteit

„Al zal het erg lastig zijn om weer een groot voetballand te worden”, beseft hij. „Rijke clubs uit het buitenland halen onze jonge clubspelers veel te snel weg, in de Eredivisie spelen te veel huurspelers die eigen jeugd in de weg staan en de UEFA heeft Financial Fair Play in het leven geroepen, maar brengt het zelden tot uitvoering. Maar daar wil ik me niet achter verschuilen. Er wordt geroepen dat we nu een mindere lichting internationals hebben, maar daar denk ik anders over. We hebben genoeg kwaliteit in huis. Als IJsland zich kwalificeert voor het WK dan moet ons dat toch ook lukken?”

Het is aan Gudde en zijn nog aan te stellen technisch directeur en bondscoach dat Oranje niet voor de derde keer een eindtoernooi mist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.