Sport

'Negatieve mijlpaal in Italiaanse voetbalhistorie'

Foto van 'Sander Schomaker'

14 NOV 2017

De Italiaanse kranten huilden dinsdagochtend dikke tranen vanwege de uitschakeling van de nationale voetbalploeg voor het WK in Rusland. Met veel gevoel voor drama werd de afgang in het tweeluik tegen Zweden in zwaar overdreven koppen gegoten. ‘Dit is de apocalypse, het einde van de wereld’, kopte Gazzetta dello Sport. Precies deze dramatiek zal komende zomer node gemist worden op het wereldkampioenschap voetbal, waar viervoudig winnaar Italië voor het eerst in zestig jaar niet aanwezig zal zijn.

„Dat is een daverende mokerslag”, zegt Italiaanse voetbalkenner David Endt. „Een aardbeving, of ‘terremoto’ in het Italiaans. Vooral omdat niemand in Italië er serieus rekening mee had gehouden dat het mis kon gaan tegen Zweden. Ik vind het een groot gemis dat ze er niet bij zijn. Ze voegen toch altijd iets bijzonders toe. Italianen dragen een bepaalde stijl en oude allure met zich mee.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Ook sportjournalist en Italiaans voetballiefhebber Emile Schelvis spreekt van een ‘klap voor het Italiaanse voetbal. „Dit dreunt nog wel even door. Toch denk ik niet dat de Italianen in paniek raken. Er zal in ieder geval niet een technisch rapport uitgebracht worden met als titel: ‘Winnaars van morgen’. Het zijn namelijk al winnaars. Italië heeft vier keer de wereldtitel gewonnen en is ook één keer Europees kampioen.”

Alleen bejaarde Italianen kunnen zich de laatste keer (1958) herinneren dat Italië zich niet plaatste voor een WK. Het zal dus wennen worden een WK zonder Italië. „Het zal inderdaad een heel vreemde sensatie zijn om komende zomer in Italië naar het WK te kijken”, gaat Schelvis door. „Ik heb ook medelijden met de zender die de rechten voor dit WK heeft bemachtigd daar. De kijkcijfers zullen ongekend laag zijn.”

„Het WK mislopen is een heel groot pijnpunt”, vult Endt aan. „Toen Italië er in 1958 niet bij was, werd dat al een schande genoemd. Nu is dat nog vele malen erger. Het missen van dit WK wordt een mijlpaal in de Italiaanse voetbalhistorie. De klap komt in Italië veel harder aan dan bijvoorbeeld in Nederland als Oranje een toernooi misloopt. In Italië heeft vijf procent van de bevolking niets met voetbal, de overige 95 procent eet, drinkt en slaapt voetbal. Het is een echte voetbalnatie. Een Italiaan zal je ook nooit horen zeggen: ‘wij hebben niets te zoeken op dit WK’. Dat zijn dingen die Nederlanders zeggen over Oranje. Italië is een echte toernooi-ploeg die altijd kans maakt, dus ze hebben altijd wat te zoeken op een eindtoernooi. Al heeft deze huidige ploeg bijzonder weinig creativiteit, laat staan enige genialiteit. Er speelt in deze lichting geen Baggio of Del Piero.”

De rol van bondscoach Giampiero Ventura is uiteraard uitgespeeld. „Het moment dat Di Rossi op de bank de bondscoach vroeg waarom Insigne er niet in kwam, was alleszeggend”, kijkt Endt terug. ,,Het was een statement op zich en de doodsteek voor de bondscoach.” Schelvis heeft vooral te doen met bondscoach Ventura. „Natuurlijk wordt die geslachtofferd. Die gaat proberen om heel stil ergens onherkenbaar verder te leven, want hij zal altijd gebrandmerkt blijven als de bondscoach die het WK misliep. Ik wens hem succes in dat voetbalgekke land.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

52

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Duurste verdediger ter wereld leider van Oranje

Virgil van Dijk tijdens de training van het (nieuwe) Nederlands elftal. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

2 UUR

Handen in zijn zakken, haar in een knotje en een grote glimlach op zijn gezicht. Virgil van Dijk begon maandag volledig ontspannen aan het nieuwe tijdperk van het Nederlands elftal. Totaal relaxed stond hij aan de rand van het trainingsveld een grote groep verslaggevers te woord, die vooral wilden weten of de verdediger van Liverpool ook zélf vindt dat hij de nieuwe aanvoerder van Oranje moet zijn.

Even daarvoor had bondscoach Ronald Koeman op zijn persconferentie laten vallen dat Van Dijk ‘een optie’ is om de aanvoerdersband bij om de arm te schuiven. Middenvelder Kevin Strootman is waarschijnlijk de andere belangrijkste kandidaat, maar verder is het ver zoeken naar leidinggevende kwaliteiten binnen de jonge selectie van Nederland.

Droom

„Dat is een grote droom”, zei de 26-jarige Van Dijk, toen hem werd gevraagd of hij oren naar die functie heeft. „Waarom?! De aanvoerder zijn van de nationale ploeg… Hallo, dat wil toch iedereen? Ik denk dat het niet te beschrijven is. Maar zover is het nog niet, ik heb daar geen invloed op.”

Hij weet wat het is om aanvoerder te zijn, want bij zijn vorige club Southampton zette de verdediger de lijnen al een keer op die manier uit. „Wat dat betreft maakt het mij eerlijk gezegd niet uit of ik die band draag of niet. Ik speel op een positie waar je als voetballer áltijd leiding moet geven. Dat gaat bij mij eigenlijk altijd een beetje vanzelf.”

84,5 miljoen

Zijn natuurlijke overwicht, rust en verdedigende kwaliteiten hebben van Van Dijk inmiddels de duurste verdediger ter wereld gemaakt. En de duurste Nederlandse speler aller tijden. Afgelopen transferperiode nam Liverpool hem voor maar liefst 84,5 miljoen euro over van Southampton.

Virgil van Dijk is volledig op zijn plek in de defensie van Liverpool. Foto: AFP

Elk item over de geboren Brabander begint dan ook vaak met dat bedrag. Je zal als betrekkelijk jonge speler maar zo’n prijskaartje om je nek hebben hangen, zou je denken. Van Dijk haalt zijn schouders op. „Daar heb ik totaal niet aan moeten wennen. Ik weet dondersgoed dat ik er geen invloed op heb. Ik had nog een langdurig contract bij Southampton en dan kan het dat een club zo’n bedrag vraagt. Ik heb altijd in mijn hoofd gehouden dat er in het leven heel veel zaken zijn die belangrijker zijn dan geld.”

Toch had hij pakweg vijf jaar geleden nooit kunnen denken dat hij nu als de duurste Nederlandse speler ooit te boek zou staan. Hij verkaste toen van FC Groningen naar het Schotse Celtic. Twee jaar later werd hij door Koeman naar Southampton gehaald. Van Dijk kent de nieuwe bondscoach dus al goed. Wat dat betreft hoeft hij niet te wennen nu Oranje bij elkaar is gekomen om met de oefenduels tegen Engeland (vrijdag) en Portugal (maandag) een frisse start te maken.

Tactisch

„Ik ben hem nog steeds heel erg dankbaar dat hij mij naar de Premier League heeft gehaald. In Engeland heb ik heel prettig en met veel plezier met hem samengewerkt. Koeman is altijd heel direct en zal er nooit omheen draaien. Tactisch is hij ook ijzersterk. En met zijn ervaring als centrale verdediger kan hij mij heel veel bijleren, zoals hij dat bij Southampton ook al heeft gedaan.”

LEES OOK


Views

99

FC Twente: in acht jaar van San Siro naar De Vliert?

Marko Janko en Maicon/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:39

FC Twente koerst vooralsnog af op directe degradatie vanuit de Eredivisie naar de Jupiler League. Doordat Roda JC zondag met 0-1 won bij NAC Breda staan de Tukkers laatste.

De perspectieven zijn bovendien niet heel gunstig, want de Enschedeërs weten amper nog wat winnen is. Slechts een van de laatste negentien Eredivisie-wedstrijden leverde drie punten op (1-2 tegen NAC Breda op 9 december). En dat bij een club die nog geen acht jaar geleden kampioen van Nederland werd. Wat is er in hemelsnaam gebeurd in de voorbije jaren?

Snelle opkomst

Laten we niet vergeten dat het succes van FC Twente net zo snel opkwam als dat het verdween. De Tukkers waren in april 2003 namelijk op sterven na dood als de Belastingdienst nog 3,1 miljoen euro verlangt. Het lijkt het einde, maar de gemeente springt bij en leent zes miljoen euro.

Joop Munsterman wordt vervolgens voorzitter en ziet er streng op toe dat er geen cent meer uitgaat, dan er binnenkomt. Daarna gaat het snel. Onder trainer Fred Rutte nestelt de club zich in de subtop, waardoor de inkomsten toenemen en het stadion kan worden uitgebreid. Als Rutte vertrekt wordt er in de persoon van Steve McClaren zelfs een internationale naam binnen worden gehaald als trainer. Op 2 mei 2010 doet hij het onwaarschijnlijke en grijpt de club uit Overijssel de landstitel.

De selectie bestaat op dat moment uit een aantal zeer imposante namen zoals Theo Janssen, Douglas, Luuk de Jong, Cheik Thioté en Blaise N'Kufo.

Leegloop

Hoewel er met McClaren na de titel veel spelers vertrekken, implodeert Twente niet direct. De belangrijkste smaakmaker Bryan Ruiz blijft wel en met onder andere Nacer Chadli, Marc Janko en Nikolaj Michajlov wordt er goed ingekocht. Met de Belgische trainer Michel Preud'homme aan het roer worden er twee prijzen gepakt: de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker, daarnaast zijn de Europese prestaties meer dan behoorlijk. Alleen de landstitel wordt op de laatste dag verspeeld in een rechtstreeks duel met Ajax.

Toch gaat het daar mis. FC Twente mist de Champions League, maar ondertussen hebben ze een selectie die duurder is dan ze zich eigenlijk kunnen veroorloven en ook de andere koste liepen op. „In het seizoen 2012/2013 hadden we 58 spelers in de selectie die gemiddeld 300.000 euro verdienden. Die hadden allemaal een leaseauto. De hypotheek op het stadion was ook vreselijk duur", vertelt Henny Ardesch, die na zijn loopbaan als keeper veel functies vervulde bij Twente, in 2015 tegenover Investico.

Onrealistische doelen

Structureel de Top 16 van Europa halen, is het onrealistische doel dat FC Twente zichzelf stelt. Maar het is nodig om het hoofd boven water te houden. Als vage transferconstructies uitlekken (bijvoorbeeld dat spelers deels waren gekocht met privé-geld van bijvoorbeeld Munsterman en de zogenaamde Doyen-deals) beginnen de problemen met straffen van de KNVB zoals punten in mindering.

Dat Twente sportief boven water blijft, is in de seizoenen 2014/15 en 2015/16 eigenlijk uitsluitend te danken aan Hakim Ziyech. De middenvelder is direct betrokken bij 57 van de 105 doelpunten, waardoor hij een aantal onwaarschijnlijke statistieken produceert.

Proflicentie in gevaar

Vooral dat tweede seizoen is het ontzettend onrustig rondom de club vanwege de Doyen-affaire. Er blijkt dat Twente had gelogen tegenover de KNVB over de manier waarop de Maltese investeringsmaatschappij betrokken is bij het beleid. De voetbalbond dreigt zelfs om de proflicentie af te nemen en de club terug te zetten naar de amateurs.

Zover komt het niet. De licentie wordt slechts voorwaardelijk afgenomen. Verder mag de club drie jaar lang niet Europees spelen, krijgt zes punten in mindering en een boete. De financiële malaise is inmiddels weer bijna net zo groot als in 2003. Forse leningen bij ING en XXII Capital dreigt de Twente niet af te kunnen betalen. Op 16 februari 2017 is de definitieve redding daar, als wederom de gemeente bijspringt met ditmaal een garantstelling van 25 miljoen euro.

Wederopbouw

In de zomer van 2017 ziet FC Twente - na een sportief verrassend stabiel seizoen - de meeste sterkhouders (zoals Kamelo Mokotjo, Matheusz Klich en Enes Ünal) vertrekken, zonder dat er echt geld is om nieuwe aanwinsten te halen. Toch worden er de nodige spelers uit de hoge hoed getoverd. Verschillende spelers worden voor een seizoen gehuurd en Mounir El Hamdaoui en Adam Maher komen in de winter transfervrij binnenlopen.

Toch gaat het sportief dit seizoen allerbelabberst. Want het ontbreekt FC Twente aan een leider zoals Tadic, Ziyech en Mokotjo dat in de voorbije vijf jaar waren. Oussama Assaidi zou het moeten doen, maar nu hij geblesseerd is, zakt het niveau van de ploeg ver weg. Ook Tighadouini, El Hamdaoui en Stefan Thesker zitten regelmatig in de lappenmand.

Tv-optredens

Bovendien vinden de fans het niet prettig dat de in november aangestelde trainer Gertjan Verbeek buiten de wedstrijden om als analist optreedt bij FOX Sports. Met zijn commentaren daar zou hij tegenstanders op scherp zetten. En dat is een nieuw effect. Want sinds dit seizoen komt de onrust en de onvrede van het publiek meer op het bordje van de selectie te liggen dan voorheen.

Echt fijn is de sfeer in de Grolsch Veste dan ook niet. Technisch manager Jan van Halst verliet het stadion zaterdag zelfs voortijdig, omdat er sprake was van een dreigende situatie.

Zes duels

In zes duels (uit tegen VVV-Venlo, ADO Den Haag en Vitesse en thuis tegen Feyenoord, PEC Zwolle en NAC Breda) moet de ploeg zorgen dat het in ieder geval niet direct degradeert. De vijftiende plek is namelijk al zo goed als onbereikbaar.

Dus als Twente niet achttiende wordt, dan moet het nog wel zien te overleven in de play-offs. Als dat niet gebeurt, dan speelt het straks acht jaar na Champions League-duels in San Siro en White Hart Lane op vrijdag in de Vliert of het Lavans Stadion.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

9

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Likeability of 5

Als kind injecteerde Messi zichzelf met groeihormoon

Lionel Messi is figuurlijk uitgegroeid tot de grootste speler ter wereld. Foto: EPA

Foto van 'Johan van Boven'

VANDAAG, 09:18

Het was het schrikbeeld van hemzelf en zijn familie; volgens artsen kampte Lionel Messi als kind met dusdanige groeiproblemen dat hij niet groter dan 1.40 meter zou worden. Dus moest het talentje aan de groeihormonen. In een interview met het Argentijnse América TV heeft hij verteld hoe hij als klein kind zelf de spuit in zijn been zette.

„Ik begon ermee toen ik 11 jaar was”, aldus Messi. „Eerst deden mijn ouders het, maar later deed ik het zelf. Elke nacht stak ik de groeihormonen in mijn been. Het leek op een heel klein potloodje. Het deed niet echt pijn en na een tijdje raakte ik eraan gewend.”

Duur

Met het gewenste effect. Want de de baltovenaar van FC Barcelona is 'ver' boven de 1.40 meter uitgekomen: 1.70 meter. De behandeling was wel een dure grap, maar de Catalaanse club stond garant voor de ruim 100.000 euro die de injecties jaarlijks kostten.

Messi groeide uit tot de beste speler ter wereld, al heeft hij met zijn nationale ploeg nog geen prijs weten te pakken. Komende zomer krijgt hij met Argentinië weer de kans om toe te slaan op het WK in Rusland. De druk is groot. In het interview wilde Messi daar niet al te veel over kwijt: „In elk werelddeel verwachten ze dat Argentinië wereldkampioen wordt. Maar ik probeer geen stappen over te slaan tot juni.”

Titel

Met andere woorden: eerst nog even kampioen worden met FC Barcelona en de Champions League ophalen...

Voor degenen die de Spaanse taal machtig zijn, hier vind je het complete interview met Messi:

LEES OOK


like
user_bc0b770b540dad4d5e8d1bcee1419736952bed49_avatar

Views

200+

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De Ligt moest Sneijders schoenen komen poetsen

Wesley Sneijder en Matthijs de Ligt samen op de bank bij Oranje. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

VANDAAG, 08:01

Matthijs de Ligt begint hard te lachen als hem wordt gevraagd naar de eerste keer dat hij zich bij het Nederlands elftal mocht melden. Wesley Sneijder liet zich gelijk gelden als grote grappenmaker, herinnert de aanvoerder van Ajax zich maar al te goed.

„Kamer 210, zei hij tegen mij. Daar moest ik zijn schoenen komen poetsen, haha. Hij wilde testen hoe ik in elkaar steek. Ik ben er uiteraard niet ingetrapt en niet naar die kamer gegaan", zegt De Ligt. „Maar dat soort dingen zorgden er wel voor dat ik me gelijk thuisvoelde bij Oranje. Hij nam spelers echt bij de hand. Niet alleen door grapjes te maken, maar uiteraard ook aan de hand van tips op het veld. Sneijder is nog steeds een heel goede speler, heeft veel ervaring op eindtoernooien en daar hebben we nu niet veel spelers van in de selectie. We zullen hem, net als Arjen Robben, zeker gaan missen.”

Steunpilaar

Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het Nederlands elftal. Ronald Koeman moet bouwen aan een nieuwe selectie, die goed genoeg is om zich wél voor EK’s en WK’s te kwalificeren. Zo melden zich vandaag in Zeist vijf spelers die nog nooit eerder aan het grote Oranje hebben mogen snuffelen, terwijl De Ligt hier en daar al wordt genoemd als een van de steunpilaren van de nieuwe ploeg. Samen met verdedigers als Virgil van Dijk en Stefan de Vrij moet de pas 18-jarige Ajacied het fundament gaan vormen.

Matthijs de Ligt gaat op de foto met fans van het Nederlands elftal. Foto: ANP

„Ik weet dat dat over mij wordt gezegd, maar ik kom natuurlijk eigenlijk ook pas kijken. Een jaar geleden werd ik voor het eerst uitgenodigd”, aldus De Ligt, die pas drie interlands achter zijn naam heeft staan. Iedereen herinnert zijn afgrijselijke debuut in Bulgarije op 25 maart 2017, toen hij door Danny Blind in het WK-kwalificatieduel voor de leeuwen werd gegooid en twee keer gruwelijk de mist in ging en Nederland met 2-0 verloor.

Het heeft De Ligt nimmer van de wijs gebracht. Sterker nog, bij Ajax is hij alleen maar sterker gaan spelen en draagt hij zelfs de aanvoerdersband van de Amsterdammers. „Het is eerlijk gezegd niet heel anders dan zonder band. Ik schreeuw niet extra veel of hard ofzo”, zegt hij vlak na de 5-2 zege van gisteren bij Sparta. „In de rust stonden we gelijk en dan kun je twee dingen doen: boos met je vuist op tafel slaan of je vertrouwen in de ploeg uitspreken. Ik koos voor dat laatste door te zeggen dat Sparta in de tweede helft vanzelf moe zou worden en wij zouden gaan scoren. Dat gebeurde.”

Bizar

Door de zege gelooft Ajax stiekem nog steeds een klein beetje in de titel. „Het gat is zeven punten en wij spelen nog tegen PSV. In dat duel moeten we een tik uitdelen en dan hopen op misstappen van hun kant.” Maar eerst vandaag de eerste stappen zetten in het nieuwe tijdperk van Oranje. „Er was ooit een tijd dat de Sneijders en Robbens van ons land zich voor het eerst bij het nationale elftal meldden en de oudere generatie afscheid nam. Wat spelers als Sneijder hebben gepresteerd is bizar goed. Nu is het aan ons om een dusdanig goede ploeg neer te zetten dat wij later ook kunnen zeggen dat we het goed achterlaten voor de volgende generatie. Er moeten nu nieuwe jongens opstaan.”

Tegen de debutanten zal De Ligt vandaag in ieder geval niet zeggen dat ze zijn schoenen moeten komen poetsen. „Haha, nee ik ben ook nog maar een jonkie, joh. Voor mij is het nog geen tijd om dat soort grappen te maken bij Oranje.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

 Koningspaar trots op Nederlandse paralympiërs. / EPA

Koningspaar trots op Nederlandse paralympiërs

Sluitingsceremonie Paralympische Spelen in PyeongChang. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben zondag via Twitter laten weten trots te zijn op de Nederlandse paralympiers. De Paralympische Spelen eindigden zondag na de sluitingsceremonie in PyeongChang.

„Prachtige sportmomenten van #TeamNL tijdens de Paralympische Spelen. Trots op onze Nederlandse atleten", was de boodschap op het officiële Twitteraccount van het Koninklijk Huis. Hetzelfde bericht was te lezen op Instagram.

Succesvolste ooit

Met drie keer goud, drie keer zilver en een bronzen medaille waren het de succesvolste Paralympics ooit voor Nederland. Bibian Mentel was met twee gouden medailles de beste Nederlandse in Zuid-Korea. De andere winnaar van goud, Jeroen Kampschreur, mocht de vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie.

Paleis Noordeinde

De medaillewinnaars worden vrijdag 23 maart ontvangen op Paleis Noordeinde. Ze mogen dan samen met de Nederlandse medaillewinnaars van de Winterspelen voor valide sporters op bezoek bij de koning en koningin en prinses Margriet. Voor het bezoek aan het paleis is er eerst nog een officiële huldiging in de Grote Kerk in Den Haag, verzorgd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

76