Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 13 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Marokkanen hongeriger naar succes dan Nederlanders

Daar waar het Nederlandse voetbal in een vrije val is beland, zit het Marokkaanse voetbal juist enorm in de lift. Dit weekeinde plaatste het Noord-Afrikaanse land zich voor het eerst sinds 1998 weer eens voor het WK. „Dat is een enorme boost voor het Marokkaanse voetbal”, reageert Mark Wotte, bondscoach van Jong Marokko.

„Het gehele Marokkaanse voetbal is enorm in opkomst”, legt de 56-jarige oefenmeester uit. „Wydad Casablanca heeft dit jaar de Afrikaanse Champions League gewonnen en in de zomer wonnen we met Marokko onder 20 de prestigieuze Jeux de la Francophonie, een toernooi waar alleen Franstalige landen aan meedoen, door Ivoorkust in de finale te verslaan. Daar komt nu deze kwalificatie voor het WK bij.”

Net als in veel Europese steden gingen uiteraard ook in Marokko de mensen dit weekeinde compleet uit hun dak na de kwalificatie voor het WK 2018. „Wij waren op trainingskamp met Jong Marokko en hebben samen met de spelers in het hotel naar die wedstrijd van Marokko gekeken. Na afloop was er in het hele land echt een explosie van vreugde. Overal zag je vlaggen, toeterende auto’s, families op straat. Een gekkenhuis, maar heel mooi. De mensen hebben zolang moeten wachten en nu eindelijk is Marokko er weer bij op een WK.”

Pijnlijk voor Nederland dat uitgerekend de eerste keer in twintig jaar dat Marokko meedoet, Oranje voor het eerst in zestien jaar ontbreekt op het wereldkampioenschap. „Die vergelijking wordt vaak gemaakt, maar alleen in Nederland. Natuurlijk spelen er hier vier, vijf Nederlandse Marokkanen, maar er spelen ook vier Spaanse- en vijf Franse Marokkanen in de nationale ploeg. Marokko is op dit moment een prachtige mix van ervaren spelers en jonge uiterst talentvolle jongens. Een mix ook van Europese spelers en lokale jongens.”

Inhaalslag

Een vergelijking met het Nederlands elftal valt niet te maken, zegt Wotte. „De opleiding is in Nederland nog steeds veel en veel beter, maar we zijn hier bezig om een inhaalslag te maken. Verder is het onmogelijk om de WK-kwalificatie in Afrika en Europa met elkaar te vergelijken. Wat ik wel kan zeggen is dat ik hier een enorme honger naar succes proef. Ik wil niet zeggen dat het Nederlandse voetbal verzadigd is, want ik kan alleen over Marokko oordelen, maar de honger naar resultaten en aanzien is hier gigantisch.”

Voor Marokkaanse spelers in de Nederlandse Eredivisie wordt het op deze manier een stuk eenvoudiger om te kiezen voor Marokko. „Voor spelers die in Nederland opgroeien zal de keuze altijd 50/50 blijven, denk ik. Het hangt af van hun ervaringen. En het gevoel van waardering. Zo voelde Hakim Ziyech totaal geen waardering in Nederland, terwijl hij hier als een held werd binnengehaald. Dan is de keuze snel gemaakt.”

Van Basten

De uitspraak van voormalig bondscoach Marco van Basten zal deze week nog vaak herhaald worden. ‘Hoe dom kan je zijn om voor Marokko te kiezen, als je voor het Nederlands elftal in aanmerking komt?’, zei Van Basten nadat Ziyech voor Marokko had gekozen. „Dat was geen slimme uitspraak. Maar, ik vind het goedkoop scoren om die nu te herhalen. Van Basten is afgestraft voor die uitspraak nu Marokko wel naar het WK gaat en Oranje niet. Maar in de laatste 25 jaar is Oranje er in negen van de tien keer bij geweest op een WK. Laten we hopen dat Marokko er vanaf nu ook iedere keer bij is.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.