Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 27 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Kluivert vraagt handtekeningen van ploeggenoten

Trots loopt Justin Kluivert na afloop van Ajax-Roda JC (5-1) met de wedstrijdbal onder zijn arm. Na een hattrick mag je de bal altijd mee naar huis nemen, dat is een ongeschreven regel in het betaalde voetbal. En een hattrick maakte het 18-jarige supertalent. Op de bal van Kluivert staan echter allemaal handtekeningen. „Die zijn van mijn teamgenoten”, zegt hij met een grote glimlach. „Ik heb aan ze gevraagd of ze dat wilden doen. We doen het tenslotte als team. Ik heb dit ook aan hun te danken. Dit is een herinnering om niet te vergeten. Hij krijgt thuis een mooi plekje.”

Treffers

De drie doelpunten van Kluivert waren allemaal prachtige treffers. Zelf vond hij zijn tweede (een snoeihard schot hoog in de hoek) het mooist. „Maar de eerste was de belangrijkste, want daardoor gingen we even iets anders de rust in.”

De drie goals kwamen ook allemaal op dezelfde manier tot stand. Op snelheid en techniek trok Kluivert naar binnen en steeds zocht hij de verre hoek. „In de verre hoek, zo hoor je ook te schieten als je naar binnenkomt. Als je hem dan goed raakt is het bijna gegarandeerd een doelpunt.”

Keizer

Kluivert brak vorig seizoen stormachtig door in het eerste bij Ajax, maar onder trainer Marcel Keizer kreeg dit seizoen meestal Amin Younes de voorkeur op de linkervleugel en David Neres op de rechtervleugel. Zelfs toen Younes weken achter elkaar uiterst matig speelde hield de Duitser zijn basisplek. „Dat vond ik niet moeilijk hoor”, kijkt Kluivert terug. „Ik ben jong en ik wist dat mijn kans nog wel zou komen. Vandaag kreeg ik de kans en die heb ik met twee handen gegrepen.”

Kluivert geeft aan dat hij zich de afgelopen maanden niet altijd lekker heeft gevoeld. „Iedere speler maakt weleens een mindere periode door. Dat hoort erbij. Ik kan niet altijd zo spelen als vandaag, al wil ik dat natuurlijk wel. Ik heb ook een hamstringblessure gehad, waardoor ik niet voluit kon. Ik voelde me daarna een periode niet helemaal fit, kreeg ik bijvoorbeeld al in de 58e minuut kramp in een wedstrijd. Daarna ben ik me gaan afvragen hoe dat kon. Toen ben ik harder gaan trainen en extra gaan trainen. Nu voel ik me weer topfit.”

Dat zijn vader nooit een hattrick maakte in de Eredivisie maakt het feest extra mooi voor Kluivert. „Ik hoorde het net, ja hij heeft hier nooit een hattrick gemaakt. Nee, dat betekent niet dat ik hem voorbij ben. Haha, nog lang niet. Maar ik wil de naam Kluivert nog hoger brengen en op deze manier lukt dat. Dit is alleen maar mooi. Ik kijk ernaar uit om volgende week in de basis te staan, al bepaalt de trainer dat natuurlijk. ”

Het feestje rond Kluivert verbloemde niet dat Ajax nog steeds zoekende is. Tegen Roda voetbalde Ajax een helft lang zo beroerd dat het publiek uit frustratie al meerdere keren een fluitconcert liet horen. Ajax voetbalde stroperig, sloom, voorspelbaar en vooral zonder enig plezier. Bizar voor een ploeg die vorige week de grootste (0-8 bij NAC) uitoverwinning in de clubgeschiedenis had neergezet.

Kluivert scoorde vijf seconden voor het rustsignaal en dat was pas het eerste schot op doel van de Amsterdammers in de wedstrijd. „Oh ja, was dat pas het eerste schot?’, vraagt Kluivert. „Wel meteen raak”, reageert hij gevat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.