Camera videoHet bewogen jaar van Max Verstappen

Foto van 'Jeroen Haverkort'

24 NOV 2017

Pech, een ruzietje met teamgenoot Daniel Ricciardo en twee overwinningen vatten het jaar bondig samen voor Max Verstappen. Komende zondag is de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi.

Uitdagend

Na een vijfde plek in Australië is de tweede race in China ronduit sensationeel te noemen: Verstappen start als zestiende, maar finisht als derde. „Het was erg uitdagend”, zegt hij na afloop. „Ik heb in de kwalificatie niet veel kunnen rijden om de balans goed te krijgen, vandaar dat ik de auto voorzichtig naar de finish moest brengen.”

Die laatste opmerking blijkt een voorbode voor de komende races waarin de pechduivel al zijn pijlen op Verstappen richt. In Bahrein begeven zijn remmen het in de twaalfde ronde. Na een naar eigen zeggen ‘saaie race’ in Rusland waar Verstappen vijfde wordt, crasht hij in Spanje al in de eerste bocht door toedoen van Valterri Bottas, ook Kimi Räikkönen is de pineut. „Het hoort erbij.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Ramp

Een ramp, zo typeert Verstappen de race in Monaco. Hoewel hij voor het eerst finisht in zijn woonplaats is hij verre van tevreden. Verstappen start als vierde, maar eindigt als vijfde omdat Red Bull twee verschillende bandenstrategieën hanteert, waarvan teamgenoot Daniel Ricciardo optimaal profiteert.

In Canada, Azerbeidzjan en Oostenrijk valt Verstappen uit. Een defecte accu, wegvallende oliedruk en een defecte koppeling waardoor Verstappen crasht met Fernando Alonso zijn hiervan de oorzaken. Voor het eerst krijgt Verstappen met kritiek te maken. Hij zou te veel van zijn auto vergen. Onzin, zeggen de kenners: een Formule 1-wagen is er immers voor gemaakt om op de max te rijden. Frustrerend voor Verstappen is dat Ricciardo in Oostenrijk voor de vijfde opeenvolgende keer op het podium staat. In Groot-Brittanië en Hongarije eindigt Verstappen als vijfde, maar erg veel vreugde brengt hem dit niet. In Hongarije tikt hij Ricciardo aan die daardoor uitvalt. De Australiër is woedend en eist excuses van zijn teamgenoot: „Doet hij dat niet, dan hebben we een probleem. Ik denk dat Max het simpelweg niet op prijs stelt als een stalgenoot vóór hem rijdt.” Verstappen kiest eieren voor zijn geld en beidt zijn excuses aan die door de goedlachse Australiër worden geaccepteerd.

Ongeduld

België staat voor de deur, een thuiswedstrijd voor Verstappen die zijn tienduizenden landgenoten niet wil teleurstellen. Meer dan ooit is de Nederlander gebrand op een goed resultaat. Maar in de twaalfde GP van het seizoen valt Verstappen voor de zesde keer uit, een ongekend hoog gemiddelde voor een coureur, zeker bij een topteam. Hij steekt zijn frustraties dan ook niet onder stoelen of banken: „Voor een topteam mag dit niet. Dit is niet alleen balen voor mij, maar ook voor de fans die hier komen, veel geld betalen voor een kaartje en dan is het na acht ronden voorbij.”

Op de vraag hoe geduldig Verstappen nog is en hoe lang hij de malaise bij zijn team nog accepteert was hij duidelijk. „Niet lang.” Er wordt volop gespeculeerd over de toekomst van Verstappen. Ligt zijn toekomst nog wel bij Red Bull? In Italië eindigt Verstappen als tiende en in Singapore valt hij voor de verandering weer eens uit, dit keer komt hij in een Ferrarisandwich terecht. „Het is het hele seizoen al slecht. Misschien moet het nog een paar keer fout gaan, dat het daarna een paar jaar goed gaat. We gaan het in Maleisië gewoon weer opnieuw proberen.”

Ommekeer

Zijn optimisme werpt zijn vruchten af, want in Maleisië wint Verstappen voor de tweede keer in zijn loopbaan een Grand Prix. In de vierde ronde passeert Verstappen, die een dag eerder 20 is geworden, de van pole position gestarte Lewis Hamilton, om in het restant van de race niet meer in de problemen te komen. ‘That’s how we do it!’, schreeuwt de Nederlander vol bravoure over de boordradio als hij de Engelsman passeert. Een week later wordt Verstappen tweede in Japan. „Ik kan niet anders zeggen dan dat de auto steeds beter wordt.” Een paar dagen voor de race in de VS, maakt Red Bull bekend het contract met Verstappen tot 2020 te hebben verlengd. Verstappen liet al doorschemeren dat hij bij Red Bull zou blijven, aangezien hij er niets in ziet om als tweede coureur naar Ferrari of Mercedes te gaan. In Texas haalt Verstappen in de slotronde op sensationele Räikkönen in. Als de wedstrijdleiding oordeelt dat de Limburger de Fin buiten de baan heeft gepasseerd en hem een tijdstraf van vijf seconden oplegt is de wereld te klein. Verstappen noemt de dienstdoende steward ‘een mongool’. De kenners zijn verbijsterd over de tijdstraf waardoor Verstappen een podiumplek door de neus wordt geboord, maar er is ook kritiek op zijn woede-uitbarsting.

In Mexico loopt Verstappen, net zoals in Singapore, zijn eerste pole position mis. Maar in de eerste bocht verschalkt hij Sebastian Vettel, waardoor Verstappen zonder problemen zijn tweede overwinning van het seizoen pakt. „Hopelijk kunnen we volgend seizoen vanaf het begin meestrijden om de titel”, zegt Verstappen na afloop hoopvol.

Max' mooiste momenten:

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

59

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Heerenveen maakt einde aan zegereeks PSV

Einde zegereeks PSV na rood Lozano

PSV-trainer Phillip Cocu. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 21:47

Aan de recordreeks van PSV voor eigen publiek is een einde gekomen. Na 22 competitiezeges op rij in het Philips-stadion moest de koploper van de eredivisie tegen sc Heerenveen genoegen nemen met een gelijkspel: 2-2. PSV kwam met 2-0 voor, maar raakte kort voor rust topscorer Hirving Lozano kwijt met een rode kaart. Met tien man moesten de Eindhovenaren in de tweede helft toestaan dat Heerenveen langszij kwam.

PSV had begin september in Friesland met 2-0 verloren van Heerenveen. Lozano werd toen in het Abe Lenstra-stadion met rood van het veld gestuurd. Dat gebeurde zaterdagavond opnieuw. De Mexicaanse smaakmaker sloeg wild met zijn arm naar achteren toen hij wegdraaide bij zijn bewaker Lucas Woudenberg en raakte de linksback van Heerenveen in het gezicht. Scheidsrechter Dennis Higler was onverbiddelijk en trok direct rood. De kans is groot dat Lozano daardoor volgende week de topper in De Kuip tegen Feyenoord mist.

Foutjes

De thuisclub gunde Heerenveen het meeste balbezit. De Friezen combineerden ook veel makkelijker dan de lijstaanvoerder van de eredivisie, die wachtte op foutjes van de tegenstander. Die kwamen er ook en daar profiteerde PSV optimaal van. Balverlies van Stijn Schaars leidde in de 34e minuut tot een hoekschop voor PSV. Daaruit kopte Santiago Arias de openingstreffer binnen.

Een paar minuten later ging Kik Pierie gruwelijk in de fout. De zeventienjarige verdediger speelde de bal in zijn eigen strafschopgebied te ver voor zich uit. Luuk de Jong kon zo simpel zijn negende doelpunt van het seizoen binnenschieten.

Met spits Henk Veerman voor Pierie ging Heerenveen na rust tegen tien PSV'ers in de achtervolging. Het leidde al snel tot de aansluitingstreffer van Schaars. PSV, dat zich beperkte tot tegenhouden, ontsnapte kort daarna aan een strafschop. In de slotfase viel de gelijkmaker alsnog. Reza Ghoochannejhad frommelde de bal langs Jeroen Zoet (2-2). PSV ging daarna plotseling wel aanvallen en dat leidde nog bijna tot de winnende treffer. Het bleef echter bij 2-2, waardoor Ajax de achterstand op PSV kan terugbrengen tot vijf punten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

32

Jan de Jong: Feyenoord moet durven voorop te lopen

Foto van ''

15 FEB 2018

Jan de Jong beleefde vorige week zijn honderdste werkdag in dienst van Feyenoord. De algemeen directeur kijkt terug én vooruit. ‘Het model van Bayern München - met grote merken die een beperkt aandeel nemen - spreekt ons aan.’

Steven van der Hoeven

U startte op 1 november vorig jaar met de opmerking dat u iedere medewerker van de club wilde leren kennen. Alle handen geschud?
Binnen Feyenoord wel, maar het netwerk rondom de club is zó omvangrijk dat ik nog wel wat handen te gaan heb. Al ben ik een eind op streek.

Wat leerde u over Feyenoord tijdens al die kennismakingsgesprekken?
Dat Feyenoord zeer gedreven medewerkers heeft, die de club sterker willen maken en een nog grotere maatschappelijke rol willen laten spelen. Maar ook dat Feyenoord een relatief kleine organisatie is, ter grootte van een MKB-bedrijf, met meer media-aandacht dan een multinational. Feyenoord is topsport, talentontwikkeling, stadion, horeca, retail, media en een maatschappelijke organisatie ineen. Kleine eenheden, verdeeld over meerdere plekken in en om De Kuip. Dat is niet eenvoudig om overzicht over te houden en aan te sturen. Het is daarom onze wens om de totale organisatie van de club en het stadion zo veel mogelijk bij elkaar onder te brengen.

Binnen Feyenoord City?
Nee, mogelijk komende zomer al. Zo kunnen we een slag maken in communicatie en efficiency. We moeten makkelijker bij elkaar binnen kunnen lopen.

Het nieuwe stadion moet het middelpunt worden van een nieuw gebied waarin sport en vrije tijd centraal staan. Kent u inmiddels alle ins en outs?
Veruit de meeste tijd ben ik hier mee bezig geweest. Wat is het maximale financiële risico dat Feyenoord in dit project mag, kan en wil lopen? Nou, dat is echt beperkt. Als Feyenoord City er komt, dan loopt Feyenoord helemaal geen risico en is alles afgedekt in het totale plan. Gaat het onverhoopt níet door, dan is het risico beperkt van 2,3 miljoen tot 5 miljoen euro. En dat hoeven we dan ook niet eens direct af te tikken, maar mogen we langlopend aflossen. De continuïteit van Feyenoord komt dus geen moment in gevaar, en bij het eventueel niet doorgaan pakken we ons verlies en laten we het topsportbudget buiten schot.

Kan Feyenoord dit risico dragen?
Ja, de club is kerngezond. We zitten financieel zó lekker in ons vel, dat we een recordbod van Newcaste United op Nicolai Jørgensen kunnen afslaan. Omdat we meer waarde hechten aan onze sportieve ambities en het bieden van een zo sterk mogelijk team aan onze supporters. Wat Feyenoord City betreft: om een totaalproject van 420 miljoen euro te kunnen realiseren, móét je wel enig risico lopen. Wij doen dit op een veilige manier, de club ligt niet in de waagschaal.

Hoe staat het er nu voor met de financiering?
Het einde van de zomer is voor de financiering een belangrijk toetsmoment. Dan weten we of banken en fondsen meegaan naar de volgende fase. Blijkt de animo onvoldoende, dan zijn we mans genoeg om te stoppen. En dan gaat het dus om een risico van 2,3 miljoen euro voor Feyenoord, over meerdere jaren af te lossen.

Welke signalen krijgt u uit de financiële markt?
Het licht staat op groen. Maar dat zegt niets, want het is nog niet het einde van de zomer. Ik verkoop geen huid voordat de beer geschoten is.

Bij uw aantreden noemde u Feyenoord een maatschappelijk fenomeen. De club loopt met haar sociale programma's voorop in het betaald voetbal. Toch wil u met Feyenoord in de samenleving een nóg grotere rol spelen.
Dat zit in ons DNA - wij zijn opgericht door jonge mensen die samen wilden sporten, die Zuid samen beter en leuker wilden maken. We zijn 110 jaar verder, maar die uitdaging ligt er opnieuw. Obesitas is een van de grootste problemen van Rotterdam en juist in de wijken rondom ons stadion blijft de sportdeelname ver achter ten opzichte van de rest van Nederland. Nou, laten wij nu goed zijn in sport en talentontwikkeling. Wij willen van Feyenoord de sterkste sportclub van Nederland maken. Waar iedereen - jongen, meisje, jong, oud - lid van kan worden. Met sportfaciliteiten en -programma's in de wijken waar het het hardste nodig is. Structureel, met aandacht en laagdrempelig. Basketbal, volleybal, hockey - met Feyenoord kun je straks meer dan alleen voetballen. Je hoort niet alleen bij de club, maar kunt vooral ook meedoen.

Is sportdeelname de verantwoordelijkheid van een betaald voetbalclub? Dit hoort toch veel meer bij de gemeente thuis?
We doen dit samen met de gemeente. Feyenoord is misschien wel het sterkste merk van Rotterdam. En ver daarbuiten. Miljoenen mensen léven met de club. We weten dat wij de aangewezen partij zijn om mensen in beweging te brengen. Welke organisatie heeft er een grotere aantrekkingskracht dan Feyenoord? Precies. Daar moeten we iets mee doen. Daar wíllen we iets mee doen. Feyenoord City wordt een enorme boost voor Rotterdam-Zuid. We helpen jongeren hun toekomstdromen te realiseren. Met banen, stages en makkelijk toegankelijke sportfaciliteiten.

Zien we de inwoners van Zuid straks terug in het nieuwe stadion? Met andere woorden: kunnen zij een kaartje voor een thuiswedstrijd betalen?
Misschien werken ze er wel! Londen heeft laten zien hoe de Olympische Spelen de katalysator kan zijn voor de ontwikkeling van een heel stadsdeel. De wijken werden aantrekkelijker en de welvaart nam toe. Dat kan hier in Rotterdam ook. Het is vervolgens aan de mensen zelf om te bepalen waaraan ze hun geld uitgeven. Feyenoord zal altijd een volksclub blijven, met betaalbare kaartjes. Doordat iedereen op Zuid straks lid kan worden, denken we dat de verbondenheid met de inwoners alleen maar zal toenemen. Iedereen heeft straks wel een zusje of neef die bij Feyenoord sport of extra schoollessen volgt.

Feyenoord City komt eraan, Feyenoord 1 betrekt komende zomer een nieuwe trainingsaccommodatie en voor de jeugdopleiding en amateurtak wordt een gezamenlijk sportcomplex gebouwd. Welke koers gaat de club verder varen? Waar staat Feyenoord voor? 
Feyenoord moet durven voorop te lopen. Wij willen een mooie volksclub zijn, met de focus op topsport en met moderne ideeën. Het zou mooi zijn als we ons van een instituut kunnen ontwikkelen tot een sociaal communicatienetwerk. Wij hebben 2,5 miljoen supporters en zien wereldwijd een groeiende vraag naar live sportcontent. Ik zou graag zien dat we een van de eerste partijen zijn die mediacontracten afsluiten met Facebook, Google en Apple. En daar een vergoeding voor ontvangen. Zodat we onze supporters nog beter kunnen bedienen en de club kan doorgroeien.

Zijn er sportorganisaties die hierbij als voorbeeld dienen?
Ik vind Bayern München het allermooiste voorbeeld. Zij zijn erin geslaagd structureel de concurrentie aan te gaan met de grote clubs in Engeland en Spanje, terwijl er in die landen meer geld omgaat. Bayern heeft met een goed verhaal grote partijen zoals Allianz, Audi en adidas aan zich weten te binden. Zij hebben beperkt aandelen in de club genomen, geld beschikbaar gesteld, zodat de clubleiding kon investeren in stadion, jeugdopleiding en de organisatie. Bayern werd hierdoor als club krachtiger, waardoor het eerste elftal uiteindelijk ook weer sterker werd.

Jullie hebben het contract met adidas net met vijf seizoenen verlengd. 
En daar zijn we waanzinnig blij mee. Hoe wij de verkoop van onze adidas-kleding met onze winkels volledig in eigen hand hebben, is een voorbeeld van modern en slim partnership.

Maar een eventueel aandeel in de club is niet ter sprake gekomen?
Dat is veel te vroeg. Maar het op deze manier binden van grote merken aan Feyenoord zou voor continuïteit kunnen zorgen. Plus onze denk- en innovatiekracht enorm vergroten. Feyenoord heeft tweehonderd medewerkers, zulke internationale A-merken tienduizenden. Het is een mooi model om te onderzoeken, wij geloven in ons verhaal. Het is razend knap hoe Eric Gudde met zijn team Feyenoord in tien jaar tijd na een bijna-faillissement kerngezond en stabiel heeft gekregen. Nu is het tijd om Feyenoord uit te bouwen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

43

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 3

'Een nieuw stadion is de doodsteek voor Feyenoord'

Een schets van hoe Feyenoord City eruit moet komen te zien. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

15 FEB 2018

Hij is niet tegen een nieuw stadion, benadrukt Jos Verveen meerdere keren. Maar als er onverantwoorde risico’s worden genomen met gemeenschapsgeld, kan hij niet anders dan de barricades opgaan. Het ex-gemeenteraadslid van D66 werd in november vorig jaar uit de fractie gezet, omdat hij te kritisch was op zijn eigen partij. Ook wat betreft het dossier over het nieuwe stadion schopte hij regelmatig tegen de schenen van partijgenoten.

Verveen ging als eenmansfractie verder en met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen richtte hij de partij Stadsinitiatief Rotterdam op. Een van de speerpunten: de huidige Kuip moet worden gerenoveerd, nieuwbouw is veel te riskant voor zowel Feyenoord als de stad.

Heilig

Het onderwerp leeft al jaren onder de supporters van de club die vorig seizoen landskampioen werd. Een groot deel van de fans moet er niet aan denken om in een nieuw onderkomen hun helden aan te moedigen. De Kuip is voor hen heilig. Maar Feyenoord wil graag een beter en groter stadion om op die manier weer structureel mee te kunnen draaien in de top.

Maar er is meer dan alleen een nieuw voetbalstadion. Feyenoord City moet met onder meer nieuwe sportclubs, winkels, restaurants en attracties Rotterdam-Zuid uit het slob trekken. Een impuls waar de hele stad van profiteert. Met die gedachte stemde de gemeenteraad van Rotterdam vorig jaar in met het plan 135 miljoen euro te investeren in het nieuwe stadion en de omgeving. Een voorwaardelijk besluit, want Feyenoord City moet nog aan bepaalde financiële voorwaarden voldoen. Daar wordt aan het eind van dit jaar wederom over gestemd in de raad.

Veel supporters van Feyenoord willen het liefst in de huidige Kuip blijven. Foto: ANP

Door te roepen dat er geen nieuw stadion moet komen speelt Stadsinitiatief Rotterdam in op het sentiment dat onder veel supporters leeft. We laten dan ook de term verkiezingsstunt vallen. Daar wil Verveen niets van weten. „Ik bijt me al acht jaar vast in dit onderwerp. Al die tijd probeer ik mensen al te behoeden voor financiële blunders in onze stad. Dus ik zeg dit echt niet uit electoraal oogpunt. Het investeringsniveau is simpelweg veel te hoog. Het stadion is even duur als dat van Bayern München, maar die club heeft een veel hogere begroting. Duitsland is vijf keer zo groot en de tv-inkomsten zijn vele malen hoger. De inschattingen zijn extreem hoog. Zo gaat Feyenoord City uit van vier keer zo veel omzet uit wedstrijdhoreca, 150.000 dagbezoekers buiten de wedstrijden om en een totale omzet die 50 procent hoger ligt dan bij de Amsterdam ArenA. De plaatjes zien er schitterend uit, ook ik was onder de indruk toen ik die voor het eerst zag. Maar je moet natuurlijk wel goed rekenwerk doen en de financiële risico’s zijn simpelweg te groot. Wat dat betreft staan alle seinen op rood, maar de trein dendert gewoon door. Wij willen voorkomen dat die trein uit de bocht vliegt. Want als dat gebeurt komt de toekomst van Feyenoord in gevaar en krijgt ook de stad een enorme financiële klap. Iemand moet aan de noodrem trekken. Bij Feyenoord City zeggen ze dat alles goed is doorberekend en dat er second opinions zijn gedaan. Die heb ik gelezen en daarin staat letterlijk dat de haalbaarheid van alle omzetschattingen sterk afhankelijk is van de prestaties van Feyenoord. Vrijwel alle inkomsten gaan straks - anders dan nu - naar het stadion. Op papier zijn de afdrachten aan Feyenoord weliswaar gegarandeerd, maar als de ambitieuze targets niet worden gehaald komt dat in gevaar. Wethouder Adriaan Visser heeft eerlijk gezegd: dan zakt alles door z’n hoeven. Dan wordt Feyenoord meegetrokken in de financiële malaise, terwijl ze de spelers en andere medewerkers gewoon moeten betalen. Op die manier komt Feyenoord in de shit.”

Bijlappen

Verveen snapt de logica achter het nieuwe stadion niet. Hij vindt dat je eerst succesvol moet zijn en veel geld op de bank moet hebben staan, voordat je kunt zeggen: kom, we bouwen een nieuw onderkomen dat beter bij onze status past. „Stel dat jij dankzij een nieuwe baan een hoger salaris hebt. Dan kun je een groter huis kopen omdat je die hogere lasten kunt dragen. Bij Feyenoord City zeggen ze het omgekeerde: we bouwen een nieuw stadion, zodat de zaken beter gaan. Thuis zeg jij toch ook niet dat je een mooier huis wilt kopen omdat die betere baan dan vanzelf wel een keertje komt? Ze doen aan wensdenken. Als die wensen niet uitkomen, en die kans schat ik op 99 procent, dan zakt het hele kaartenhuis in elkaar. Het stadion en Feyenoord worden dan door de bank verkocht aan de hoogste bieder, tenzij de Rotterdamse belastingbetaler flink bijlapt. Weigert die dat, dan valt alles in handen van een of andere rijke Rus of oliesjeik.”

Feyenoord City is van plan bij de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs een lening af te sluiten van 17,5 miljoen met als onderpand de exploitatie van de huidige Kuip. Dit tot grote verbazing van Verveen. „Tegen de gemeenteraad is gezegd dat alles helder was en dat de financiering geregeld kon worden. Maar nu moet er plots een ‘tussenfinanciering’ komen omdat alle adviseurs betaald moeten worden. Wat gebeurt er als het nieuwe stadion dreigt niet door te gaan? Dan zeggen ze: we hebben nu al 17,5 miljoen euro geïnvesteerd en er is ook nog een lening van de gemeente van 7,9 miljoen. Zo komt Rotterdam met de rug tegen de muur te staan.”

Twaalf vragen

De enige manier waarop de nieuwbouw door kan gaan is door een steenrijke filantroop die een paar honderd miljoen schenkt, stelt Verveen. „Dan zeg ik: ga je goddelijke gang. Maar met gemeenschapsgeld mag het niet gebeuren. Dan kun je beter voor veel minder geld De Kuip renoveren zonder overheidsbijdrage.” Verveen heeft twaalf vragen gesteld over de kwestie aan het College van Burgemeester en Wethouders en wacht op antwoord.

Ruud Bijl, woordvoerder van Feyenoord City, reageert met de opmerking dat iedereen mag vinden wat hij van de plannen vindt. Dus ook Jos Verveen. Wel wil hij toevoegen dat er niets ongebruikelijks is aan de op handen zijnde deal met Goldman Sachs. „Zodra de overeenkomst is getekend zullen we de details openbaar maken, zoals we met alles doen. Alles is te lezen op onze website.”


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

400+

Bij handhaving trakteert Michiel Kramer op kroketten

Michiel Kramer houdt tijdens zijn eerste training als Spartaan een balletje hoog. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Johan van Boven'

13 FEB 2018

Er werd bij Sparta nog nooit zo veel over kroketten gepraat als dinsdagochtend. Medewerkers, supporters, journalisten; allemaal begonnen ze op een gegeven moment over de snack, terwijl even verderop Michiel Kramer zijn eerste training als Spartaan afwerkte. Twee weken geleden liet de spits zijn contract bij Feyenoord ontbinden om een nieuw avontuur aan te kunnen gaan.

Kramer kwam niet meer aan spelen toe en verloor in Rotterdam-Zuid het plezier in het voetbal. En dat bij de club waar hij als klein jongetje al op de tribune zat. Toen hij tijdens de rust van het bekerduel met Heracles Almelo op het veld een broodje kroket at, was het over en sluiten voor hem. Giovanni van Bronckhorst zette hem uit de selectie en niet veel later besloten de twee partijen uit elkaar te gaan.

Ware verhaal

De ‘kroket-gate’ leek een bewuste actie van Kramer om een breuk te forceren. Maar na de oefensessie bij zijn nieuwe club ontkende hij dat. „Dan had beter kunnen gaan vechten met de trainer ofzo, nu at ik alleen maar een broodje.” Verder wilde de 29-jarige Rotterdammer niet meer op het incident terugblikken. Er is genoeg over gezegd en geschreven, vindt hij. Om eraan toe te voegen: „Het ware verhaal vertel ik nog wel een keer, als ik denk dat de tijd er rijp voor is. In een biografie? Haha, dat zou kunnen.”

Ook verder terugblikken op zijn periode bij Feyenoord ziet Kramer niet zitten. Hij stond zowel met de KNVB-beker als de kampioensschaal op de Coolsingel, op 3,5 kilometer van het stadion waarin hij nu moet knokken tegen degradatie. „Ik heb mijn droom verwezenlijkt en de manier waarop ik ben vertrokken bij Feyenoord heeft er echt niet voor gezorgd dat het een nachtmerrie is geworden.”

In Spangen hoopt hij het voetbalplezier te herontdekken. Want wekelijks met de pest in zijn lijf op het trainingsveld staan, was voor hem geen pretje. „Maar als ik in de auto stapte was ik alles gelijk weer kwijt. Ik heb twee kindjes en een vrouw, dan heb je genoeg afleiding om je niet druk te hoeven maken over voetbal.”

Dick Advocaat weet als geen ander hoe hij een in zijn eer aangetaste voetballer het naar zijn zin moet maken. De trainer van Sparta greep de eerste oefensessie van Kramer direct aan om met hem te dollen. „Moet je ook niet nog even afwerken”, zei hij tegen de spits, die in de dug-out plaatsnaam terwijl zijn ploeggenoten een paar ballen op doel schoten. „Dan schiet je er misschien weer een keer een bal in. Aan de andere kant weet ik natuurlijk hoe lui je bent…”

Duidelijkheid

De Haagse humor van Advocaat was voor Kramer niet de reden dat hij (alsnog) voor Sparta koos. Het gaat hem vooral om de duidelijkheid die de ex-bondscoach zijn spelers altijd geeft. „Of ik dat aspect bij Feyenoord heb gemist? Misschien wel…” Zijn grote glimlach verraadde dat hij net zo goed volmondig ja had kunnen antwoorden. „Maar het is nu belangrijker dat we met Sparta in de Eredivisie blijven, daar zal ik alles aan doen.”

En dan neemt hij plotseling het K-woord zelf in de mond. „Als we ons handhaven krijgt iedereen die bij Sparta werkt een broodje kroket van me!”


Views

100+

Camera videoDagje Federer in Ahoy: ‘Ik kan hem bijna aanraken’

Federer tijdens zijn eerste training in Rotterdam.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

12 FEB 2018

„Wow, hij praatte tegen ons!” Een stuk of acht ballenjongens zijn helemaal uitgelaten dat dé Roger Federer ‘Later guys, I promise’ tegen ze zegt na een verzoek om een selfie en een handtekening. De beste tennisser ter wereld is in Rotterdam voor de 45e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament en dat gaat niet ongemerkt voorbij. De 20-voudig Grandslamwinnaar is de rust zelve, maar rondom hem heen is iedereen in rep en roer. Pers, fans en bobo’s, allemaal willen ze iets van de Zwitser die in Ahoy continu wordt vergezeld door twee man beveiliging.

Dikke bonus

Dat Federer in Rotterdam is noemt toernooidirecteur Richard Krajicek een dikke bonus: „De afgelopen jaren hebben topspelers zich weleens kort voor het toernooi moeten afmelden, nu konden we vorige week positief nieuws brengen. Ook weleens leuk.”

Voor Federer was Rotterdam ‘een optie’ nadat hij de Australian Open had gewonnen. „Ik had niet verwacht in Melbourne te winnen”, zegt hij op een drukbezochte persconferentie waarvoor sommige journalisten zich voor het laatste moment hebben opgegeven. Want niet alleen de kaartverkoop ging de hoogte in nadat bekend was dat Federer naar Nederland zou komen, maar ook de vraag om accreditaties.

Selectiever

Mooie bijkomstigheid is dat Federer in Rotterdam de nummer 1-positie van Rafael Nadal kan overnemen. Hij moet dan wel de halve finales halen in Ahoy. „Het is een mooie uitdaging, ik ga ervoor. Dat ik na zoveel jaar in Rotterdam weer de nummer 1 van de wereld kan worden is een mooi toeval. Ik kwam hier 19 jaar gelden voor het eerst. Samen met het toernooi van Marseille beschouw ik Rotterdam als mijn internationale doorbraak. Ik bereikte twee keer de kwartfinale en een ranking waarmee ik verder kon. Daarna won ik zes maanden geen partij meer, maar dat terzijde, haha.”

Als Federer het lukt om Nadal af te lossen is hij met zijn 36 jaar de oudste nummer 1 ooit. „Ik vind het niet lastig om ouder te worden. Oké, ik moet wat meer rust nemen en ik ben wat selectiever in het kiezen van mijn toernooien, maar dat is niet erg. Het enige wat ik niet zo leuk vind is dat ik vroeger aan een warming-up van vijf minuten genoeg had om aan een wedstrijd te beginnen. Nu doe ik daar een uur over en ben ik vaak al kapot als de partij begint, haha.”

Zenuwachtig

Na de persconferentie staat er een training op het programma. Op court 1 staat Tim van Rijthoven al ongeduldig te wachten op Federer. Als de Nederlander de laatste kwalificatieronde had gewonnen was hij woensdagavond op het centre court de tegenstander van de Zwitser geweest in plaats van de Belg Ruben Bemelmans. „Erg jammer dat het me niet is gelukt om me te kwalificeren voor het hoofdtoernooi, maar dit is ook mooi”, glundert Van Rijthoven na de training. „Richard Krajicek belde me zondagavond of ik wilde trainen met Federer. Ja, natuurlijk wilde ik dat. Federer is een legende. Ik was best wel zenuwachtig, maar na de eerste bal was dat gelukkig over.”

Terwijl de twee mannen aan het inslaan zijn stroomt de tribune vol, De meeste mensen kiezen ervoor om zo dicht mogelijk bij de baan te staan. De trainingspartij trekt meer bekijks dan de wedstrijd die tegelijkertijd wordt afgewerkt op het centre court tussen Martin Klizan en Feliciano Lopez. Federer is bijna aan te raken. Mobiele telefoons worden omhooggehouden om maar zoveel mogelijk foto’s te maken. Dit tot groot ongenoegen van een paar dames op leeftijd die wél netjes op de tribune zitten. „Er staat toch bewaking bij? Waarom grijpt die niet in, zodat de mensen die zitten ook wat kunnen zien?”

Heinde en verre

Opmerkelijk is het grote aantal bewonderaars voor Federer die uit het buitenland komen. Iedereen wil de maestro aan het werk zien. Of je nu uit Rozendaal komt zoals Jacco, Düsseldorf zoals Niclas of Genève zoals Edward, allemaal zijn ze in de auto gestapt om Federer aan het werk te zien. „Het is ongelooflijk om zo dichtbij te kunnen staan, ik kan hem bijna aanraken”, zegt Niclas. „Ik wilde eerst geen kaarten kopen, maar toen ik hoorde dat Federer hier zou spelen bedacht ik me geen moment. Het is maar twee uur rijden vanuit Düsseldorf, een kleine moeite om zo’n grootheid aan het werk te zien. Ik ben een grote fan, ik heb Federer zien spelen in Halle, Wimbledon en de Australian Open en het verveelt nooit.”

De training duurt een uur. Federer bedankt Van Rijthoven vriendelijk voor zijn diensten, gaat met hem op de foto en deelt dan nog wat handtekeningen uit. De bewaking maakt haast. „Aan de kant, aan de kant!”, wordt er geroepen en daar gaat Federer met in zijn kielzog zijn vele bewonderaars. Hij heeft nog wat afspraken staan en hij wil later op de dag ook nog even trainen op het centre court. Daarna gaat hij naar zijn hotel om naar de samenvattingen te kijken van de Olympische Winterspelen. „Schaatsen vind ik leuk om te kijken, daar zijn jullie goed in toch?” lacht hij. „En daarna vroeg naar bed.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

53

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Kramer maakt seizoen af bij Sparta Rotterdam

Kramer maakt seizoen af bij Sparta Rotterdam

Michiel Kramer (r) baalt na een 1-1 gelijkspel tegen VVV-Venlo. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

12 FEB 2018

Michiel Kramer maakt het seizoen af bij Sparta Rotterdam. De 29-jarige spits zat zonder club nadat hij in samenspraak met Feyenoord zijn contract had laten ontbinden. De aanvaller tekent een contract tot het einde van het seizoen bij de ploeg uit Rotterdam-West.

„Sparta speelt de laatste weken prima, maar de punten zijn er nog niet", beseft Kramer. „We gaan er alles aan doen om dat te veranderen en Sparta in de eredivisie te houden."

Al eerder belangstelling

Kramer stond in de winterstop ook al in de belangstelling van Sparta. Ook NAC Breda en ADO Den Haag probeerden hem toen over te nemen. Hij voetbalde voor zijn periode bij Feyenoord voor NAC, Volendam en ADO.

Sparta is de hekkensluiter van de eredivisie. Het elftal van Dick Advocaat heeft twee punten minder dan FC Twente. Beide clubs treffen elkaar zondag in Enschede.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

63

Kunstschaatster heeft 'Epke Zonderland momentje'

Camera videoKunstschaatster heeft 'Epke Zonderland momentje'

Nog nooit werd deze sprong op de Olympische Spelen uitgevoerd. Foto: Videostill.

Foto van 'Hester Ramaker'

12 FEB 2018

De Amerikaanse kunstschaatster Mirai Nagasu heeft een echt 'Epke Zonderland-momentje' op de Olympische Spelen laten zien. Ze schreef geschiedenis toen ze een driedubbele axel uitvoerde tijden haar kür. Ze is daarmee de eerste Amerikaanse vrouw die deze sprong op de Olympische Spelen liet zien.

Juichen van geluk

Al eerder voerden twee andere Amerikaanse vrouwen, Tonya Harding en Kimmie Meissner, de sprong ook uit, maar nooit tijdens de Olympische Spelen. Na haar kür juicht Nagasu het uit van geluk, en dat is een mooi moment om te zien!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+