‘Hersenletsel is wat anders dan hersenschade’

14 november 2017 om 16:48 door Jeroen Haverkort
‘Hersenletsel is wat anders dan hersenschade’
Alan Shearer, koppend in actie voor Newcastle United.

Wat is de link tussen dementie en voetbal? Bestaat die er überhaupt wel? Alan Shearer scoorde er in zijn actieve loopbaan lustig op los voor onder meer Blackburn Rovers, Newcastle United en de Engelse nationale ploeg. Veel van zijn goals maakte hij met zijn hoofd en dat baart hem zorgen. „Als je met voetballen begint, dan weet je dat je last kunt krijgen van je enkels, knieën of rug. Maar hoe zit dat met je hersenen? Ik had dat graag willen weten toen ik speler was.”

Dementie

Hij besloot een documentaire te maken die onlangs op de BBC te zien was: Dementia, Football and Me. „Er is weinig bekend wat het verband is tussen voetbal en dementie”, aldus de voormalige spits. „Terwijl nu alles wordt gecheckt bij een speler. Zijn de knieën goed? Heeft hij hartproblemen? Drinkt hij? Gebruikt hij drugs? Als dit het geval is wordt hij opgelapt door een dokter of psychiater. Ik vind het ongelooflijk dat je hersenen niet worden onderzocht.”

De docu van Shearer:

 

„Er moet inderdaad meer onderzoek komen”, zegt Danny Hesp, oud-voetballer voor onder meer Ajax en NEC en momenteel voorzitter van de Vereniging van Contractspelers. „Maar ik heb niet de indruk dat dit onderwerp ontzettend leeft bij de spelers van nu. Ik krijg er in ieder geval geen vragen over van de jongens die bij ons aangesloten zijn. Toen ik zelf voetbalde maakte ik me ook niet druk. Ik was een verdediger, heb drie keer een hersenschudding gehad, maar dat leverde geen problemen op. Maar met de kennis van nu moeten we het beter onderzoeken. Er zijn natuurlijk gevallen bekend van boksers en American Footballspelers die blijvende hersenschade hebben opgelopen door het beoefenen van hun sport. Maar die sporten zijn niet één-op-één te vergelijken met voetbal. Toevallig hebben we donderdag een bijeenkomst met de internationale spelersvakbond FIFPro waar dit onderwerp ook op het programma staat.”

Vermoedens

Bij die bijeenkomst is ook Vincent Gouttebarge aanwezig. De Franse oud-prof van onder meer Auxerre, FC Volendam en FC Omniworld (nu Almere City) is als medische wetenschapper verbonden aan het Coronel Instituut. „Er is wetenschappelijk bewijs dat je van koppen hersenletsel kunt oplopen”, zegt hij. „Maar bij letsel moet je denken aan een hersenschudding. Blijvende hersenschade, wat het geval is bij Alzheimer, is echter nog niet wetenschappelijk aangetoond. Er zijn echter wel vermoedens dat dit het geval is, daarom is het ook goed dat we dit blijven onderzoeken. Het is daarom goed dat Shearer die docu heeft gemaakt, ik heb begrepen dat de Engelse voetbalbond FA en de Engelse spelersvakbond PFA geld vrijmaken voor verder onderzoek.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!