‘Hersenletsel is wat anders dan hersenschade’

Alan Shearer, koppend in actie voor Newcastle United.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

14 NOV 2017

Wat is de link tussen dementie en voetbal? Bestaat die er überhaupt wel? Alan Shearer scoorde er in zijn actieve loopbaan lustig op los voor onder meer Blackburn Rovers, Newcastle United en de Engelse nationale ploeg. Veel van zijn goals maakte hij met zijn hoofd en dat baart hem zorgen. „Als je met voetballen begint, dan weet je dat je last kunt krijgen van je enkels, knieën of rug. Maar hoe zit dat met je hersenen? Ik had dat graag willen weten toen ik speler was.”

Dementie

Hij besloot een documentaire te maken die onlangs op de BBC te zien was: Dementia, Football and Me. „Er is weinig bekend wat het verband is tussen voetbal en dementie”, aldus de voormalige spits. „Terwijl nu alles wordt gecheckt bij een speler. Zijn de knieën goed? Heeft hij hartproblemen? Drinkt hij? Gebruikt hij drugs? Als dit het geval is wordt hij opgelapt door een dokter of psychiater. Ik vind het ongelooflijk dat je hersenen niet worden onderzocht.”

De docu van Shearer:

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

„Er moet inderdaad meer onderzoek komen”, zegt Danny Hesp, oud-voetballer voor onder meer Ajax en NEC en momenteel voorzitter van de Vereniging van Contractspelers. „Maar ik heb niet de indruk dat dit onderwerp ontzettend leeft bij de spelers van nu. Ik krijg er in ieder geval geen vragen over van de jongens die bij ons aangesloten zijn. Toen ik zelf voetbalde maakte ik me ook niet druk. Ik was een verdediger, heb drie keer een hersenschudding gehad, maar dat leverde geen problemen op. Maar met de kennis van nu moeten we het beter onderzoeken. Er zijn natuurlijk gevallen bekend van boksers en American Footballspelers die blijvende hersenschade hebben opgelopen door het beoefenen van hun sport. Maar die sporten zijn niet één-op-één te vergelijken met voetbal. Toevallig hebben we donderdag een bijeenkomst met de internationale spelersvakbond FIFPro waar dit onderwerp ook op het programma staat.”

Vermoedens

Bij die bijeenkomst is ook Vincent Gouttebarge aanwezig. De Franse oud-prof van onder meer Auxerre, FC Volendam en FC Omniworld (nu Almere City) is als medische wetenschapper verbonden aan het Coronel Instituut. „Er is wetenschappelijk bewijs dat je van koppen hersenletsel kunt oplopen”, zegt hij. „Maar bij letsel moet je denken aan een hersenschudding. Blijvende hersenschade, wat het geval is bij Alzheimer, is echter nog niet wetenschappelijk aangetoond. Er zijn echter wel vermoedens dat dit het geval is, daarom is het ook goed dat we dit blijven onderzoeken. Het is daarom goed dat Shearer die docu heeft gemaakt, ik heb begrepen dat de Engelse voetbalbond FA en de Engelse spelersvakbond PFA geld vrijmaken voor verder onderzoek.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Dit is de nieuwe F1-auto van Max Verstappen
Likeability of 5

Dit is de nieuwe F1-auto van Max Verstappen

Red Bull toont bolide voor Verstappen

Foto van 'D. van Aken'

GISTEREN

De nieuwe bolide waarin Max Verstappen het komende seizoen rondjes rijdt in de Formule 1 is maandag gepresenteerd door Red Bull Racing. De kleuren van de auto zijn iets anders dan de fans gewend zijn van Red Bull.

Lelijke beugel

De F1-wagen van Verstappen is nu blauw, met zwarte en zilveren vlakken. Maar volgens Red Bull kan de kleurstelling van de auto nog veranderen. Tijdens het testen volgende week op het Circuit van Barcelona zal de definitieve kleurstelling voor 2018 worden onthuld.

Op de foto's die zijn vrijgegeven door het raceteam is de nieuwe halo-cockpit goed te zien. Verstappen liet eerder al weten dat hij dit er lelijk uit vindt zien. De verplichte beugel moet de coureurs beschermen tijdens een ongeluk.

RB14

De nieuwe wagen draagt de naam RB14. Verstappen en zijn Australische teamgenoot Daniel Ricciardo moeten met de auto vanaf maart voor successen gaan zorgen in de Formule 1.

Ricciardo rijdt maandag de eerste kilometers in de RB14. Dat gebeurt op het circuit van Silverstone, op een steenworp afstand van het hoofdkwartier van het team.

Het nieuwe Formule 1-seizoen start op 25 maart met de GP van Australië.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

1k+

Wordt de titelstrijd toch nog spannend ?

Foto van 'Jeroen Haverkort'

GISTEREN

Is het gat van vijf punten met nog tien wedstrijden te gaan nog te dichten? Waar liggen de kansen voor Ajax?

Averij

Opnieuw liep PSV averij op tegen sc Heerenveen. Eerder dit seizoen verloor de koploper in Friesland, nu kwam het in eigen huis niet verder dan 2-2 en verloor het Hirving Lozano ook nog eens met rood. De Mexicaanse topschutter mist zo de topper van volgende week tegen Feyenoord. „We staan nog steeds bovenaan, dus er is geen reden tot paniek”, bagatelliseerde PSV-doelman Jeroen Zoet het puntenverlies van zijn ploeg. Ook coach Phillip Cocu stelde dat er geen man overboord was, maar was wel heel ziek van het gelijkspel: „Het was niet nodig. We hadden de wedstrijd goed in handen, stonden met 2-0 voor. Er was niets aan de hand, tot die rode kaart. Maar goed, ik heb nooit gezegd dat we alle resterende wedstrijden zullen winnen, maar ik verwacht ook niet de concurrentie dat doet.”

Ajax profiteerde van de misstap en won gisteren in Zwolle met 0-1 van PEC Zwolle door een goal van Klaas-Jan Huntelaar. „We zijn heel tevreden”, aldus Ajax-aanvoerder Joël Veltman. „PSV heeft punten verloren, wij hebben goed gespeeld en gewonnen.” Coach Erik ten Hag zag een dominant Ajax en vond dat zijn ploeg met een nulletje of vier had moeten winnen. „Dat dit niet gebeurde was het enige minpuntje.”

Zondag 15 april staan de twee rivalen tegenover elkaar in het Philips Stadion. Stel dat Ajax de topper wint dan is het gat nog maar twee punten. Overigens zijn de statistieken in het voordeel van PSV. Van de 61 competitieduels die in Eindhoven werden afgewerkt tussen de kemphanen ging de winst dertig keer naar PSV, Ajax won maar 16 keer in Eindhoven.

Programma

Maar stel dat het Ajax lukt om in Eindhoven te winnen, dan zijn er dus nog maar twee punten te overbruggen. Volgende week gaat PSV op bezoek bij Feyenoord. De regerend landskampioen kent een teleurstellend seizoen, maar op papier is Feyenoord-PSV in een kolkende Kuip natuurlijk een topper van jewelste. Ajax heeft het heel wat makkelijker: ze krijgen ADO Den Haag op bezoek.

Het programma van de Amsterdammers oogt op het eerste gezicht gemakkelijker dan dat van PSV. Want naast het uitduel met Feyenoord, moet PSV ook nog naar Alkmaar om tegen nummer drie AZ te spelen. Ajax speelt ook nog tegen AZ, maar dan wel thuis. PSV treft daarnaast nog drie ploegen die tegen degradatie strijden en dus alles op alles zullen gooien om maar niet te verliezen: uit tegen Willem II en Roda JC en thuis tegen NAC Breda. Ajax wacht alleen de uitwedstrijd tegen Sparta. Kortom, het kan nog een spannend competitieslot worden.

PROGRAMMA PSV
Zo 25 feb: Feyenoord-PSV
Za 3 mrt: PSV-FC Utrecht
Za 10 mrt: Willem II-PSV
Za 17 mrt: PSV-VVV Venlo
Za 31 mrt: PSV-NAC Breda
Za 7 apr: AZ-PSV
Zo 15 apr: PSV-Ajax
Wo 18 apr: Roda JC-PSV
Zo 29 apr: ADO Den Haag-PSV
Zo 6 mei: PSV-FC Groningen

PROGRAMMA AJAX
Zo 25 feb: Vitesse-Ajax
Zo 4 mrt: Ajax-sc Heerenveen
Zo 18 mrt: Sparta-Ajax
Zo 1 apr: FC Groningen-Ajax
Zo 8 apr: Ajax-Heracles
Zo 15 apr: PSV-Ajax
Wo 18 apr: Ajax-VVV
Zo 29 apr: Ajax-AZ
Zo 6 mei: Excelsior-Ajax

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

75

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Heerenveen maakt einde aan zegereeks PSV

Einde zegereeks PSV na rood Lozano

PSV-trainer Phillip Cocu. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

17 FEB 2018

Aan de recordreeks van PSV voor eigen publiek is een einde gekomen. Na 22 competitiezeges op rij in het Philips-stadion moest de koploper van de eredivisie tegen sc Heerenveen genoegen nemen met een gelijkspel: 2-2. PSV kwam met 2-0 voor, maar raakte kort voor rust topscorer Hirving Lozano kwijt met een rode kaart. Met tien man moesten de Eindhovenaren in de tweede helft toestaan dat Heerenveen langszij kwam.

PSV had begin september in Friesland met 2-0 verloren van Heerenveen. Lozano werd toen in het Abe Lenstra-stadion met rood van het veld gestuurd. Dat gebeurde zaterdagavond opnieuw. De Mexicaanse smaakmaker sloeg wild met zijn arm naar achteren toen hij wegdraaide bij zijn bewaker Lucas Woudenberg en raakte de linksback van Heerenveen in het gezicht. Scheidsrechter Dennis Higler was onverbiddelijk en trok direct rood. De kans is groot dat Lozano daardoor volgende week de topper in De Kuip tegen Feyenoord mist.

Foutjes

De thuisclub gunde Heerenveen het meeste balbezit. De Friezen combineerden ook veel makkelijker dan de lijstaanvoerder van de eredivisie, die wachtte op foutjes van de tegenstander. Die kwamen er ook en daar profiteerde PSV optimaal van. Balverlies van Stijn Schaars leidde in de 34e minuut tot een hoekschop voor PSV. Daaruit kopte Santiago Arias de openingstreffer binnen.

Een paar minuten later ging Kik Pierie gruwelijk in de fout. De zeventienjarige verdediger speelde de bal in zijn eigen strafschopgebied te ver voor zich uit. Luuk de Jong kon zo simpel zijn negende doelpunt van het seizoen binnenschieten.

Met spits Henk Veerman voor Pierie ging Heerenveen na rust tegen tien PSV'ers in de achtervolging. Het leidde al snel tot de aansluitingstreffer van Schaars. PSV, dat zich beperkte tot tegenhouden, ontsnapte kort daarna aan een strafschop. In de slotfase viel de gelijkmaker alsnog. Reza Ghoochannejhad frommelde de bal langs Jeroen Zoet (2-2). PSV ging daarna plotseling wel aanvallen en dat leidde nog bijna tot de winnende treffer. Het bleef echter bij 2-2, waardoor Ajax de achterstand op PSV kan terugbrengen tot vijf punten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

71

Jan de Jong: Feyenoord moet durven voorop te lopen

Foto van ''

15 FEB 2018

Jan de Jong beleefde vorige week zijn honderdste werkdag in dienst van Feyenoord. De algemeen directeur kijkt terug én vooruit. ‘Het model van Bayern München - met grote merken die een beperkt aandeel nemen - spreekt ons aan.’

Steven van der Hoeven

U startte op 1 november vorig jaar met de opmerking dat u iedere medewerker van de club wilde leren kennen. Alle handen geschud?
Binnen Feyenoord wel, maar het netwerk rondom de club is zó omvangrijk dat ik nog wel wat handen te gaan heb. Al ben ik een eind op streek.

Wat leerde u over Feyenoord tijdens al die kennismakingsgesprekken?
Dat Feyenoord zeer gedreven medewerkers heeft, die de club sterker willen maken en een nog grotere maatschappelijke rol willen laten spelen. Maar ook dat Feyenoord een relatief kleine organisatie is, ter grootte van een MKB-bedrijf, met meer media-aandacht dan een multinational. Feyenoord is topsport, talentontwikkeling, stadion, horeca, retail, media en een maatschappelijke organisatie ineen. Kleine eenheden, verdeeld over meerdere plekken in en om De Kuip. Dat is niet eenvoudig om overzicht over te houden en aan te sturen. Het is daarom onze wens om de totale organisatie van de club en het stadion zo veel mogelijk bij elkaar onder te brengen.

Binnen Feyenoord City?
Nee, mogelijk komende zomer al. Zo kunnen we een slag maken in communicatie en efficiency. We moeten makkelijker bij elkaar binnen kunnen lopen.

Het nieuwe stadion moet het middelpunt worden van een nieuw gebied waarin sport en vrije tijd centraal staan. Kent u inmiddels alle ins en outs?
Veruit de meeste tijd ben ik hier mee bezig geweest. Wat is het maximale financiële risico dat Feyenoord in dit project mag, kan en wil lopen? Nou, dat is echt beperkt. Als Feyenoord City er komt, dan loopt Feyenoord helemaal geen risico en is alles afgedekt in het totale plan. Gaat het onverhoopt níet door, dan is het risico beperkt van 2,3 miljoen tot 5 miljoen euro. En dat hoeven we dan ook niet eens direct af te tikken, maar mogen we langlopend aflossen. De continuïteit van Feyenoord komt dus geen moment in gevaar, en bij het eventueel niet doorgaan pakken we ons verlies en laten we het topsportbudget buiten schot.

Kan Feyenoord dit risico dragen?
Ja, de club is kerngezond. We zitten financieel zó lekker in ons vel, dat we een recordbod van Newcaste United op Nicolai Jørgensen kunnen afslaan. Omdat we meer waarde hechten aan onze sportieve ambities en het bieden van een zo sterk mogelijk team aan onze supporters. Wat Feyenoord City betreft: om een totaalproject van 420 miljoen euro te kunnen realiseren, móét je wel enig risico lopen. Wij doen dit op een veilige manier, de club ligt niet in de waagschaal.

Hoe staat het er nu voor met de financiering?
Het einde van de zomer is voor de financiering een belangrijk toetsmoment. Dan weten we of banken en fondsen meegaan naar de volgende fase. Blijkt de animo onvoldoende, dan zijn we mans genoeg om te stoppen. En dan gaat het dus om een risico van 2,3 miljoen euro voor Feyenoord, over meerdere jaren af te lossen.

Welke signalen krijgt u uit de financiële markt?
Het licht staat op groen. Maar dat zegt niets, want het is nog niet het einde van de zomer. Ik verkoop geen huid voordat de beer geschoten is.

Bij uw aantreden noemde u Feyenoord een maatschappelijk fenomeen. De club loopt met haar sociale programma's voorop in het betaald voetbal. Toch wil u met Feyenoord in de samenleving een nóg grotere rol spelen.
Dat zit in ons DNA - wij zijn opgericht door jonge mensen die samen wilden sporten, die Zuid samen beter en leuker wilden maken. We zijn 110 jaar verder, maar die uitdaging ligt er opnieuw. Obesitas is een van de grootste problemen van Rotterdam en juist in de wijken rondom ons stadion blijft de sportdeelname ver achter ten opzichte van de rest van Nederland. Nou, laten wij nu goed zijn in sport en talentontwikkeling. Wij willen van Feyenoord de sterkste sportclub van Nederland maken. Waar iedereen - jongen, meisje, jong, oud - lid van kan worden. Met sportfaciliteiten en -programma's in de wijken waar het het hardste nodig is. Structureel, met aandacht en laagdrempelig. Basketbal, volleybal, hockey - met Feyenoord kun je straks meer dan alleen voetballen. Je hoort niet alleen bij de club, maar kunt vooral ook meedoen.

Is sportdeelname de verantwoordelijkheid van een betaald voetbalclub? Dit hoort toch veel meer bij de gemeente thuis?
We doen dit samen met de gemeente. Feyenoord is misschien wel het sterkste merk van Rotterdam. En ver daarbuiten. Miljoenen mensen léven met de club. We weten dat wij de aangewezen partij zijn om mensen in beweging te brengen. Welke organisatie heeft er een grotere aantrekkingskracht dan Feyenoord? Precies. Daar moeten we iets mee doen. Daar wíllen we iets mee doen. Feyenoord City wordt een enorme boost voor Rotterdam-Zuid. We helpen jongeren hun toekomstdromen te realiseren. Met banen, stages en makkelijk toegankelijke sportfaciliteiten.

Zien we de inwoners van Zuid straks terug in het nieuwe stadion? Met andere woorden: kunnen zij een kaartje voor een thuiswedstrijd betalen?
Misschien werken ze er wel! Londen heeft laten zien hoe de Olympische Spelen de katalysator kan zijn voor de ontwikkeling van een heel stadsdeel. De wijken werden aantrekkelijker en de welvaart nam toe. Dat kan hier in Rotterdam ook. Het is vervolgens aan de mensen zelf om te bepalen waaraan ze hun geld uitgeven. Feyenoord zal altijd een volksclub blijven, met betaalbare kaartjes. Doordat iedereen op Zuid straks lid kan worden, denken we dat de verbondenheid met de inwoners alleen maar zal toenemen. Iedereen heeft straks wel een zusje of neef die bij Feyenoord sport of extra schoollessen volgt.

Feyenoord City komt eraan, Feyenoord 1 betrekt komende zomer een nieuwe trainingsaccommodatie en voor de jeugdopleiding en amateurtak wordt een gezamenlijk sportcomplex gebouwd. Welke koers gaat de club verder varen? Waar staat Feyenoord voor? 
Feyenoord moet durven voorop te lopen. Wij willen een mooie volksclub zijn, met de focus op topsport en met moderne ideeën. Het zou mooi zijn als we ons van een instituut kunnen ontwikkelen tot een sociaal communicatienetwerk. Wij hebben 2,5 miljoen supporters en zien wereldwijd een groeiende vraag naar live sportcontent. Ik zou graag zien dat we een van de eerste partijen zijn die mediacontracten afsluiten met Facebook, Google en Apple. En daar een vergoeding voor ontvangen. Zodat we onze supporters nog beter kunnen bedienen en de club kan doorgroeien.

Zijn er sportorganisaties die hierbij als voorbeeld dienen?
Ik vind Bayern München het allermooiste voorbeeld. Zij zijn erin geslaagd structureel de concurrentie aan te gaan met de grote clubs in Engeland en Spanje, terwijl er in die landen meer geld omgaat. Bayern heeft met een goed verhaal grote partijen zoals Allianz, Audi en adidas aan zich weten te binden. Zij hebben beperkt aandelen in de club genomen, geld beschikbaar gesteld, zodat de clubleiding kon investeren in stadion, jeugdopleiding en de organisatie. Bayern werd hierdoor als club krachtiger, waardoor het eerste elftal uiteindelijk ook weer sterker werd.

Jullie hebben het contract met adidas net met vijf seizoenen verlengd. 
En daar zijn we waanzinnig blij mee. Hoe wij de verkoop van onze adidas-kleding met onze winkels volledig in eigen hand hebben, is een voorbeeld van modern en slim partnership.

Maar een eventueel aandeel in de club is niet ter sprake gekomen?
Dat is veel te vroeg. Maar het op deze manier binden van grote merken aan Feyenoord zou voor continuïteit kunnen zorgen. Plus onze denk- en innovatiekracht enorm vergroten. Feyenoord heeft tweehonderd medewerkers, zulke internationale A-merken tienduizenden. Het is een mooi model om te onderzoeken, wij geloven in ons verhaal. Het is razend knap hoe Eric Gudde met zijn team Feyenoord in tien jaar tijd na een bijna-faillissement kerngezond en stabiel heeft gekregen. Nu is het tijd om Feyenoord uit te bouwen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

43

Likeability of 3

'Een nieuw stadion is de doodsteek voor Feyenoord'

Een schets van hoe Feyenoord City eruit moet komen te zien. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

15 FEB 2018

Hij is niet tegen een nieuw stadion, benadrukt Jos Verveen meerdere keren. Maar als er onverantwoorde risico’s worden genomen met gemeenschapsgeld, kan hij niet anders dan de barricades opgaan. Het ex-gemeenteraadslid van D66 werd in november vorig jaar uit de fractie gezet, omdat hij te kritisch was op zijn eigen partij. Ook wat betreft het dossier over het nieuwe stadion schopte hij regelmatig tegen de schenen van partijgenoten.

Verveen ging als eenmansfractie verder en met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen richtte hij de partij Stadsinitiatief Rotterdam op. Een van de speerpunten: de huidige Kuip moet worden gerenoveerd, nieuwbouw is veel te riskant voor zowel Feyenoord als de stad.

Heilig

Het onderwerp leeft al jaren onder de supporters van de club die vorig seizoen landskampioen werd. Een groot deel van de fans moet er niet aan denken om in een nieuw onderkomen hun helden aan te moedigen. De Kuip is voor hen heilig. Maar Feyenoord wil graag een beter en groter stadion om op die manier weer structureel mee te kunnen draaien in de top.

Maar er is meer dan alleen een nieuw voetbalstadion. Feyenoord City moet met onder meer nieuwe sportclubs, winkels, restaurants en attracties Rotterdam-Zuid uit het slob trekken. Een impuls waar de hele stad van profiteert. Met die gedachte stemde de gemeenteraad van Rotterdam vorig jaar in met het plan 135 miljoen euro te investeren in het nieuwe stadion en de omgeving. Een voorwaardelijk besluit, want Feyenoord City moet nog aan bepaalde financiële voorwaarden voldoen. Daar wordt aan het eind van dit jaar wederom over gestemd in de raad.

Veel supporters van Feyenoord willen het liefst in de huidige Kuip blijven. Foto: ANP

Door te roepen dat er geen nieuw stadion moet komen speelt Stadsinitiatief Rotterdam in op het sentiment dat onder veel supporters leeft. We laten dan ook de term verkiezingsstunt vallen. Daar wil Verveen niets van weten. „Ik bijt me al acht jaar vast in dit onderwerp. Al die tijd probeer ik mensen al te behoeden voor financiële blunders in onze stad. Dus ik zeg dit echt niet uit electoraal oogpunt. Het investeringsniveau is simpelweg veel te hoog. Het stadion is even duur als dat van Bayern München, maar die club heeft een veel hogere begroting. Duitsland is vijf keer zo groot en de tv-inkomsten zijn vele malen hoger. De inschattingen zijn extreem hoog. Zo gaat Feyenoord City uit van vier keer zo veel omzet uit wedstrijdhoreca, 150.000 dagbezoekers buiten de wedstrijden om en een totale omzet die 50 procent hoger ligt dan bij de Amsterdam ArenA. De plaatjes zien er schitterend uit, ook ik was onder de indruk toen ik die voor het eerst zag. Maar je moet natuurlijk wel goed rekenwerk doen en de financiële risico’s zijn simpelweg te groot. Wat dat betreft staan alle seinen op rood, maar de trein dendert gewoon door. Wij willen voorkomen dat die trein uit de bocht vliegt. Want als dat gebeurt komt de toekomst van Feyenoord in gevaar en krijgt ook de stad een enorme financiële klap. Iemand moet aan de noodrem trekken. Bij Feyenoord City zeggen ze dat alles goed is doorberekend en dat er second opinions zijn gedaan. Die heb ik gelezen en daarin staat letterlijk dat de haalbaarheid van alle omzetschattingen sterk afhankelijk is van de prestaties van Feyenoord. Vrijwel alle inkomsten gaan straks - anders dan nu - naar het stadion. Op papier zijn de afdrachten aan Feyenoord weliswaar gegarandeerd, maar als de ambitieuze targets niet worden gehaald komt dat in gevaar. Wethouder Adriaan Visser heeft eerlijk gezegd: dan zakt alles door z’n hoeven. Dan wordt Feyenoord meegetrokken in de financiële malaise, terwijl ze de spelers en andere medewerkers gewoon moeten betalen. Op die manier komt Feyenoord in de shit.”

Bijlappen

Verveen snapt de logica achter het nieuwe stadion niet. Hij vindt dat je eerst succesvol moet zijn en veel geld op de bank moet hebben staan, voordat je kunt zeggen: kom, we bouwen een nieuw onderkomen dat beter bij onze status past. „Stel dat jij dankzij een nieuwe baan een hoger salaris hebt. Dan kun je een groter huis kopen omdat je die hogere lasten kunt dragen. Bij Feyenoord City zeggen ze het omgekeerde: we bouwen een nieuw stadion, zodat de zaken beter gaan. Thuis zeg jij toch ook niet dat je een mooier huis wilt kopen omdat die betere baan dan vanzelf wel een keertje komt? Ze doen aan wensdenken. Als die wensen niet uitkomen, en die kans schat ik op 99 procent, dan zakt het hele kaartenhuis in elkaar. Het stadion en Feyenoord worden dan door de bank verkocht aan de hoogste bieder, tenzij de Rotterdamse belastingbetaler flink bijlapt. Weigert die dat, dan valt alles in handen van een of andere rijke Rus of oliesjeik.”

Feyenoord City is van plan bij de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs een lening af te sluiten van 17,5 miljoen met als onderpand de exploitatie van de huidige Kuip. Dit tot grote verbazing van Verveen. „Tegen de gemeenteraad is gezegd dat alles helder was en dat de financiering geregeld kon worden. Maar nu moet er plots een ‘tussenfinanciering’ komen omdat alle adviseurs betaald moeten worden. Wat gebeurt er als het nieuwe stadion dreigt niet door te gaan? Dan zeggen ze: we hebben nu al 17,5 miljoen euro geïnvesteerd en er is ook nog een lening van de gemeente van 7,9 miljoen. Zo komt Rotterdam met de rug tegen de muur te staan.”

Twaalf vragen

De enige manier waarop de nieuwbouw door kan gaan is door een steenrijke filantroop die een paar honderd miljoen schenkt, stelt Verveen. „Dan zeg ik: ga je goddelijke gang. Maar met gemeenschapsgeld mag het niet gebeuren. Dan kun je beter voor veel minder geld De Kuip renoveren zonder overheidsbijdrage.” Verveen heeft twaalf vragen gesteld over de kwestie aan het College van Burgemeester en Wethouders en wacht op antwoord.

Ruud Bijl, woordvoerder van Feyenoord City, reageert met de opmerking dat iedereen mag vinden wat hij van de plannen vindt. Dus ook Jos Verveen. Wel wil hij toevoegen dat er niets ongebruikelijks is aan de op handen zijnde deal met Goldman Sachs. „Zodra de overeenkomst is getekend zullen we de details openbaar maken, zoals we met alles doen. Alles is te lezen op onze website.”


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

400+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Bij handhaving trakteert Michiel Kramer op kroketten

Michiel Kramer houdt tijdens zijn eerste training als Spartaan een balletje hoog. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Johan van Boven'

13 FEB 2018

Er werd bij Sparta nog nooit zo veel over kroketten gepraat als dinsdagochtend. Medewerkers, supporters, journalisten; allemaal begonnen ze op een gegeven moment over de snack, terwijl even verderop Michiel Kramer zijn eerste training als Spartaan afwerkte. Twee weken geleden liet de spits zijn contract bij Feyenoord ontbinden om een nieuw avontuur aan te kunnen gaan.

Kramer kwam niet meer aan spelen toe en verloor in Rotterdam-Zuid het plezier in het voetbal. En dat bij de club waar hij als klein jongetje al op de tribune zat. Toen hij tijdens de rust van het bekerduel met Heracles Almelo op het veld een broodje kroket at, was het over en sluiten voor hem. Giovanni van Bronckhorst zette hem uit de selectie en niet veel later besloten de twee partijen uit elkaar te gaan.

Ware verhaal

De ‘kroket-gate’ leek een bewuste actie van Kramer om een breuk te forceren. Maar na de oefensessie bij zijn nieuwe club ontkende hij dat. „Dan had beter kunnen gaan vechten met de trainer ofzo, nu at ik alleen maar een broodje.” Verder wilde de 29-jarige Rotterdammer niet meer op het incident terugblikken. Er is genoeg over gezegd en geschreven, vindt hij. Om eraan toe te voegen: „Het ware verhaal vertel ik nog wel een keer, als ik denk dat de tijd er rijp voor is. In een biografie? Haha, dat zou kunnen.”

Ook verder terugblikken op zijn periode bij Feyenoord ziet Kramer niet zitten. Hij stond zowel met de KNVB-beker als de kampioensschaal op de Coolsingel, op 3,5 kilometer van het stadion waarin hij nu moet knokken tegen degradatie. „Ik heb mijn droom verwezenlijkt en de manier waarop ik ben vertrokken bij Feyenoord heeft er echt niet voor gezorgd dat het een nachtmerrie is geworden.”

In Spangen hoopt hij het voetbalplezier te herontdekken. Want wekelijks met de pest in zijn lijf op het trainingsveld staan, was voor hem geen pretje. „Maar als ik in de auto stapte was ik alles gelijk weer kwijt. Ik heb twee kindjes en een vrouw, dan heb je genoeg afleiding om je niet druk te hoeven maken over voetbal.”

Dick Advocaat weet als geen ander hoe hij een in zijn eer aangetaste voetballer het naar zijn zin moet maken. De trainer van Sparta greep de eerste oefensessie van Kramer direct aan om met hem te dollen. „Moet je ook niet nog even afwerken”, zei hij tegen de spits, die in de dug-out plaatsnaam terwijl zijn ploeggenoten een paar ballen op doel schoten. „Dan schiet je er misschien weer een keer een bal in. Aan de andere kant weet ik natuurlijk hoe lui je bent…”

Duidelijkheid

De Haagse humor van Advocaat was voor Kramer niet de reden dat hij (alsnog) voor Sparta koos. Het gaat hem vooral om de duidelijkheid die de ex-bondscoach zijn spelers altijd geeft. „Of ik dat aspect bij Feyenoord heb gemist? Misschien wel…” Zijn grote glimlach verraadde dat hij net zo goed volmondig ja had kunnen antwoorden. „Maar het is nu belangrijker dat we met Sparta in de Eredivisie blijven, daar zal ik alles aan doen.”

En dan neemt hij plotseling het K-woord zelf in de mond. „Als we ons handhaven krijgt iedereen die bij Sparta werkt een broodje kroket van me!”


Views

100+

Camera videoDagje Federer in Ahoy: ‘Ik kan hem bijna aanraken’

Federer tijdens zijn eerste training in Rotterdam.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

12 FEB 2018

„Wow, hij praatte tegen ons!” Een stuk of acht ballenjongens zijn helemaal uitgelaten dat dé Roger Federer ‘Later guys, I promise’ tegen ze zegt na een verzoek om een selfie en een handtekening. De beste tennisser ter wereld is in Rotterdam voor de 45e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament en dat gaat niet ongemerkt voorbij. De 20-voudig Grandslamwinnaar is de rust zelve, maar rondom hem heen is iedereen in rep en roer. Pers, fans en bobo’s, allemaal willen ze iets van de Zwitser die in Ahoy continu wordt vergezeld door twee man beveiliging.

Dikke bonus

Dat Federer in Rotterdam is noemt toernooidirecteur Richard Krajicek een dikke bonus: „De afgelopen jaren hebben topspelers zich weleens kort voor het toernooi moeten afmelden, nu konden we vorige week positief nieuws brengen. Ook weleens leuk.”

Voor Federer was Rotterdam ‘een optie’ nadat hij de Australian Open had gewonnen. „Ik had niet verwacht in Melbourne te winnen”, zegt hij op een drukbezochte persconferentie waarvoor sommige journalisten zich voor het laatste moment hebben opgegeven. Want niet alleen de kaartverkoop ging de hoogte in nadat bekend was dat Federer naar Nederland zou komen, maar ook de vraag om accreditaties.

Selectiever

Mooie bijkomstigheid is dat Federer in Rotterdam de nummer 1-positie van Rafael Nadal kan overnemen. Hij moet dan wel de halve finales halen in Ahoy. „Het is een mooie uitdaging, ik ga ervoor. Dat ik na zoveel jaar in Rotterdam weer de nummer 1 van de wereld kan worden is een mooi toeval. Ik kwam hier 19 jaar gelden voor het eerst. Samen met het toernooi van Marseille beschouw ik Rotterdam als mijn internationale doorbraak. Ik bereikte twee keer de kwartfinale en een ranking waarmee ik verder kon. Daarna won ik zes maanden geen partij meer, maar dat terzijde, haha.”

Als Federer het lukt om Nadal af te lossen is hij met zijn 36 jaar de oudste nummer 1 ooit. „Ik vind het niet lastig om ouder te worden. Oké, ik moet wat meer rust nemen en ik ben wat selectiever in het kiezen van mijn toernooien, maar dat is niet erg. Het enige wat ik niet zo leuk vind is dat ik vroeger aan een warming-up van vijf minuten genoeg had om aan een wedstrijd te beginnen. Nu doe ik daar een uur over en ben ik vaak al kapot als de partij begint, haha.”

Zenuwachtig

Na de persconferentie staat er een training op het programma. Op court 1 staat Tim van Rijthoven al ongeduldig te wachten op Federer. Als de Nederlander de laatste kwalificatieronde had gewonnen was hij woensdagavond op het centre court de tegenstander van de Zwitser geweest in plaats van de Belg Ruben Bemelmans. „Erg jammer dat het me niet is gelukt om me te kwalificeren voor het hoofdtoernooi, maar dit is ook mooi”, glundert Van Rijthoven na de training. „Richard Krajicek belde me zondagavond of ik wilde trainen met Federer. Ja, natuurlijk wilde ik dat. Federer is een legende. Ik was best wel zenuwachtig, maar na de eerste bal was dat gelukkig over.”

Terwijl de twee mannen aan het inslaan zijn stroomt de tribune vol, De meeste mensen kiezen ervoor om zo dicht mogelijk bij de baan te staan. De trainingspartij trekt meer bekijks dan de wedstrijd die tegelijkertijd wordt afgewerkt op het centre court tussen Martin Klizan en Feliciano Lopez. Federer is bijna aan te raken. Mobiele telefoons worden omhooggehouden om maar zoveel mogelijk foto’s te maken. Dit tot groot ongenoegen van een paar dames op leeftijd die wél netjes op de tribune zitten. „Er staat toch bewaking bij? Waarom grijpt die niet in, zodat de mensen die zitten ook wat kunnen zien?”

Heinde en verre

Opmerkelijk is het grote aantal bewonderaars voor Federer die uit het buitenland komen. Iedereen wil de maestro aan het werk zien. Of je nu uit Rozendaal komt zoals Jacco, Düsseldorf zoals Niclas of Genève zoals Edward, allemaal zijn ze in de auto gestapt om Federer aan het werk te zien. „Het is ongelooflijk om zo dichtbij te kunnen staan, ik kan hem bijna aanraken”, zegt Niclas. „Ik wilde eerst geen kaarten kopen, maar toen ik hoorde dat Federer hier zou spelen bedacht ik me geen moment. Het is maar twee uur rijden vanuit Düsseldorf, een kleine moeite om zo’n grootheid aan het werk te zien. Ik ben een grote fan, ik heb Federer zien spelen in Halle, Wimbledon en de Australian Open en het verveelt nooit.”

De training duurt een uur. Federer bedankt Van Rijthoven vriendelijk voor zijn diensten, gaat met hem op de foto en deelt dan nog wat handtekeningen uit. De bewaking maakt haast. „Aan de kant, aan de kant!”, wordt er geroepen en daar gaat Federer met in zijn kielzog zijn vele bewonderaars. Hij heeft nog wat afspraken staan en hij wil later op de dag ook nog even trainen op het centre court. Daarna gaat hij naar zijn hotel om naar de samenvattingen te kijken van de Olympische Winterspelen. „Schaatsen vind ik leuk om te kijken, daar zijn jullie goed in toch?” lacht hij. „En daarna vroeg naar bed.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

53