Johan van Boven
Johan van Boven Sport 5 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Feyenoord is in de film Groundhog Day beland

Af en toe aardig voetbal, veel kansen, blunders, hangende koppies na een tegenslag en puntenverlies. Het is de laatste weken telkens hetzelfde verhaal bij Feyenoord. Het lijkt wel of de landskampioen in de film Groundhog Day is beland. In de komedie uit 1993 beleeft de chagrijnige weerman Phil Connors (gespeeld door Bill Murray) telkens dezelfde dag. Alles verloopt exact op dezelfde manier als de dag ervoor, terwijl hij verslag moet doen van het jaarlijkse feest Groundhog Day, waarop een bosmarmot voorspelt hoelang de winter nog duurt.

Bij Feyenoord is het niet dagelijks raak, maar wel op elke wedstrijddag. Na het duel met ADO Den Haag konden de trainer en spelers gisteren exact hetzelfde liedje („We moeten de kansen gewoon afmaken, dan pakken we drie punten”) afsteken als na de voorgaande wedstrijden.

Naast

Na de 2-2 in de Hofstad liep Steven Berghuis met het shirt over zijn hoofd het veld af. Uitgerekend de enige Feyenoorder die dit seizoen wel wekelijks in vorm is, miste vier enorm grote kansen. Hij had in blessuretijd de winnende op zijn voet, maar ook die inzet belandde naast het doel.

„Het zit gewoon even niet mee”, treurde Berghuis, voordat hij onder de douche stapte. „Ze vliegen er dit seizoen vrij gemakkelijk in bij mij, ik sta al op zeven doelpunten. De ballen die ik vandaag voor mijn voeten kreeg, gaan er normaal in, maar nu niet. Ik zat niet lekker in de wedstrijd, misschien dat ik ze daarom niet maakte. Ik reken het mezelf aan en ik baal ervan. Meer kan ik er even niet van maken. Het is frustrerend. Voor ons, voor de fans. We doen er echt alles aan om te scoren.”

Nicolai Jørgensen opende score voor Feyenoord, maar hij had er nog eentje kunnen maken. Foto: ANP

Maar de slechte resultaten, slechts vijf van de elf wedstrijden werden gewonnen, zijn niet alleen maar het resultaat van pech. Ook blunders zijn een terugkerend probleem. Tegen ADO was het niet de eerste keer dat Brad Jones in de fout ging. Normaliter zijn hoge ballen juist zijn sterke punt, maar gisteren kwam ADO Den Haag op een 2-1 voorsprong omdat de Australische sluitpost zich op de bal verkeek.

Ook mentaal zit het niet helemaal lekker in de kampioenskoppies. In het eerste half uur was er weinig aan de hand voor de bezoekers, die dankzij Nicolai Jørgensen op 0-1 kwamen. Maar toen Aaron Meijers na een weergaloze aanval op prachtige wijze de 1-1 produceerde, dompelde Feyenoord zichzelf weer onder in een gebrek aan zelfvertrouwen.

Dom

„Terwijl we als Feyenoord dan juist met de borst vooruit moeten blijven spelen”, aldus aanvoerder Karim El Ahmadi, die vlak voor tijd de 2-2 voor zijn rekening nam. „Bij een tegendoelpunt zie je bij sommige jongens het zelfvertrouwen verdwijnen. Ik kan me die angst ergens wel voorstellen, omdat we al wekenlang punten morsen. Dan sluipt er iets in: gaat het weer mis? Het is een feit dat we domme doelpunten blijven weggeven en zelf veel te veel kansen missen. Ik steek nu al wekenlang hetzelfde verhaal af na een wedstrijd. Sorry dat ik het zeg, maar dat is gewoon kut.”

De spelers van Feyenoord lopen in De Haag treurend het veld af. Foto: ANP

Trainer Van Bronckhorst is niet bang dat hij in dezelfde dip belandt als twee seizoenen geleden, toen hij zijn pupillen zeven wedstrijden achter elkaar zag verliezen. „Toen speelden we slecht, dat kan ik nu niet zeggen. Het enige probleem is echt dat we niet vaak genoeg scoren. Ik blijf er vertrouwen in houden dat we dit kunnen omdraaien.”

Het is voor hem te hopen dat Feyenoord net zo plotseling van de tijdlus wordt verlost als weerman Phil Connors in Groundhog Day. Anders wordt een wel heel vervelende film voor de titelverdediger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.