Johan van Boven
Johan van Boven Sport 3 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Robben blijft gewoon schreeuwen in de spelerstunnel

De kenners kwamen superlatieven te kort toen Arjen Robben tijdens het WK in Brazilië verbaal opstond als leider. Vlak voor de verlenging van de kwartfinale tegen Costa Rica verzorgde hij een peptalk die vooral de jonkies het laatste zetje gaf om tot het uiterste te gaan. Maar rond de laatste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije was er juist veel kritiek op de manier waarop de aanvoerder van het Nederlands elftal de boel op scherp probeerde te zetten.

Dat begon al in de spelerstunnel van de Johan Cruijff Arena waar hij schreeuwend zijn ploeggenoten probeerde wakker te schudden. Vlak voor de aftrap ging de 94-voudig international daar vrolijk mee verder. Hij zwaaide met zijn armen, klapte hard in zijn handen en gooide er nog een paar krachttermen uit.

Zeiken

Dat hij na de 3-1 zege op de Bulgaren nagenoeg in zijn eentje een ereronde liep om het publiek te bedanken, schoot bij een aantal mensen ook nog eens in het verkeerde keelgat. „Robben moet zo nodig de ideale captain uithangen”, luidde de kritiek. Het lijdend voorwerp probeert zich daar altijd zo snel mogelijk van af te sluiten. „In Nederland zijn we altijd heel goed in zeiken, vooral over randzaken. Maar als aanvoerder voel ik me natuurlijk wel verantwoordelijk en denk ik na over wat ik wellicht anders had kunnen doen. Misschien had ik alle jongens bij elkaar moeten roepen om samen dat rondje langs de tribunes te lopen. Maar voordat ik het in de gaten had, was het al te laat.”

Maar dat hij gemaakt de leider probeert uit te hangen, lacht Robben weg. Wel gevolgd door de bekende frons tussen zijn wenkbrauwen. „Ik kom hier altijd met de beste bedoelingen en ik wil dolgraag iedereen op sleeptouw nemen. Ik wil niet alleen mijn ervaring overbrengen op de ploeg, maar ook mijn drive. Dit is het mooiste dat er is. Echt, ik krijg na veertien jaar nog steeds kippenvel als ik op het veld het Wilhelmus hoor. De laatste jaren is het natuurlijk wel iets lastiger geworden. Voorheen was het alleen maar genieten omdat we fluitend onze wedstrijden wonnen. Dat is nu niet meer zo, dus soms is het plezier wel iets minder. Maar ik geef nog altijd alles wat ik heb. Tot de laatste seconde, zowel op voetballend gebied als op het mentale vlak. Dat heb ik altijd op een natuurlijke manier gedaan en dat zal ik blijven doen.”

Levensbelang

Na afloop van de wedstrijd tegen Bulgarije uitte Robben zijn frustraties over het gebrek aan drive bij een groot deel van zijn teamgenoten. Hij had graag gezien dat er met veel meer vuur op nog meer goals zou worden gejaagd, want in de strijd met Zweden om de tweede plaats is het doelsaldo van levensbelang. Robben: „Ik heb geen spijt wat ik na de wedstrijd heb gezegd over het gebrek aan drive in het elftal. Zo zag ik het nu eenmaal. We moeten met z’n allen dondersgoed beseffen waar het om gaat en daar echt alles voor geven. Echt álles. Nou, dat miste ik een klein beetje om nóg meer doelpunten te maken tegen Bulgarije.”

Toen hij maandagavond in de taxi naar het spelershotel van Oranje in Noordwijk zat, dacht hij geen moment dat het weleens de laatste keer zou kunnen zijn dat hij zich bij het Nederlands elftal meldt. Als het WK van volgend jaar in Rusland aan zijn neus voorbijgaat is de kans groot dat de 33-jarige Robben afscheid neemt als international. „Ik doe daar geen uitspraken over, ook niet na de komende twee wedstrijden, dus die vraag hoeven jullie dan niet opnieuw te stellen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.