Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 4 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Na omzwervingen keert Babel verrijkt terug in Oranje

Ryan Babel stond zes jaar geleden op 42 interlands en daar staat hij vandaag nog steeds op. „Dat is inderdaad bizar”, zegt de inmiddels 30-jarige aanvaller van Besiktas. „Ik vraag me af op hoeveel interlands ik had gestaan als ik braaf bij Ajax was blijven spelen.” Maar braaf de geëffende paden aflopen is niets voor Ryan Babel. Hij kiest soms met zijn hart, maar ook vaak met zijn verstand. Het bracht hem een verrijkt leven met avonturen in Engeland, Duitsland, Turkije, Spanje en de Verenigde Arabische Emiraten. Babel en Oranje is nooit een geweldig huwelijk geweest, maar de oud-Ajacied is toch trots en blij dat hij na zes jaar eindelijk weer eens uitgenodigd is door de bondscoach.

En hij is in vorm. Met de Turkse topclub Besiktas werd hij afgelopen seizoen kampioen en ook de huidige jaargang is Babel goed begonnen met vijf goals in negen wedstrijden, waarvan twee in de Champions League. Tijdens het interview in Hotel Huis ter Duin legt Babel zijn telefoon neer naast die van de verslaggevers. Hij neemt zijn eigen interview op. „Dat doe ik uit ervaring. Ik heb het helaas weleens moeten gebruiken omdat er verkeerd gequoted was. Dat was in Spanje bij Deportivo La Coruna, toen hadden journalisten een woordje weggelaten waardoor een tekst van mij plotseling een heel negatieve lading kreeg. Sindsdien neem ik mijn interviews ook altijd zelf op.”

Beeld uit verleden

Bij het Nederlands elftal moest hij veel spelers die hij niet kende een handje geven. „Dat klopt, maar het is leuk om weer bij Oranje te zijn. Voor mij is het een uitdaging en ik heb er zin in. Veel mensen in Nederland hebben nog een beeld van mij uit het verleden. Die denken dat ik een bepaald niveau niet meer kan halen en dat mijn carrière al jaren voorbij is.”

Toch begrijp Babel zijn criticasters wel enigszins. „Vooral de stap naar Al-Ain in de Verenigde Arabische Emiraten vonden de mensen vreemd. Voor mij was het een avontuur, een reis. Ik had nooit het gevoel dat dat mijn eindstation zou zijn. Ik begrijp dat de buitenwereld die stap raar vond. Op dat moment was ik niet meer met het Nederland elftal bezig. Ik koos toen voor mezelf en tekende een zeer aantrekkelijk contract voor twee jaar.”

Dat avontuur verliep niet zoals hij verwacht had. „We hadden de derby verloren en onze fans waren woedend en gooide hun sandalen naar ons toe. Ik kreeg een sandaal op mijn schouder en dat was ik helemaal niet gewend. Ik heb veel meegemaakt, maar dit vond ik zo respectloos. In emotie gooide ik die slipper terug het publiek in, dat was eigenlijk meteen het einde van mijn carrière bij Al-Ain. Dat wist ik toen nog niet. De fans eisten dat ik het shirt van de club niet meer mocht dragen. De clubleiding steunde de supporters en zei tegen mij: ‘bel je zaakwaarnemer maar’. Dat was lekker, toen zat ik er net drie maanden.”

Babel koos in zijn loopbaan vaak voor clubs met Oranje in zijn achterhoofd, maar nooit kreeg hij een uitnodiging. „Dat was teleurstellend.” Juist nu hij Oranje volledig uit zijn hoofd had gezet, kreeg hij een belletje van de bondscoach. „Dat bewijst maar weer. Soms moet je iets loslaten om te bereiken wat je wilt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.