Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 2 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Max is mentaal niet te kraken’

Met de winst in Maleisië rekende Max Verstappen hardhandig af met de pech die hem maar bleef achtervolgen, maar nooit vat op hem kreeg. Motorproblemen, remproblemen, een botsing met Kimi Räikkönen, technische problemen en een ‘Ferrari-sandwich’ zorgen ervoor dat Max Verstappen in 2017 maar liefst zeven keer niet finisht. In Bahrein, Spanje, Canada, Azerbeidzjan, Oostenrijk, België en Singapore valt Verstappen uit, een ongekend hoog aantal, zeker voor een coureur van een topteam in de Formule 1.

Onverstoorbaar

„Waar bij veel coureurs dan de twijfel zou toeslaan, ging Max echter onverstoorbaar verder”, klinkt het bewonderend uit de mond van medecoureur Tom Coronel. „Dat is knap, maar in het geval van Max verbaast me dat niks. Max is ontzettend rationeel, kijkt altijd heel kritisch naar zijn eigen prestaties. Hij is niet iemand die met een bullshit-excuus aan komt zetten, maar altijd realistische dingen zegt. Hij wordt daarbij gesteund door de data. Die zeggen dat hij de afgelopen acht races telkens sneller was dan zijn teamgenoot. Hij weet dat het dan er een keer uitkomt.”

Dat gevoel heeft voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers ook. „Ik weet zeker dat Verstappen zich de dag na de race in Singapore beter voelde dan Daniel Ricciardo. Ricciardo won uiteindelijk wel, maar Verstappen was sneller. Dat weet Max, Dat weet Ricciardo en dat weet ook Red Bull. Tuurlijk baalde hij van de pech, maar Max bleef stug doorgaan. Zijn zelfvertrouwen is ontzettend groot. Hij weet wat voor exceptionele kwaliteiten hij bezit en dat hij er moest staan als de pech op zou houden. Dat heeft hij in Maleisië gedaan. Natuurlijk baalde hij van de races waarin hij uitviel, maar hij weet ook dat dit bij de sport hoort. Zelfs grote coureurs als Ayrton Senna en Alain Prost hadden een of meerdere seizoenen dat hun materiaal ze in de steek liet.”

Paspoort

Volgens pitreporter Allard Kalff is Verstappen mentaal niet te kraken. „In zijn paspoort staat dat hij twintig jaar is, maar tel daar mentaal gezien nog maar tien jaar bij op. Natuurlijk baalde Max de afgelopen maanden, maar hij bleef nooit in de teleurstelling hangen. Op de racedag zelf analyseerde hij koel waar het mis ging en de dag erna keek hij alweer vooruit en had hij altijd zin in de volgende race. Hij en zijn vader weten zó ontzettend goed waarmee ze bezig zijn en laten zich niet afleiden door anderen.”

Verstappen voelt echt geen druk volgens Kalff. „Misschien dat hij ooit als 12-jarig jochie druk heeft gevoeld bij het karten, omdat hij zijn vader niet wilde teleurstellen. Maar Max is onverstoorbaar. Dat was hij toen hij als 16-jarige debuteerde in de Formule 1 bij Torro Rosso, dat was hij toen Red Bull hem overhevelde en dat was hij ook de afgelopen maanden. Ik ben nog nooit bang geweest dat alles hem te veel zou worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.