Johan van Boven
Johan van Boven Sport 10 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

KNVB stapelt ook buiten Oranje blunder op blunder

Er ging niet alleen bij Oranje de afgelopen tijd van alles mis, ook in overige geledingen binnen de KNVB werd er geblunderd.

ABBA
Niemand weet wat er in zijn hoofd omging, maar Marc Nagtegaal besloot tijdens de bekerwedstrijd tussen de amateurs van FC Lisse en Hoek zijn eigen gang te gaan. Er moesten pingels aan te pas komen om een winnaar aan te wijzen en in plaats van de ploegen om en om een strafschop te laten nemen, paste de 24-jarige arbiter het zogenaamde ABBA-systeem toe. FC Lisse begon waarna beide teams telkens twee keer achter elkaar mochten aanleggen. Dit ging echter tegen de regels in, dus besloot de KNVB haar eigen scheidsrechter te overrulen en dat de strafschoppenserie overgenomen moest worden. Winnaar FC Lisse was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter, maar die stelde dat de penaltyreeks inderdaad opnieuw moet worden afgewerkt. Dus legt Hoek woensdag vanuit Zeeland bijna 200 kilometer af naar Sportpark Ter Specke om de pingels te nemen. Dit keer met een andere scheidsrechter en gewoon om en om.

Geen scheids
Wat waren ze na het veroveren van het Europees kampioenschap trots bij de KNVB. Terecht natuurlijk, want de Oranje Leeuwinnen maakten afgelopen zomer behoorlijk wat los tijdens het EK in eigen land. In Zeist was er direct goede hoop dat het vrouwenvoetbal voortaan serieuzer zou worden genomen en dat ook het aanzien van de Eredivisie Vrouwen zou groeien. Maar het was notabene de voetbalbond zelf die halfslachtig omging met een wedstrijd in die competitie. De KNVB vergat vorige maand een scheidsrechter aan te stellen voor FC Twente en sc Heerenveen. Met wat kunst- en vliegwerk werden een scheidsrechter en twee assistenten gevonden om het duel te leiden. De aftrap moest daardoor een uur worden uitgesteld. De speelsters voelden zich uiteraard alles behalve serieus genomen.

Sherida Spitse Oranje Leeuwinnen Olympische Spelen
Sherida Spitse van FC Twente na de EK-winst van de Oranjevrouwen. Foto: ANP Foto: ANP / Remco Kool

Te oud
De Jupiler Leaguewedstrijd tussen FC Oss en Jong AZ moet opnieuw worden afgewerkt, omdat de formatie uit Alkmaar met te oude spelers heeft gespeeld. De regel is dat er bij beloftenelftallen niet meer dan twee spelers in het veld mogen staan die ouder zijn dan 23 jaar. Jong AZ had een paar minuten Rens van Eijden (29 jaar), Ricardo van Rhijn (26) én Abdel Malek El Hasnaoui (23) in de met 2-0 gewonnen wedstrijd. FC Oss tekende met succes protest aan bij de KNVB dat besloot het duel op 23 oktober in zijn geheel over te laten spelen. Op zich is dit niet de schuld van de voetbalbond, het was tenslotte AZ dat zich niet aan de regels hield. Maar er barstte wel weer de nodige kritiek los op het toelaten van beloftenelftallen in de Jupiler League. Ze kunnen niet promoveren of degraderen en kunnen spelers uit het eerste elftal opstellen. Zo twitterde Kees Kwakman van FC Volendam: ‘Je zou zeggen punten in mindering, maar ze spelen toch voor de kat z’n viool, dus ach die punten…’ Ook rees de vraag aan het adres van de KNVB wat er gebeurt als Jong Ajax of Jong PSV bij een achterstand een paar minuten voor tijd een derde dispensatiespeler laat invallen. Wordt die wedstrijd dan ook overgespeeld, zodat de verliezende ploeg weer op 0-0 mag beginnen?

Rens van Eijden. Foto: ANP

Leedvermaak
De complete wereld smulde eergisteren van de gigantische blunder van Dennis van Duinen. De speler van Harkemase Boys miste in het Derde Divisieduel tegen SV Capelle een kans voor open doel waarmee hij een leedvermaakhit werd op internet. Dat Van Duinen blunderde bij een 2-0 voorsprong en zijn ploeg uiteindelijk met 2-3 verloor, maakte het allemaal nog pijnlijker. Op Twitter besloot de KNVB extra zout in zijn wond te strooien. De social mediaredacteur stuurde volgende tweet de wereld in: ‘#MooieMaandag Blunderende Dennis de wereld over’, inclusief linkje naar een artikel over de gemiste kans en de bijbehorende video. Dat schoot bij veel twitteraars in het verkeerde keelgat. Als één organisatie nu even zijn mond moet houden over blunders is het wel de KNVB, was de gemene deler onder de reacties. Het account van Harkemase Boys sloeg dan ook gevat terug met ‘Blunderende KNVB niet de wereld over’. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond besloot de tweet te verwijderen en excuses aan te bieden. ‘Sorry Dennis van @harkemaseboys. Dat was niet zo’n handig bericht.’ Een mooier understatement hadden ze in Zeist niet kunnen bedenken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.