Hester Ramaker
Hester Ramaker Sport 1 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

EK-volleybal: Zilver voor Nederlandse dames

De Nederlandse volleybaldames speelden zondag in de namiddag de EK-finale tegen de vrouwen van Servië in Bakoe. Servië pakte voor de tweede keer in de geschiedenis Europees goud. Nederland moet voor de vierde keer genoegen nemen met Europees zilver. Servië wint de finale, verdient, in vier sets.

Setverloop

Drie gewonnen sets is voldoende om een gouden plak binnen te slepen. In de eerste set spelen de Nederlandse dames een beetje chaotisch. Wellicht is het toch de spanning die hen parten speelt. Ze begonnen lekker fel maar dat nam af naarmate de set vorderde. Nederland verliest dan ook met 25-20.

In de tweede set begint Nederland met een flinke afstand, een gat in de stand van vier, soms vijf punten. Prikballen worden te makkelijk over het net gespeeld en de Servische Tijana Bošković, topspeelster van pas 20 jaar, scoort punt na punt voor haar land. Toch weet Nederland langzaam dichterbij te komen en de Servische vrouwen in te halen. In de slotfase van de set wordt het dan ook behoorlijk spannend als het 22-22 staat. De Nederlandse dames geven niet op, dat is duidelijk. Servie blijkt dan toch te sterk en pakt ook de tweede set met 25-22.

Fel

De derde set dan, nog een laatste kans om die gouden plak in de wacht te slepen. De dames zijn fel en pakken dan al snel de voorsprong met een verschil van vier punten. Bij de stand van 19-14 wordt er een challenge aangevraagd op een bal van Lonneke Sloetjes. Die is toch uit, maar Nederland pakt direct daarna toch nog het punt; 20-14. De dames spelen de rest van de set heel overtuigend en winnen deze dan ook met 25-18. De gouden plak is nog steeds in zicht!

Laten liggen

Op naar de vierde set. De Nederlandse dames moeten deze en een daarop volgende vijfde set winnen voor de gouden medaille op dit EK. De dames hebben iets meer moeite met deze set. Het lijkt alsof Nederland iets minder scherp is. In het midden van de set staan ze dan ook achter met 12-8. Anne Buys weet er dan overigens een keiharde bal in te meppen en zo komt Nederland weer een puntje dichterbij. Het blok van Nederlandse kant laat wat te wensen over tot dusver in deze set. Celeste Plak neemt het stokje op de diagonale positie over van Lonneke Sloetjes en weet weer een goede service neer te zetten. Nederland heeft moeite met het Servische blok en staat dan ook achter met 16-11 bij de tweede technische time-out. De achterstand wordt niet meer ingehaald en Nederland verliest de set met 25-18.

Servië pakte voor de tweede keer in de geschiedenis Europees goud. Nederland moet voor de vierde keer genoegen nemen met Europees zilver.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.