Berghuis: Werd tijd dat fans mij gingen toezingen

Steven Berghuis bedankt de meegereisde fans van Feyenoord na de 0-4 zege bij AZ. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

1 OKT 2017

Steven Berghuis stond zondagmiddag na de 0-4 zege op AZ rustig en glimlachend de pers te woord, toen John van den Brom langs kwam lopen en de aanvaller van Feyenoord een stomp in zijn rug gaf. „Klootzak”, riep de trainer van AZ met een knipoog tegen de man van de wedstrijd. „Auw, niet zo hard man!”

Terwijl Berghuis net had verteld dat hij fysiek gezien in de beste periode van zijn loopbaan zit. Want naast zijn twee doelpunten en een assist in Alkmaar viel de rechtsbuiten ook nog eens op door zijn loopvermogen. Berghuis blééf maar gaan. Hij dook zelfs regelmatig op in zijn eigen strafschopgebied om mee te verdedigen om vervolgens in de counter als een razende naar de andere kant van het veld te sprinten.

Extra energie

Binnen twintig minuten was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld, door een doelpunt van Berghuis en een pegel van Sam Larsson. „Dat geeft extra energie”, aldus de maker van het openingsdoelpunt. „Stel dat we niet snel op een comfortabele voorsprong waren gekomen, dan had de kans bestaan dat er weer allerlei mindere dingen in de ploeg zouden zijn geslopen en had jij nu misschien tegen mij gezegd dat wij niet fit oogden. Het is vaak ook iets mentaals, snap je? Als je snel met 2-0 voor staat, loop je makkelijker die extra meters. De laatste tien minuten van de wedstrijd was ik best moe, maar toen hadden we de klus gelukkig al verklaard.”

Berghuis zat vanaf de eerste minuut goed in de wedstrijd, nadat hij een perfecte bal over de volledige breedte van het veld had gegeven, waardoor Feyenoord alle ruimte kreeg om een snelle aanval op te bouwen. „Ik probeer mijn eerste bal altijd vooruit te spelen, ook al bestaat de kans dat het fout gaat. Maar dan weet ik dat mijn ‘mindset’ goed is: lef in mijn spel. Dan ben ik op mijn best.”

Steven Berghuis wordt bejubeld na zijn eerste treffer tegen AZ. Foto: ANP

Dat bleek wel, want de 25-jarige aanvaller nam de regerend kampioen als een routinier op sleeptouw. Al had hij minimaal nog twee keer moeten scoren, toen hij een paar keer oog in oog met de zwak keepende Marco Bizot kwam te staan. „Ik had mijn eerste hattrick moeten maken. Ben ik met zes treffers topscorer van de Eredivisie? Dat is niet verkeerd. Ik weet dat ik het in me heb. Toen ik hier bij AZ speelde, maakte ik 11 goals in 22 wedstrijden. Nu wil ik op die manier ook belangrijk voor Feyenoord zijn; nog meer doelpunten maken om weer kampioen te worden. Ik geloof in die doelen.”

Bondscoach

Dick Advocaat zal zich op de tribune van het AFAS Stadion ongetwijfeld even achter zijn oren hebben gekrabd bij het zien van de florerende Berghuis, die hij niet heeft opgeroepen voor de cruciale WK-kwalificatieduels tegen Wit-Rusland en Zweden. De flankaanvaller en de bondscoach kennen elkaar goed. „Toen ik bij Watford op de bank zat haalde hij als assistent van het Nederlands elftal mij er wel bij. En in de rol van adviseur hij heeft mij aangeraden bij Feyenoord. Hij weet dus wat ik kan, maar dit is nu al de derde keer dat ik er niet bij zit. Ondanks dat wij elkaar goed kennen, ga ik hem natuurlijk niet bellen om opheldering te vragen ofzo. Het kan maar een ding betekenen en dat is dat ik het nóg beter moet doen bij mijn club.”

Bij de supporters van Feyenoord kon hij zondag in ieder geval niet meer stuk. Regelmatig werd vanuit het uitvak zijn naam gescandeerd. Berghuis lacht. „Dat werd een keer tijd! Die Amrabat is hier één maand en hem zingen ze de hele tijd toe, dat kan toch niet?” Het is Berghuis in optima forma: als hij in het veld op dreef is, is dat buiten de lijnen niet anders.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

98

KNVB snapt woede en wil snel om tafel met de fans

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

10 DEC 2017

Terwijl heel Nederland onder een witte deken lag, bevond zich in de hoofdstad een groene oase waar de topper Ajax-PSV werd gespeeld. Waar er in Rotterdam bij Sparta-Vitesse en in Utrecht bij FC Utrecht-Feyenoord niet kon worden afgetrapt door de hevige sneeuwval, deed men in de Arena het dak dicht waardoor er gewoon op een groene grasmat kon worden gespeeld.

Levensgevaarlijk

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

De spelers van Ajax lopen hun ereronde na hun overwinning op PSV. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

10 DEC 2017

Ajax heeft de titelrace in de eredivisie weer van een beetje spanning voorzien. Het elftal van trainer Marcel Keizer boekte een dikverdiende zege op een angstig PSV (3-0) en verkleinde de achterstand op de lijstaanvoerder uit Eindhoven tot zeven punten.

Ook AZ profiteerde van de tweede nederlaag van PSV dit seizoen in de eredivisie. De nummer twee van de ranglijst heeft nog maar vijf punten minder dan de koploper.

Fans woest op 'commerciële' KNVB: Te gevaarlijk

In Kerkrade kon er uiteindelijk wel gespeeld worden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

De sneeuw teistert heel het land en ook de Eredivisie heeft er onder te lijden. Niet alleen de velden zelf zijn soms lastig bespeelbaar, maar ook alles rondom de stadions verloopt momenteel uiterst stroef.

Dweilpauze

Likeability of 5

Verhoeven lost belofte in en is eindelijk verlost

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

10 DEC 2017

Rico Verhoeven heeft eindelijk zijn verlossing. In een episch gevecht snoerde hij iedereen de mond, in het bijzonder die van Jamal Ben Saddik.

Thema

'Bosz ontslagen bij Borussia Dortmund'

Zaterdag verloor de ploeg van Bosz voor de achtste keer op rij in de Bundesliga. (EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

9 DEC 2017

Peter Bosz is ontslagen als trainer van Borussia Dortmund. Dat meldt de Duitse krant Sport Bild. Zaterdag verloor Dortmund thuis met 1-2 van het laaggeklasseerde Werder Bremen.

De beslissing om Bosz te ontslaan wordt zondag officieel naar buiten gebracht. Sport Bild baseert zich op bronnen binnen de club.

Camera videoRico is voor Glory een lot uit de loterij

Rico Verhoeven.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

8 DEC 2017

Kickbokser Rico Verhoeven verdedigt morgen in Ahoy zijn Glory-wereldtitel in het zwaargewicht tegen Jamal Ben Saddik. Glory-oprichter Jon J. Franklin kijkt uit naar het gevecht. De oprichter van Glory is blij met Verhoeven. De man uit Halsteren heeft het imago van het kickboksen opgeschoond en daar profiteert de kickboksbond van. „Elke sport heeft verschillende karakters nodig”, zegt de Amerikaan. „Wij misten a family guy, de man die ’s ochtends het ontbijt voor zijn dochtertje maakt.”

Feyenoord pakt in laatste minuut winst tegen Napoli

Feyenoord pakt in laatste minuut winst tegen Napoli

Nicolai Jörgensen viert zijn goal tegen SSC Napoli. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

6 DEC 2017

Feyenoord heeft het weinig succesvolle Champions League-avontuur toch mooi afgesloten. De club uit Rotterdam-Zuid won dankzij een goal in blessuretijd van Jeremiah St. Juste met 2-1 van SSC Napoli.

De wedstrijd begon bijzonder slecht voor de Rotterdammers. Al na anderhalve minuut mocht Kenneth Vermeer, die voor het eerst in een flink aantal wedstrijden weer in het doel stond en meteen aanvoerder was, de bal uit zijn net vissen. Een vrije trap belandde voor de voeten van Piotr Zieliński, die de 0-1 binnenschoot.