Sport

Likeability of 3

Abu Dhabi weigert volkslied van judoka uit Israël

Tal Flicker na zijn overwinning/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

27 OKT 2017

Wie in het judo een grote wedstrijd wint zoals de Grand Slam van Abu Dhabi krijgt doorgaans zijn volkslied te horen. Maar dat gold niet voor Tal Flicker. De Israëliër was donderdag de beste in de klasse tot 66 kilogram, maar werd niet beloond met het volkslied van zijn land. Zelfs de Israëlische vlag werd verborgen gehouden.

Hatikvah

In de plaats daarvan besloot de organisatie het nummer dat verbonden is aan de Internationale Judo Federatie (IJF) af te spelen. Flicker liet zich niet uit het veld slaan en zong gewoon zijn Hatikvah door het anthem heen.

Met deze actie gaf de organisatie geen gehoor aan het verzoek van de IJF. Deze had namelijk verzocht om de atleten uit Israël te behandelen zoals ieder ander, dit ondanks de spanningen tussen het land en de Verenigde Arabische Emiraten. De Emiraten zijn een van de vele Arabische landen die op gespannen voet leven met Israël.

Geen hand

Zo zijn er in het verleden al meerdere acties van beide kanten geweest. Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro weigerde Egyptische judoka de hand van een Israëlische tegenstander te schudden. Terwijl de uit Iran afkomstige AZ-aanvaller Alireza Jahanbakhsh afgelopen seizoen tijdens de Europese wedstrijden tegen Maccabi Tel Aviv aan de kant bleef uit angst voor de reacties die het uit zou lokken. Zelfs tijdens de thuiswedstrijd in Alkmaar zat hij niet bij de wedstrijdselectie.

Flicker en zijn landgenoten mochten in Abu Dhabi helemaal geen uitingen betreffende hun afkomst dragen. Hij judode dan ook onder de neutrale vlag van de IJF, waardoor er volgens de organisatie geen vlag hoefde worden gehesen of volkslied moest worden ingezet.

Trots op Israël

In een videoreactie heeft Flickers inmiddels gereageerd op de situatie. „Toen ik hier goud won, was ik in bovenal heel blij. Op het podium besloot ik Hatikvah mee te zingen, want Israël is nu eenmaal mijn land en ik ben er trots op dat ik er vandaan kom. Het anthem dat werd afgespeeld was voor mij niets dan achtergrondgeluid."

„Iedereen weet ik dat uit Israël en welk land ik vertegenwoordig. Het verbergen van onze vlag is dan ook alleen maar een kras op jullie eigen vlag", vervolgt Flicker. „Ondanks alle rumoer zijn we heel gefocust te werk gegaan met als doel een medaille te pakken. Ik ben heel blij dat dat gelukt is."

Zeventigjarig conflict

Het conflict bestaat al sinds de staat Israël zichzelf uitriep in 1948. Het conflict gaat voornamelijk om het grondgebied Palestina, even ten westen van de rivier de Jordaan. Zowel de Arabische Palestijnen (overwegend islamieten) als de Israëliërs (voornamelijk joden)

BEKIJK OOK


dislike
user_f9d47bdc956253072d8f95b3fc5f32dd7b13b184_avatar

Views

300+

Ricciardo wint Grote Prijs van Monaco

Ricciardo op het podium nadat hij de GP van Monaco heeft gewonnen. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

8 MIN

Niet Max Verstappen maar zijn ploeggenoot Daniel Ricciardo heeft laten zien dat het stratencircuit van Monaco uitermate geschikt is voor de auto's van Red Bull. De Australiër won zondag de Grote Prijs van Monaco.

Podium uit zicht

Ricciardo was ook al de snelste tijdens drie vrije trainingen en de kwalificatie. Verstappen eindigde op de negende plaats. De Limburger verloor zaterdag al het uitzicht op het podium toen hij een bocht verkeerd nam en in de vangrails belandde. Zijn auto raakte zo beschadigd dat hij niet aan de kwalificatie kon deelnemen. Daardoor moest Verstappen als twintigste en laatste starten.

Sebastian Vettel finishte als tweede, vlak voor Lewis Hamilton die het klassement van de Formule 1 blijft aanvoeren. Ricciardo huilde tranen van geluk aan de finish. Verstappen kon alleen zichzelf de schuld geven dat hij niet als eerste of tweede eindigde. Vorig seizoen raakte de Limburger zwaar gefrustreerd over zijn onbetrouwbare auto die hem maar in de steek bleef laten. In de huidige jaargang van de Formule 1 laat Verstappen het zelf te vaak afweten.

Te veel risico

De twintigjarige coureur nam al een paar keer te veel risico met inhalen en nu miste hij weer de kwalificatie op een circuit dat voor zijn type auto gemaakt lijk. De Red Bulls zijn op lange stukken nog langzamer dan beide Mercedessen en Ferrari's. Ze kunnen dat in de vele bochten van de race in Monaco aardig compenseren.

BEKIJK OOK


Views

15

Kuyt geniet tijdens afscheid zelfs van een doodschop

Dirk Kuyt maakt zijn allerlaatste ereronde in De Kuip. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

25 MIN

Dirk Kuyt wilde zondag tijdens zijn eigen ‘testimonial’ even rustig een balletje aannemen in de wedstrijd tussen Vrienden van Dirk en Feyenoord. Maar daar dacht zijn oud-ploeggenoot Pascal Bosschaart anders over. De verdediger zette na een minuut een vliegende tackle in en als Kuyt niet was opgesprongen, had er waarschijnlijk een brancard aan te pas moeten komen om hem van het veld te tillen.

De hoofdrolspeler kon er zelf nog het hardst om lachen. „Dat is typisch Pascal. Toen we vroeger bij FC Utrecht speelden, ging hij er tijdens de training ook wel eens snoeihard in”, aldus Kuyt. „Hij en Jean-Paul de Jong waren keihard. Na een stevig duel renden ze elkaar uit boosheid wel eens achterna over het veld. Tijdens een afscheidswedstrijd moet het ook kunnen, vind ik. Al die jongens zijn zo fanatiek, mooi toch?”

Rood

De ‘dader’ wilde niets weten van een keiharde overtreding. „Had ik rood moeten krijgen? Ga toch weg. Het was duidelijk een tackle op de bal. Kijk de herhaling maar. Haha, het hoort er allemaal bij op zo’n dag.”

Dirk Kuyt poseert met zijn ex-collega's die meededen aan zijn afscheidsdag. Foto: ANP

Het was kenmerkend voor de afscheidsdag in De Kuip. Het spel was vaak niet om aan te gluren tijdens de potjes tussen Oranje, Vrienden van Dirk en Feyenoord. Maar alle spelers hadden hetzelfde gevoel: ouwe-jongens-krentenbrood. Voetbalhumor in de kleedkamer en lekker een balletje trappen. Uit alle hoeken en gaten waren spelers gekomen om Kuyt een fraai afscheid te gunnen. Zo liep Steven Gerrard op een gegeven moment in een Feyenoordshirt rond, toverde Salomon Kalou ouderwets met zijn elastieken benen, schoot Wesley Sneijder er eentje in en werd Jerzy Dudek luidkeels toegezongen.

Ze hadden met z’n allen afgesproken dat Kuyt in de laatste minuten een doelpunt zou maken om zo in stijl een punt achter zijn loopbaan als voetballer te zetten. Tegenstanders als Phillip Cocu en Frank de Boer gaven hem alle ruimte om aan te leggen, maar Edwin van der Sar bleek een lastige sta in de weg. De doelman zette zijn handen achter de ene na de andere inzet van de 37-jarige Katwijker. Scheidsrechter Pieter Vink schoot te hulp en gunde Kuyt een strafschop.

Fantastisch

„Ik vond het fantastisch dat Edwin zo zijn best deed om mij het scoren onmogelijk te maken. Ik zou geen wedstrijd willen spelen waarin ik zes keer scoor, omdat de tegenstanders zich inhouden. Maar na een paar reddingen heb ik toch maar tegen hem gezegd dat hij me moest laten scoren, haha. Ik vond het wel jammer dat ik ook nog op de paal schoot, want dat was bijna dezelfde situatie als mijn eerste doelpunt in de kampioenswedstrijd tegen Heracles van vorig jaar. Maar goed, uiteindelijk zat mijn strafschop netjes in het hoekje.”

Dirk Kuyt krijgt tijdens zijn toespraak applaus van zijn vrouw en dochter. Foto: ANP

Van der Sar werd door de supporters van Feyenoord veelvuldig uitgefloten, net als andere ex-Ajaxspelers als Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en John Heitinga. Ook klonk regelmatig ‘Helemaal niets in Amsterdam’ vanaf de tribunes. Kuyt had er geen moment over nagedacht die spelers niet naar De Kuip te halen. „Ik heb ongelooflijk veel mooie momenten meegemaakt bij Oranje met die jongens. Zij moesten erbij zijn. Na afloop hadden we het er met elkaar nog over in de kleedkamer en we vonden het eigenlijk wel meevallen met het gefluit. En die gasten zijn nog steeds professioneel genoeg om daar leuk mee om te gaan. Op een gegeven moment werd er iets naars naar Edwin geroepen en draaide hij zich om met zijn vinger op zijn mond. Hij kan wel tegen een stootje. En ook om ‘Helemaal niets in Amsterdam’ kunnen die jongens best lachen. Ze vonden het fantastisch om erbij te zijn.”

Kuyt stapte zelf uiteraard met de grootste glimlach voor de laatste keer van het veld. Als een bevoorrecht mens. „Ik ben inmiddels een jaar gestopt met voetballen, maar ik had het gevoel dat ik het nog niet écht had afgesloten. Fijn dat dat nu wel het geval is.”

BEKIJK OOK


Views

49

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

24 MEI 2018

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Elia wil Oranje een shot winnaarsmentaliteit geven

Eljero Elia speelde in 2012 voor het laatste een wedstrijd namens Oranje. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

3 UUR

Hij voelde zich als een klein kind dat lange tijd niet in een snoepwinkel was geweest en dan ineens weer een snoepje in zijn hand gedrukt krijgt. Eljero Elia kon zijn geluk niet op toen hij hoorde dat er weer een plekje voor hem was gereserveerd bij het Nederlands elftal. Het was tenslotte al een tijd geleden dat hij voor het laatst een interland speelde. In november 2012 droeg hij tijdens de oefeninterland tegen Duitsland voor het laatst het shirt van Oranje.

Toen Danny Blind bondscoach was, werd Elia ook al opgeroepen maar drie jaar geleden moest de aanvaller geblesseerd het trainingskamp verlaten. Maar bij Feyenoord had hij in ieder geval weer laten zien dat hij goed genoeg was voor de nationale ploeg. Inmiddels staat Elia onder contract bij Basaksehir en hij was bang in Turkije definitief uit beeld te raken. Hij stuurde zelfs een tweet de wereld in dat Nederland hem niet moest vergeten.

Vakantie

Maar Ronald Koeman hield hem nauwlettend in de gaten en zag Elia wekelijks een doelpunt maken, een assist voor zijn rekening nemen of een beslissende actie maken. Dus nodigde de bondscoach hem uit voor de oefeninterlands tegen Slowakije (donderdag) en Italië (maandag). „Om eerlijk te zijn had ik mijn vakantie al geboekt, maar die heb ik natuurlijk snel gecanceld”, aldus de 28-voudig international aan de rand van het trainingsveld in Zeist.

Na het afhaken van routiniers Arjen Robben en Wesley Sneijder is Eljero Elia een van de weinigen met ervaring op een eindtoernooi. Op het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika viel hij bijna in alle wedstrijden in, behalve tegen Brazilië. „Ik hoop dat ik die ervaring kan toevoegen aan het Nederlands elftal. Ik wil ervoor zorgen dat er een overlevingsmentaliteit komt, een winnaarsmentaliteit. Iedereen moet er altijd alles aan doen om te winnen. Niet alleen tijdens een wedstrijd, maar ook op trainingen. We moeten elke training honderd procent van onszelf geven. Elk duel winnen, altijd blijven gaan. Zelf wil ik de fans de ’Elli’ laten zien die ze willen zien: gevaarlijk en beslissend. Dat heb ik dit seizoen in Turkije in ieder geval al laten zien. Mijn zaakwaarnemer waarschuwde dat mensen extra goed op mij zouden gaan letten na die ene tweet. Maar als ik geen doelpunt maakte, dan was ik wel goed voor een assist. Ik bleef maar gaan en ik zit nog steeds in een lekkere flow.”

Nieuw

Het fanatisme spat er zoals altijd bij Elia ook verbaal af. Maar toch stond hij even stil bij een iets minder prettige gedachte, toen hij voor het eerst de KNVB-campus op liep. Voor hetzelfde geld had hij zich nu met het Nederlands elftal voorbereid op het WK in Rusland, dat medio volgende maand begint. „Dat had ik uiteraard heel graag gewild. Nederland hoort áltijd thuis op een WK, maar nu zitten we in een overgangsfase. Er komt een nieuwe generatie aan waarmee we aan een heel nieuw proces beginnen. Ik ga in ieder geval niet naar wedstrijden van het WK kijken...”

BEKIJK OOK


Views

100+

Slechte kijkcijfers voor finale Champions League

Real Madrid viert haar winst in de Champions League / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 13:51

Ruim 1,5 miljoen Nederlanders zagen hoe Real Madrid voor de derde keer op rij de Champions League won. Het is daarmee de minst bekeken eindstrijd van het toernooi van de afgelopen tien jaar. Dat blijkt zondag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO).

In 2011 keken nog 3,4 miljoen mensen naar de finale tussen Barcelona en Manchester United. Maar sinds 2016 is het aantal belangstellenden voor de eindstrijd op een open zender steeds onder de 1,8 miljoen uitgekomen.

Terrasweer

Volgens een woordvoerder van de stichting is het mooie weer van zaterdagavond mogelijk een verklaring voor de lage kijkcijfers. „Veel mensen zaten op terrasjes.”

De finale die zaterdag te zien was op Veronica, was wel het best bekeken programma van die dag, aldus SKO. Op de nabeschouwing stemden bijna ook nog eens 800.000 kijkers af. De wedstrijd was zaterdagavond ook op de betaalzender van Ziggo te volgen. Het duel werd door Real Madrid met 3-1 gewonnen.

BEKIJK OOK


Views

300+

Real Madrid wint weer de Champions League

Karim Benzema na zijn 1-0 voor Real Madrid / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Real Madrid heeft voor het derde jaar op rij de Champions League gewonnen. De Spaanse ploeg van trainer Zinedine Zidane versloeg Liverpool in de finale in Kiev met 3-1. De 'Koninklijke' kroonde zich voor de dertiende keer tot beste club van Europa.

Karim Benzema opende kort na rust de score, na een blunder van doelman Loris Karius van Liverpool. De Duitser gooide de bal tegen het uitgestoken been van de Franse spits aan. Sadio Mané trok de stand weer gelijk, maar invaller Gareth Bale zette Real met een prachtige omhaal in de 63e minuut opnieuw op voorsprong. In de slotfase liet Karius een schot van Bale door zijn vingers glippen, waardoor het 3-1 werd.

Bij Liverpool stonden Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de basis. Zij zagen hun ploeggenoot Mohamed Salah al na een half uur geblesseerd uitvallen.

BEKIJK OOK


Views

900+

Dumoulin kraakt Froome niet ultieme poging

Tom Dumoulin zal dit jaar tweede worden in de Giro/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Chris Froome heeft de laatste aanvallen van Tom Dumoulin weerstaan. De Brit van Sky, sinds vrijdag leider in de Ronde van Italië, kwam ruim zes minuten na ritwinnaar Mikel Nieve binnen in bergdorp Cervinia maar boekte nog enkele seconden winst op Dumoulin. Het klassement van de Giro blijft zondag op de slotdag met een vlakke rit in en rond Rome normaal gesproken intact.

Dumoulin probeerde in de slotklim enkele keren Froome van zich af te schudden, maar de rozetruidrager bleef in zijn buurt. Achter ritwinnaar Nieve reed Robert Gesink naar een knappe tweede plaats. De renner van LottoNL-Jumbo was in achtervolging op de Spanjaard zelfs nog lek gereden.

Instorting Pinot

De Fransman Thibaut Pinot moest de klimmers laten gaan en verloor zijn derde plaats in het klassement. Die is nu voor de Colombiaan Miguel Ángel López.

In de schaduw daarvan reed Dumoulin zijn superhelper Sam Oomen heel sterk, hij eindigt - zonder ongelukken - de Giro als negende. Wout Poels - knecht van Froome - wordt twaalfde.

BEKIJK OOK


Views

1k+