Goud en zilver voor Nederlandse wielrensters

19 september 2017 om 19:09 door Imre Himmelbauer
Goud en zilver voor Nederlandse wielrensters
Annemiek van Vleuten heeft haar eerste gouden plak op een WK binnen. / AFP

De Nederlandse dames hebben het WK tijdrijden bijzonder succesvol afgesloten. De 34-jarige Annemiek van Vleuten won voor de eerste keer in haar carrière de gouden medaille op het WK, nadat ze dit jaar op het Nederlands Kampioenschap ook al de gouden plak won. De eveneens Nederlandse Anna van der Breggen eindigde als tweede, de Australische Katrin Garfoot maakt de top drie compleet. Ellen van Dijk, die vorig jaar nog als tweede eindigde, werd vijfde.

Van Vleuten kwam in het Noorse Bergen met een ruime voorsprong op de anderen over de finish. De wielrenster van Orica-Scott zette een tijd van 28.50.35 neer en bleef Van Vleuten daarmee meer dan 12 seconden voor. Garfoot en Van Dijk waren respectievelijk ruim 18 en 52 seconden langzamer.

 

Het is nu de vierde keer dat het Wilhelmus zal klinken voor de winnares. In 2013 won de eerdergenoemde Van Dijk het WK tijdrijden in Florence in Italië. In 1998 en 1999 was Leontien van Moorsel de sterkste, respectievelijk in het Nederlandse Valkenswaard en het wederom Italiaanse Verona.

Hoewel Van Vleuten wel de eerste WK-medaille binnenhaalt, heeft ze in het verleden wel veel andere prijzen gewonnen. Zo won ze in 2015 de bronzen medaille op het tijdritonderdeel op de Europese Spelen in Bakoe. En in 2011 de Ronde van Vlaanderen en nog dit jaar werd ze derde op de Amstel Gold Race. Haar sportieve carrière ken niet alleen hoogtepunten maar ook tegenslagen. Tijdens de Olympische Spelen van 2016 kwam ze zeer lelijk ten val tijdens een wegwedstrijd. Hierdoor liep ze een gouden plak mis ze herstelde echter snel en won een aantal weken later weer haar eerste wedstrijd.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!