Redactie Metro
Redactie Metro Sport 3 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Max rijdt lek, maar vecht zich naar de finish

Max Verstappen is na een gevecht in de achterhoede als tiende gefinisht in de Grand Prix van Italië. De Nederlandse Formule 1-rijder van Red Bull lag zondagmiddag na een lekke band in de derde ronde helemaal achteraan en wist uiteindelijk nog tien posities op te schuiven.

De Brit Lewis Hamilton won in zijn Mercedes de race op het snelle circuit van Monza en deelde Ferrari een gevoelige tik uit. De Italiaanse renstal slaagde er voor het zevende jaar op rij niet in zijn thuisrace te winnen. Bovendien raakte kopman Sebastian Vettel de leiding in het wereldkampioenschap kwijt aan Hamilton.

Max rijdt lek, maar vecht zich naar de finish
Gelukkig weer eens over de finish, maar wel als tiende.

Hamilton onbedreigd

De drievoudig wereldkampioen boekte zijn zesde overwinning van dit seizoen en de 59e GP-zege in zijn carrière. Hij startte in Monza van poleposition en reed vrijwel de gehele race onbedreigd aan de leiding. Hij zette zelfs zeven coureurs op meer dan een ronde achterstand, onder wie Verstappen.

Hamiltons Finse teamgenoot Valtteri Bottas eindigde op 4 seconden als tweede, Vettel reed zijn Ferrari op ruim 36 seconden afstand van de winnaar naar de derde plaats. In het kampioenschap heeft Hamilton na dertien races drie punten voorsprong op Vettel.

Max rijdt lek, maar vecht zich naar de finish
Handtekeningen uitdelen op Monza.

Meteen weer tegenslag

Verstappen kreeg al vroeg te maken met tegenslag. Na een flitsende start, waarin de Limburger oprukte van plaats dertien naar acht, ging het in de derde ronde mis bij een poging de Braziliaan Felipe Massa (Williams) in te halen. De bolides toucheerden elkaar, waarbij de rechter voorband van Verstappen lek ging. Na een gedwongen pitstop kon hij de race vervolgen vanaf de laatste plaats. Na een tweede pitstop vond Verstappen de snelheid om de nodige coureurs in te halen. De tiende plaats leverde hem één punt voor het WK op.

De negentienjarige Verstappen heeft over pech niet te klagen dit seizoen. Hij viel vorig week na acht ronden al uit met motorpech in zijn ‘thuisrace’ in het Belgische Spa-Francorchamps. Het was al zijn zesde uitvalbeurt van het seizoen. Voor de race in Monza was al duidelijk dat een hoge klassering een zware opgave zou worden. Doordat Verstappen drie belangrijke componenten van zijn motor voor de vijfde keer dit jaar liet vernieuwen, kreeg hij een ‘gridstraf’ en moest hij ver naar achteren in de startopstelling.

Max rijdt lek, maar vecht zich naar de finish
Verstappen tijdens een parade voorafgaand aan de grand-prix van Italië.

https://twitter.com/AlbertJanGerrit/status/904339662042529792

Max Verstappen was duidelijk in zijn oordeel na de Grand Prix van Italië. ,,In de derde ronde was het klaar. Een lekke band in de derde ronde en dan meteen een pitstop, dan is het over. Felipe Massa heeft mijn race verziekt”, zei de Limburger na de race op Ziggo Sport.

De Nederlander gaf de Braziliaan de schuld, maar de wedstrijdleiding zag geen opzet in de actie van de ervaren Braziliaan. ,,Dat hij geen straf kreeg, maakte me niks uit. Mijn race was klaar, terwijl het natuurlijk veel beter had gekund.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.