Lieke Martens is toe aan rust in haar hoofd

13 september 2017 om 13:11 door Johan van Boven
Lieke Martens is toe aan rust in haar hoofd

Lieke Martens duikt in de kraag van haar trainingsjack en versnelt haar pas. Op de KNVB Campus is Zeist begint het keihard te regenen en de beste speelster van Europa heeft geen zin in een nat pak. Ze rent de trap op richting de kantine, ploft op een stoel en veegt met een mouw de regendruppels van haar gezicht. Lachend: „In Barcelona ben ik beter weer gewend.”

De 24-jarige linksbuiten van FC Barcelona heeft in de hoofdstad van Catalonië inmiddels haar plekje gevonden. Samen met haar vriend Kevin woont Martens sinds kort in een appartement niet ver van het centrum. „Fijn om ons eigen plekje te hebben, want in een hotel leven is ook niet alles. Ik ben nu eindelijk een beetje aan het landen in Barcelona.”

Aanslag

Tijdens haar eerste dagen in de stad van haar nieuwe club lag er een grauwe sluier over de straten. Tijdens een terroristische aanslag met een busje op La Rambla kwamen dertien mensen om het leven en ruim honderd mensen raakten gewond. Martens bracht direct een bezoek aan de plek des onheils.

„Ik zag overal kaarsjes en bloemen. Het was goed om te zien dat de mensen niet alleen met elkaar aan het rouwen waren, maar ook dat iedereen door wil gaan met léven”, vertelt ze. „Inmiddels is de Ramblas gelukkig weer levendig als altijd. Ik heb dan ook bewust voor een appartement in de buurt van het centrum gekozen, ik wil gemakkelijk de stad in kunnen gaan als ik vrij ben. Ik ga niet in angst en onzekerheid leven.”

Messi

Het was voor Martens de afgelopen maand niet eenvoudig haar draai te vinden. Ze holde van hot naar her. Na de glorieuze eindzege op het EK in Nederland volgde huldiging na huldiging, verhuisde ze van Zweden naar Spanje, stapte ze met Lionel Messi in een privéjet naar Monaco, waar ze werd verkozen tot beste speelster van Europa én ze aan de zijde van Cristiano Ronaldo met de bijbehorende trofee stond te pronken.

Tijdens het interview benadrukt de Limburgse meerdere keren dat ze van al dat moois heeft genoten en ze absoluut niet wil klagen. Maar alle avonturen hebben een flinke wissel op haar getrokken. „De maand is voorbij gevlógen, ik heb zo ongelooflijk veel meegemaakt. Als je het voorafgaand aan het EK allemaal had opgesomd, had ik je keihard uitgelachen. Ik ben best een beetje geleefd. Fysiek voel ik me prima, maar ik heb nog wel eventjes nodig om helemaal rustig te worden. Ik heb geen vakantie gehad, ik ga maar door.”

Sterrenstatus

En dan is er nog de sterrenstatus. Als je eenmaal op de foto ben gegaan met Messi en samen met Ronaldo een persconferentie hebt gegeven, dan kent de hele wereld je. Bovendien brengt de titel Beste Voetbalster van Europa de nodige verwachtingen met zich mee. „Dat is nieuw voor mij. Normaal gesproken was ik één van de elf en nu zit er een stempel op mij. Daar moet ik aan wennen.”

Ze kan in Barcelona nog wel over straat, maar ze wordt steeds vaker herkend. Vooral door Nederlanders. „Die zijn er genoeg, haha. Ik geniet er ook van, hoor. Ik ben op mijn vijftiende het huis uit gegaan om dit uiteindelijk te bereiken. Het belangrijkst is dat ik nu mezelf blijf. Ik kijk erg uit naar het bezoek van vriendinnen. Bij hen ben ik gewoon onderdeel van de groep en niet de grote ster.”

Om even uit de hectiek te ontsnappen keek Martens erg uit naar de oefeninterland met Oranje in Denemarken. Het duel van vrijdag werd echter geschrapt, omdat de Deense bond een ‘arbeidsvoorwaardelijk conflict’ met de selectie heeft. Gelukkig zijn de Belgen zo vriendelijk om het donderdagavond vriendschappelijk op te nemen tegen de Oranje Leeuwinnen. „Het is fijn om hier weer te zijn. En ik denk echt dat het wat rustiger wordt als ik weer terug naar Barcelona ga. Daar kijk ik eerlijk gezegd heel erg naar uit.”

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!