Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 4 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Davy Pröpper: Bij PSV ging het niet top

Davy Pröpper mocht na de oorwassing tegen Frankrijk in de basis beginnen bij Oranje in het duel met Bulgarije. „Ik moet eerlijk zeggen dat het wel een beetje verrassend was”, aldus Pröpper na de wedstrijd. „Na Frankrijk verwachtte ik wel wat wissels, maar niet direct dat ik zou spelen in plaats van Wesley Sneijder. Er waren natuurlijk meer gegadigden.”

Grote man

Zeker als je beseft dat Pröpper bij zijn nieuwe club Brighton & Hove Albion verdedigende middenvelder speelt. Maar de keuze van bondscoach Dick Advocaat pakte goed uit, want de oud-PSV’er was tegen Bulgarije de grote man bij het Nederlands elftal. Mede dankzij zijn twee goals werd er met 3-1 gewonnen. „Waar ik het liefst speel? Als ik iedere wedstrijd twee keer scoor natuurlijk op tien. Ze hebben in Engeland deze wedstrijd vast ook gezien, dus wie weet, haha.”

De middenvelder heeft het naar zijn zin in Engeland. „Het begin was even wennen. Dit is mijn eerste buitenlandse avontuur. Ik moest van alles regelen. In het begin zaten we met die kleine in een hotelkamer en dan komen de muren wel op je af. Gelukkig heb ik nu een huis gevonden. En de competitie is zwaar. Zeker voor een club als Brighton dat de punten toch bij elkaar moet sprokkelen. Handhaven is het doel, maar wel met goed voetbal. We hebben een paar jongens die sterk aan de bal zijn. We hebben niet een typische Engelse ploeg die de lange bal speelt.”

Top geregeld

Vroeger maakte je van PSV de stap naar een grote club. Pröpper zegt eerlijk dat er vroeger geen posters van ‘The Seagulls’ boven zijn bed hingen. „Maar de Premier League is een competitie waarin iedere speler wil spelen. Bij PSV ging het in het begin van het seizoen niet top en toen ging ik erover nadenken. Eerder was er al interesse van Zenit. Toen begon ik voor het eerst na te denken over een transfer. Ik kwam tot de conclusie dat ik wel klaar was voor een stap richting het buitenland. Brighton is een ambitieuze club. Nog niet zo lang geleden waren ze bijna failliet, totdat deze eigenaar – die een fan is – de club kocht. Sindsdien staat er een nieuw stadion en heeft de club een fantastische trainingsaccommodatie met maar liefst veertien velden naast elkaar. Het wordt gezien als een van de betere accommodaties in Engeland, alles is top geregeld.”

Minder top gaat het bij Oranje. Er moet een wonder gebeuren wil de ploeg van Dick Advocaat het WK in Rusland halen. „Het gaat moeilijk worden. Eigenlijk hadden we nu met grotere cijfers moeten winnen, want Zweden is qua doelsaldo uitgelopen. Maar na zo’n week is het belangrijkste dat we nu gewonnen hebben. Tsja, ik weet er verder ook niks op te zeggen. Moet ik nu zeggen dat het WK niet meer mogelijk is?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.