Verspringer mist wereldtitel door los rugnummer

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

12 AUG 2017

Voor Nederland draaide het vrijdagavond op het WK atletiek in Londen allemaal rondom Dafne Schippers. Waar de hardloopster naar het goud greep, waren de druiven een stuk zuurder voor Ivana Spanovic. De verspringster miste op heel curieuze wijze een medaille en waarschijnlijk zelfs de wereldtitel.

Bij haar laatste sprong vloog de Servische mooi door de lucht en leek ze bij haar landing voorbij de zeven meter en twee centimeter. De op dat moment 'gouden sprong' van de Amerikaanse Brittney Reese. Alleen haar rugnummer zat niet goed vastgespeld en landde al eerder in het zand, zo bleek in de herhaling. Het gevolg: het werd geen sprong van meer dan zeven meter, maar een van 6.96. Omdat de Russische Darya Klishina (7,00) en de Amerikaanse Tianna Bartoletta (6,97) verder kwamen, moest ze het zelfs stellen zonder een medaille.

Te gek voor woorden

„Dit is te gek voor woorden", zo reageerde Spanovic na afloop voor de camera's van de NOS. „Waar ik het startnummer ook plak, het zorgt altijd voor problemen. Het gebeurde me eerder alleen bij kleinere wedstrijden. Toen was er geen noodzaak om protest aan te tekenen, omdat ik toch won."

„Ik weet niet wat ik hier zelf aan kan doen", vervolgt een ontredderde Spanovic. „Als ze ons nou zouden laten springen zonder nummer zou dat perfect zijn. Maar ze moeten hier absoluut iets aan gaan doen. Of ik naar het IAAF stap? We zullen zien, maar we gaan er hoe dan ook over praten."

Er is veel begrip voor de woede van Spanovic. Ook NOS-analist Gregory Sedoc (vooral bekend als hordelopers, maar ook ooit Nederlands kampioen verspringen) begrijpt niet dat de atleten bij dergelijke nummers nog zowel voor- als achterop een nummer moeten dragen. Hij wees erop dat bij hoogspringen de rugnummers al een hele tijd in de ban zijn gedaan.

Spelden

Daarnaast rijst de vraag waarom het rugnummer slechts met spelden wordt vastgemaakt. Ook vragen vele volgers zich af, hoe atletiekunie IAAF hiermee om was gegaan indien het om een Amerikaanse zou gaan.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

300+

Likeability of 5

Kromowidjojo sluit dag af met twee keer goud

Ranomi Kromowidjojo in het midden met haar gouden medaille. Links naast haar Maaike De Waard, rechts Emilie Beckmann uit Denemarken. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

14 DEC 2017

Twee keer in tien minuten tijd veroverde Ranomi Kromowidjojo goud in een drukke zwemavond. De 27-jarige zwemster schreef voor het eerst de Europese titel op de 50 meter vlinderslag op haar toch al imposante erelijst. Nog geen tien minuten later bezorgde ze Nederland als slotzwemster goud op de gemengde estafette 4x50 meter wisselslag.

Topfavoriet

'WK Darts is voor ons 2,5 week een groot feest'

RTL7-commentatoren Jacques Nieuwlaat en Frank Vischschraper.

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

14 DEC 2017

Wie Frank Vischschraper en Jacques Nieuwlaat over elkaar hoort praten, zou denken dat het boezemvrienden zijn. Ze komen superlatieven te kort als ze aangeven waarom het zo prettig is om samen op te trekken als commentatoren tijdens dartswedstrijden. Meer dan collega’s zijn ze echter niet. „We zijn nog nooit op elkaars verjaardag geweest en buiten het darten om zijn we nooit met elkaar uit eten geweest ofzo”, zegt Nieuwlaat. „We zijn gewoon goede collega’s.”

Feyenoord kan thuis weer niet winnen van Heerenveen

Een goal van Steven Berghuis was niet voldoende/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

13 DEC 2017

sc Heerenveen begint voor Feyenoord een ware angstgegner te worden in de Kuip. Voor het vierde seizoen op rij weten de Rotterdammers namelijk in eigen huis niet te winnen van de Friezen: het werd 1-1.

Afgekeurde goal

Froome tijdens Vuelta positief getest op salbumatol

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

13 DEC 2017

Wielrenner Chris Froome is tijdens de Vuelta positief getest op het middel salbumatol, zo meldt wielerbond UCI.

Salbumatol is een medicijn tegen astma. Het is bekend dat Froome astma heeft en hij mag dit middel ook gebruiken, maar de waarde was op het moment van meten - op 7 september jongstleden - te hoog.

KNVB snapt woede en wil snel om tafel met de fans

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

10 DEC 2017

Terwijl heel Nederland onder een witte deken lag, bevond zich in de hoofdstad een groene oase waar de topper Ajax-PSV werd gespeeld. Waar er in Rotterdam bij Sparta-Vitesse en in Utrecht bij FC Utrecht-Feyenoord niet kon worden afgetrapt door de hevige sneeuwval, deed men in de Arena het dak dicht waardoor er gewoon op een groene grasmat kon worden gespeeld.

Levensgevaarlijk

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

De spelers van Ajax lopen hun ereronde na hun overwinning op PSV. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

10 DEC 2017

Ajax heeft de titelrace in de eredivisie weer van een beetje spanning voorzien. Het elftal van trainer Marcel Keizer boekte een dikverdiende zege op een angstig PSV (3-0) en verkleinde de achterstand op de lijstaanvoerder uit Eindhoven tot zeven punten.

Ook AZ profiteerde van de tweede nederlaag van PSV dit seizoen in de eredivisie. De nummer twee van de ranglijst heeft nog maar vijf punten minder dan de koploper.

Fans woest op 'commerciële' KNVB: Te gevaarlijk

In Kerkrade kon er uiteindelijk wel gespeeld worden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

De sneeuw teistert heel het land en ook de Eredivisie heeft er onder te lijden. Niet alleen de velden zelf zijn soms lastig bespeelbaar, maar ook alles rondom de stadions verloopt momenteel uiterst stroef.

Dweilpauze