Sport

‘Trap tegen boodschappentas veranderde mijn leven’

Murthel Groenhart Credit: Femmy Weijs

Foto van 'Jeroen Haverkort'

22 AUG 2017

Kickbokser Murthel Groenhart (30) vecht komende vrijdag in Chicago voor de Glory-wereldtitel in het vedergewicht. Tijd voor een Instagraminterview met hem over zijn sport, trainer en Ajax.

De datum 25 augustus 2017 staat met rood omcirkeld in je agenda. Dan ga je voor de wereldtitel in het vedergewicht. Ben je er klaar voor?
Absoluut. Cedric Doumbé leent die belt alleen maar even. Dat weet hij ook. Ik moet die belt hebben. Ik had hem al in december 2015 moeten hebben, maar toen kreeg ik hem niet van de jury. Nu is het mijn tijd. Ik wilde al veel eerder voor de titel vechten. Dat is me ook beloofd, maar ik kreeg eerst nog partijen tegen Tchongchai, Scheinson en Grigorian. Ik heb die jongens gepakt, ik heb er hard voor moeten werken om eindelijk voor die titel te mogen gaan. Ik verdien hem ook. Cedric is een clown die alleen maar grappen maakt. Ik kan daar niet tegen. Ik ga hem niet alleen verslaan, ik ga hem vernederen.

Dat gevecht tegen Grigorian was bizar. Leg eens uit wat er gebeurde?
Ik raakte hem vol in het gezicht met mijn linkerknie, waarop hij zich ineens omdraaide en wegliep. Ik twijfelde niet en sloeg hem neer. Terwijl ik mijn overwinning vierde, stormden twee man de ring in. Een van hen raakte me goed. Ik heb een week lang last gehad van mijn kaak. Ze waren woedend op me, vonden het een ‘cheap shot’. Maar ik deed niks fout. Dat zei Grigorian later ook.

Je zegt dat je klaar bent voor je titelgevecht. Hoe weet je dat? Hoe voel je zoiets?
Door te visualiseren hoe het gevecht gaat. Ik droom er ’s nachts over. ’s Ochtends word ik wakker met de gedachte hoe ik hem heb neergehaald. De achtergrond van mijn telefoon is de belt. Elke keer als ik mijn telefoon pak, zie ik hem. Ik visualiseer dat ik hem krijg. En geloof me, het gaat gebeuren.

Een dag na jouw partij staat het gevecht waar de hele wereld het over heeft op het programma: McGregor versus Mayweather.
Die partij kijk ik met een fles champagne in mijn hand, aangezien ik dan mijn titel vier. Ik vind het fantastisch dat die twee het tegen elkaar opnemen. Ik zou best tegen McGregor willen vechten. Ik heb één keer een MMA-partij gedaan en won die op punten. Als de UFC komt met een contract of een wedstrijdje, zou ik het zeker niet afslaan. Staand kan ik die gasten aan. Maar niet op de grond, daar zal ik dan op moeten trainen.

Wie gaat er winnen?
Moeilijk te zeggen. Mayweather is favoriet. Maar McGregor is gek. Ik hou wel van zijn attitude. Ik hoop dat het hem lukt.

Hier zit je met je coach Mike Passenier. Wat betekent hij voor jou?
Mike is de reden waarom ik deze sport beoefen. Ik kwam hem vijftien jaar geleden tegen in een winkelcentrum. Hij was boodschappen aan het doen, terwijl ik met wat vrienden aan het voetballen was in het winkelcentrum. Dat mag eigenlijk niet, maar wij trokken ons daar niks van aan. Wij waren straatschoffies, luisterden naar niemand. Af en toe trapten we expres de bal tegen de mensen aan die boodschappen deden. Dat deden we ook bij Mike. Hij vroeg of we niet ergens anders konden gaan voetballen, maar we gaven hem een grote mond. Toen vroeg hij of we het durfden om naar zijn sportschool te komen. Natuurlijk. Gingen we met vijftien man naar zijn sportschool toe, maar we kregen stuk voor stuk een pak slaag, haha. Maar ik ben toen wel verliefd geworden op het kickboksen en ben al die tijd blijven plakken.

Heb je een leuke jeugd gehad?
Ja, maar ik was niet de makkelijkste. Ik luisterde in ieder geval naar niemand en gaf iedereen een grote mond. Wat ik nog meer deed? Dat doet er niet zoveel toe. Maar als je jong bent, moet je fouten maken, anders heb je geen goede jeugd, denk ik.

Is Mike je tweede vader?
Dat kun je wel zeggen. Alles wat ik heb bereikt, heb ik aan hem te danken. Niet alleen hoe ik vecht, maar ook hoe ik als mens ben veranderd. Hij heeft me respect en discipline bijgebracht.

Je zei dat je met een groep van vijftien man naar Mike kwam. Hoeveel zijn er blijven plakken?
Ik en mijn broertje Fernando zijn als enigen over van die vijftien jongens. Verder niemand. Fernando is twee jaar jonger en doet aan MMA. Hij was even gestopt, omdat-ie andere interesses had. Maar hij is nu weer lekker bezig.

Dit is hem.
Ja, ik ben blij dat hij weer vecht. Hij moest zijn passie hervinden. Ik kan hem niet vertellen wat hij moet doen, daar moet hij zelf achter komen. Gelukkig is dat gebeurd.

Jij hebt nooit je passie verloren?
Nee. Vanaf het begin wist ik dat vechten mijn passie was. Ik voelde dat vijftien jaar geleden toen ik voor het eerst in de sportschool kwam en dat gevoel is nooit weggegaan. Ik heb ook gevoetbald, maar bij die sport had ik nooit echt een gevoel.

Probeer dat gevoel eens uit te leggen?
Een passie is iets waarvoor je hard wilt werken, denk ik. Ik ben technisch niet de beste vechter. Maar ik ben de beste vechter, omdat ik er hard voor werk. Maar ik vind dat niet erg. Sterker nog, ik hou ervan. Ik vind die routine om dagelijks veel uren te maken in de sportschool fijn. Ik hou van die routine.

Toch heb je nog steeds wel iets met voetbal. In Den Bosch kwam je voorafgaand aan je gevecht op met een Ajax-vlag.
Dat mocht eigenlijk niet van Glory, maar ja, dan komt toch het jochie van vroeger naar boven dat zich nergens wat van aantrekt. Ik ben in Amsterdam geboren, ben dus een Ajax-supporter. Ik ben een tijdje terug ook bij een wedstrijd geweest. Helaas kan ik niet vaak, omdat het niet goed samengaat met mijn schema. De avondwedstrijden probeer ik op tv te volgen, maar vaak zijn die te laat afgelopen. Ik moet toch de volgende dag weer vroeg in de gym zijn. En in het weekend train ik of heb ik een partij of moet ik gewoon rusten.

Wat gaat er door je heen als je deze foto ziet?
Ik word er verdrietig van. Dit is zo ontzettend tragisch. Appie was een talent van de buitencategorie. Het is zo triest dat hij niet meer kan doen wat hij het liefst doet. Wat hem is overkomen kan iedereen overkomen. Het kan ineens voorbij zijn. Daar sta ik best wel vaak bij stil. En dus blijf ik hard werken om mijn dromen te verwezenlijken.

Heb je naast die titel nog dromen?
Ik hou van mode, mogelijk ga ik daar na mijn loopbaan mee verder. Ik heb een merk op de markt gezet, TGT, The Groenhart Team. Ik heb shirts, petjes, shakebekers, tassen en ben met joggingpakken bezig. Maar die dingen staan nu allemaal even ‘on hold’. Die wereldtitel is het belangrijkste.


Novak Djokovic wint voor vijfde keer Wimbledon.

Novak Djokovic wint voor vijfde keer Wimbledon

Novak Djokovic wint voor vijfde keer Wimbledon. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

14 JUL 2019

Novak Djokovic heeft zijn titel op Wimbledon geprolongeerd. De als eerste geplaatste Serviër was in een spectaculaire finale Roger Federer, die over de hele wedstrijd vijftien punten meer maakte, in vijf sets de baas: 7-6 (5) 1-6 7-6 (4) 4-6 13-12 (4).

Voor het eerst in de historie werd een enkelspelwedstrijd beslist met een tiebreak op 12-12 in de vijfde set. De wedstrijd duurde vier uur en 55 minuten en is daarmee de langste finale op Wimbledon ooit. Die stond op naam van Federer en Rafael Nadal, die in 2008 vier uur en 48 minuten over de eindstrijd deden.


Sterke Impey pakt indrukwekkende ritzege in de Tour

Daryl Impey/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUL 2019

De negende etappe in de Tour de France is gewonnen door Daryl Impey na een sprint met twee. De renner van Mitchelton-Scott is pas de tweede Zuid-Afrikaan ooit die een rit wint in de Ronde van Frankrijk.

Op de Franse feestdag reed er een grote kopgroep weg van veertien met daarbij slechts twee Fransen. Marc Soler wist nadat de vlucht al weg was, in zijn eentje nog de oversteek te maken, waardoor het een groep van vijftien werd.

Lange finale


Verstappen na crash vijfde, thuiszege Hamilton

De vonken vlogen er van af/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUL 2019

Sebastian Vettel heeft de Grote Prijs van Groot-Brittannië goed verpest voor Max Verstappen. De Nederlander lag op koers voor een plek op het podium, toen de Duitser zijn Ferrari hard achterop reed bij de Red Bull van de Nederlander. Verstappen stuiterde met zijn auto de grindbak in, maar kon wonder boven wonder de race op Silverstone vervolgen. Hij moest genoegen nemen met de vijfde plaats.

Lewis Hamilton liet de 140.000 Britse fans juichen. Hij won in zijn Mercedes voor de zesde keer zijn thuisrace. Zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas, die van poleposition was gestart, eindigde als tweede en de Monegask Charles Leclerc finishte als derde in zijn Ferrari.

Ronde 38


Van Vleuten pakt eindwinst Giro Rosa, ritzege Vos

Annemiek van Vleuten/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUL 2019

Terwijl de mannen bezig zijn met de Tour de France, hebben ook de vrouwen hun grootste ronde van het jaar afgewerkt. Annemiek van Vleuten is glansrijk de winnares geworden, terwijl Marianne Vos de slotrit won.

Van Vleuten was zeer dominant in de race. Tijdens de vijfde rit greep ze de macht tijdens de klim naar Lago di Cancano. Op die klim verloren haar concurrenten een kleine drie minuten en dus kon ze het roze aantrekken. Een dag later verstevigde ze haar leiding nog eens door een superieure tijdrit neer te zetten.

Nederlandse dominantie


De Gendt wint etappe na lange ontsnapping

De Gendt wint etappe na lange ontsnapping

De Gendt won de rit van Mâcon naar Saint-Étienne met liefst zeven beklimmingen na een ontsnapping van 200 kilometer. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 JUL 2019

De Belgische wielrenner Thomas De Gendt heeft een waar kunststukje geleverd in de achtste etappe van de Tour de France. De renner van Lotto-Soudal won de rit van Mâcon naar Saint-Étienne met liefst zeven beklimmingen na een ontsnapping van 200 kilometer.

Enkele seconden na De Gendt arriveerde de Fransman Thibaut Pinot als tweede. Zijn landgenoot Julian Alaphilippe eindigde als derde en heroverde de gele trui. Hij had genoeg voorsprong om het leiderstricot af te pakken van de Italiaan Giulio Ciccone.

De Gendt trok al al vanaf de eerste kilometer ten aanval, samen met Niki Terpstra, de Amerikaan Ben King en de Italiaan Alessandro de Marchi. Het kwartet nam al snel 4 minuten voorsprong en wist die marge meer dan 100 kilometer vasthouden.


Halep wint Wimbledon na eenzijdige finale

Halep wint Wimbledon na eenzijdige finale

Na 55 minuten sloeg Williams op matchpoint de bal in het net en gooide Halep haar armen in de lucht van vreugde. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 JUL 2019

Simona Halep heeft voor het eerst Wimbledon gewonnen. De Roemeense nummer 7 van de wereld speelde uitstekend in de finale tegen 23-voudig grandslamwinnares Serena Williams. Halep stond slechts vier games af (6-2 6-2) en veroverde zo na Roland Garros vorig jaar haar tweede grandslamtitel.

De Amerikaanse voormalige nummer 1 van de wereld en huidige nummer 11 kon haar achtste titel veroveren op Wimbledon maar trof een ontketende Halep. In tien voorgaande partijen won ze er slechts eentje maar ze was vastbesloten Williams deze keer wel te verslaan.

In de hele wedstrijd maakte Halep slechts drie onnodige fouten en Williams 25. Na 55 minuten sloeg Williams op matchpoint de bal in het net en gooide Halep haar armen in de lucht van vreugde.


Sifan Hassan loopt wereldrecord op Engelse Mijl

Sifan Hassan loopt wereldrecord op Engelse Mijl

Sifan Hassan loopt wereldrecord op Engelse Mijl. / ANP

Foto van 'Metro'

12 JUL 2019

Sifan Hassan heeft bij de Diamond League in Monaco het wereldrecord op de Engels mijl verbeterd. De Nederlandse atlete liep het 23 jaar oude record van de Russin Svetlana Masterkova uit de boeken. Ze scherpte de beste mondiale tijd op de 1609 meter aan met enkele tienden tot 4.12,33.

Het record (4.12,56) is al bijna 23 jaar oud. De Russin Svetlana Masterkova liep die tijd op 14 augustus 1996 in Zürich.

Hassan had in aanloop naar de race in het prinsdom een dikke verbetering van haar persoonlijk record aangekondigd. Dat stond op 4.14,71. Ze was zich er toen nog niet van bewust dat ze dan ook het wereldrecord zou aanvallen.


Er zijn fouten gemaakt rond Ajax-Juventus

Er zijn fouten gemaakt rond Ajax-Juventus

Femke Halsema voor de gemeenteraadsbespreking over het politieoptreden dat voorafging aan de Champions League wedstrijd Ajax tegen Juventus. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

12 JUL 2019

Er zijn meerdere fouten gemaakt rond de Champions League-wedstrijd in april tussen Ajax en Juventus door de gemeente Amsterdam en de politie. Dat concludeert het COT, het instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, in een rapport.

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema heeft vrijdag de gemeenteraad geïnformeerd in een brief.

Aanloop naar de wedstrijd


Groenewegen sprint naar zege in zevende etappe

Dylan Groenewegen. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

12 JUL 2019

Dylan Groenewegen heeft dan toch zijn etappezege binnen. Hij sprintte naar de zege in de zevende rit van de Ronde van Frankrijk. De sprinter van Jumbo-Visma versloeg in Chalon-sur-Saône de Australiër Caleb Ewan op de streep. „Op 500 meter van de streep raakte ik even ingesloten en toen ben ik maar gegaan. Ik zag Ewan wel komen en als ik tegen hem sprint is het altijd een close finish", zei Groenewegen die voor de vierde keer een massasprint wint in de Tour de France.

Goede dag

„Ik hoef niet onder stoelen of banken te schuiven dat ik de eerste etappe had willen winnen", zei de sprinter bij de NOS. „Het was niet het begin van de Tour waarop ik had gehoopt. Voor de ploeg was die eerste etappe in Brussel een succes, maar voor mezelf een grote teleurstelling. Dan wil je per se die overwinning. Ik viel die eerste dag en daarna heb ik wat dagen nodig gehad om te herstellen, maar vandaag voelde ik me goed."


Matthijs de Ligt naar Juventus

Matthijs de Ligt. / AFP

Foto van 'Metro'

12 JUL 2019

Matthijs de Ligt verruilt komend seizoen landskampioen Ajax in voor Juventus. De Italiaanse topclub legde rond de 70 miljoen euro neer voor de komst van de Ajacied. In Turijn ligt een contract voor de duur van vijf jaar voor hem klaar.

Veel belangstelling

Hoewel het gerucht al enige tijd in de lucht hing, bleef het gissen naar waar De Ligt uiteindelijk terecht zou komen. Mede door de grote belangstelling van verschillende Europese topclubs. Zo was er een heuse driestrijd gaande tussen FC Barcelona, Paris Saint-Germain en Juventus.


Teuns wint bergrit, geel Ciccone, klap Kruijswijk

Dylan Teuns/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUL 2019

Dylan Teuns (Bahrain) heeft de zesde etappe van de Tour de France gewonnen. Het was de eerste bergrit met aankomst op La Planche des Belles Filles. Teuns versloeg in een sprint zijn medevluchter Giulio Ciccone. De Italiaan van Trek-Segafredo nam de gele leiderstrui over van de Fransman Julian Alaphilippe.

Teuns vertrok al vroeg in de rit met nog dertien metgezellen, waaronder zijn landgenoot en bergkoning Tim Wellens. Op de slotklim bleef hij met Ciccone over. De twee beleven lang bij elkaar op de heel steile aankomst. Uiteindelijk plooide de Italiaan voor de Belg.

Landa opent


Oppermachtige Sagan klopt Van Aert in vijfde Tourrit

Peter Sagan/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 JUL 2019

Peter Sagan heeft de vijfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Slowaakse wielrenner van Bora was na 175 kilometer oppermachtig in de sprint in een groep van een kleine tachtig man.

Bollen vooraan

De vlucht van de dag werd gevormd door Tim Wellens, Toms Skujins, Mads Würz-Schmidt en Simon Clarke. Vooral bolletjestruidrager Wellens had een duidelijk doel namelijk punten sprokkelen onderweg. Toch moest de Belg op de een na laatste klim van de dag Skujins laten rijden. Op dat moment werden veel sprinters zoals Dylan Groenewegen gelost in het peloton.


Likeability of5

Rapinoe niet naar Witte Huis: ‘U sluit mij uit'

Megan Rapinoe. / AFP

Foto van 'Metro'

10 JUL 2019

De aanvoerder van het Amerikaanse voetbalelftal, Megan Rapinoe, heeft president Trump opnieuw laten weten niet naar het Witte Huis te komen. „U sluit mij uit, u sluit mensen uit die op mij lijken, u sluit mensen van kleur uit. U moet het voor iedereen beter doen.” Zo zei Rapinoe tegenover CNN.

Verantwoordelijkheid

De vedette liet eerder al weten niet naar het Witte Huis te zullen afreizen voor een huldiging indien zij en haar teamgenoten het WK zouden winnen. Rapinoe is een lesbienne en met haar roze haar een opvallende verschijning.


love
user_80c66550f59707ea6c5250a0975abb6edbd2f242_avatar

Italiaan Viviani wint vierde etappe Tour de France

Italiaan Viviani wint vierde etappe Tour de France

Viviani na de winst / ANP

Foto van 'Metro'

9 JUL 2019

De Italiaan Elia Viviani heeft de vierde etappe van de Tour de France gewonnen. De rit ging van Reims naar Nancy en besloeg zo'n 213 kilometer. Nederlander Dylan Groenewegen finishte als vijfde.

Hoofddoel

Viviani, van Deceuninck - Quick-Step, hield de Noor Alexander Kristoff en de Australiër Australiër Caleb Ewan achter zich. Slowaak Peter Sagan eindigde als vierde. Voor de Italiaan is dit de eerste ritzege ooit in de Tour. Wel won hij eerder ritten in de Giro en de Vuelta. „De Tour ontbrak nog, dat was het hoofddoel van mij dit jaar", aldus de Italiaan.


'Start Tour de France in 2025 in Amsterdam'
Likeability of3

'Start Tour de France in 2025 in Amsterdam'

In 2015 vertrokken de wielrenners vanuit Utrecht / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 JUL 2019

Als het aan de Amsterdamse afdeling van GroenLinks ligt, vindt de start van de Tour de France in 2025 plaats in de hoofdstad. Dat initiatiefvoorstel heeft de partij ingediend. De meerderheid van de gemeenteraad lijkt het te ondersteunen.

Perfect

Amsterdam viert dat jaar haar 750-jarige bestaan en wil dan gaststad zijn van een internationaal aansprekend topsportevenement. Het begin van de Tour past perfect in dit streven, zegt GroenLinks-raadslid Dorrit de Jong. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Tour in Nederland zou starten. In 1973 vertrokken de wielrenners vanuit Scheveningen, in 2010 vanuit Rotterdam en in 2015 was Utrecht de plek waar vanuit gestart werd. In Amsterdam werd er ook al eens eerder gestart, namelijk in 1954.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Statenlid SP zegt sorry tegen Derksen: Nooit bedoeld

Johan Derksen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 JUL 2019

Het Utrechtse lid van Provinciale Staten voor de SP Andrea Poppe heeft toch haar excuses aan Johan Derksen aangeboden voor een tweet van maandag. Poppe twitterde „Afschieten die man", als reactie op uitspraken van Derksen over de Oranjevrouwen bij Veronica Inside.

Eerder zei ze tegen RTV Utrecht nog haar uitspraak niet terug te nemen. Dinsdag heeft ze het bericht toch verwijderd. „Ik wil bij deze mijn excuses maken aan Johan Derksen voor de tweet die ik eerder schreef. Ik heb het nooit zo bedoeld. Ik neem mijn woorden terug."


Voetbalsters VS uitgenodigd voor Capitool

De Amerikaanse voetbalvrouwen vieren feest. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

8 JUL 2019

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft de kersverse Amerikaanse wereldkampioenen voetbal uitgenodigd om het Capitool, het parlement, te bezoeken. De Democrate Pelosi feliciteerde het vrouwenteam dat zondag in Lyon wereldkampioen is geworden.

Veel voor het vrouwenteam gedaan

Ze hoeven volgens Pelosi niet allemaal tegelijk te komen, maar kunnen ook individueel een bezoek komen brengen. De Republikeinse president Trump had de voetbalsters al gefeliciteerd. Hij weet nog niet of ze voor een bezoek worden uitgenodigd.


Gele trui-man Mike Teunissen: Mike wie?

Teunissen kreeg het geel overhandigd door legende Eddy Merckx. / Jean Catuffe | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

7 JUL 2019

Opeens stond ie er dan, na 30 jaar, een Nederlander met de gele Tourtrui om zijn schouders: Mike Teunissen. Mike wie?

Wát een sportweek mocht Nederland beleven. Max Verstappen, die voor tienduizenden in het oranje gehulde fans de Grand Prix van Oostenrijk won. De Oranjeleeuwinnen, die via Italië en Zweden de finale van het WK bereikten en voor collectieve vrouwenvoetbalgekte zorgden. En dan was er zaterdag plots ook het geel bij de start van de Tour de France. 10.961 dagen nadat Erik Breukink in 1989 bij de proloog de gele trui overhandigd kreeg, stond daar nu… Mike Teunissen.

Geel, geler, geelst: Mike Teunissen. / Anne-Christine Poujoulat | AFP


Leeuwinnen komen met video in aanloop naar finale

Coach Sarina Wiegman en de spelers van het Nederlands vrouwenelftal trainen in Stade du Merlo. / ANP

Foto van 'Metro'

7 JUL 2019

Nog even en de bal begint te rollen in de WK-finale tussen de Amerikaanse vrouwen en onze eigen leeuwinnen. Waar iedereen een eigen manier heeft om zich voor te bereiden op belangrijke wedstrijden, hebben de Nederlandse voetbalsters een manier gevonden hun tegenstander alvast te bedanken.

Geen gebrek aan zelfvertrouwen

Op hun eigen Twitteraccount plaatsten zij zondagochtend een videoboodschap voor de tegenstander, waarin zij duidelijk maken klaar te zijn voor de strijd en hen tevens bedanken voor ‘the American dream’. Want: ‘Jullie hebben ons laten zien dat dromen uitkomen’.