Sport

‘Trap tegen boodschappentas veranderde mijn leven’

Murthel Groenhart Credit: Femmy Weijs

Foto van 'Jeroen Haverkort'

22 AUG 2017

Kickbokser Murthel Groenhart (30) vecht komende vrijdag in Chicago voor de Glory-wereldtitel in het vedergewicht. Tijd voor een Instagraminterview met hem over zijn sport, trainer en Ajax.

De datum 25 augustus 2017 staat met rood omcirkeld in je agenda. Dan ga je voor de wereldtitel in het vedergewicht. Ben je er klaar voor?
Absoluut. Cedric Doumbé leent die belt alleen maar even. Dat weet hij ook. Ik moet die belt hebben. Ik had hem al in december 2015 moeten hebben, maar toen kreeg ik hem niet van de jury. Nu is het mijn tijd. Ik wilde al veel eerder voor de titel vechten. Dat is me ook beloofd, maar ik kreeg eerst nog partijen tegen Tchongchai, Scheinson en Grigorian. Ik heb die jongens gepakt, ik heb er hard voor moeten werken om eindelijk voor die titel te mogen gaan. Ik verdien hem ook. Cedric is een clown die alleen maar grappen maakt. Ik kan daar niet tegen. Ik ga hem niet alleen verslaan, ik ga hem vernederen.

Dat gevecht tegen Grigorian was bizar. Leg eens uit wat er gebeurde?
Ik raakte hem vol in het gezicht met mijn linkerknie, waarop hij zich ineens omdraaide en wegliep. Ik twijfelde niet en sloeg hem neer. Terwijl ik mijn overwinning vierde, stormden twee man de ring in. Een van hen raakte me goed. Ik heb een week lang last gehad van mijn kaak. Ze waren woedend op me, vonden het een ‘cheap shot’. Maar ik deed niks fout. Dat zei Grigorian later ook.

Je zegt dat je klaar bent voor je titelgevecht. Hoe weet je dat? Hoe voel je zoiets?
Door te visualiseren hoe het gevecht gaat. Ik droom er ’s nachts over. ’s Ochtends word ik wakker met de gedachte hoe ik hem heb neergehaald. De achtergrond van mijn telefoon is de belt. Elke keer als ik mijn telefoon pak, zie ik hem. Ik visualiseer dat ik hem krijg. En geloof me, het gaat gebeuren.

Een dag na jouw partij staat het gevecht waar de hele wereld het over heeft op het programma: McGregor versus Mayweather.
Die partij kijk ik met een fles champagne in mijn hand, aangezien ik dan mijn titel vier. Ik vind het fantastisch dat die twee het tegen elkaar opnemen. Ik zou best tegen McGregor willen vechten. Ik heb één keer een MMA-partij gedaan en won die op punten. Als de UFC komt met een contract of een wedstrijdje, zou ik het zeker niet afslaan. Staand kan ik die gasten aan. Maar niet op de grond, daar zal ik dan op moeten trainen.

Wie gaat er winnen?
Moeilijk te zeggen. Mayweather is favoriet. Maar McGregor is gek. Ik hou wel van zijn attitude. Ik hoop dat het hem lukt.

Hier zit je met je coach Mike Passenier. Wat betekent hij voor jou?
Mike is de reden waarom ik deze sport beoefen. Ik kwam hem vijftien jaar geleden tegen in een winkelcentrum. Hij was boodschappen aan het doen, terwijl ik met wat vrienden aan het voetballen was in het winkelcentrum. Dat mag eigenlijk niet, maar wij trokken ons daar niks van aan. Wij waren straatschoffies, luisterden naar niemand. Af en toe trapten we expres de bal tegen de mensen aan die boodschappen deden. Dat deden we ook bij Mike. Hij vroeg of we niet ergens anders konden gaan voetballen, maar we gaven hem een grote mond. Toen vroeg hij of we het durfden om naar zijn sportschool te komen. Natuurlijk. Gingen we met vijftien man naar zijn sportschool toe, maar we kregen stuk voor stuk een pak slaag, haha. Maar ik ben toen wel verliefd geworden op het kickboksen en ben al die tijd blijven plakken.

Heb je een leuke jeugd gehad?
Ja, maar ik was niet de makkelijkste. Ik luisterde in ieder geval naar niemand en gaf iedereen een grote mond. Wat ik nog meer deed? Dat doet er niet zoveel toe. Maar als je jong bent, moet je fouten maken, anders heb je geen goede jeugd, denk ik.

Is Mike je tweede vader?
Dat kun je wel zeggen. Alles wat ik heb bereikt, heb ik aan hem te danken. Niet alleen hoe ik vecht, maar ook hoe ik als mens ben veranderd. Hij heeft me respect en discipline bijgebracht.

Je zei dat je met een groep van vijftien man naar Mike kwam. Hoeveel zijn er blijven plakken?
Ik en mijn broertje Fernando zijn als enigen over van die vijftien jongens. Verder niemand. Fernando is twee jaar jonger en doet aan MMA. Hij was even gestopt, omdat-ie andere interesses had. Maar hij is nu weer lekker bezig.

Dit is hem.
Ja, ik ben blij dat hij weer vecht. Hij moest zijn passie hervinden. Ik kan hem niet vertellen wat hij moet doen, daar moet hij zelf achter komen. Gelukkig is dat gebeurd.

Jij hebt nooit je passie verloren?
Nee. Vanaf het begin wist ik dat vechten mijn passie was. Ik voelde dat vijftien jaar geleden toen ik voor het eerst in de sportschool kwam en dat gevoel is nooit weggegaan. Ik heb ook gevoetbald, maar bij die sport had ik nooit echt een gevoel.

Probeer dat gevoel eens uit te leggen?
Een passie is iets waarvoor je hard wilt werken, denk ik. Ik ben technisch niet de beste vechter. Maar ik ben de beste vechter, omdat ik er hard voor werk. Maar ik vind dat niet erg. Sterker nog, ik hou ervan. Ik vind die routine om dagelijks veel uren te maken in de sportschool fijn. Ik hou van die routine.

Toch heb je nog steeds wel iets met voetbal. In Den Bosch kwam je voorafgaand aan je gevecht op met een Ajax-vlag.
Dat mocht eigenlijk niet van Glory, maar ja, dan komt toch het jochie van vroeger naar boven dat zich nergens wat van aantrekt. Ik ben in Amsterdam geboren, ben dus een Ajax-supporter. Ik ben een tijdje terug ook bij een wedstrijd geweest. Helaas kan ik niet vaak, omdat het niet goed samengaat met mijn schema. De avondwedstrijden probeer ik op tv te volgen, maar vaak zijn die te laat afgelopen. Ik moet toch de volgende dag weer vroeg in de gym zijn. En in het weekend train ik of heb ik een partij of moet ik gewoon rusten.

Wat gaat er door je heen als je deze foto ziet?
Ik word er verdrietig van. Dit is zo ontzettend tragisch. Appie was een talent van de buitencategorie. Het is zo triest dat hij niet meer kan doen wat hij het liefst doet. Wat hem is overkomen kan iedereen overkomen. Het kan ineens voorbij zijn. Daar sta ik best wel vaak bij stil. En dus blijf ik hard werken om mijn dromen te verwezenlijken.

Heb je naast die titel nog dromen?
Ik hou van mode, mogelijk ga ik daar na mijn loopbaan mee verder. Ik heb een merk op de markt gezet, TGT, The Groenhart Team. Ik heb shirts, petjes, shakebekers, tassen en ben met joggingpakken bezig. Maar die dingen staan nu allemaal even ‘on hold’. Die wereldtitel is het belangrijkste.


Mathieu van der Poel: Mafkees, stuntman, fenomeen

Mathieu van der Poel: Mafkees, stuntman, fenomeen

Mathieu van der Poel passeert de Amstel Gold-finish en beseft: dit kán helemaal niet. / Bas Czerwinski | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

22 APR 2019

Fenomeen, mafkees, alleskunner, stuntman, wondermens? In elk geval: Mathieu van der Poel, een ‘halve Belg’ die nu hélemaal van ons is.

Driekwart van de bevolking zat of lag Eerste Paasdag ongetwijfeld ergens in het overheerlijke zonnetje. Ondertussen speelde er zich in het Limburgse heuvelgebied een wonder af. Een zeldzame bizarre wielerontknoping. En het nu al bijna niet te overtreffen Nederlandse sportmoment van het jaar.

Onwaarschijnlijke manier


Juventus kampioen Ronaldo: Ik blijf sowieso hier

Cristiano Ronaldo/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 APR 2019

Juventus heeft vier dagen na het Champions League-drama tegen Ajax de Serie A-titel gewonnen. Makkelijk ging het niet, maar de 2-1 overwinning op Fiorentina was voldoende.

Landstitel 35

Het beste nieuws voor de 'Oude Dame' kwam echter kort na de wedstrijd, tijdens de viering van de 35e landstitel. Sterspeler Cristiano Ronaldo kondigde namelijk aan dat hij minimaal nog een jaar blijft in Turijn.


Ajax ontsnapt in Groningen door 'rode' Huntelaar

FC Gronigen - Ajax/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 APR 2019

Op bezoek bij FC Groningen heeft Ajax ternauwernood een zege geboekt. De Eredivisie-koploper won met 0-1 dankzij een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar, die ook nog rood kreeg. Het kan nu rustig afwachten wat PSV zondag doet tegen ADO Den Haag.

Weinig kansen

De Amsterdammers waren vier dagen na hun wereldpartij in Turijn slordig en liepen zich keer op keer stuk op de Groningse defensie. De beste kansen waren er voor rust voornamelijk uit standaardsituaties via Matthijs de Ligt die de paal raakte en Joel Veltman. Aan de andere kant was Ludovit Reis dichtbij met een schot.


Voorlaatste speelronde definitief verschoven

De spelers van Ajax in vieren de winst tegen Juventus tijdens de return van de kwartfinale van de Champions League. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 APR 2019

Het is definitief. De voorlaatste speelronde van de eredivisie wordt verplaatst van zondag 28 april naar woensdag 15 mei. Alle thuisspelende clubs hebben toestemming gekregen van de lokale autoriteiten. De KNVB bereikte donderdag al overeenstemming met de clubs over het initiatief.

Halve finale

De bond besloot tot de ingreep nadat Ajax zich had geplaatst voor de halve finale van de Champions League. Het schema voorzag hier niet in. Ajax zou daardoor op 28 april tegen De Graafschap spelen en 30 april tegen Tottenham Hotspur. Een club heeft recht op tenminste twee volledige rustdagen tussen de wedstrijden.


Oeps! Benfica-fan reist naar het verkeerde Frankfurt

Joao Felix was tijdens het eerste duel de grote man met drie goals/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 APR 2019

Europese uitwedstrijden zijn voor voetbalfans altijd enorme avonturen. Een Portugees besloot rondom de wedstrijd Eintracht Frankfurt - SL Benfica een roadtrip te maken richting de Duitse stad, maar dat ging niet helemaal goed.

Main of Oder

Via Parijs trok hij naar Frankfurt, alleen deed hij dat ook nog eens 'via Frankfurt'. Die plaatsnaam komt namelijk twee keer voor in Duitsland: het bekende Frankfurt Am Main (centraal in Duitsland, waar Eintracht Frankfurt zijn wedstrijden speelt) en het kleinere Frankfurt (Oder) nabij de Poolse grens. Om dat te bereiken kwam hij praktisch langs het grotere Frankfurt.


KNVB verzet laatste speeldag Eredivisie naar 15 mei

De strijd tussen Ajax en PSV duurt nog drie dagen langer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 APR 2019

De 33e speelronde van de competitie vindt geen doorgang op de geplande datum van 28 april. In plaats daarvan worden de wedstrijden van die dag verzet naar 15 mei. Hierdoor wordt het ineens de laatste speelronde op de agenda.

Geen rekening

De late wijzigingen in het speelschema hebben alles te maken met de goede prestaties van Ajax in de Champions League. De KNVB had er met het maken van de competitieplanning geen rekening meegehouden dat Ajax (danwel PSV) zover zou komen in het grootste Europese bekertoernooi.


‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’
Likeability of5

‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’

‘Wedstrijd Juventus-Ajax ga ik nooit meer vergeten’. /ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 APR 2019

Groot feest in voetbalminnend Amsterdam en omstreken. Het is nu al een historisch seizoen: Ajax plaatste zich na 22 jaar eindelijk weer voor de halve finale van de Champions League. De Amsterdamse voetbalclub won met 2-1 van de Italiaanse club Juventus. Donny van de Beek en Matthijs de Ligt brachten het hoofd op hol van Ajax, de fans en de internationale media. „Er waren zelfs een paar Juventus fans die na afloop van de wedstrijd bleven staan voor een applaus”, zegt de 30-jarige Menno Weller die dinsdagavond bij de onvergetelijke wedstrijd in Turijn was.

Of je nou fan bent van PSV, Feyenoord of FC Utrecht, de overwinning van Ajax kunnen we nu heel voorzichtig toch al best een historisch moment noemen. PSV was de laatste Nederlandse ploeg die de halve finale van de Champions League haalde, in het seizoen 2004/2005. De Amsterdamse godenzonen lieten Real Madrid (die tot nu toe vijf keer de Champions League titel binnen sleepte) achter zich en versloegen Juventus. Op het moment dat deze krant naar de drukker ging was het nog niet bekend tegen wie Ajax het in de halve finale moet opnemen. Het is of het Engelse Manchester City of het Engelse Tottenham Hotspur.

‘Ajax-baby’s tackelen Juventus’


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Ajax in halve finale Champoins League tegen de Spurs

Ajax in halve finale Champions League tegen de Spurs

Tottenham Hotspur's Fernando Llorente na de derde goal / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 APR 2019

In de halve finale van de Champions League zullen de Amsterdammers het opnemen tegen Tottenham Hotspur. De Londense club wist zich na een knotsgekke wedstrijd te plaatsen voor de halve finale.

De ploeg verloor weliswaar van Manchester City met 4-3, maar die uitslag was na de 1-0 in Londen voldoende voor een plek bij de laatste vier.

Turbulent


Likeability of5

Geen joelende fans bij aankomst Ajax in NL

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 APR 2019

Geen joelende fans en hard gegil op Schiphol, waar woensdagmiddag de spelers van Ajax aan moeten komen. De club heeft laten weten dat de spelersbus de voetballers direct uit het vliegtuig op zal pikken, naast het toestel op de landingsbaan. Geen uitgelaten aankomst dus.

Onthaal


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Zo wordt de overwinning van Ajax gevierd

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Groot feest in Amsterdam en op heel veel plekken elders in Nederland dinsdagavond, voor een groot deel van de aanwezigen dan. Ajax plaatste zich na 22 jaar eindelijk weer voor de halve finale van de Champions League. Het elftal uit Amsterdam won met 2-1 van de Italiaanse club Juventus.

En dat mag best worden gevierd. Ronaldo - later letterlijk en figuurlijk verslagen op het veld - kopte nog wel de 1-0 voor Juve binnen. Donny van de Beek en Matthijs de Ligt brachten Ajax en fans in extase.

Verslagenheid


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Van der Poel favoriet in AGR: ‘Rijdt ongelooflijk'

Van der Poel wint in Dwars door Vlaanderen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

17 APR 2019

De Amstel Gold Race staat zondag op het programma. In de enige grote wielerklassieker die Nederland rijk is, is het al jaren zoeken naar succes van een coureur van eigen bodem.

Dylan Groenewegen is een van de beste sprinters ter wereld. Tom Dumoulin behoort tot de absolute wereldtop in het tijdrijden en in de grote rondes. Niki Terpstra rijdt als een van de allersnelste over kasseien. ‘We’ hebben in het wielrennen in bijna elke discipline minimaal een wereldtopper, maar uitgerekend in onze eigen klassieker de Amstel Gold Race doen we al jaren niet meer mee om de knikkers.

Geklopt door een Rus


Ajax pas goed op stoom als het eerste goal scoort

Cristiano Ronaldo in duel met Frenkie de Jong/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 APR 2019

Ajax kan dinsdagavond voor het eerst in de 21ste eeuw de halve finale van de Champions League bereiken. Het wordt wel een loodzware klus voor de koploper van de Eredivisie.

Op een goede honderd kilometer van Milaan, de plek waar Ajax zestien jaar geleden tegen AC Milan op het allerlaatste moment de halve finale van de Champions League aan zich voorbij zag gaan, speelt Ajax dinsdagavond voor het eerst sinds die vermaarde 23 april 2003 om een plek bij de beste vier clubs van Europa.

De Nederlandse stuntploeg gaat na het 1-1 gelijkspel in de Johan Cruijff Arena op bezoek bij misschien wel de topfavoriet voor de beker: Juventus. Het is op papier andermaal een schier onmogelijke opdracht. Alleen al sterspeler Cristiano Ronaldo kostte Juventus ruim twee keer zoveel (100 miljoen euro) als dat Ajax-directeur Marc Overmars voor de basisploeg heeft betaald.


Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

Turner Epke Zonderland heeft voor de derde keer de Europese titel gepakt aan de rekstok. Twee dagen voor zijn 33e verjaardag, kwam de Fries in de finale in de Poolse stad Szczecin tot een zeldzaam hoge score van 15,266.

Zonderland was in 2011 (Berlijn) en 2014 (Sofia) ook de beste van Europa aan de rekstok. Bij het EK van 2018 in Glasgow moest de turner genoegen nemen met zilver.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland.

Derde EK-titel rekstok Epke Zonderland. Foto: ANP.


Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK.

Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK

Turnster Thorsdottir (20) pakt zilver op EK. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

De Rotterdamse turnster Eythora Thorsdottir heeft bij het EK in de Poolse stad Szczecin zilver veroverd op het onderdeel vloer. De 20-jarige kwam in de finale tot een score van 13,666.

Alleen Mélanie de Jesus dos Santos scoorde hoger (13,833). De 19-jarige Française was vorig jaar bij het EK in Glasgow ook al de beste op vloer.

Het brons ging naar Angelina Melnikova uit Rusland, die even met beide hielen buiten de lijnen kwam en daardoor na aftrek op 13,466 eindigde.


Verstappen vierde in China, Hamilton wint

Hamilton wint. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

14 APR 2019

Na de duizendste race in de Formule 1 haalde Max Verstappen net niet het podium. De Nederlandse coureur van Red Bull Racing eindigde in de Grote Prijs van China als vierde.

De zege in de jubileumrace was voor Lewis Hamilton in zijn Mercedes. De Britse wereldkampioen was bij de start het beste weg. Hij passeerde voor het ingaan van de eerste bocht zijn Finse teamgenoot Valtteri Bottas, die van poleposition was vertrokken.

Jagen op Sebastian Vettel


Race WK superbike op TT Circuit afgelast door sneeuw

Race WK superbike op TT Circuit afgelast door sneeuw

De eerste race van het WK Superbike op het TT Circuit van Assen is afgelast vanwege sneeuw en hagel. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

De eerste race van het WK Superbike op het TT Circuit van Assen is afgelast vanwege sneeuw en hagel. De wedstrijdleiding stelde de wedstrijd al twee keer uit door de sneeuw.

De race, waarin Michael van der Mark vanaf de tweede plek zou vertrekken, werd rond 14.45 definitief afgelast. De wedstrijdleiding stelde de race al twee keer uit. Bij de derde keer werd de wedstrijd zaterdag definitief afgelast.

Zondag


Liverpoolfans zingen anti-rascisme lied voor Salah.
Likeability of5

Liverpoolfans zingen anti-racisme lied voor Salah

Liverpoolfans zingen anti-rascisme lied voor Salah. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

Dat de supporters van de Engelse voetbalclub Liverpool volledig achter hun team staan was al bekend, maar hun steun gaat nog een stap verder. Waar iedere wedstrijd You'll Never Walk Alone uit volle borst meegezongen wordt, worden ook individuele spelers weleens toegezongen.

Zo hebben de fans een speciaal lied voor verdediger Virgil van Dijk.


love
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole.

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole

Boze Verstappen P5 in kwalificatie, Bottas op pole. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

13 APR 2019

Een boze Max Verstappen start zondag als vijfde tijdens de Grand Prix van China. Mercedes-coureur Valtteri Bottas was het snelst tijdens de kwalificatie en start dus vanaf poleposition.

Verstappen kon maar één rondje rijden tijdens de laatste kwalificatierun, omdat hij bij het inzetten van het tweede rondje gehinderd werd door andere coureurs op de baan.

Ongeschreven regel


Italianen verrast door De Jong: 'Hij had ons door'

Frenkie de Jong van Ajax in duel met Cristiano Ronaldo van Juventus. / ANP

Foto van 'Metro'

11 APR 2019

De Italiaanse media waren de dag na de wedstrijd van Juventus tegen Ajax vol lof over de Amsterdammers. De Italiaanse sportkrant La Gazzetta Dello Sport berichtte over een 'geweldige Europese voetbalavond. Intens, met hoog ritme en hoogwaardige techniek'. En concludeert: „De Nederlanders waren beter.”

Ajax maakt weer indruk

Volgens Juventus-coach Massimiliano Allegri kwam dit vooral door Frenkie de Jong. De coach van de Italianen had Federico Bernardeschi de taak meegegeven om De Jong zoveel mogelijk voor de voeten te lopen. „Die jongen had ons plan meteen door”, aldus Allegri. „Hij draaide zo makkelijk weg, zodat we hem anders moesten bespelen. Bij De Jong begint bijna iedere aanval van Ajax. We hebben hem niet kunnen afstoppen.”