Sport

Stefan Struve van diepste dal naar hoogste top

Foto van 'Johan van Boven'

29 AUG 2017

De carrière van MMA-vechter Stefan Struve is even indrukwekkend als turbulent. De 29-jarige Beverwijker, die komende zondag tijdens de UFC Fight Night in actie komt tegen Alexander Volkov, aan het woord over de belangrijkste hoofdstukken tot nu toe.

Broer

Zoals zoveel Nederlandse jochies ging ik op voetbal. Ik speelde bij FC Velsenoord en ik vond het echt heel leuk. Maar ik kwam erachter dat ik beter was in een andere sport. Mijn broer liet video’s zien van UFC-wedstrijden in Japan en de Verenigde Staten en dat vond ik heel interessant. Wat een spektakel. Hij trainde al een beetje bij ons in de buurt en op een dag mocht ik met hem mee. Ik was toen veertien jaar oud en sindsdien ben ik nooit meer gestopt met trainen. Ik begon op de bokszak, na een halfjaar ging ik op de grond ‘grappelen’ en daarna breidde ik het uit met kickboksen. Voetbal was bezigheidstherapie, vechten werd pure passie. Ik was gelijk verkocht.

Doorbraak

Toen ik vrijwel al mijn wedstrijden in Nederland won, kreeg ik op 18-jarige leeftijd een uitnodiging om in Las Vegas te komen vechten. Dat was een kans die niet heel veel mensen krijgen, maar mijn trainers zagen hoe intensief ik met mijn sport bezig was. Ik greep de mogelijkheid met beide handen aan, want ik won dat gevecht. Ik besloot te gaan kijken hoever ik in deze sport zou kunnen komen als prof. Op dat moment nam de VS de UFC-organisatie van Japan over en er kwam veel geld vrij. Alle toppers gingen naar Amerika. Een paar maanden later mocht ik terugkomen voor nog een gevecht. Vervolgens heb ik vooral gevechten in Europa gedaan. Op een gegeven moment moest ik in Liverpool tegen een jongen, die veel verder was dan ik en op het randje van de UFC stond. Ik was eigenlijk niet meer dan een hobbel die hij nog even moest nemen. Ik versloeg hem binnen twee minuten. Daarna versloeg ik twee jongens die al voor de UFC vochten. Niet veel later kreeg ik van de UFC een aanbieding om ook onder hun vlag te komen vechten. Ik was nog maar net 20 jaar, daarom twijfelden we of deze stap niet te vroeg kwam. De toppers pieken tenslotte bijna allemaal rond hun dertigste. Toch zette ik mijn handtekening en achteraf was dat inderdaad toch een beetje te vroeg. Ik stond tegenover mensen die al veel verder waren. Bovendien waren er nog geen dopingcontroles, dus veel tegenstanders snoepten ook nog eens uit de pot met verboden middelen.

Uitsmijter

Van mijn 18e tot 21e heb ik bij horecagelegenheden voor de deur gestaan om geld te verdienen. Je kunt nu eenmaal niet elke week een wedstrijd vechten en in het begin verdiende ik er ook gewoon nog niet zo heel veel mee. Dus werkte ik twee dagen in het weekend, zodat ik de rest van de week lekker kon trainen. Nadat ik mijn havo-diploma had gehaald, mocht ik door voor mijn vwo-diploma, maar ik had gewoon geen motivatie meer om in de schoolbanken te zitten. Ik wilde trainen en wedstrijden vechten. Dat is achteraf een goede keuze gebleken. Door aan de deur te staan werd mijn slaapritme regelmatig verstoord. Soms kwam ik om 6 uur in de ochtend pas thuis. Op een gegeven moment begon ik wat beter te draaien bij UFC, dus was het tijd om te stoppen met mijn bijbaan en kon ik mijn rust pakken.

Hart

Ik heb een aangeboren hartafwijking en in 2013 kreeg ik daar voor het eerst last van tijdens mijn gevecht in Japan tegen Mark Hunt. Ik had lang last van griep gehad, maar ik voelde dat ik nog genoeg in mijn tank had om te kunnen winnen. Ik was dominant, maar mijn lichaam werd zo ongelooflijk moe. Dat brak mij niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Hij stootte op mijn kaak, die gelijk brak. Na twee maanden ging ik weer trainen, maar dat ging al snel mis. Ik had die ochtend nog niets gegeten en toen ik opstond van de bank werd ik duizelig en zakte ik in elkaar. In het ziekenhuis zeiden ze dat er niets aan de hand was en dat het kwam door de intensieve trainingen en het weinige eten. Toch moest ik een week later terugkomen voor een hartecho. De assistente werd steeds stiller, gaf geen antwoord meer op mijn vragen en haalde de arts erbij. Ze wisten nog niet precies wat er aan de hand was, maar ze konden mij wel vertellen dat ik nooit meer zou vechten. Vanwege mijn prestaties, ik was toen de nummer 5 van de wereld, kon ik dat niet geloven. Ooit word ik aan mijn hartklep geopereerd, omdat er een nieuwe ingezet moet worden. Ik heb alleen geen idee wanneer.

Vader

Toen het met mij eindelijk weer een beetje beter ging, ging mijn vader juist steeds verder achteruit. Hij had kanker en had verschillende chemo’s gehad. Op de dag dat ik het ziekenhuis uit mocht, kreeg hij te horen dat de artsen niets meer voor hem konden betekenen. Na een paar maanden overleed hij. In 2014 kreeg ik groen licht om weer te gaan vechten. Maar door verkeerde medicatie en de dood van mijn vader kwam ik in een depressie terecht. Een half uur voor een gevecht zakte ik wéér in elkaar, omdat ik de spanning gewoon niet meer aan kon. Momenteel gaat het gelukkig allemaal goed, mede dankzij andere medicatie.

Ahoy

Ik heb er twee keer gevochten en beide keren in 16 seconden gewonnen, de snelste overwinningen uit mijn loopbaan. Tijdens een persdag in Ahoy kreeg ik deze zomer al helemaal de kriebels en voelde ik de spanning van vorig jaar. Mensen die deze sport niet beoefenen kunnen zich er niets bij voorstellen wat ik vlak voor een wedstrijd voel. Het is een soort van angst die ik nodig heb om goed te presteren. Dan gaan de deuren open en loop ik het stadion in richting de kooi... Dat voelt zo ontzettend goed. Terwijl ik het nu vertel, krijg ik gewoon kippenvel.

Wereldtitel

Het is een lange weg geweest. Ik heb dagen gehad waarop ik dacht: waarom doe ik dit nog? Ik vroeg me soms af of ik nog wel tot de beste vechters ter wereld behoorde. In de sportschool was dat zeker het geval, maar je moet ook de druk van de gevechten aan kunnen. Ik moet het in de kooi laten zien en dat heb ik de afgelopen tijd weer gedaan. Dus ik heb nog steeds hetzelfde doel dat ik altijd heb gehad: wereldkampioen worden. Misschien lukt me dat volgend jaar al.


Oranje Leeuwinnen naar kwart finales WK voetbal

Oranje Leeuwinnen naar kwartfinales WK voetbal

Martens viert na de eerste goal / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zichzelf weten te plaatsen voor de kwartfinales van het WK voetbal. In de volgende wedstrijd zullen ze tegen Italië spelen, dat eerder op de avond won van China.

Niet gestrest

Om in het toernooi te blijven moesten de vrouwen van Japan winnen. Met de winst zijn ze direct geplaatst voor de kwartfinales van het toernooi. Voor de aanvang van de wedstrijd was de sfeer relaxt, vertelt een verslaggever in het programma M. „Ze zijn heel ontspannen", vertelt de verslaggever over de voetbalvrouwen. „Ze zijn echt minder gestrest, terwijl dit de knock-out fase is. Het is nu erop of eronder."


Verstappen niet op het podium, Hamilton wint

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

23 JUN 2019

Het is Max Verstappen zondag bij de Grand Prix van Frankrijk niet gelukt om op het erepodium te eindigen. In een race zonder spektakel startte en finishte de Nederlandse Formule 1-coureur van Red Bull als vierde.

De zege ging voor de zesde keer in acht wedstrijden dit seizoen naar de Brit Lewis Hamilton van Mercedes. De vijfvoudig wereldkampioen vergrootte hierdoor zijn voorsprong in de WK-stand. Verstappen staat in die rankschikking voorlopig op de vierde plek.

Bottas en Leclerc


Verstappen start op P4 in GP van Frankrijk

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 JUN 2019

Max Verstappen begint de Grote Prijs van Frankrijk zondag vanaf de vierde plaats. De Nederlandse Formule 1-coureur zette in zijn Red Bull een tijd neer van 1.29,409. Lewis Hamilton verzekerde zich opnieuw van poleposition.

De Britse leider in de WK-stand klokte 1.28,319 en was daarmee net wat sneller dan Valtteri Bottas, zijn Finse ploeggenoot van Mercedes: 1.28,605. Charles Leclerc werd derde. Pierre Gasly, teamgenoot van Verstappen, noteerde de negende tijd. De Duitser Sebastian Vettel (Ferrari) start vanaf de zevende positie.

Niet top


Nederland harkt eerste plakken European Games binnen

Marianne Vos pakte zilver/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 JUN 2019

Op de European Games in Minsk zijn de eerste medailles voor Nederland binnen. Bij de wielerwedstrijd op de weg voor vrouwen was zaterdagmiddag er zelfs een een-tweetje voor de Oranje-equipe.

De hele Nederlandse ploeg reed een sterke koers, waarna Lorena Wiebes het kon afronden in de sprint. Bovendien was de snelste achter haar Marianne Vos die al ver voor de meet haar handen in de lucht stak, toen ze zag dat haar landgenote won.

Handboogschieten


Nederlandse voetbalsters groepswinnaar na derde zege

Nederlandse voetbalsters groepswinnaar na derde zege

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun laatste groepswedstrijd op het WK gewonnen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 JUN 2019

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun laatste groepswedstrijd op het WK gewonnen en treffen nu Japan in de achtste finales. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg Canada in Reims met 2-1. Invalster Lineth Beerensteyn maakte een kwartier voor tijd het winnende doelpunt.

De Europees kampioen was kort na rust op voorsprong gekomen via Anouk Dekker. Christine Sinclair trok de stand al snel weer gelijk met haar 182e doelpunt in de nationale ploeg. De Canadese vedette heeft nu op vijf WK's gescoord, net als de Braziliaanse aanvalster Marta. Beerensteyn tikte in de 75e minuut de 2-1 binnen.

Als winnaar van groep E treft Oranje nu dinsdag in Rennes de nummer twee van groep D, Japan. Vier jaar geleden stonden beide landen ook al tegenover elkaar in de achtste finales. Toen won Japan met 2-1.


Tom Dumoulin niet naar Tour de France

Tom Dumoulin niet naar Tour de France

Tom Dumoulin gaat niet naar de Tour de France. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

20 JUN 2019

Tom Dumoulin gaat niet van start in de Tour de France. Hij kampt nog steeds met de naweeën van zijn val tijdens de Giro d’Italia. Dat laat hij weten aan de NOS.

„De Tour gaat hem niet meer worden”, zegt Dumoulin tegen de omroep. „Ik had niet verwacht dat het herstel van de knie zo gecompliceerd zou worden.”

Stukje grind


Trainer Erik ten Hag blijft bij Ajax

Erik ten Hag tijdens een eerdere persconferentie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 JUN 2019

Het ziet ernaar uit dat trainer Erik ten Hag nog wel even bij Ajax blijft. Zijn contract met de voetbalclub is met twee jaar verlengd. De 49-jarige trainer is nu tot de zomer van 2022 verbonden aan de landskampioen uit Amsterdam.

Landstitel

Ten Hag is sinds 1 januari 2018 hoofdtrainer van Ajax, waar hij de ontslagen Marcel Keizer opvolgde. Hij was in zijn eerste halfjaar niet succesvol maar leidde de club uit de hoofdstad het afgelopen seizoen naar de landstitel en de winst van de KNVB-beker. Ook bereikte Ajax de halve finales van de Champions League.


Michel Platini opgepakt voor corruptie WK 2022

De 63-jarige Fransman, voormalig topvoetballer, fungeerde jarenlang als voorzitter van de Europese bond UEFA en als vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 JUN 2019

Franse justitie heeft Michel Platini laten oppakken op verdenking van corruptie bij de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar. Dat meldt de onderzoekswebsite Mediapart. Platini zou zijn vastgezet op het kantoor van de anticorruptie-eenheid van justitie.

Dubieuze financiële deal

De 63-jarige Fransman, voormalig topvoetballer, fungeerde jarenlang als voorzitter van de Europese bond UEFA en als vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA. Platini raakte echter in opspraak vanwege een dubieuze financiële deal met FIFA-voorzitter Sepp Blatter uit 2011. Beiden werden eind 2015 in eerste instantie voor acht jaar geschorst. Na diverse beroepszaken werd de straf voor Platini teruggebracht naar vier jaar, die van Blatter naar zes jaar.


Herstelde Ibrahim Afellay tekent contract bij PSV

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 JUN 2019

Ibrahim Afellay gaat weer voetballen bij PSV. De 33-jarige middenvelder tekent een contract voor één jaar bij de Brabantse club en sluit per direct aan bij de selectie van hoofdtrainer Mark van Bommel.

Afellay keerde in maart al terug in Eindhoven, aanvankelijk alleen met de bedoeling om bij zijn oude club aan zijn herstel te werken. Het heeft nu echter zelfs geresulteerd in een dienstverband.

Zware tijd achter de rug


Bertens verliest finale Rosmalen na vijf matchpunten

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 JUN 2019

Kiki Bertens heeft op het grastoernooi van Rosmalen naast de titel gegrepen. De als eerste geplaatste Bertens liet in de finale tegen de Amerikaanse Alison Riske vijf wedstrijdpunten onbenut. Ze verloor met 0-6 7-6 (3) 7-5. Bertens gaf een voorsprong van 6-0 en 4-1 uit handen.

Uitglijder

De schrik was groot toen Bertens in de beginfase van de tweede set uitgleed. Ze liep meteen naar haar bankje en kreeg een behandeling buiten de baan, waardoor de partij meer dan vijf minuten stillag. Bertens keerde rennend terug op het centrecourt en dat werd met een luid applaus ontvangen. Met een ingepakt bovenbeen leek ze de finale tot een goed einde te brengen, maar Riske zorgde voor een anticlimax in Rosmalen.


Bertens in Rosmalen twee keer naar halve finale

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Kiki Bertens lijkt de kater van haar ziekte op Roland Garros lekker weg te slaan. De Nederlandse tennister staat op Rosmalen zowel in het enkel- als het dubbelspel in de halve finale van het WTA-toernooi.

6-3, 6-3

De als eerste geplaatste Bertens, de enige overgebleven geplaatste speelster in het vrouwentoernooi, was in twee sets te sterk voor de Russin Natalja Vichljantseva 6-3, 6-3. Bertens had eerder op de dag haar partij in de tweede ronde gewonnen van landgenote Arantxa Rus (7-5, 6-3). Die partij was donderdagavond stilgelegd wegens de regen.


Supporters voorkomen zondagavondduels in Eredivisie

Ajax mag proberen zijn titel te verdedigen in het nieuwe seizoen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Er komen vooralsnog geen Eredivisie-wedstrijden op de zondagavond. Hoewel dat oorspronkelijk het plan was, heeft een collectief van supportersverenigingen en de lokale autoriteiten daar tijdens een vergadering met de KNVB een stokje voor gestoken.

Meer ruimte

Volgens manager competitiezaken Jan Bluyssen was het geen commercieel plan van de KNVB om op zondag pas wedstrijden om 20.00 te laten beginnen. „Het was de insteek om de clubs die Europees voetbal spelen meer ruimte te geven."


Froome mist Tour na zware val, sterke test Dumoulin

Chris Froome/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JUN 2019

Chris Froome mist de Tour de France, die op 6 juli van start gaat in de Belgische hoofdstad Brussel. De 34-jarige Brit van Team Ineos is woensdag tijdens de verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné zwaar ten val gekomen. De viervoudig Tourwinnaar werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Teammanager Dave Brailsford heeft aan Franse media bevestigd dat Froome niet kan starten in de Ronde van Frankrijk.

Neusgaten legen

Volgens berichten viel Froome op het moment dat hij zijn stuur even had losgelaten. „Hij kwam even met zijn hand van het tijdritstuur om zijn neusgaten te legen, en vervolgens kwam er een windhoos en kon hij een val niet voorkomen", zo meldt het Algemeen Dagblad. De windhoos van 60 kilometer per uur gooide hem tegen een muur aan.


Oranje neemt Le Havre over: mars trekt naar stadion

Videostil

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Op dag vier van het WK vrouwenvoetbal komen de Oranje Leeuwinnen eindelijk voor het eerst in actie. Nieuw-Zeeland is de tegenstander en de fans die zijn ook in grote getalen afgereisd naar het Franse Le Havre.

Net zoals bij wedstrijden van de mannen op eindtoernooien trekt er ook voor deze wedstrijd een grote groep fans door de straten van de stad richting het stadion. Dat is te zien op beelden die gedeeld worden via het officiële Twitter-kanaal van de nationale ploeg.


Rust bij Groenen: Niks anders aan mijn hoofd dan WK

Jackie Groenen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Voor de tweede keer ooit staan de Oranje Leeuwinnen op het WK. Alleen dit keer doen ze dat als regerend Europees kampioen. Jackie Groenen is een van de architecten van de ploeg. „We zijn beter op elkaar ingespeeld dan twee jaar terug.”

„Twee jaar geleden vlak voor het EK kon ik nog even afspreken met Jackie Groenen voor een interview via Skype”, vertelt een collega-journalist na afloop van het rondetafelgesprek met de middenvelder van de Oranje Leeuwinnen. Dat hij tot zijn teleurstelling haar nu met een paar collega’s moest delen, zegt genoeg over de enorm toegenomen populariteit van het vrouwenelftal.

De ploeg van Sarina Wiegman is hot en voor de regerend Europees kampioen zijn de verwachtingen hooggespannen voor het aanstaande wereldkampioenschap. Maar dat maakt Groenen allerminst zenuwachtig. „Ik hoor die optimistische stemming heel erg er door geduwd worden. Het feit dat mensen hoge verwachtingen bij ons hebben, zie ik als iets positiefs. Dat betekent direct ook dat de mensen enthousiast over ons zijn. Stel dat iedereen zou zeggen: we gaan er naartoe en als we de groep maar overleven, dan is het al prima. Dat zou ook geen goed teken zijn. Dat zou betekenen dat mensen niet positief over ons denken.”


Dumoulin maakt rentree na val in Giro: twijfels

Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

9 JUN 2019

Tom Dumoulin stapt zondag weer op de fiets voor een wedstrijd, voor het eerst sinds zijn val in de Giro d'Italia. De Nederlander rijdt het Critérium du Dauphiné in voorbereiding op de Tour de France.

Goede vorm

Toch weet de nummer twee van afgelopen jaar nog niet of hij daar in topvorm zal verschijnen. „Als het echt tegenvalt, wordt het moeilijk de Tour in goede vorm te halen", zo geeft hij toe in gesprek met de NOS. „Dan moet ik misschien mijn ambities bijstellen. Twee weken geleden dacht ik dat ik nu geen twijfels meer zou hebben, maar die twijfels heb ik wel."


Fans boos om Djokovic-gunstige staking Roland Garros

Novak Djokovic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Het duel tussen de Serviër Novak Djokovic en Dominic Thiem uit Oostenrijk in de halve finale van Roland Garros wordt zaterdag hervat. De wedstrijd werd vrijdagavond om iets na 18.00 uur gestaakt wegens noodweer in Parijs.

Veel fans zijn echter niet te spreken over de organisatie van Roland Garros, volgens hen had de wedstrijd gewoon door kunnen gaan na de regen. De zon scheen immers niet lang nadat de halve finale was stilgelegd.

Djokovic Open


Nadal na drie sets tegen Federer naar de RG-finale

Rafael Nadal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Rafael Nadal heeft zich ten koste van zijn rivaal Roger Federer geplaatst voor de eindstrijd van Roland Garros. De Spanjaard won de 39e ontmoeting tussen de twee tennislegendes, op een winderig centre court, met 6-3 6-4 6-2.

De negende game in de tweede set was cruciaal. Federer leek zijn service comfortabel te behouden toen hij 40-0 voor stond, maar uiteindelijk werd hij gebroken door Nadal. Dat was cruciaal voor het vervolg van de set en daarna bood hij in de derde weinig verweer.

Eerste sinds 2014


Oranje via verlenging naar de finale Nations League

Memphis Depay legt de bal terug op Quincy Promes van het Nederlands elftal voor de 3-1 tegen Engeland tijdens de Nations League Finals tussen Nederland en Engeland. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Het Nederlands elftal staat in de finale van de Nations League. Oranje klopte donderdag Engeland in de halve eindstrijd met verlenging: 3-1.

Eindwedstrijd Porto

Bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers stuiten zondagavond op Portugal in de finale van de nieuwe competitie van de UEFA. Het gastland rekende woensdag al af met Zwitserland (3-1). De eindstrijd wordt gespeeld in Estádio do Dragão van Porto.