Likeability of 6

Oranje Leeuwinnen krijgen A-status van NOC*NSF

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

11 AUG 2017

Het winnen van het Europees kampioenschap door de Oranje Leeuwinnen zorgt ervoor dat er de nodige deuren opengaan voor de speelsters van Sarina Wiegman. Een van de belangrijkste is misschien wel het krijgen van de A-status van het NOC*NSF.

Niet voor iedereen nodig

Voor de toppers die al bij grote internationale clubs spelen, zoals Lieke Martens bij Barcelona, zal dat niet veel uitmaken. Maar de rest die nog niet veel verdient, kan een extra financiële bijdrage tegemoet zien, waardoor ze zich vol kunnen storten op hun voetbalcarrière. Dit zou de kwaliteit van het voetbal positief moeten beïnvloeden.

De A-status wordt sowieso uitgereikt wanneer een ploeg of sporter op de Olympische Spelen of het wereldkampioenschap zich bij de eerste acht schaart. Maar ook goede prestaties op andere sterk bezette internationale toernooi kunnen leiden tot een A-status. Dit verschilt alleen per sport.

Al eerder de A-status

Dat de Oranje Leeuwinnen een A-status krijgen mag geen verrassing wezen. Acht jaar terug - toen de halve finale van het Europees kampioenschap in Finland - werd behaald kreeg de ploeg van toenmalig bondscoach Vera Pauw ook al die titel. Omdat die goede prestatie geen mooi vervolg kreeg, moesten ze 'm een paar jaar later alweer inleveren.

De vergoeding wordt betaald uit het Stipendium via Fonds voor de Topsporter dat gefinancierd wordt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze is afhankelijk van onder andere de leeftijd. Zo kunnen sporters van 23 jaar bruto 1.676 euro per maand ontvangen. Bij sporters van 27 jaar en ouder is dat 2.346 euro.


love
user_df0dae64a3fb71af49a7cdd653d6e251c266d85c_avataruser_d7d2da639a15c9ce24708073e9c4e3dc78080685_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

KNVB snapt woede en wil snel om tafel met de fans

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Terwijl heel Nederland onder een witte deken lag, bevond zich in de hoofdstad een groene oase waar de topper Ajax-PSV werd gespeeld. Waar er in Rotterdam bij Sparta-Vitesse en in Utrecht bij FC Utrecht-Feyenoord niet kon worden afgetrapt door de hevige sneeuwval, deed men in de Arena het dak dicht waardoor er gewoon op een groene grasmat kon worden gespeeld.

Levensgevaarlijk

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

De spelers van Ajax lopen hun ereronde na hun overwinning op PSV. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Ajax heeft de titelrace in de eredivisie weer van een beetje spanning voorzien. Het elftal van trainer Marcel Keizer boekte een dikverdiende zege op een angstig PSV (3-0) en verkleinde de achterstand op de lijstaanvoerder uit Eindhoven tot zeven punten.

Ook AZ profiteerde van de tweede nederlaag van PSV dit seizoen in de eredivisie. De nummer twee van de ranglijst heeft nog maar vijf punten minder dan de koploper.

Fans woest op 'commerciële' KNVB: Te gevaarlijk

In Kerkrade kon er uiteindelijk wel gespeeld worden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

De sneeuw teistert heel het land en ook de Eredivisie heeft er onder te lijden. Niet alleen de velden zelf zijn soms lastig bespeelbaar, maar ook alles rondom de stadions verloopt momenteel uiterst stroef.

Dweilpauze

Likeability of 5

Verhoeven lost belofte in en is eindelijk verlost

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

10 DEC 2017

Rico Verhoeven heeft eindelijk zijn verlossing. In een episch gevecht snoerde hij iedereen de mond, in het bijzonder die van Jamal Ben Saddik.

Thema

'Bosz ontslagen bij Borussia Dortmund'

Zaterdag verloor de ploeg van Bosz voor de achtste keer op rij in de Bundesliga. (EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

9 DEC 2017

Peter Bosz is ontslagen als trainer van Borussia Dortmund. Dat meldt de Duitse krant Sport Bild. Zaterdag verloor Dortmund thuis met 1-2 van het laaggeklasseerde Werder Bremen.

De beslissing om Bosz te ontslaan wordt zondag officieel naar buiten gebracht. Sport Bild baseert zich op bronnen binnen de club.

Camera videoRico is voor Glory een lot uit de loterij

Rico Verhoeven.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

8 DEC 2017

Kickbokser Rico Verhoeven verdedigt morgen in Ahoy zijn Glory-wereldtitel in het zwaargewicht tegen Jamal Ben Saddik. Glory-oprichter Jon J. Franklin kijkt uit naar het gevecht. De oprichter van Glory is blij met Verhoeven. De man uit Halsteren heeft het imago van het kickboksen opgeschoond en daar profiteert de kickboksbond van. „Elke sport heeft verschillende karakters nodig”, zegt de Amerikaan. „Wij misten a family guy, de man die ’s ochtends het ontbijt voor zijn dochtertje maakt.”

Feyenoord pakt in laatste minuut winst tegen Napoli

Feyenoord pakt in laatste minuut winst tegen Napoli

Nicolai Jörgensen viert zijn goal tegen SSC Napoli. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

6 DEC 2017

Feyenoord heeft het weinig succesvolle Champions League-avontuur toch mooi afgesloten. De club uit Rotterdam-Zuid won dankzij een goal in blessuretijd van Jeremiah St. Juste met 2-1 van SSC Napoli.

De wedstrijd begon bijzonder slecht voor de Rotterdammers. Al na anderhalve minuut mocht Kenneth Vermeer, die voor het eerst in een flink aantal wedstrijden weer in het doel stond en meteen aanvoerder was, de bal uit zijn net vissen. Een vrije trap belandde voor de voeten van Piotr Zieliński, die de 0-1 binnenschoot.