Sport

Likeability of 6

Oranje Leeuwinnen krijgen A-status van NOC*NSF

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 AUG 2017

Het winnen van het Europees kampioenschap door de Oranje Leeuwinnen zorgt ervoor dat er de nodige deuren opengaan voor de speelsters van Sarina Wiegman. Een van de belangrijkste is misschien wel het krijgen van de A-status van het NOC*NSF.

Niet voor iedereen nodig

Voor de toppers die al bij grote internationale clubs spelen, zoals Lieke Martens bij Barcelona, zal dat niet veel uitmaken. Maar de rest die nog niet veel verdient, kan een extra financiële bijdrage tegemoet zien, waardoor ze zich vol kunnen storten op hun voetbalcarrière. Dit zou de kwaliteit van het voetbal positief moeten beïnvloeden.

De A-status wordt sowieso uitgereikt wanneer een ploeg of sporter op de Olympische Spelen of het wereldkampioenschap zich bij de eerste acht schaart. Maar ook goede prestaties op andere sterk bezette internationale toernooi kunnen leiden tot een A-status. Dit verschilt alleen per sport.

Al eerder de A-status

Dat de Oranje Leeuwinnen een A-status krijgen mag geen verrassing wezen. Acht jaar terug - toen de halve finale van het Europees kampioenschap in Finland - werd behaald kreeg de ploeg van toenmalig bondscoach Vera Pauw ook al die titel. Omdat die goede prestatie geen mooi vervolg kreeg, moesten ze 'm een paar jaar later alweer inleveren.

De vergoeding wordt betaald uit het Stipendium via Fonds voor de Topsporter dat gefinancierd wordt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze is afhankelijk van onder andere de leeftijd. Zo kunnen sporters van 23 jaar bruto 1.676 euro per maand ontvangen. Bij sporters van 27 jaar en ouder is dat 2.346 euro.


like
user_df0dae64a3fb71af49a7cdd653d6e251c266d85c_avataruser_d7d2da639a15c9ce24708073e9c4e3dc78080685_avatar

Views

300+

Tom Dumoulin gaat nu pas flink cashen

Foto van 'Jeroen Haverkort'

29 MEI 2017

Als er een sport is waarbij atleten moeten afzien, dan is het wel wielrennen. Helaas voor Dumoulin en co. verdienen zij heel wat minder dan de gemiddelde voetballer. Dumoulin, onze nieuwe nationale held en boegbeeld van het wielrennen, fietste de afgelopen drie weken een kleine 260.000 euro bij elkaar in Italië. De winst in het algemeen klassement leverde Dumoulin 205.668 euro op. Elke dag dat hij de roze trui droeg was goed voor 1.000 euro. De winst in de tijdrit en de eerste grote bergrit leverden elk 11.010 euro op. Met andere toptienklasseringen in etappes verdiende hij nog eens 10.644 euro.

Delen

Een leuk bedrag, maar het is niet zo dat Dumoulin die 260.000 euro zelf mag houden. Het is in de wielerwereld namelijk een goed gebruik om de prijzenpot te verdelen over de hele ploeg. Voor de duidelijkheid: dat zijn naast de renners ook de ploegleiders, mecaniciens, chauffeurs en verzorgers. Elk team heeft zo zijn eigen verdeelformule, maar het is gebruikelijk dat de renners het grootste deel van de taart krijgen. Volgens de Belgische sporteconoom Daam van Reeth is dat ongeveer 90 procent.


Views

2k+

Camera videoDuitse bondscoach Löw op ongelukkig moment gefilmd

Joachim Löw. Archieffoto: AFP.

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

13 JUN 2016

Wereldkampioen Duitsland begon het EK met een 2-0 zege op Oekraïne. Reden tot blijdschap dus voor bondscoach Joachim Löw, maar het was niet alleen maar lachen voor de oefenmeester. Na het duel werd de spot gedreven met de bondscoach nadat hij op een ongelukkig moment door de camera’s in beeld werd gebracht.

Hand in de broek


Views

1k+

Dumoulin knap tweede op Alpe d'Huez, Thomas wint

Dumoulin knap tweede op Alpe d'Huez, Thomas wint

Steven Kruijswijk in actie op de Col du Pre tijdens de elfde etappe van de 105e editie van de Ronde van Frankrijk tussen Albertville en La Rosiere. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

19 JUL 2018

Wat was het spannend, de twaalfde etappe van Tour de France. Heel lang leek het erop dat Steven Kruijswijk de opvolger zou worden van Gert Jan Theunisse, de man die in 1989 de laatste Nederlandse zege van deze etapperit met de Alpe d'Huez pakte.

Thomas

Maar zowel Tom Dumoulin als Kruijswijk grepen in de bergen allebei net naast de ritzege. Geraint Thomas ging er met de winst vandoor. De geletruidrager sprintte net iets beter dan Tom Dumoulin, die net als woensdag tweede eindigde. Bardet eindigde op plek 3.


Views

1k+

Lookalike Ronaldo is grote hit op social media

Foto van 'Johan van Boven'

17 NOV 2016

Qua kapsel en wenkbrauwen heeft hij inderdaad wel iets weg van Cristiano Ronaldo, maar het zit 'm vooral in de manier waarop Shanta Kordbatchje zich laat fotograferen. Hij houdt het Instagramaccount van zijn grote idool goed in de gaten en plaatst niet veel later een bijna exact dezelfde foto, maar dan met zichzelf in de hoofdrol. Dat heeft de 18-jarige Deen al bijna 14.000 volgers op Instagram opgeleverd en op Twitter gaat het nog harder: bijna 22.000 followers.


Views

400+