Ook Kevin Diks is drempel over bij Feyenoord

13 augustus 2017 om 17:43 door Johan van Boven
Ook Kevin Diks is drempel over bij Feyenoord
Kevin Diks (rechts) juicht met doelpuntenmaker Steven Berghuis. Foto: ANP

Het waren slechts vijf minuten, maar de slotfase van Feyenoord – FC Twente (2-1) was voor Kevin Diks meer dan prettig. In dat korte tijdsbestek daalde er regelmatig een applaus op hem neer en dat kon de rechtsback van de Rotterdammers goed gebruiken.

In de 81e minuut kreeg hij een slechte pass van Eric Botteghin op fraaie wijze onder controle en kreeg daarmee de handen van Het Legioen op elkaar. Drie minuten later combineerde hij erop los met Steven Berghuis en in de 86e minuut volgde er nog een klaterend applaus toen Giovanni van Bronckhorst hem naar de kant haalde.

Lastig

„Nee, dat was geen publiekswissel, ik voelde de kramp opkomen”, lacht Diks na de zege in eigen huis. Die gezichtsuitdrukking was tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen niet vaak te zien, want de 20-jarige verdediger had het lastig bij zijn nieuwe club, die hem van Fiorentina huurt.

Andere verse krachten als Ridgeciano Haps en Sofyan Amrabat pasten zich moeiteloos aan in Rotterdam-Zuid, maar Diks voelde zich duidelijk minder op zijn plek. In zowel het duel met Real Sociedad als tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen zijn oude club Vitesse maakte hij een onwennige en zwakke indruk. Ook zijn trainer zag dat hij de zwakste schakel was en benoemde dat ook, zij het in minder sterke bewoordingen.

Terugslag

Het bracht Diks niet van zijn stuk, zegt de opvolger van Rick Karsdorp. „Ik wist zelf ook dat het niet goed was, maar óók dat het vanzelf goed zou komen, dat het in mij zit. Toen ik hier net was ging het aanpassen heel snel, daarna kreeg ik wat dat betreft een terugslag. De tactiek, medespelers, hoger baltempo, noem maar op, allemaal zaken waar ik aan moest wennen.”

Diks voelde ook de druk van het kampioensjaar. De supporters in De Kuip willen maar een ding en dat is dit seizoen wéér een titelfeest vieren. „Ik liep eergisteren met mijn zusje door de stad en toen werden we af en toe aangeklampt door fans, die dan zeggen dat we weer kampioen moeten worden. Leuk toch?”

Kevin Diks produceert een voorzet tegen FC Twente. Foto: ANP

Als hij deze week weer over straat loopt in Rotterdam zal hij ongetwijfeld complimenten krijgen voor zijn optreden tegen FC Twente. Na gesprekken met Van Bronckhorst en rechtsbuiten Steven Berghuis kon hij in een groot deel van de wedstrijd nu wél zijn eigen spel spelen.

 

Diks: „We hebben deze week veel met elkaar gepraat en op sjablonen getraind. Dat zijn oefeningen zonder tegenstander om beter op elkaar ingespeeld te raken. We moesten goed kijken wat voor mij prettig is en waar het team het meeste aan heeft. Dat gaat nu veel beter. Het deed dan ook iets met me toen de fans voor mij klapten. Twee wedstrijden geleden zou ik minder risico hebben genomen en voor een balletje breed hebben gekozen. Nu voelt het goed om mee naar voren te gaan om aan een aanval te bouwen. Als je vertrouwen hebt, doe je andere dingen.”

Uitrusten

Zijn concurrent Bart Nieuwkoop staat vanwege een blessure nog enkele weken aan de kant, dus kan Diks de komende wedstrijden nog beter zijn draai proberen te vinden in de basis van de landskampioen. Maar eerst zondag nog even bijkomen van zijn beste wedstrijd tot nu toe. „Ik ga gelijk naar huis om te eten en uit te rusten. Met een heel tevreden gevoel.”

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!