Likeability of 2

Omstreden bezoek van Davids en Kluivert aan Mugabe

Foto van 'Jeroen Haverkort'

13 AUG 2017

Edgar Davids en Patrick Kluivert hebben een omstreden bezoek gebracht aan de 93-jarige president Robert Mugabe van Zimbabwe. De oud-spelers van Ajax, AC Milan, Barcelona en Oranje waren aanwezig bij een politieke bijeenkomst van de man die Zimbabwe al sinds 1980 in een ijzersterke wurggreep houdt en weinig opheeft met mensenrechten. Verder heeft de dictator de oppositie op een hardhandige wijze monddood gemaakt, manipuleert hij verkiezingen, wordt hij in verband gebracht met corruptie en wordt hij verantwoordelijk gehouden voor het economische verval van zijn land.

Belofte

De bijeenkomst vond plaats in Gwanda, dat in het zuiden van Zimbabwe ligt. Mugabe maakte bekend dat een team van Barcelona Legends in november zijn land komen bezoeken om tegen de Zimbabwe Legends te zullen spelen. Kluivert en Davids waren uitgenodigd door de Spanjaard Rayco Garcia die beloofde dat in november, naast de twee Nederlanders, ook onder meer Ronaldinho, Rivaldo en Julinao Belletti naar Zimbabwe zullen komen.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

‘Groots land’

The Herald, de spreekbuis van Mugabe, quoot zelfs Kluivert waarin deze zegt dat ‘Zimbabwe een groots land is. Ik denk dat het goed geleid wordt, maar het heeft een slechte naam in Europa’. Ondertussen zetten heel wat mensen op social media hun vraagtekens bij het bezoek van Kluivert en Davids aan Zimbabwe:


saddislike
user_70cc7b299e7c1f0e2b03404f885934b409a220c5_avataruser_a3abbd188f75ccb1d0d62462f9e62fe1e4c07ecb_avatar

Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 3

PSV’ers halen gram op Instagram

Foto van 'Jeroen Haverkort'

VANDAAG, 18:22

Stiekem hielden de Ajax-fans er al rekening mee dat de achterstand op PSV dit weekend verkleind zou worden tot twee punten. Hun eigen ploeg hoefde thuis alleen maar af te rekenen met middenmoter ADO Den Haag en Feyenoord zou in een kolkende Kuip van PSV winnen.

Balen

Het liep een tikkeltje anders. ADO hield Ajax in de ‘lunchwedstrijd’ in de Johan Cruijff Arena op 0-0 tot groot afgrijzen van het Ajax-publiek én de spelers. „Ik weet niet of dit gelijkspel beslissend is voor de titelrace”, mokte Ajax-captain Joël Veltman na afloop. „Dat zie je pas aan het einde van de rit, maar dit zijn dure punten. Je had het liefst drie punten gehad en lekker achterover geleund. Het enige wat je kan helpen... Is niets. Ik baal hier echt van.”

„Het gaf ons wel een boost”, grinnikte PSV-aanvoerder Marco van Ginkel 84 kilometer zuidelijker waar PSV later op de middag met kinderlijk gemak won van de povere thuisploeg. Het werd 1-3 door goals van Santiago Arias, de uitblinkende Steven Bergwijn en Gastón Pereiro.

„De Ajax-spelers zouden de druk op ons wel even opvoeren”, zei Van Ginkel. „Ze waren blij dat ze eindelijk een keer vroeger dan wij speelden. Toen we vlak voor de aftrap in de kleedkamer hoorden dat het 0-0 was gebleven waren we natuurlijk wel blij.”

Kritiek

Toen Van Ginkel zijn ploeggenoten op het veld bij zich riep in de ‘huddle’ haalde hij het gelijke spel van de concurrent nog even aan. „Dat was wel nodig”, lachte hij. „Want Daniel Schwaab had helemaal niet meegekregen dat Ajax niet verder was gekomen dan 0-0. Het gaf ons extra motivatie.”

Eigenlijk was die motivatie niet nodig bleek achteraf. Feyenoord speelde weliswaar armoedig, maar dat was ook de verdienste van PSV. „We wilden Feyenoord meteen onder druk zetten”, zei doelman Jeroen Zoet. „Dat strijdplan voerden we perfect uit. We hebben laten zien dat we meerdere speelstijlen beheersen.”

Want ondanks dat PSV al sinds de zesde speeldag bovenaan staat, krijgt de ploeg van Phillip Cocu de nodige kritiek over zich heen. PSV zou laf, afwachtend en berekenend spelen volgens critici. De term ‘schijtbakkenvoetbal’ viel zelfs. En die kritiek kwam toch aan bleek na de winst op Feyenoord. Op Instagram postte bijna elke PSV’er na de winst in De Kuip een kiekje waarop de selectie in de kleedkamer uitvoerig feest vierde. ‘We willen niks horen, TEAMMM’, luidde de caption van Joshua Brenet.

Statement

„Naast het feit dat we hier gewoon wilden winnen, wilden we ook een statement maken”, gaf Van Ginkel toe. „We wilden hier als een kampioen spelen en we hebben hier als een kampioen gespeeld.” Met nog negen wedstrijden te gaan heeft PSV de voorsprong op Ajax uitgebreid naar zeven punten en kan de platte kar langzamerhand uit de garage worden gehaald.

Het mooiste scenario voor Van Ginkel en zijn ploeggenoten is dat PSV op 15 april in een rechtstreeks duel met Ajax de titel verovert. „Dat zou kunnen”, lachte Van Ginkel. „Maar laten we daar maar even niet aan denken. „Natuurlijk droom ik er weleens van om als aanvoerder van PSV die schaal in ontvangst te mogen nemen, maar we zijn er nog niet. Dit was een prima weekend voor ons. We mogen nu dan ook best wel even een feestje vieren.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


dislike
user_1d328523e94a85660908e848e8cfd68ed8d53eb2_avatar

Views

100+

Feyenoorder Berghuis: Beker kan seizoen niet redden

Feyenoordtrainer Giovanni van Bronckhorst druipt net als zijn spelers af na de nederlaag tegen PSV. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

VANDAAG, 17:55

Nu er in de competitie niets meer te halen valt, klampt Feyenoord zich steeds steviger vast aan het bekertoernooi. Maar zelfs als de regerend landskampioen er uiteindelijk met de gouden Dennenappel vandoor gaat, is het seizoen niet gered. Dat zei Steven Berghuis na de verloren topper tegen PSV.

„Het is leuk meegenomen als we de beker winnen, maar meer ook niet”, aldus Berghuis na de 1-3 nederlaag in eigen huis. Feyenoord heeft nu maar liefst 23 punten minder dan de koploper uit Brabant. Een ongelooflijk grote kloof die alleen nog maar groter dreigt te worden als de Rotterdammers zo door blijven gaan. „Als grote club mogen we eigenlijk niet in zo’n situatie terechtkomen. De beker mag dat niet verbloemen. Die prijs winnen is niet genoeg.”

Hopeloos

Tegen PSV droop de machteloosheid er weer eens vanaf. Vooral in de eerste helft kon Feyenoord alleen maar toekijken hoe de bezoekers de dienst uit maakten in de vesting die ooit als onneembaar werd bestempeld. Trainer Giovanni van Bronckhorst kan niets anders dan concluderen dat zijn spelers het gewenste niveau nimmer halen en hopeloos uit vorm zijn.

Ook Berghuis voelt tijdens wedstrijden vaak het vertrouwen binnen no time vervliegen. „Het is broos. Op de trainingen lukt het allemaal wel, maar dan staat er uiteraard weinig druk op. Maar als de wedstrijd eenmaal begonnen is, sluipt het er op de een of andere manier in. Als we voor de zoveelste keer niet voor de juiste oplossing kiezen, wordt het onzekerder en onzekerder. Dan durven we niet meer aan de bal te blijven en worden er alleen nog maar lange kansloze ballen op Nicolai Jørgensen gegeven, waar hij helemaal niets mee kan. Sinds de winterstop hebben we nauwelijks overtuigende wedstrijden gespeeld. Dat mag gewoon niet als je Feyenoord bent. We proberen het elke keer wel weer op te brengen, maar dat is moeilijk.”

Menselijk

Dat er geen glanzende schaal in het verschiet ligt, zoals vorig seizoen, speelt daarbij ook een rol, bekent Berghuis. „Want wij zijn ook mensen. Nu staat er grote druk op de halve bekerfinale tegen Willem II van komende woensdag en misschien is dat het moment dat het beste weer in ons naar boven komt. Want als we dan weten te winnen, is dat natuurlijk wel goed voor ons zelfvertrouwen. Wat dat betreft kunnen we niet wachten op woensdag. Laat maar komen.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


wow
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_1d328523e94a85660908e848e8cfd68ed8d53eb2_avatar

Views

41

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De platte kar kan bijna uit de garage voor PSV

Foto van 'Jeroen Haverkort'

VANDAAG, 16:04

Stiekem hielden de Ajax-fans er al rekening mee dat de achterstand op PSV dit weekend verkleind zou worden tot twee punten. Hun eigen ploeg hoefde thuis alleen maar af te rekenen met middenmoter ADO Den Haag en Feyenoord zou in een kolkende Kuip van PSV winnen.

Plaag

Maar middenmoter ADO hield stand in de Johan Cruijff Arena waar het 0-0 bleef en De Kuip ging pas kolken na een krap uur spelen toen Tonny Vilhena een voorzet van Jean-Paul Boëtius binnenkopte achter PSV-doelman Jeroen Zoet.

PSV had op dat moment echter al twee keer gescoord via Santiago Arias en Steven Bergwijn die een ware plaag bleek voor de zwak acterende Feyenoord-defensie. Maar de Rotterdamse verdediging was niet de enige linie die coach Giovanni van Bronckhorst teleurstelde.

Kampioensfeestje

Geen enkele speler aan Rotterdamse zijde kwam in aanmerking voor een voldoende, PSV werd geen strobreed in de weg gelegd. Vijf minuten na de goal van Vilhena werd de marge weer op twee doelpunten gebracht door Gastón Pereiro. De Kuip morde nog even, maar al snel werd het angstig stil op de tribunes op een klein Eindhovens plukje fans na. Terwijl de topper op papier doodbloedde, vierden zij alvast een bescheiden kampioensfeestje.

Met nog negen wedstrijden te gaan heeft PSV de voorsprong op Ajax uitgebreid naar zeven punten en kan de platte kar langzamerhand uit de garage worden gehaald.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

30

Geen Russische vlag bij slotceremonie van de Spelen. / AFP

Geen Russische vlag bij slotceremonie van de Spelen

Dit heeft het IOC zondag besloten. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 08:59

De Russische vlag is zondag niet te zien bij de slotceremonie van de Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité heeft zondag besloten dat de schorsing van Rusland van kracht blijft, ondanks het goede gedrag van de atleten op de Spelen.

De voornaamste reden voor de handhaving van de schorsing zijn de twee dopinggevallen bij de Olympic Athletes from Rusland (OAR). Indien er geen nieuwe Russische dopinggevallen bijkomen zal het IOC de ban opheffen. Volgens het IOC zou het nu gaan om twee geïsoleerde gevallen.

Teleurstellend

Zonder de twee dopingzondaars had het IOC wel overwogen de vlag toe te laten. President Thomas Bach van het IOC noemde de positieve dopingtests „teleurstellend.”

Het gaat om bobsleester Nadezjda Sergejeva en curlingspeler Alexander Kroesjelnitski. Die laatste moest zijn bronzen plak inleveren nadat hij positief testte op het gebruik van meldonium.

Strikte voorwaarden

Ook bij de openingsceremonie liepen de Russische atleten onder de olympische vlag. Het Russische Olympische Comité werd in december geschorst vanwege het dopingschandaal bij onder meer de Winterspelen van Sotsji 2014. Alleen onder strikte voorwaarden mochten 'schoon' verklaarde Russische sporters onder de olympische vlag mee doen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

58

Berghuis en Van Beek knokken op training Feyenoord

Steven Berghuis in actie tijdens de training van Feyenoord. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

21 FEB 2018

In aanloop naar de wedstrijd tegen PSV ging het er bij Feyenoord stevig aan toe tijdens de woensdagtraining. Sven van Beek en Steven Berghuis kregen het flink aan de stok met elkaar.

RTV Rijnmond legde met een camera vast hoe Berghuis zijn ploeggenoot wilde trappen na een stevig duel. Dat pikte Van Beek op zijn beurt niet en probeerde de rechtsbuiten terug te pakken. Om de aanval af te wenden maakte Berghuis slaande bewegingen.

Tot rust

Er moesten meerdere spelers aan te pas komen om het duo uit elkaar te halen. Zo trokken Jens Toornstra en aanvoerder Karim El Ahmadi de woeste Berghuis weg uit het knokpartijtje en moest Eric Botteghin alle zeilen bijzetten om Van Beek tot rust te manen.

Trainer Giovanni van Bronckhorst zal vrijdag op de persconferentie ongetwijfeld aangeven dat hij het prettig vindt dat zijn spelers op het scherpst van de snede trainen. Maar het voorval geeft maar weer eens aan dat het alles behalve het seizoen is van (regerend landskampioen) Feyenoord.

De beelden van RTV Rijnmond:

Feyenoord kan komende zondag een belangrijke rol spelen in de titelstrijd tussen PSV en Ajax. Het verschil tussen de koploper uit Eindhovenaren en de Amsterdammers is vijf punten. Als Feyenoord wint en Ajax klopt in eigen huis ADO Den Haag slinkt de voorsprong tot slechts twee punten en ligt de strijd om het landskampioenschap volledig open.


wow
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

98

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Tien miljoen voor sporttalenten en topsporters
Likeability of 5

Tien miljoen voor sporttalenten en topsporters

Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins (links) hoopt hiermee te voorkomen dat topsporters in de dop afhaken omdat ze niet kunnen rondkomen. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

21 FEB 2018

Het kabinet trekt tien miljoen euro uit voor topsport. Het is de bedoeling dat sporttalenten en topsporters vaker deelnemen aan buitenlandse wedstrijden. Ook moeten talenten beter worden begeleid en onkosten van aankomende en gearriveerde topsporters worden vergoed, schrijft minister Bruno Bruins aan de Tweede Kamer.

Bruins hoopt te voorkomen dat topsporters in de dop afhaken omdat ze niet kunnen rondkomen.

We moeten blijven opletten

De rest van het geld gaat naar onder meer ICT-systemen die bijhouden hoe topsporters zich verzorgen, trainen en presteren. Ook wil Bruins het aantal nieuwe hoogopgeleide coaches verzesvoudigen. Ten slotte kunnen ook nieuwe sporten, die bijvoorbeeld voor het eerst mogen meedoen aan de Olympische of Paralympische Spelen, rekenen op extra geld.

Bruins woont deze week de Winterspelen in Pyeongchang bij en constateert dat Nederland het geweldig doet op de medaillespiegels.„ Maar dat we moeten blijven opletten, andere landen zitten allerminst stil. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse sporters zich minder vaak meten met buitenlandse rivalen", schrijft Bruins. Daar is volgens hem nog winst te boeken.

NOC*NSF reageert verheugd op de plannen, die volgens de sportkoepel bijdragen aan de topsportambitie. Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, laat weten dat de wereldranglijsten steeds belangrijker worden voor kwalificaties van WK's en Spelen. „Daarom is het onze hoogste prioriteit om extra te investeren in de deelname aan internationale wedstrijden en trainingsstages."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_fd44cf8ce325a5c86b17510ae838efbc349c1ca1_avatar

Views

69

Oranje zonder sterspeelster Miedema op Algarve Cup

Oranje zonder sterspeelster Miedema op Algarve Cup

Vivianne Miedema viert haar goal tegen Denemarken tijdens de EK-finale van vorig jaar. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

20 FEB 2018

Het Nederlandse vrouwenelftal kan tijdens de Algarve Cup geen beroep doen op Vivianne Miedema. De vaste spits van de Oranje Leeuwinnen kampt met een scheenbeenblessure.

Miedema is ondanks haar jonge leeftijd - ze is 21 jaar - al een poos de vaste spits van het Nederlands elftal. Ze wist in 55 wedstrijden 42 keer het net te vinden. Ook in de met 4-2 gewonnen EK-finale tegen Denemarken van vorig jaar was ze van grote waarde door twee keer te scoren.

Ook Anouk Dekker afwezig

Bondscoach Sarina Wiegman kan naast Miedema ook geen beroep doen op middenvelder Anouk Dekker. De Almelose heeft te veel last van een knieblessure.

Oranje opent de Algarve Cup op 28 februari met een wedstrijd tegen Japan. Daarna volgen nog groepsduels met Denemarken en IJsland. De twee beste groepswinnaars van drie poules spelen op 8 maart de finale.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

97