Locadia zat dicht tegen depressie aan

10 augustus 2017 om 17:07 door Jeroen Haverkort
Locadia zat dicht tegen depressie aan

PSV-spits Jürgen Locadia is weer fit. Na een zware periode moet dit seizoen zíjn seizoen worden. Het producen helpt hem daarbij. Locadia brengt zelfs zijn eigen muziek uit.

Locadia de producer. Hoe klinkt dat?
Die heb ik nog niet gehoord eigenlijk. Ik moet eraan wennen als ik het zo hoor. Ik maak al een tijdje muziek, maar durfde het nooit uit te brengen.

Je lijkt me niet iemand die bang is om iets te doen.
Oh, haha. Maar toch was dat zo. Ik was drie jaar geleden bang voor de reacties. De algemene opinie is dat een voetballer zich met voetballen bezig moet houden en ‘that’s it’. Wij mogen er van de buitenwereld blijkbaar geen andere passies op na houden. Als je dat naar buiten brengt, geef je ‘ze’ een reden om kritiek te leveren. Ik beschermde mezelf.

Hoe gaat dat nu? Omgaan met negatieve reacties? Vorige week was er aardig wat kritiek op je naar aanleiding van je reactie na de uitschakeling tegen Osijek. Je zou niet met voetbal bezig zijn, precies de kritiek waar je drie jaar geleden bang voor was.
De mensen hebben mij niet begrepen. Ik doe er echt wel alles aan om te winnen. Het zou toch raar zijn als ik ongemotiveerd zou zijn? Ik ben bovenal een voetballer. En ik heb het gevoel dat dit seizoen míjn seizoen moet worden. Dit jaar wil ik de eerste spits van PSV zijn. Na jaren wachten, krijg ik eindelijk mijn kans. Ik heb tijden niet gespeeld. Hoe kan ik dan niet gemotiveerd zijn? Ik heb er alleen maar mee willen aangeven dat die 1 of 2 procent minder focus het verschil kan maken als team. Vorig seizoen hadden we dat probleem tegen kleine clubs ook al. Ik heb alleen maar eerlijk willen zijn, probeerde te beschrijven hoe we zo’n dramatische wedstrijd konden spelen. De volgende keer is het misschien beter om dat niet meer zo te doen. Je mag blijkbaar niet eerlijk zijn in de voetballerij. Het grappige is dat de buitenwereld veel kritiek had, maar de dat de trainer en mijn medespelers mij wel begrepen.

 

Heeft het je geraakt?
Nee, niet echt. Maar vervelend is het wel. Vooral omdat ik nu zo blij ben dat ik eindelijk weer kan spelen. Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik weer op dat veld mag staan, weer in de kleedkamer zit met de jongens. Dat zijn dingen die ik eerst voor lief nam, maar ik probeer dat niet meer te doen. Mensen weten niet hoe zwaar ik het had toen ik geblesseerd was. De eerste twee maanden zat ik tegen een depressie aan. Ik was kortaf tegen mijn familie en vrienden. Die liepen op een gegeven moment met een grote boog om mee heen. Dan zat ik hier thuis alleen op de bank met allemaal negatieve gedachtes die in mijn hoofd rondspookten. Dat piekeren was niet goed voor mij, er moest iets veranderen.

En toen besloot je om dancemuziek te gaan producen? Maakte dat van jou weer een leuk mens?
Zo kun je het eigenlijk wel stellen, ja. Je kunt wel gaan gamen of zo, maar ik wilde iets doen wat nut heeft.

Heb je de club toen ingelicht?
Ja, de perschef en wat spelers. Er werd positief gereageerd. Zij hadden ook wel door dat ik niet dezelfde jongen was.

Waar de meeste voetballers van rap en hiphop houden, richt jij je op dancemuziek. Hoe komt dat?
Ik kom uit Emmen hè, daar kenden ze geen rap, haha. Toen ik bij PSV kwam, luisterde ik pas naar rap. Maar ik ben opgegroeid met gabber. Ik raakte weer in de ban van dance toen ik drie jaar geleden een optreden van Martin Garrix zag. Ik vond het opzienbarend dat één persoon zoveel mensen bijeen kon brengen met zijn muziek. Dat was fantastisch om te zien.

Hoe begin je met producen?
Op YouTube staan honderden filmpjes die je op weg helpen en waarvan je kunt leren. Bevriende producers zoals Mad Nation uit Best hielpen me verder. Toen ze me werk hoorden, reageerden ze wel serieus. ‘Het had niveau’ vonden ze. Epok en Take Off waren de eerste twee nummers die af waren. Weet je wat geinig was? Dat die nummers vorig seizoen drie keer werden gedraaid in het stadion vlak voor een wedstrijd. Ik zat op de tribune en keek om mee heen hoe die tracks werden ontvangen. Ik zag een paar mensen uit hun dak gaan. Erg leuk om te zien, ook omdat ze niet wisten dat ik het was die die muziek maakte.

En dan zit je ineens bij Coen & Sander en hoor je Take Off voor het eerst op de radio.
Een hele rare gewaarwording. Ik was zenuwachtig joh. Echt waar. Het was te vergelijken met mijn debuut. Toen de track afgelopen was, zei Sander dat er allemaal reacties waren binnengekomen. ‘Wil je ze horen?’, vroeg hij. Maar ik wilde dat niet. Was ik weer bang voor negatieve reacties, maar die waren er helemaal niet.

Optreden zit er niet in hè?
Nee, dat vindt de trainer écht niet goed. En terecht, ik ben voetballer. Ik vind het gewoon leuk om tracks te maken. Vanavond kruip ik weer achter mijn pc. Waar andere mensen gamen, series of films kijken, maak ik muziek. Mijn management zet alles dan online en bepaalt wanneer het uitkomt. Misschien dat ik over een paar jaar wel ga optreden, maar nu ben ik daar totaal niet mee bezig.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!