Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 28 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Blijven zitten of naar huis als Max uitvalt?

Na acht ronden was het al weer over en uit voor Max Verstappen op Spa-Francorchamps. Tot grote ontsteltenis van de 80.000 Nederlandse fans die speciaal voor hun held naar België waren gegaan. Sommigen pakten subiet hun boel in en gingen snel naar huis zonder de race af te kijken. „Ik snap dat niet”, zegt Formule 1-fan Bas Siebers. „Het irriteert me dat mensen voortijdig weg gaan. Het is niet respectvol naar de overige renners toe en ook als Max niet meedoet gebeurt er nog genoeg.”

Onwaardig

Dat Verstappen afgelopen zondag opnieuw uitviel is eigenlijk geen verrassing meer. Het was dit seizoen al voor de zesde keer dat de Nederlander de finish niet haalde, Verstappen heeft nu een uitvalpercentage van maar liefst vijftig procent. „Een topteam onwaardig”, bromde hij zelf al gedesillusioneerd na de race.

„Het is nu zo vaak gebeurd, je wordt er gek van”, zegt Siebers. „De fans hebben het er onderling over hoe dit nu komt. In een complot tegen Max geloof ik niet. Zelf heb ik het idee dat Max te veel op de limiet rijdt en dat Daniel Ricciardo dat niet doet.”

Pech

Bas van Bodegraven is oprichter van de #gomax fanclub en organiseert ook F1-reizen. „Of ik een Max-fan ben of een Formule 1-fan? Mmm, moeilijke vraag. De balans slaat door naar Max. Ik begon de Formule 1 in 1994 te volgen. Dat kwam door Jos Verstappen. Toen hij niet meer meedeed, ebde mijn interesse weg. Sinds Max aan de weg timmert volg ik de Formule 1 echter weer.” Van Bodegraven kijkt alle races af, ook al valt Verstappen uit. „Ik snap de mensen niet die afgelopen zondag eerder weg zijn gegaan. Ze missen zo heel veel.”

Hij denkt dat Verstappen dit seizoen vooral veel pech heeft. „Max schiet er volgens mij niks mee op als hij vertrekt bij Red Bull. Hij zit daar ook goed. Red Bull heeft een missie en daar bijten ze zich in vast: ze willen met Max de jongste wereldkampioen ooit afleveren. Ik hoop dat Max blijft en dat hij niet de ‘nieuwe Alonso’ wordt. Hij is één van de beste coureurs ter wereld, maar maakt telkens de verkeerde overstap. Alonso heeft volgens mij spijt als haren op zijn hoofd dat hij ooit Ferrari heeft verlaten.”

Ook niks

Anthony van der Touw was niet in Spa, maar gaat donderdag wel naar Monza. „Daar wordt het ook niks. Max moet nu tussentijds zijn motor wisselen. Dat mag niet waardoor hij voor straf een flink aantal plaatsen naar achteren moet bij de start van de race. Maar dat mag de pret niet drukken. Met Max, of zonder Max, een topweekend wordt het sowieso.”

Ieder jaar gaat Van der Touw met een groep vrienden naar een Formule 1-race. „Vroeger ging ik altijd al naar Zandvoort. Ik ben ook vaak in Spa geweest. Over een paar dagen dus Monza en volgend jaar willen we naar Oostenrijk of Hongarije. Thuis kijk ik de race op tv, houd ik een livestream bij met de rondetijden en heb ik ook nog een livestream aanstaan met Engels commentaar. Ik vind het leuk als Max het goed doet, maar meer ook niet.”

Voetbal

Van der Touw ergert zich niet als hij ziet dat er fans voortijdig vertrekken. „Vorig jaar was ik in Spa en gingen er ook veel mensen vroeger weg. Ik snap dat wel als je speciaal voor Max komt. Je ziet het toch ook bij voetbal? Maar ben je dan geen fan? Dat is niet aan mij om te beoordelen. Ik erger me er ook niet aan.”

Hij houdt de tegenvallende prestaties van Verstappen op pure pech. „Je ziet het wel meer. Kijk maar naar Renault waar Nico Hülkenberg het uitstekend doet, maar Jolyon Palmer niet. Deels door zijn eigen schuld, maar vaak ook omdat hij gewoon pech heeft. Max moet gewoon door de zure appel bijten. Red Bull heeft bewezen fantastische auto’s te maken. Ook nu is de chassis goed, alleen de motor niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.