Sport

11 redenen waarom Oranje Leeuwinnen zo magisch zijn

Foto van 'Johan van Boven'

6 AUG 2017

Oranje heeft tijdens het EK Vrouwen de harten van voetbalminnend Nederland veroverd en kan zondag het land nog meer in vervoering brengen door in de finale Denemarken te verslaan. Wat zijn de belangrijkste factoren van het succes binnen en buiten de lijnen?

1 Verzorgd voetbal
Lieke Martens gaf de bal over de volledige breedte van het veld mee aan Shanice van de Sanden, die op volle snelheid het zestienmetergebied indook en Vivianne Miedema op maat bediende. De 2-0 in de kwartfinale tegen Zweden was hét voorbeeld van hoe goed het Nederlands elftal kan voetballen. En daar draait het natuurlijk om op een EK. Dat het geen toevalsaanval was, zagen we terug in de halve finale tegen Engeland. Toen stond Martens wederom aan de basis van een fraaie treffer. Dit keer vond ze Jackie Groenen aan de rechterkant, die met een fijne voorzet Miedema tegendraads liet binnenkoppen. Voetbal zoals voetbal is bedoeld.

Lieke Martens. Foto: ANP

2 Geen ego’s
Het moet een ongelooflijke domper zijn geweest voor Mandy van den Berg. Vlak voor het toernooi was ze nog ‘gewoon’ de onbetwiste aanvoerder van Oranje, maar gedurende het EK verloor ze haar basisplaats. Stefanie van der Gragt is nu de rots in de Nederlandse branding. Van den Berg moest even goed slikken, maar ze schikte zich direct in haar nieuwe rol. Ze zette haar ego opzij en besloot ook als reservespeler alles te geven op de trainingen om haar collega’s scherp te houden.

Mandy van den Berg. Foto: ANP

3 Sarina Wiegman
De speelsters waren op een gegeven moment wel een beetje klaar met bondscoach Arjan van der Laan, die via de Oranjevrouwen zijn loopbaan een beetje leven wilde inblazen om vervolgens weer in de wereld van het mannenvoetbal aan de slag te kunnen. Zijn assistent Sarina Wiegman lééft daarentegen voor vrouwenvoetbal. Als 6-jarig meisje stond ze al op het veld tussen de jongens van ESDO in Wassenaar. Net als toen draait het bij de bondscoach vooral om plezier. Maar als het moet regeert ze met harde hand, zoals bij het passeren van Van den Berg. Zonder al te veel poespas brengt ze haar tactische boodschappen over op haar speelsters, die inmiddels onderdeel zijn van een oranje machine.

Sarina Wiegman observeert haar troepen. Foto: ANP

4 Spontaan
Vandaag de dag verover je de harten van sportliefhebbers niet alleen met oogstrelend voetbal. De gunfactor speelt een steeds grotere rol. En wie gunt Jackie Groenen nou niet het beste als je haar voor de camera even vrolijk als realistisch haar verhaal ziet doen. En wat te denken van Shanice van de Sanden die na de gewonnen halve finale tegen Engeland op de Engelse televisie dolenthousiast haar verhaal van de avond vertelde.

Shanice van de Sanden neemt alle tijd voor de fans. Foto: ANP

5 Publiek
De volgepakte stadions in Utrecht, Tilburg, Rotterdam en Enschede konden op twee manieren invloed hebben op Oranje. Aan de ene kant zou het enthousiaste publiek voor extra druk op de schouders van de Leeuwinnen kunnen zorgen. Ze spelen tenslotte niet wekelijks voor 27.000 toeschouwers, zoals donderdag in de Grolsch Veste. Aan de andere kant zou het legioen de internationals extra vleugels kunnen geven. Het is duidelijk de tweede manier geworden.

De fans geven Oranje vleugels. Foto: ANP

6 Social media
De afgelopen jaren werden de voetbalsters op social media links en rechts ingehaald door de Nederlandse volleybalsters en handbalsters. Die vrouwen hebben hun populariteit voor een deel te danken aan hun grappige filmpjes en kijkjes achter de schermen op Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat. Maar tijdens het EK hebben de Oranjevrouwen een inhaalslag gemaakt. Of het nu direct na de wedstrijd is of tijdens een rustmomentje in het spelershotel; iedereen kan meekijken hoe ze binnenskamers het toernooi beleven. De beelden van de feestjes in de spelersbus spraken het meest tot de verbeelding.

7 Foppe
Shanice van de Sanden begint te lachen als de naam van Foppe de Haan valt. „Mooie man! Af en toe zegt hij: Shaan, kom even bij me zitten. En dan vertelt hij van alles over voetbal.” Vanuit zijn ervaringen bij sc Heerenveen, Jong Oranje en de nationale ploeg van Tuvalu brengt hij de Oranjevrouwen de fijne kneepjes van het vak bij. Foppe zag een rommelig geheel veranderen in een selectie waar structuur in zit.

Foppe de Haan. Foto: ANP

8 Benaderbaar
Voor jonge meisjes die ervan dromen ooit zelf het shirt van Oranje te dragen, zijn er genoeg mogelijkheden om oog in oog te komen staan met hun grote voorbeelden. De speelsters nemen na elke openbare training alle tijd om handtekeningen uit te delen, op de foto te gaan en kleurplaten in ontvangst te nemen.

Vivianne Miedema deelt handtekeningen uit. Foto: ANP

9 Perfecte mix
Een (vaak) betrouwbare keeper, bikkelharde centrumverdedigers, slimme backs, een met steekpassjes strooiende middenvelder, een soms toverende linksbuiten, een pijlsnelle rechtsbuiten, een (inmiddels) scorende spits en invallers die meestal niet onderdoen voor de basisklanten. Oranje heeft een perfecte mix aan internationals om Europees kampioen te worden.

Sari van Veenendaal. Foto: AFP

10 Geluk
Een bal via een knie en de paal die weer het veld in stuitert. Een aanvaller van de tegenstander die een grote kans knullig om zeep helpt. Een keeper die op amateuristische wijze een muur neerzet, zodat Lieke Martens een vrije trap kan schieten. En zo zijn er nog een aantal voorbeelden te noemen van geluksmomenten voor Oranje. Maar een echte kampioen kan nu eenmaal niet zonder.

Sherida Spitse tijdens de halve finale tegen Engeland. Foto: AFP

11 Wilskracht
Er werd af en toe met gefronste wenkbrauwen gekeken naar de hashtag #OnsEK die de de speelsters van Oranje op social media gebruiken. Maar als ze op het veld één ding hebben laten zien, is het wel dat ze er alles – maar dan ook alles – aan doen om het inderdaad hún EK te laten worden. Iedereen gaat voor elkaar door het vuur, of het nu in de eerste of laatste minuut is. Als dat zondag in Enschede vanaf 17:00 uur weer lukt, kan het een hele mooie dag worden voor het Nederlandse voetbal.

De speelsters van Oranje gaan voor elkaar door het vuur. Foto: ANP


Ajax oogst lof; woede en onbegrip om VAR

Hét discussiemoment van de avond/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 FEB 2019

Ajax keerde woensdagavond na dertien jaar terug bij de beste zestien van Europa en deed dat met een meer dan goede wedstrijd tegen titelhouder Real Madrid. De nummer twee van Nederland ging spijtig genoeg wel onderuit met 1-2 door een late goal van nota bene de halve Nederlander Marco Asensio Willemsen.

Discussie, discussie

Na afloop ging het echter vooral over de VAR, die sinds deze speelronde zijn intrede doet in de Champions League en gelijk voor de nodige discussie zorgde. Voor rust werd de openingstreffer van Ajax afgekeurd wegens vermeend buitenspel, terwijl de 1-2 van Real wel doorgang vond, ondanks dat er door velen een overtreding werd gezien op Frenkie de Jong.


Strakke nieuwe wagen voor Max Verstappen

Strakke nieuwe wagen voor Max Verstappen

Woensdag wordt de nieuwe auto uitgeprobeerd / ANP

Foto van 'Metro'

13 FEB 2019

Het team van Red Bull heeft de eerste beelden vrijgegeven van de nieuwe wagen van Max Verstappen. En die wagen mag er zeker wezen!


Huntelaar: Bernabéu mooiste stadion waar ik speelde

Klaas-Jan Huntelaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 FEB 2019

Voor één speler van Ajax is het Champions League-treffen van vanavond met Real Madrid een weerzien met zijn oude club. Klaas-Jan Huntelaar speelde tien jaar geleden een half seizoen in Spaanse dienst.

„Natuurlijk is het een mooie club”, antwoordt Klaas-Jan Huntelaar als hem gevraagd wordt naar zijn ervaringen met de grootsheid van Real Madrid. De club waarvoor hij slechts een halfjaar speelde, alvorens hij de overstap maakte naar AC Milan. „En dat terwijl ik het niet eens zo slecht deed. Ik heb daar uiteindelijk twintig wedstrijden gespeeld en acht goals gemaakt.” Het is bijna indrukwekkend zoals hij zijn tien jaar oude statistieken haast achteloos in één adem door oplepelt.

En even later gaat hij vrolijk verder als zijn eerdere wedstrijden tegen Real Madrid aan bod komen. „Ik heb al een paar leuke goals tegen Real gemaakt met Schalke 04. Een keer werden we echt weggespeeld door Real, toen verloren we thuis met 1-6. De andere keer wonnen we daar met 3-4, maar hadden we met 3-5 moeten winnen om door te gaan. Op het laatst hadden we nog een kans, die ging er bijna in. Zo zie je maar, er is wel wat mogelijk.”


PSV verzuimt om titelrace vroegtijdig te beslissen

Denzel Dumfries in duel met Nicolas Gavory/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 FEB 2019

Er kan veel gebeuren in een periode van 21 dagen. Want op het moment dat er werd afgetrapt voor FC Utrecht – PSV is het exact drie weken geleden dat Ajax op jacht ging om de koppositie kon over te nemen en daarin jammerlijk faalde (4-4 tegen sc Heerenveen).

Nu was het aan PSV om diezelfde concurrent op een achterstand van maar liefst acht punten te zetten en de titelstrijd in de Eredivisie vroegtijdig in een plooi te leggen. Het liep net even anders.

Uiterst effectief


Wüst pakt vierde WK-titel 1500 meter

Een geëmotioneerde Wüst nadat ze haar vierde WK-titel op de 1500 meter pakt. / Soenar Chamid | ANP

Foto van 'Metro'

10 FEB 2019

Ireen Wüst heeft zondagmiddag bij de WK afstanden goud gewonnen op de 1500 meter. Met een toptijd van 1.52,81 pakte ze op deze afstand haar vierde WK-titel en verbeterde ze haar eigen baanrecord. „Dit is absoluut de mooiste."

Hulp van boven

Wüst had het de afgelopen tijd moeilijk door het overlijden van oud-schaatser en goede vriendin Paulien van Deutekom. De schaatster droeg haar zege zondag nadrukkelijk op aan haar oud-ploeggenote. „Ik hoopte dat ik iets speciaals kon doen. Ik wilde dit zo graag voor Paulien. Ik denk dat ze me vandaag een beetje heeft geholpen", zegt een geëmotioneerde Wüst tegen NOS.


Compleet Nederlands podium bij 1000m schaatsen

Compleet Nederlands podium bij 1000m schaatsen

Vorige week stonden de drie mannen ook al samen op het podium / ANP

Foto van 'Metro'

9 FEB 2019

Een mooi oranje gekleurd podium bij de 1000 meter schaatsen voor mannen op het WK afstanden in Inzell. Kai Verbij, Thomas Krol en Kjeld Nuis kwamen op de eerste, tweede en derde plaats terecht.

Troon

Nuis werd daarbij wel van zijn troon gestoten. De oud-titelhouder moest zijn plekje afstaan aan Kai Verbij, die met 1.07,39 een baanrecord te pakken had. Nuis kwam zelf op de derde plek terecht met 1.07,81.


Sven Kramer in actie in Inzell.

Brons voor Sven Kramer op de 5000m

Sven Kramer in actie in Inzell. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 FEB 2019

Sven Kramer verloor donderdag zijn wereldtitel op de 5000 meter. De 32-jarige Fries reed bij de WK afstanden in Inzell aanvankelijk de beste tijd (6.12,53). In de voorlaatste rit dook de Noor Sverre Lunde Pedersen daar ruim onder (6.07,16).

Roest veroverde zilver in zijn eerste WK-race op de 5000 meter (6.11,70). De onttroonde Kramer moest met brons genoegen nemen (6.12,53). Hij is achtvoudig wereldkampioen op de 5000 meter en drievoudig olympisch kampioen op deze afstand.

Niet de oude


De Nederlandse vrouwenploeg met Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong heeft bij de WK afstanden in Inzell, Duitsland, goud veroverd op de 3000 meter teamsprint.

Schaatssters verrast met goud op teamsprint

De Nederlandse vrouwenploeg met Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong heeft bij de WK afstanden in Inzell, Duitsland, goud veroverd op de 3000 meter teamsprint. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 FEB 2019

Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong schaatsten in het onderdeel teamsprint naar het goud. Het Nederlandse vrouwenteam reageerde verrast. „Een goed begin", zo glunderde Leerdam bij de NOS.

Met 1.26,28 was het trio een kleine seconde sneller dan Canada en Rusland. „Je ziet geen rondebord dus ik was mooi verrast", zei De Jong. Smit, die de eerste van de drie ronden op kop reed, beaamde dat. „Ik had geen idee wat ik reed."

Eerste wereldtitel


New England Patriots gaan aan de haal met Super Bowl

Feest bij New England Patriots/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 FEB 2019

De New England Patriots hebben de 53e Super Bowl gewonnen door de Los Angeles Rams met 13-3 te verslaan. Dat is de laagste score ooit in een finale van de NFL. In totaal werden er drie 'fieldgoals' en één touchdown gemaakt. De lage score was vooral te wijten aan slordigheden van beide teams.

Recordhouders

Voor zowel de Patriots als voor quarterback Tom Brady was het de zesde Super Bowl. Zowel de Patriots als Brady zijn daarmee recordhouder. Al wonnen de Pittsburgh Steelers ook zes Super Bowls.


Bertens wint finale Sint-Petersburg in twee sets

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 FEB 2019

Kiki Bertens heeft het WTA-toernooi van Sint-Petersburg op haar naam geschreven en daarmee de kater van de tegenvallende Australian Open weggepoetst. Ze versloeg in de finale de Kroatische Donna Vekic met 7-6 (2) 6-4 en veroverde daardoor haar achtste titel uit haar loopbaan.

Flinke achterstand

De als tweede geplaatste Bertens maakte in de eerste set een 5-2 achterstand ongedaan. In de tweede set leverde Vekic op 1-1 haar servicegame met een dubbele fout op love in.


Van der Poel maakt favorietenrol waar en wint WK

Van der Poel maakt favorietenrol waar en wint WK

Mathieu Van der Poel viert zijn overwinning tijdens het UCI wereldkampioenschappen veldrijden in Denemarken. / Soenar Chamid | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 FEB 2019

Mathieu van der Poel heeft in het Deense Bogense voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd. De 24-jarige Nederlander moest er even op wachten want de afgelopen drie jaar werd hij telkens afgetroefd door Wout van Aert. De Belg was ook dit jaar lang zijn enige belager, maar verloor halverwege de wedstrijd al terrein op Van der Poel die het hele seizoen heerste in de crossen.

De titelverdediger zag Toon Aerts in de slotfase passeren, maar profiteerde van een val van zijn landgenoot. Op 16 seconden pakte Van Aert het zilver, voor Aerts. Van der Poel was in 2015 in het Tsjechische Tábor de jongste wereldkampioen veldrijden ooit bij de eliterenners. Het afgelopen jaar werd hij Europees kampioen in het veld en Nederlands kampioen op de weg. Ook pakte hij brons bij het WK mountainbike.

Dit keer geen off-day


Inge van der Heijden wint WK veldrijden onder de 23

Inge van der Heijden, Fleur Nagengast en Ceylin Del Carmen Alvarado op het podium bij het EK in 2018.

Foto van 'Metro en ANP'

3 FEB 2019

Inge van der Heijden is wereldkampioene veldrijden geworden bij de vrouwen onder 23 jaar. Nederland domineerde bij de beloften. In het Deense Bogense kleurde het podium oranje. Fleur Nagengast werd tweede en Ceylin Del Carmen Alvarado pakte het brons.

In de slotfase sprong de favoriete voor de wereldtitel Alvarado weg uit een groepje met drie Nederlanders. De in de Dominicaanse Republiek geboren veldrijdster leek op weg naar de wereldtitel maar Van der Heijden reed het gat dicht. De 19-jarige veldrijdster uit Schaijk trok door en fietste naar het goud. De moegestreden Alvarado viel stil, zag Nagengast nog voorbijkomen en moest genoegen nemen met brons.

Andere volgorde


Ajax heeft het één helft lastig met VVV-Venlo
Likeability of5

Ajax heeft het één helft lastig met VVV-Venlo

Ajax had het in de eerste helft nog lastig, maar stoomde daarna alsnog door naar een grote zege. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 FEB 2019

Ajax heeft zich goed weten te herstellen van de pijnlijke 6-2 nederlaag tegen Feyenoord. De Amsterdammers hadden het de eerste helft nog wat lastig met VVV-Venlo, maar wonnen daarna alsnog makkelijk: 6-0.

In de eerste helft groef VVV zich vanaf de eerste minuut in en daar had Ajax zichtbaar moeite mee. Alleen Dolberg kwam dichtbij een doelpunt: de Deense spits kreeg een voorzet van de linkerkant en schoot de bal prachtig achter het standbeen in de korte hoek. Doelman Lars Unnerstall stond een fabuleus doelpunt in de weg met een mooie redding.

Aan de andere kant was er ook gevaar. Spitsen Jay-Roy Grot en Peniel Mlapa gingen echter te slordig met de kansen om en daardoor bleef het werk voor Andre Onana beperkt.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

7 keer gekte rondom de Super Bowl

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 FEB 2019

De Super Bowl is veel meer dan één American Football-wedstrijd. Rondom de finale van de Amerikaanse NFL is een miljardenindustrie met van alles er op en er aan. Metro neemt je mee langs zeven feitjes en gebeurtenissen over het grootste eendaagse sportevenement ter wereld.

5 miljoen dollar

De Super Bowl is altijd een van de best bekeken events van het jaar op de Amerikaanse televisie. Dus willen adverteerders met hun reclame op de beeldbuis verschijnen, dan kost dat maar liefst vijf miljoen dollar voor 30 seconden zendtijd. Dat bedrag is in de voorbije jaren explosief gestegen, want in 2002 hoefde je nog ‘maar’ 2,2 miljoen te betalen en tijdens de eerste editie in 1967 40.000 dollar. Overigens komen er voor bedrijven nog vele kosten bij. Vaak gaat het om dure reclames (met bekende Amerikanen), die speciaal voor de Super Bowl geschoten worden.


Likeability of3

Wielrenner uit koers gezet na foto met sekspose

Iljo Keisse/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

30 JAN 2019

Ben je als wielrenner aan het begin van het seizoen helemaal naar Argentinië afgereisd, kan je door je eigen domme fout weer vroeg terugkeren naar België. Het overkwam Iljo Keisse. Hij poseerde nog al ongepast op een foto met een hotelbediende.

Sekspose

De hele ploeg van Keisse (Deceuninck–Quick-Step) besloot een foto te nemen met de vrouw die hen de voorbije dag goed geholpen had in het hotel. Keisse poseerde op de foto alsof hij en de hotelmedewerkster met iets heel anders bezigwaren. Iets waarvan hij uitgebreid aan het genieten was.


dislike
user_2a6fdbb41fd663e726aca9363884a0c22c75db75_avatar

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Lange zit: 7 uur nababbelen over het voetbalweekend

Willem van Hanegem, topper van het weekend. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

29 JAN 2019

Met de start van RTL’s VTBL van Humberto Tan, wordt er op de Nederlandse tv ruim 7 uur nagebabbeld over het voetbalweekeinde. 7 uur (en 20 minuten)! En dan hebben we het nog niet over voorbabbelen en tijdensbabbelen. De deskundigen schuiven op zondag- en maandagavond nu in vijf programma’s aan: Rondo, VTBL, Studio Voetbal, Veronica Inside en Natafelen. Metro besloot er, voor alle vijf, in en na het weekend van Feyenoord - Ajax eens goed voor te gaan zitten. Wat zien en horen we allemaal? Noot: de verslaggever werd per ongeluk geboren met een roodwit hart. Dat roodwit verloor volledig terecht met 6-2 en zo werd het een zware beproeving… Met dank aan vooral Willem van Hanegem werd het toch nog enigszins draaglijk.

Ruim 7 uur lang voetblablablablablablablablablabla

Archieffoto van Rondo, in dit geval met vlnr Henk ten Cate, Ruud Gullit, Jack van Gelder en Youri Mulder. / Pro Shots

Kieft niet op dreef, dus saai


Huidtransplantatie geeft Sjinkie Knegt hoop

Sjinkie Knegt in 2018 op de winterspelen. ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

29 JAN 2019

Het lijkt goed te gaan met Sjinkie Knegt. Op de benen van de shorttracker is in het brandwondencentrum in Groningen een huidtransplantatie verricht. Knegt liep drie weken geleden ernstige brandwonden op bij het aansteken van een houtkachel.

De huidoperatie is goed verlopen, laat schaatsbond KSNB weten. Het zal waarschijnlijk bij deze transplantatie blijven.

Comeback


Badr Hari betrapt op doping: mogelijk 4 jaar straf

Foto van 'Kasper Hermans'

28 JAN 2019

Kickbokser Badr Hari is betrapt op dopinggebruik bij controles van de Dopingautoriteit, zo geeft Herman Ram te kennen in gesprek met Nieuwsuur. Ook Badr zijn Nederlandse collega Hesdy Gerges, de Braziliaan Ariel Machado en de Kroaat Mladen Brestovac zijn positief getest.

Op dit moment is er nog niet bekend wat voor straffen ze kunnen krijgen, want de zaken liggen nog bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Sinds 2017 wordt ISR door de kickboksorganisatie Glory ingehuurd voor onafhankelijke tuchtrechtspraak bij dopinggevallen.

Naar verluidt kunnen de vier een schorsing van maximaal vier jaar aan de broek krijgen. Voor de 34-jarige Hari zou dat wel eens het einde van zijn carrière kunnen betekenen. Het ISR wil echter geen inhoudelijke mededelingen doen totdat ze zaken zijn afgerond.


De Klassieker in halve finale KNVB-beker

De Klassieker in halve finale KNVB-beker

Frenkie de Jong en Steven Berghuis in duel in een eerdere wedstrijd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

26 JAN 2019

In de halve finales van het toernooi om de KNVB-beker zal De Klassieker weer gespeeld worden. Ajax en Feyenoord treffen elkaar op woensdag 27 februari in De Kuip. Dat is zaterdag door loting bepaald.

Vijftiende keer

Feyenoord is momenteel bekerhouder, de Rotterdammers versloegen vorig seizoen AZ in de finale. Alkmaar is dit seizoen ook weer van de partij: op donderdag 28 februari staan ze in de halve finale tegen Willem II in Tilburg. AZ staat voor het vierde achtereenvolgende jaar in de halve finales van het toernooi.