Likeability of 5

Max-factor in Le Mans

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

15 JUN 2017

Het is misschien wel de meest iconische race die de autosport kent: de 24 uur van Le Mans waarbij de teams in 24 uur tijd zoveel mogelijk ronden moeten afleggen op het 13,629 kilometer lange ‘Circuit de la Sarthe. Jumbo-topman Frits van Eerd is samen met voormalige Formule 1-coureurs Jan Lammers en Rubens Barrichello ‘Racing Team Nederland’. Voorafgaand aan het evenement dat zaterdag 17 juni start, sprak Metro met Van Eerd.

Je glimt helemaal…
Ik ben trots en geraakt. Ik ben er al zo lang mee bezig en nu valt dan eindelijk alles op zijn plek en gaat het gebeuren. We hebben een superauto en supercoureurs met Rubens en Jan. Ik luister naar ze, ga niet eigenwijs doen. Het is fantastisch dat ik met ze mee kan rijden. Jan heeft 22 keer Le Mans gedaan. Voor mij en Rubens wordt het de eerste keer. Maar Rubens heeft natuurlijk zijn sporen ruim en breed verdiend door de meeste GP’s in de Formule 1 te hebben gereden. Desondanks verwachten die twee van mij dat ik ook hard zal racen. Ik zal mijn bedrijf los moeten laten en me moeten opstellen als een echte coureur.

Veel mensen hadden Jos Verstappen verwacht als rijder in plaats van Barrichello...
Ik heb het ook aan Jos gevraagd, maar hij legt zijn prioriteit bij Max. Dat is te begrijpen, maar ook jammer. Want hoe blij we ook zijn met Rubens, een Hollands team met Jos, Jan en Frits was natuurlijk fantastisch geweest. Maar Rubens is naast een fantastische coureur ook een fantastisch mens. Ik had in het begin verwacht dat hij misschien een beetje sterallures zou hebben, maar het is een hele vriendelijke open jongen. Hij stelde me meteen op mijn gemak door te stellen dat hij me met alles zou helpen.

Heb je veel ervaring met racen?
Dat kun je wel zeggen. Ik heb vijf keer meegedaan aan Dakar, heb rally gereden, Formule Renault, historische F1. Ik vind dat je niet te lang in een klasse moet blijven hangen. Daar is het autoracen veel te interessant voor.

Jij hebt met Jumbo de autosport omarmd. Je sponsort Max, je doet nu mee aan Le Mans…
Met Jumbo wil ik altijd proberen om uit een onverwachte hoek te komen. Dat vind ik leuk. Met het sponsoren van Max is dat absoluut gelukt. Maar het is niet alleen de autosport hè? We doen ook wielrennen en schaatsen. En nu Le Mans erbij. Maar mijn hart ligt natuurlijk bij het autoracen. Dat was lang een elitaire sport en daar houden wij Nederlanders niet van. Jan Lammers gaf mij ooit een mooi compliment door te stellen dat wij de sport weer wat volkser hebben gemaakt. Kijk alleen al naar de Jumbo Familie Racedagen in Zandvoort waar ruim 100.000 man op afkomen.

Met Max als boegbeeld heb je natuurlijk wel heel veel geluk…
Absoluut. Dat er nu zoveel interesse is voor ons avontuur in Le Mans heeft erg te maken met de Max-factor. Het zou mooi zijn als wij door een goede prestatie in Le Mans Nederland ook warm kunnen maken voor andere klassen in de autosport.

Je moet kiezen: een wereldtitel voor Max of Racing Team Nederland dat Le Mans wint…
Hahaha, dat is een moeilijke vraag. Ik gun Max alles, maar dan ga ik toch voor succes in Le Mans.

Waar hoop je op?
Top 10, maar dat is niet echt reëel.

Is het niet slaapverwekkend? Al die rondjes rijden en dan ook nog veelal in het donker?
Je gaat zo hard, dat je iedere seconde nodig hebt. Dat is niet vergelijkbaar met een ritje naar Frankrijk in je zomervakantie. En dan die sfeer in Le Mans. Ik ben er vaak geweest als toeschouwer. Ruim 300.000 man. Concerten, cafés, restauarants. Die lampen in de pitstraat. In de verte zie je een stipje dat met 350 km/u op je afkomt. Nu ben ik dat stipje.

Is er van tevoren afgesproken in welke volgorde wordt gereden en hoe lang?
Ja, daar zijn duidelijke afspraken over met Rubens en Jan. Wie rijdt er als eerste? Wie het meest in het donker? Wie finisht er?

Jij bent veruit de langste van de drie. Hoe gaat dat in de auto als jullie wisselen?
Iedereen heeft eigen stoel. Mijn stoel is een kuip waarin de stoel van Jan invalt. Rubens is nog kleiner.


love
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

73

KNVB snapt woede en wil snel om tafel met de fans

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Terwijl heel Nederland onder een witte deken lag, bevond zich in de hoofdstad een groene oase waar de topper Ajax-PSV werd gespeeld. Waar er in Rotterdam bij Sparta-Vitesse en in Utrecht bij FC Utrecht-Feyenoord niet kon worden afgetrapt door de hevige sneeuwval, deed men in de Arena het dak dicht waardoor er gewoon op een groene grasmat kon worden gespeeld.

Levensgevaarlijk

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

De spelers van Ajax lopen hun ereronde na hun overwinning op PSV. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

10 DEC 2017

Ajax heeft de titelrace in de eredivisie weer van een beetje spanning voorzien. Het elftal van trainer Marcel Keizer boekte een dikverdiende zege op een angstig PSV (3-0) en verkleinde de achterstand op de lijstaanvoerder uit Eindhoven tot zeven punten.

Ook AZ profiteerde van de tweede nederlaag van PSV dit seizoen in de eredivisie. De nummer twee van de ranglijst heeft nog maar vijf punten minder dan de koploper.

Fans woest op 'commerciële' KNVB: Te gevaarlijk

In Kerkrade kon er uiteindelijk wel gespeeld worden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

De sneeuw teistert heel het land en ook de Eredivisie heeft er onder te lijden. Niet alleen de velden zelf zijn soms lastig bespeelbaar, maar ook alles rondom de stadions verloopt momenteel uiterst stroef.

Dweilpauze

Likeability of 5

Verhoeven lost belofte in en is eindelijk verlost

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

10 DEC 2017

Rico Verhoeven heeft eindelijk zijn verlossing. In een episch gevecht snoerde hij iedereen de mond, in het bijzonder die van Jamal Ben Saddik.

Thema

'Bosz ontslagen bij Borussia Dortmund'

Zaterdag verloor de ploeg van Bosz voor de achtste keer op rij in de Bundesliga. (EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

9 DEC 2017

Peter Bosz is ontslagen als trainer van Borussia Dortmund. Dat meldt de Duitse krant Sport Bild. Zaterdag verloor Dortmund thuis met 1-2 van het laaggeklasseerde Werder Bremen.

De beslissing om Bosz te ontslaan wordt zondag officieel naar buiten gebracht. Sport Bild baseert zich op bronnen binnen de club.

Camera videoRico is voor Glory een lot uit de loterij

Rico Verhoeven.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

8 DEC 2017

Kickbokser Rico Verhoeven verdedigt morgen in Ahoy zijn Glory-wereldtitel in het zwaargewicht tegen Jamal Ben Saddik. Glory-oprichter Jon J. Franklin kijkt uit naar het gevecht. De oprichter van Glory is blij met Verhoeven. De man uit Halsteren heeft het imago van het kickboksen opgeschoond en daar profiteert de kickboksbond van. „Elke sport heeft verschillende karakters nodig”, zegt de Amerikaan. „Wij misten a family guy, de man die ’s ochtends het ontbijt voor zijn dochtertje maakt.”

Feyenoord pakt in laatste minuut winst tegen Napoli

Feyenoord pakt in laatste minuut winst tegen Napoli

Nicolai Jörgensen viert zijn goal tegen SSC Napoli. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

6 DEC 2017

Feyenoord heeft het weinig succesvolle Champions League-avontuur toch mooi afgesloten. De club uit Rotterdam-Zuid won dankzij een goal in blessuretijd van Jeremiah St. Juste met 2-1 van SSC Napoli.

De wedstrijd begon bijzonder slecht voor de Rotterdammers. Al na anderhalve minuut mocht Kenneth Vermeer, die voor het eerst in een flink aantal wedstrijden weer in het doel stond en meteen aanvoerder was, de bal uit zijn net vissen. Een vrije trap belandde voor de voeten van Piotr Zieliński, die de 0-1 binnenschoot.