8x: vals spel in de sport

De paralympische basketbalploeg van Spanje in 2000/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

16 JUN 2017

De Argentijnse voetballer Federico Allende bekende woensdagavond dat hij tijdens een bekerwedstrijd zijn tegenstanders bewust prikte met een naald. ,,We wisten dat we vies moesten spelen en daarom piercete ik de aanvallers.” Allende is zeker niet de eerste die op een originele, maar niet minder kwalijke manier valsspeelt. Metro zet acht aparte gevallen op een rijtje.

Allende had het vooral gemunt op Juan Otero (links op de foto).

Helemaal niet gehandicapt

Op de Paralympische Spelen van 2000 was het basketbalgoud voor Spanje. Totdat na een paar weken deelnemer en undercoverjournalist Carlos Ribagorda zijn gouden plak terugstuurde naar het IOC. Hij bekende dat bij hem – en liefst negen andere ploeggenoten – helemaal niet getest was of hij de handicap had. Leden van het team zouden vanwege hun belemmering geen IQ mogen hebben van boven de zeventig. Uiteindelijk moet het team de titel inleveren.

De Tour per spoor

We kennen de dopingverhalen van de laatste decennia, maar vroeger werd er pas echt goed vals gespeeld tijdens de Tour de France. In de tweede editie (1904) lieten geloste renners zich meer dan eens terugbrengen naar het peloton met de auto, werden koplopers aangevallen door ingehuurde mannen en pakten renners volgens ooggetuigen de trein, onder wie ook de winnaar Maurice Garin (foto). Maanden later werden er uiteindelijk 28 renners uit de uitslag geschrapt, inclusief de complete top vier. De pas twintigjarige Henri Cornet wordt de uiteindelijke winnaar.

ANP

Rake klap

De rivaliteit tussen de kunstschaatssters Tonya Harding en Nancy Kerrigan nam begin 1994 wel heel grote vormen aan. Harding en haar man huurden iemand in die Kerrigan tijdens een training aanviel. Na een forse klap met een stok op de knie lag de weg voor Harding naar de Amerikaanse titel open. Vlak voor de Olympische Spelen in Lillehammer erkende Harding geholpen te hebben de aanslag te verhullen. De bond wilde haar thuislaten, maar de schaatser dreigde met gerechtelijke stappen. In Lillehammer werd Harding achtste en Kerrigan won het zilver. Later – toen steeds meer erop wees dat ze ook de aanslag had beraamd – werd ze geschorst en beboet. Toch keerde ze in 2002 terug in de topsport, toepasselijk genoeg als bokser.

Shortcut

Rosie Ruiz won in 1980 uit het niets de marathon van Boston in een schitterende tijd. Even was er volop bewondering, maar al snel gingen er geluiden op dat niemand haar had zien lopen. Zelf wist ze ook bar weinig over de race te vertellen. Al snel bleek dat ze slechts de laatste hectometers had gelopen, een truc die ze eerder al had uitgehaald in New York. Drie jaar terug waren er in Rotterdam 129 lopers die ook een flinke shortcut namen. Een man had nog geen zeshonderd meter afgelegd.

Verjongingskuur

Dat Danny Almonte een talentvolle pitcher was, dat hadden zijn ouders ook wel door. Ze wilden hem alleen even wat meer tijd geven om zich te ontwikkelen en vervalsten zijn geboortepapieren. Hierdoor speelde hij met de jongens onder de 12 in plaats van 14 en maakte hij enorme indruk met zijn worpen van ruim 110 kilometer per uur. Almonte won met zijn jeugdteam bijna alle grote prijzen, maar toen de aap uit de mouw kwam, moest hij deze weer inleveren. Een mooie loopbaan in het honkbalcircuit kon hij bovendien wel vergeten.

Lood in de tank

Met de Formule 1 is het gunstig als je een lichte wagen hebt, waarin je over de baan scheurt. De bolides mogen niet onder een bepaald gewicht zitten, maar de auto van Tyrrell (de ploeg waar later Jos Verstappen voor zou rijden, zie foto) in 1984 zat liefst zestig kilogram onder het minimum gewicht. Daarom gooiden ze bij Tyrrell tijdens de laatste pitstop de tank even vol met loodkorrels, waardoor het gewicht toch behaald werd.

ANP

Moddervrij

Lef bij zijn truc kan Sylvester Carmouche in ieder geval niet worden ontzegd. De Britse jockey was een van de absolute underdogs binnen de paardenraces en besloot in 1990 eens te profiteren van de dikke mist. In plaats van dat hij zijn paard de volle ronde van een mijl liet rennen, hobbelde hij een paar honderd meter terug wachtte hij tot hij de groep weer aan hoorde komen, om vervolgens naar de lijn te sprinten. De concurrenten waren woest, maar konden niks bewijzen. De mist zorgde ervoor dat de camera's geen uitsluitsel konden geven. Maar het viel op dat er op zijn paard geen moddersporen waren te vinden en dat het niet echt hoefde na te hijgen van de inspanning. Zo kwam het bedrog van Carmouche dus toch aan het licht.

Een druk op de knop

Bij het schermen gaat, wanneer je je tegenstander treft, een zoemer af. Het team van Boris Onishchenko had daar tijdens de Olympische Spelen in de Sovjet-Unie een handige truc voor bedacht. Met een knop kon Onishchenko zelf de zoemer laten afgaan als hij zijn tegenstander net aan miste. De coach van Groot-Brittannië merkte na een paar keer op dat Onishchenko zijn tegenstander helemaal niet raakte, waarna de schermer werd uitgesloten, evenals het landenteam.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

47

KNVB snapt woede en wil snel om tafel met de fans

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

10 DEC 2017

Terwijl heel Nederland onder een witte deken lag, bevond zich in de hoofdstad een groene oase waar de topper Ajax-PSV werd gespeeld. Waar er in Rotterdam bij Sparta-Vitesse en in Utrecht bij FC Utrecht-Feyenoord niet kon worden afgetrapt door de hevige sneeuwval, deed men in de Arena het dak dicht waardoor er gewoon op een groene grasmat kon worden gespeeld.

Levensgevaarlijk

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

De spelers van Ajax lopen hun ereronde na hun overwinning op PSV. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

10 DEC 2017

Ajax heeft de titelrace in de eredivisie weer van een beetje spanning voorzien. Het elftal van trainer Marcel Keizer boekte een dikverdiende zege op een angstig PSV (3-0) en verkleinde de achterstand op de lijstaanvoerder uit Eindhoven tot zeven punten.

Ook AZ profiteerde van de tweede nederlaag van PSV dit seizoen in de eredivisie. De nummer twee van de ranglijst heeft nog maar vijf punten minder dan de koploper.

Fans woest op 'commerciële' KNVB: Te gevaarlijk

In Kerkrade kon er uiteindelijk wel gespeeld worden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

De sneeuw teistert heel het land en ook de Eredivisie heeft er onder te lijden. Niet alleen de velden zelf zijn soms lastig bespeelbaar, maar ook alles rondom de stadions verloopt momenteel uiterst stroef.

Dweilpauze

Likeability of 5

Verhoeven lost belofte in en is eindelijk verlost

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

10 DEC 2017

Rico Verhoeven heeft eindelijk zijn verlossing. In een episch gevecht snoerde hij iedereen de mond, in het bijzonder die van Jamal Ben Saddik.

Thema

'Bosz ontslagen bij Borussia Dortmund'

Zaterdag verloor de ploeg van Bosz voor de achtste keer op rij in de Bundesliga. (EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

9 DEC 2017

Peter Bosz is ontslagen als trainer van Borussia Dortmund. Dat meldt de Duitse krant Sport Bild. Zaterdag verloor Dortmund thuis met 1-2 van het laaggeklasseerde Werder Bremen.

De beslissing om Bosz te ontslaan wordt zondag officieel naar buiten gebracht. Sport Bild baseert zich op bronnen binnen de club.

Camera videoRico is voor Glory een lot uit de loterij

Rico Verhoeven.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

8 DEC 2017

Kickbokser Rico Verhoeven verdedigt morgen in Ahoy zijn Glory-wereldtitel in het zwaargewicht tegen Jamal Ben Saddik. Glory-oprichter Jon J. Franklin kijkt uit naar het gevecht. De oprichter van Glory is blij met Verhoeven. De man uit Halsteren heeft het imago van het kickboksen opgeschoond en daar profiteert de kickboksbond van. „Elke sport heeft verschillende karakters nodig”, zegt de Amerikaan. „Wij misten a family guy, de man die ’s ochtends het ontbijt voor zijn dochtertje maakt.”

Feyenoord pakt in laatste minuut winst tegen Napoli

Feyenoord pakt in laatste minuut winst tegen Napoli

Nicolai Jörgensen viert zijn goal tegen SSC Napoli. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

6 DEC 2017

Feyenoord heeft het weinig succesvolle Champions League-avontuur toch mooi afgesloten. De club uit Rotterdam-Zuid won dankzij een goal in blessuretijd van Jeremiah St. Juste met 2-1 van SSC Napoli.

De wedstrijd begon bijzonder slecht voor de Rotterdammers. Al na anderhalve minuut mocht Kenneth Vermeer, die voor het eerst in een flink aantal wedstrijden weer in het doel stond en meteen aanvoerder was, de bal uit zijn net vissen. Een vrije trap belandde voor de voeten van Piotr Zieliński, die de 0-1 binnenschoot.