Sport

Likeability of5

Camera videoKlaassen: Meneer Cruijff zou blij van ons worden

Foto van 'Sander Schomaker'

24 MEI 2017

Met een prachtige techniek en soms puur op karakter. Het is de perfecte beschrijving van het Europa League-seizoen van Ajax, maar het zou ook zomaar de omschrijving van aanvoerder Davy Klaassen kunnen zijn. De 24-jarige ras-Ajacied is de turbodiesel van het huidige succesteam van trainer Peter Bosz.

De Amsterdammers verwenden hun fans dit voetbaljaar met een paar prachtige wedstrijden. Vooral in De ArenA steeg Ajax in Europese duels tot een zeer hoog niveau. Maar dat deze ploeg ook op karakter een resultaat over de finish kan slepen, lijkt een verdienste van Bosz.

„Ik denk niet dat je kán werken aan een vechtersmentaliteit of aan onverzettelijkheid”, reageert Davy Klaassen. „Dat is iets wat dit seizoen ontstaan is. We kregen de speelstijl onder de knie en daarin moet iedereen er echt helemaal voor gaan. We hebben daardoor soms het gevoel onoverwinnelijk te zijn. Zoals altijd heeft Ajax heel veel ‘mooi-voetballers’, maar dit seizoen ook met karakter.”

Dat Ajax zo’n prachtig seizoen beleeft, hadden weinig mensen verwacht. Helemaal na de maand augustus van vorig jaar waarin Ajax faalde met zeperds tegen Roda JC, Willem II en FK Rostov. „Het is zo’n wereld van verschil hoe we aan het begin van het seizoen speelden en hoe wij nu voetballen”, kijkt Klaassen terug. „Op dit moment kunnen we hele wedstrijden domineren. Het lukt niet elke wedstrijd, maar in veel duels heb ik het gevoel ‘wij zijn echt de baas hier’. Aan het begin van het seizoen wilden we dat heel graag en spraken we daar veel over, maar toen lukte dat niet. Alles moet op elkaar afgestemd zijn. Eén meter, of één seconde eerder vertrekken kan echt een heel groot verschil zijn.”

Belangrijk bij de ontwikkeling van Ajax was de zogenoemde ‘vijf secondenregel’. „De vijf secondenregel is op zich niet zo moeilijk, maar het druk zetten op de tegenstander, dat is in het begin wel lastig”, legt Klaassen uit. „Het was heel frustrerend dat het niet meteen lukte. En als dit systeem niet lukt, dan loop je je helemaal een ongeluk. We hadden nog niet de ‘feeling’ met z’n allen. ‘Als hij daar loopt, moet ik daar’, enzovoort. Nu zie je dat we heel compact spelen. Óf we gaan met iedereen naar voren, óf met iedereen naar achteren. Maar het heeft inderdaad tijd gekost. We hebben het druk zetten ook op verschillende manieren geprobeerd en op een gegeven moment kwamen we uit op een manier die we prettig vonden. Het was een proces, want dan zijn er toch weer teams die er een antwoord op vinden waardoor wij het weer even moeilijk krijgen. Dan moesten wij dáár weer wat op vinden en nu zijn we zover dat we tegen elke opbouw van een tegenstander wel een antwoord hebben. Het kost echter tijd om zoiets helemaal ingeslepen te krijgen. Nu zal het ons niet snel meer gebeuren dat we thuis punten morsen tegen Roda JC en Willem II. Dat waren natuurlijk heel dure punten in de competitie.”

Niet bang

Ajax bleef dit seizoen groeien en de selectie kreeg rond de winterstop ook nog eens steun van een paar nieuwe gezichten. Justin Kluivert en miljoenenaankoop David Neres kwamen bij de groep. „In de huidige selectie hebben we veel mogelijkheden. Dat is één van onze sterke punten. Ik weet nog dat we in de winterstop niemand als rechtsbuiten hadden. ‘Bertje’ Traoré was naar de Afrika Cup en Anwar El Ghazi zou weggaan en toen hadden we eigenlijk niemand. Dat is nu heel anders. We hebben nu zes buitenspelers, die niets voor elkaar onderdoen. Dat geeft aan dat iedereen dit seizoen steeds beter is geworden. We hebben vorige jaren ook goede spelers gehad, maar er is dit seizoen gewoon echt iets ontstaan. Wij spelen heel goed op dit moment, als meneer Cruijff dit zou zien, dan denk ik dat hij er blij van zou worden. De afgelopen maanden ben ik ook totaal niet bang geweest dat we er in een wedstrijd niets van zouden bakken, zoals we vorig seizoen nog weleens hadden. Dat is heel fijn. Een soort onoverwinnelijk gevoel.”

Dat is een fijne gedachte voor de Ajacieden met oog op de finale tegen Manchester United. „Het geeft een machtig gevoel om in de finale te staan. Helemaal omdat je altijd hoorde dat een Nederlandse ploeg nooit meer een finale zou halen en dat Ajax met een veel te jonge ploeg speelt. We hebben laten zien dat het op de voetballende manier, de Ajax-manier, toch mogelijk is. Het mooiste van het proces van dit seizoen vind ik waar we nu staan. Het gevoel dat we met z’n allen nu hebben. Er zijn natuurlijk heel veel mooie momenten geweest, maar dit huidige gevoel vind ik het mooist. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat wij favoriet zijn tegen United, dat is eigenlijk heel raar natuurlijk. Maar dat geeft wel aan hoe we zijn gegroeid dit seizoen.”

Eindeloos

Klaassen wordt moe van de vragen of hij vertrekt komende zomer, maar begrijpt dat ze gesteld worden. „Ik denk dat dit mijn beste jaar is bij Ajax. Maar dat is ook logisch, je hoort ieder jaar iets beter te worden. Ik denk dat niemand het mij kwalijk zou nemen als ik naar het buitenland zou gaan. Maar ik moet het zelf ook willen en het gevoel moet goed zijn. Ik kan er nu niet veel eerlijks over zeggen en ik heb ook wel iets anders aan mijn hoofd. Maar ik ben niet de enige met een goed seizoen. We zijn allemaal beter geworden. Er is niet één speler in dit team die aan het begin van het seizoen top was en nu slecht. Bij iedereen ging het aan de start van dit seizoen wat moeizaam, maar iedereen is gegroeid en veel beter geworden. We hebben ons spelsysteem ook eindeloos getraind. Iedereen weet van elkaar globaal wat zijn taken zijn, dus als je op iemands positie terechtkomt, dan weet je wat er daar gevraagd wordt.”

Het aantrekkelijke en aanvallende spel van Ajax is ook in de rest van Europa niet onopgemerkt gebleven. Vooral in de Engelse media verschenen lyrische verhalen met vergelijkingen met het grote Ajax uit het verleden.

„Het is een eer om met die gasten uit 1995 vergeleken te worden, maar het is niet zo dat we er daarom al zijn. Dan moeten we de vergelijking doortrekken en die cup maar pakken ook. We moeten United overrompelen, zoals we in elke thuiswedstrijd in de Europa League hebben gedaan.”

Euforie

De euforie onder Ajax-fans is enorm. Duizenden zijn er de afgelopen dagen naar Stockholm afgereisd. Alleen gisteren vlogen al 39 vluchten op de Zweedse hoofdstad met supporters. „Mooi om te zien wat een moeite alle fans doen om erbij te zijn. Er is zelfs iemand die een vliegtuig heeft gecharterd. Leuk om te lezen, maar op een gegeven moment moeten wij ons daarvan afsluiten. Wij hebben natuurlijk kaarten gekregen voor onze familie en vrienden. Daarom hebben we ook gezegd dat we dat nu allemaal wilden regelen. Nu is dat klaar. Iedereen kan zijn naaste familie meenemen en dat is prima.”

Feyenoord

Over naaste familie gesproken, Klaassens broertje Aron is een grote Feyenoord-supporter. „Haha, ja natuurlijk heb ik hem gefeliciteerd met de landstitel. Dat hoort erbij. Ach ja, het zat eraan te komen. Als je na 34 wedstrijden bovenaan staat, heb je de titel verdiend. Hij gaat ook mee naar Stockholm, ja natuurlijk. Of hij in een Ajax-shirt gaat zitten? Nee, dat denk ik niet. Maar familie gaat boven alles.”


lol
user_9bbb8298504585bb30401f306603f9c505b57f19_avatar

Eindelijk de Vuelta in 'echte fietsregio' Breda

Breda vanuit de lucht/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 FEB 2019

Utrecht, Den Bosch en Breda organiseren volgend jaar de eerste drie etappes van de Vuelta a España. De routes voor die ritten werden woensdagmiddag in de Grote Kerk van Breda gepresenteerd. Daarbij was onder andere ook oud-wielrenner Stef Clement (36). „Ik heb met alle drie de steden wat. In Breda heb ik van kort na mijn geboorte tot mijn 25ste gewoond. Ik woon nu in Utrecht en in Den Bosch werk ik, want daar zit de ploeg Jumbo-Visma.”

Vooral met Breda heeft Clement dus een sterke band. „Een echte fietsregio”, zo omschrijft hij de stad en West-Brabant. „Volgens mij heeft deze regio 43 of 44 Tour-renners voortgebracht, dat is best veel. Breda wil zich graag presenteren als fietshoofdstad, maar het is moeilijk om zo’n grote ronde binnen te halen.”

De proloog vindt plaats in Utrecht ©ANP


Wijnaldum en Depay winnen niet van Bayern en Barça

Georginio Wijnaldum/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

19 FEB 2019

Voor het eerst in de historie van de Champions League is er een avond geweest waarin er niet gescoord is (halve finale en finale uitgezonderd). Liverpool - Bayern München en Olympique Lyon - FC Barcelona eindigden allebei in 0-0.

Arjen Robben en Virgil van Dijk ontbraken op het veld, maar met Georginio Wijnaldum stond er alsnog een Nederlander op het veld. De middenvelder was een van de uitblinkers bij Liverpool, dat zichzelf te kort deed door voor rust niet minimaal een keer te scoren. Na de rust was de thuisploeg ook beter, maar waren er minder kansen.

Kans Depay


Likeability of5

Ajax-fans zondag naar Den Haag voor demonstraties

Ziyech vier zijn goal tegen Real Madrid met Ajax-fans/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

19 FEB 2019

Ajax-fans dreigen zondag toch naar Den Haag te komen. Ze willen daar protesteren tegen het besluit van burgemeester Pauline Krikke om opnieuw geen fans uit Amsterdam toe te laten bij de uitwedstrijd tegen ADO.

249 man in vijf bussen

Ajax-supporters zeggen op sociale media dat ze met 249 man in vijf bussen naar Den Haag komen. De demonstratie moet beginnen om 12.15 uur, als beide clubs aftrappen in het stadion, en zal de gehele wedstrijd duren. Duels tussen Ajax en ADO worden sinds 2006 zonder supporters van de uitspelende club afgewerkt. Reden voor dat besluit was een gewelddadige bestorming van een supportershonk van ADO door hooligans van Ajax.


lolsad
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Verstappen maakt eerste officiële rondes van 2019

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

18 FEB 2019

Het duurt nog maar een maand voordat we Max Verstappen weer echt in actie zullen zien. De nieuwe auto van de Nederlandse Formule 1-held werd onlangs al gepresenteerd en maandag maakt hij zijn eerste officiële testronden. Overigens doet hij dit in zijn oude vertrouwde kleuren en niet de flashy zwart met rode versie van vorige week.

Barcelona

Dat gebeurt op, voor Verstappen, speciale grond: op het circuit van Barcelona waar hij alweer bijna drie jaar geleden zijn eerste Grand Prix wist te winnen. Het complete veld zal zich in de Spaanse stad melden voor de testdagen.


FC Utrecht wint voor het eerst in twee maanden

FC Utrecht wint voor het eerst in twee maanden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 FEB 2019

Voor de eerste keer in twee maanden heeft FC Utrecht een voetbalwedstrijd in de eredivisie gewonnen. De club versloeg De Graafschap met 1-0. Een kwartier voor tijd wist de ploeg van trainer Dick Advocaat een bal in het doel te krijgen.

Strafschop

Dat doelpunt werd gemaakt door Zweed Simon Gustafson, uit een strafschop. Er waren meerdere kansen in de wedstrijd, die evident niet benut werden. Zowel Furdjel Narsingh van De Graafschap als Charlison Benschop misten. Ook Jean-Christophe Bahebeck wist de belofte niet waar te maken.


PSV redt in de laatste minuut punt tegen Heerenveen

Foto van 'Metro en ANP'

16 FEB 2019

PSV heeft zichzelf in de eredivisie verder in de problemen gebracht. De tot voor kort zo stabiele koploper verspeelde voor de derde keer in vijf wedstrijden punten. Na een gelijkspel bij FC Emmen (2-2) en FC Utrecht (2-2) bezorgde ook sc Heerenveen het elftal van trainer Mark van Bommel puntenverlies. Opnieuw werd het 2-2. Invaller Donyell Malen voorkwam in de 95e minuut de tweede nederlaag van het seizoen van PSV. Ajax kan zondag bij winst op NAC Breda de achterstand op de koploper tot vier punten verkleinen.

Vooral de vele doelpunten die PSV na de winterstop tegen krijgt, zijn een opvallend feit. In de eerste zeventien competitieduels incasseerden de Eindhovenaren slechts acht treffers, in de vijf wedstrijden in het nieuwe jaar werd Jeroen Zoet al zeven maal gepasseerd.

Drie minuten


15-jarige sneller dan Schippers op het NK

Dafne Schippers vertrekt/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 FEB 2019

Dafne Schippers kan zich op de sprintafstanden meten met de wereldtop, waartoe ze zelf ook behoort, en staat in Nederland op eenzame hoogte. Tenminste, dat dachten we, maar de atlete is geklopt in de series op het Nederlands kampioenschap indoor.

7,32 seconden

En niet door zomaar iemand. De pas 15-jarige N’Ketia Seedo liep op de 60 meter - een afstand waar Schippers twee jaar terug op het WK nog zilver pakte - naar een tijd van 7,32 seconden.


Ajax oogst lof; woede en onbegrip om VAR

Hét discussiemoment van de avond/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 FEB 2019

Ajax keerde woensdagavond na dertien jaar terug bij de beste zestien van Europa en deed dat met een meer dan goede wedstrijd tegen titelhouder Real Madrid. De nummer twee van Nederland ging spijtig genoeg wel onderuit met 1-2 door een late goal van nota bene de halve Nederlander Marco Asensio Willemsen.

Discussie, discussie

Na afloop ging het echter vooral over de VAR, die sinds deze speelronde zijn intrede doet in de Champions League en gelijk voor de nodige discussie zorgde. Voor rust werd de openingstreffer van Ajax afgekeurd wegens vermeend buitenspel, terwijl de 1-2 van Real wel doorgang vond, ondanks dat er door velen een overtreding werd gezien op Frenkie de Jong.


Strakke nieuwe wagen voor Max Verstappen

Strakke nieuwe wagen voor Max Verstappen

Woensdag wordt de nieuwe auto uitgeprobeerd / ANP

Foto van 'Metro'

13 FEB 2019

Het team van Red Bull heeft de eerste beelden vrijgegeven van de nieuwe wagen van Max Verstappen. En die wagen mag er zeker wezen!


Huntelaar: Bernabéu mooiste stadion waar ik speelde

Klaas-Jan Huntelaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 FEB 2019

Voor één speler van Ajax is het Champions League-treffen van vanavond met Real Madrid een weerzien met zijn oude club. Klaas-Jan Huntelaar speelde tien jaar geleden een half seizoen in Spaanse dienst.

„Natuurlijk is het een mooie club”, antwoordt Klaas-Jan Huntelaar als hem gevraagd wordt naar zijn ervaringen met de grootsheid van Real Madrid. De club waarvoor hij slechts een halfjaar speelde, alvorens hij de overstap maakte naar AC Milan. „En dat terwijl ik het niet eens zo slecht deed. Ik heb daar uiteindelijk twintig wedstrijden gespeeld en acht goals gemaakt.” Het is bijna indrukwekkend zoals hij zijn tien jaar oude statistieken haast achteloos in één adem door oplepelt.

En even later gaat hij vrolijk verder als zijn eerdere wedstrijden tegen Real Madrid aan bod komen. „Ik heb al een paar leuke goals tegen Real gemaakt met Schalke 04. Een keer werden we echt weggespeeld door Real, toen verloren we thuis met 1-6. De andere keer wonnen we daar met 3-4, maar hadden we met 3-5 moeten winnen om door te gaan. Op het laatst hadden we nog een kans, die ging er bijna in. Zo zie je maar, er is wel wat mogelijk.”


PSV verzuimt om titelrace vroegtijdig te beslissen

Denzel Dumfries in duel met Nicolas Gavory/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 FEB 2019

Er kan veel gebeuren in een periode van 21 dagen. Want op het moment dat er werd afgetrapt voor FC Utrecht – PSV is het exact drie weken geleden dat Ajax op jacht ging om de koppositie kon over te nemen en daarin jammerlijk faalde (4-4 tegen sc Heerenveen).

Nu was het aan PSV om diezelfde concurrent op een achterstand van maar liefst acht punten te zetten en de titelstrijd in de Eredivisie vroegtijdig in een plooi te leggen. Het liep net even anders.

Uiterst effectief


Wüst pakt vierde WK-titel 1500 meter

Een geëmotioneerde Wüst nadat ze haar vierde WK-titel op de 1500 meter pakt. / Soenar Chamid | ANP

Foto van 'Metro'

10 FEB 2019

Ireen Wüst heeft zondagmiddag bij de WK afstanden goud gewonnen op de 1500 meter. Met een toptijd van 1.52,81 pakte ze op deze afstand haar vierde WK-titel en verbeterde ze haar eigen baanrecord. „Dit is absoluut de mooiste."

Hulp van boven

Wüst had het de afgelopen tijd moeilijk door het overlijden van oud-schaatser en goede vriendin Paulien van Deutekom. De schaatster droeg haar zege zondag nadrukkelijk op aan haar oud-ploeggenote. „Ik hoopte dat ik iets speciaals kon doen. Ik wilde dit zo graag voor Paulien. Ik denk dat ze me vandaag een beetje heeft geholpen", zegt een geëmotioneerde Wüst tegen NOS.


Compleet Nederlands podium bij 1000m schaatsen

Compleet Nederlands podium bij 1000m schaatsen

Vorige week stonden de drie mannen ook al samen op het podium / ANP

Foto van 'Metro'

9 FEB 2019

Een mooi oranje gekleurd podium bij de 1000 meter schaatsen voor mannen op het WK afstanden in Inzell. Kai Verbij, Thomas Krol en Kjeld Nuis kwamen op de eerste, tweede en derde plaats terecht.

Troon

Nuis werd daarbij wel van zijn troon gestoten. De oud-titelhouder moest zijn plekje afstaan aan Kai Verbij, die met 1.07,39 een baanrecord te pakken had. Nuis kwam zelf op de derde plek terecht met 1.07,81.


Sven Kramer in actie in Inzell.

Brons voor Sven Kramer op de 5000m

Sven Kramer in actie in Inzell. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 FEB 2019

Sven Kramer verloor donderdag zijn wereldtitel op de 5000 meter. De 32-jarige Fries reed bij de WK afstanden in Inzell aanvankelijk de beste tijd (6.12,53). In de voorlaatste rit dook de Noor Sverre Lunde Pedersen daar ruim onder (6.07,16).

Roest veroverde zilver in zijn eerste WK-race op de 5000 meter (6.11,70). De onttroonde Kramer moest met brons genoegen nemen (6.12,53). Hij is achtvoudig wereldkampioen op de 5000 meter en drievoudig olympisch kampioen op deze afstand.

Niet de oude


De Nederlandse vrouwenploeg met Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong heeft bij de WK afstanden in Inzell, Duitsland, goud veroverd op de 3000 meter teamsprint.

Schaatssters verrast met goud op teamsprint

De Nederlandse vrouwenploeg met Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong heeft bij de WK afstanden in Inzell, Duitsland, goud veroverd op de 3000 meter teamsprint. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 FEB 2019

Janine Smit, Jutta Leerdam en Letitia de Jong schaatsten in het onderdeel teamsprint naar het goud. Het Nederlandse vrouwenteam reageerde verrast. „Een goed begin", zo glunderde Leerdam bij de NOS.

Met 1.26,28 was het trio een kleine seconde sneller dan Canada en Rusland. „Je ziet geen rondebord dus ik was mooi verrast", zei De Jong. Smit, die de eerste van de drie ronden op kop reed, beaamde dat. „Ik had geen idee wat ik reed."

Eerste wereldtitel


New England Patriots gaan aan de haal met Super Bowl

Feest bij New England Patriots/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

4 FEB 2019

De New England Patriots hebben de 53e Super Bowl gewonnen door de Los Angeles Rams met 13-3 te verslaan. Dat is de laagste score ooit in een finale van de NFL. In totaal werden er drie 'fieldgoals' en één touchdown gemaakt. De lage score was vooral te wijten aan slordigheden van beide teams.

Recordhouders

Voor zowel de Patriots als voor quarterback Tom Brady was het de zesde Super Bowl. Zowel de Patriots als Brady zijn daarmee recordhouder. Al wonnen de Pittsburgh Steelers ook zes Super Bowls.


Bertens wint finale Sint-Petersburg in twee sets

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 FEB 2019

Kiki Bertens heeft het WTA-toernooi van Sint-Petersburg op haar naam geschreven en daarmee de kater van de tegenvallende Australian Open weggepoetst. Ze versloeg in de finale de Kroatische Donna Vekic met 7-6 (2) 6-4 en veroverde daardoor haar achtste titel uit haar loopbaan.

Flinke achterstand

De als tweede geplaatste Bertens maakte in de eerste set een 5-2 achterstand ongedaan. In de tweede set leverde Vekic op 1-1 haar servicegame met een dubbele fout op love in.


Van der Poel maakt favorietenrol waar en wint WK

Van der Poel maakt favorietenrol waar en wint WK

Mathieu Van der Poel viert zijn overwinning tijdens het UCI wereldkampioenschappen veldrijden in Denemarken. / Soenar Chamid | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 FEB 2019

Mathieu van der Poel heeft in het Deense Bogense voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd. De 24-jarige Nederlander moest er even op wachten want de afgelopen drie jaar werd hij telkens afgetroefd door Wout van Aert. De Belg was ook dit jaar lang zijn enige belager, maar verloor halverwege de wedstrijd al terrein op Van der Poel die het hele seizoen heerste in de crossen.

De titelverdediger zag Toon Aerts in de slotfase passeren, maar profiteerde van een val van zijn landgenoot. Op 16 seconden pakte Van Aert het zilver, voor Aerts. Van der Poel was in 2015 in het Tsjechische Tábor de jongste wereldkampioen veldrijden ooit bij de eliterenners. Het afgelopen jaar werd hij Europees kampioen in het veld en Nederlands kampioen op de weg. Ook pakte hij brons bij het WK mountainbike.

Dit keer geen off-day


Inge van der Heijden wint WK veldrijden onder de 23

Inge van der Heijden, Fleur Nagengast en Ceylin Del Carmen Alvarado op het podium bij het EK in 2018.

Foto van 'Metro en ANP'

3 FEB 2019

Inge van der Heijden is wereldkampioene veldrijden geworden bij de vrouwen onder 23 jaar. Nederland domineerde bij de beloften. In het Deense Bogense kleurde het podium oranje. Fleur Nagengast werd tweede en Ceylin Del Carmen Alvarado pakte het brons.

In de slotfase sprong de favoriete voor de wereldtitel Alvarado weg uit een groepje met drie Nederlanders. De in de Dominicaanse Republiek geboren veldrijdster leek op weg naar de wereldtitel maar Van der Heijden reed het gat dicht. De 19-jarige veldrijdster uit Schaijk trok door en fietste naar het goud. De moegestreden Alvarado viel stil, zag Nagengast nog voorbijkomen en moest genoegen nemen met brons.

Andere volgorde