Karim El Ahmadi: Ik eet ook weleens een shoarmaatje

17 mei 2017 om 09:11 door Johan van Boven
Karim El Ahmadi: Ik eet ook weleens een shoarmaatje

Hij is al 32 jaar, maar wie Karim El Ahmadi over het veld ziet vliegen, denkt dat hij een jochie van begin 20 aan het werk ziet. Balverlies? Dan geeft hij het tempo van jagen aan. Balbezit? Dan is hij altijd aanspeelbaar om een nieuwe aanval in de steigers te zetten. De vice-aanvoerder van landskampioen Feyenoord is regisseur en stofzuiger in één. Bovendien is de kilometervreter trefzekerder dan ooit. Het maakt van hem de beste speler van het seizoen 2016/2017.

Had je als klein jochie ook al zo’n onvoorstelbaar loopvermogen?
Ik ben altijd conditioneel erg sterk geweest. En ik rook en drink niet. In het veld liep ik altijd al veel. In mijn tijd bij Aston Villa heb ik het nóg meer ontwikkeld, want het tempo in Engeland ligt veel hoger dan in Nederland. Het had uiteraard ook te maken met onze positie op de ranglijst, want wij liepen vaak meer achter tegenstanders aan dan dat we in balbezit waren. Daar zat ik soms echt kapot in de kleedkamer. Als ik niet moe ben, heb ik snel het idee dat ik geen goede wedstrijd heb gespeeld. Dat ik te weinig heb gedaan. Maar in mijn huidige positie, zo vlak voor de verdediging, moet ik het soms zien te doseren. Als ik té veel loop, kunnen er gaten voor de tegenstander ontstaan. Dus af en toe blijf ik lekker staan. Neem de tweede helft tegen Vitesse. Daarin moesten we de juiste balans houden en konden we geen gekke dingen doen. Vroeger zou ik blijven lopen.

Wat heeft ervoor gezorgd dat je dat nu niet meer doet?
Sinds ik als meest verdedigende middenvelder speel, doe ik dat niet meer. Ik was gewend om iemand naast me te hebben staan, zodat ik meer naar voren kon. Nu ben ik toch echt de meest naar achteren geschoven middenvelder.

Was een offensievere rol leuker?
Om eerlijk te zijn was ik daar vroeger wel heel erg mee bezig. Hoe aanvallender ik mocht spelen, des te lekkerder ik het vond. Ik wilde technische hoogstandjes laten zien. Maar nu vind ik het heerlijk om zo rendabel mogelijk voor de ploeg te zijn. Ik kan ook echt genieten als ik ergens tussen zit en daardoor de bal verover.

Aan het begin van jouw loopbaan bij FC Twente speelde Fred Rutten daar een grote rol in, toch?
Hij maakte mij duidelijk wat er voor nodig is om de top te bereiken. Ik moest gewoon op intuïtie blijven voetballen, dat moet je een speler nooit afnemen, maar ik moest completer worden door ook het verdedigende aspect onder de knie te krijgen.

Wat is het moeilijkst van jouw rol als controleur?
Als ik ergens een steekje laat vallen, kan dat grote gevolgen hebben. Het middenveld is de laatste jaren steeds belangrijker geworden in het voetbal. Kijk maar naar de grote wedstrijden. Het team met het overwicht op het middenveld wint het vaakst. Het voetballende middenveld van FC Barcelona is mooi om naar te kijken, maar ik geniet ook van het meer bikkelende Chelsea.

Werk je samen met specialisten om je conditie en gezondheid op peil te houden?
Op de club wordt hier de nodige aandacht aan besteed. Ik kan veel hebben op het gebied van voedsel. Ik kom niet veel aan, wat ik ook eet. In Engeland ben ik iets aangekomen, maar dat is meer het gevolg geweest van krachttraining dan van mijn eetpatroon. Als ik af en toe iets vets eet, kan dat geen kwaad. Een dag na een wedstrijd kan ik best een keer een shoarmaatje of een hamburger naar binnen werken. Maar het is niet zo dat ik ernaar verlang of zo. Over het algemeen zorg ik ervoor dat ik gezond eet.

Hoe verzorg je je lijf?
Ik moet wat meer rekken, omdat ik nu ouder word. Na een wedstrijd ben ik vaker iets stijver en moet ik langer herstellen dan vroeger. Nu voel ik me na twee of drie dagen weer helemaal fris, toen ik jonger was kon ik voor mijn gevoel de volgende dag alweer een wedstrijd spelen. Nu moet ik eerst de pijntjes uit mijn lijf laten masseren.

In het veld is er weinig van te merken dat je voor voetbalbegrippen oud bent.
Daar heb ik er inderdaad totaal geen last van. Alles leek dit seizoen op z’n plek te vallen.

Hoe komt dat?
Ik maak meer doelpunten dan voorgaande jaren, haha. Vorig seizoen hadden we een fase van zeven wedstrijden waarin het niet liep, ook niet met mij. Dit jaar zijn we veel constanter. We hebben het hele seizoen bovenaan gestaan, dat heeft ook zo zijn uitwerking op de groep. Het team klopt gewoon, we hebben alle facetten in huis die wij nodig hebben om zo te kunnen presteren. Als dat niet het geval was geweest, zou het voor mij persoonlijk ook veel moeilijker zijn geweest. Onze concurrenten hebben misschien betere individualisten in hun selecties, maar wij zijn écht een team. Iedereen helpt elkaar. Nicolai Jørgensen loopt soms vanuit de spits mij voorbij, omdat hij mee helpt in de omschakeling na balverlies. Dat geeft zo veel energie aan de rest van de ploeg. En we durven elkaar de waarheid te vertellen, bijvoorbeeld als we in de rust op een achterstand staan. Iedereen accepteert dat van elkaar.

Daar speel jij als vice-captain een grote rol in?
Daar ben ik samen met onze aanvoerder Dirk Kuyt veel mee bezig geweest. Het is voor mij heel speciaal om die band te dragen, maar hij is onze eerste aanvoerder. Ook als hij niet speelt. Daarom nam hij ook de schaal in ontvangst. Dirk heeft heel veel wedstrijden gespeeld en veel doelpunten gemaakt, hij is ontzettend belangrijk voor ons. Er was geen twijfel over mogelijk dat hij als eerst de kampioensschaal in handen kreeg.

Hoeveel jaar houd jij jouw manier van voetballen nog vol?
Ik heb dit seizoen een paar keer een vrije dag gekregen omdat ik rust nodig had. Dan was het beter om binnen te blijven dan het trainingsveld op te gaan. Na mijn deelname aan de Afrika Cup met Marokko was ik wat kilootjes lichter, omdat het zo ontzettend heet was in Gabon en ik weinig had gegeten. Maar ik voelde me superfit toen ik weer in Rotterdam was, want we hadden heel goed getraind. Ik heb het gevoel dat ik nog wel een paar jaar vooruit kan. Mijn contract bij Feyenoord loopt nog twee jaar door, maar ik bekijk het per seizoen. Het eerstvolgende doel is volgend jaar wéér mee te doen om de titel en goed presteren in de Champions League. Met mezelf in een belangrijke rol voor de ploeg.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!