Een beter afscheid had Kuyt zich niet kunnen wensen

17 mei 2017 om 17:16 door Johan van Boven
Een beter afscheid had Kuyt zich niet kunnen wensen
Foto: Jerry Lampen | ANP

Het was de afgelopen maanden de meest gestelde vraag aan Dirk Kuyt: Wat ga je na dit seizoen doen? Naarmate de titel voor Feyenoord steeds dichterbij kwam, werd het antwoord alsmaar duidelijker. Al wilde de hoofdrolspeler zelf nog niets kwijt over de knoop die hij aan het doorhakken was.

Het was hoe dan ook geen eenvoudige beslissing voor de Katwijker die in juli zijn 37e verjaardag viert. Hoewel hij veel vaker op de reservebank zat, riep hij dit seizoen continu dat hij nog topfit is en lichamelijk het nog altijd aan kan om negentig minuten lang te draven. En wat te denken van de beloning die Feyenoord krijgt voor het binnenhalen van de titel: in ieder geval zes wedstrijden in de Champions League.

Verleidelijk

Het miljoenenbal moet voor het ultieme voetbaldier uiterst verleidelijk zijn geweest, maar woensdagmiddag maakte Feyenoord op de eigen website bekend dat Kuyt toch echt een punt achter zijn loopbaan als speler zet. Een verstandig besluit, want het is niet iedere voetballer gegund om te stoppen op een hoogtepunt.

Mooier kon het afscheid natuurlijk niet. Afgelopen zondag nam hij op weergaloze wijze wraak op al zijn criticasters door in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo met een hattrick de landstitel veilig te stellen. Kuyt was zo ontzettend gedreven dat hij al na 39 seconden De Kuip liet ontploffen.

 

Na het laatste fluitsignaal viel de aanvoerder huilend op zijn knieën. Hij wist dat hij het had geflikt, dat het ondanks alle reservebeurten toch echt zijn kampioenschap was. „Ik heb gedurende mijn hele carrière mijn beslissingen op gevoel gemaakt en dus ook deze”, liet hij optekenen op de website van zijn werkgever. „Voor mij voelt dit als het juiste moment om te stoppen. Na mijn terugkeer naar Feyenoord heb ik hier twee fantastische jaren gehad, met de landstitel van dit seizoen als absoluut hoogtepunt. Ik had de droom om prijzen te winnen en kampioen te worden met Feyenoord. Al mijn dromen zijn verwezenlijkt.”

Tijdens de huldiging op de Coolsingel liet technisch directeur Martin van Geel al weten dat hij Kuyt graag wil behouden in Rotterdam-Zuid. Dit tot grote vreugde van de bijna ex-aanvaller: „Ik kijk er naar uit om te leren van Martin van Geel en me te gaan voorbereiden op een positie in het technisch management van Feyenoord. Het volgen van trainers- en managementcursussen zal daar ook onderdeel van zijn. Maar eerst ga ik nog nagenieten van het kampioenschap, zoals ik de hele week al aan het doen ben, en de komende dagen mijn allerlaatste trainingen als voetballer afwerken.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!