Likeability of 5

Dirk Kuyt en Davy Klaassen: Weg met kunstgras!

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

18 MEI 2017

De aanvoerders van eredivisieclubs die op natuurgras spelen zijn het kunstgras helemaal zat en pleiten voor een verbod op de plastic ondergrond. Twaalf captains hebben zich via de spelersvakbond VVCS uitgesproken tegen het spelen van wedstrijden op een artificieel veld.

In de eredivisie hebben maar liefst zes clubs een kunstgrasveld in hun stadion liggen: ADO Den Haag, Heracles Almelo, Excelsior, Sparta, Roda JC en PEC Zwolle. Spelers die écht gras gewend zijn, klagen al jaren steen en been over de fysieke ongemakken.

„Ik begrijp deze spelers. Voetballen op kunstgras verandert het spel en beïnvloedt de ontwikkeling van het Nederlands voetbal op een negatieve manier”, zegt Danny Hesp, voorzitter van spelersvakbond VVCS. De bond roept daarom de KNVB op om in de eredivisie uitsluitend op een natuurlijk grasveld te spelen en dit in de licentievoorwaarden op te nemen.

„Ik weet zeker dat met kunstgras het Nederlandse voetbal verder achterop zal raken”, stelt Kuyt. „Voetbal is een contactsport. Op kunstgras verandert dat aspect echter. Slidings op kunstgras maken, is gewoon anders. Je ligt dan helemaal open. Spelen op kunstgras was een aanslag op mijn lichaam.”

Zijn collega-aanvoerder Davy Klaassen van Ajax is er ook helemaal klaar mee. „Voetbal is niet eens leuk meer op zulke velden, je gaat er serieus over nadenken om weg te gaan uit Nederland vanwege het kunstgras”, voegt Klaassen daaraan toe.

Uit onderzoeken blijkt dat voetballen op kunstgras weinig invloed heeft op het aantal blessures, maar voetballers hebben de volgende dag meer en andere pijntjes dan wanneer ze op een natuurlijke ondergrond hebben gespeeld.

Een andere klacht van spelers (en trainers) is dat kunstgras invloed heeft op de techniek en tactiek. De bal rolt en stuitert heel anders dan op een veld met natuursprieten. Clubs met kunstgras zijn vaak geneigd het veld niet te sproeien als er een beter team op bezoek komt.

Ajax en Feyenoord

Hierdoor wordt het veld nog stroever en daar kunnen de spelers van de tegenstander in de meeste gevallen niet goed mee omgaan. Neem Excelsior, dat in de thuisduels met Ajax en Feyenoord de sproei-installatie uit liet en in totaal vier punten pakte tegen de landskampioen en de runner-up.

Aan het begin van deze eeuw was Heracles de eerste club in het betaalde voetbal die overstapte op kunstgras, omdat het echte gras niet wilde groeien in het nieuwe stadion. In de loop der jaren is er steeds meer kritiek gekomen op het feit dat clubs in de hoogste voetbalcompetitie van Nederland niet allemaal op dezelfde ondergrond spelen.

Gevolgen

Zo riep Feyenoord drie jaar geleden al op tot een kunstgrasverbod, maar de Rotterdammers kregen destijds te weinig steun om het plan van de grond te krijgen. Als er dit keer wel een verbod komt, heeft dat grote financiële gevolgen voor de clubs die over een kunstgrasveld beschikken. Volgens de VVSC is het oprichten van een fonds, dat de overstap naar natuurgras mogelijk moet maken, een mogelijke oplossing.


lovedislike
user_099972791f37f06d414cdbb4fda7786d28a61ac9_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

31

KNVB snapt woede en wil snel om tafel met de fans

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Terwijl heel Nederland onder een witte deken lag, bevond zich in de hoofdstad een groene oase waar de topper Ajax-PSV werd gespeeld. Waar er in Rotterdam bij Sparta-Vitesse en in Utrecht bij FC Utrecht-Feyenoord niet kon worden afgetrapt door de hevige sneeuwval, deed men in de Arena het dak dicht waardoor er gewoon op een groene grasmat kon worden gespeeld.

Levensgevaarlijk

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

De spelers van Ajax lopen hun ereronde na hun overwinning op PSV. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Ajax heeft de titelrace in de eredivisie weer van een beetje spanning voorzien. Het elftal van trainer Marcel Keizer boekte een dikverdiende zege op een angstig PSV (3-0) en verkleinde de achterstand op de lijstaanvoerder uit Eindhoven tot zeven punten.

Ook AZ profiteerde van de tweede nederlaag van PSV dit seizoen in de eredivisie. De nummer twee van de ranglijst heeft nog maar vijf punten minder dan de koploper.

Fans woest op 'commerciële' KNVB: Te gevaarlijk

In Kerkrade kon er uiteindelijk wel gespeeld worden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

De sneeuw teistert heel het land en ook de Eredivisie heeft er onder te lijden. Niet alleen de velden zelf zijn soms lastig bespeelbaar, maar ook alles rondom de stadions verloopt momenteel uiterst stroef.

Dweilpauze

Likeability of 5

Verhoeven lost belofte in en is eindelijk verlost

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

10 DEC 2017

Rico Verhoeven heeft eindelijk zijn verlossing. In een episch gevecht snoerde hij iedereen de mond, in het bijzonder die van Jamal Ben Saddik.

Thema

'Bosz ontslagen bij Borussia Dortmund'

Zaterdag verloor de ploeg van Bosz voor de achtste keer op rij in de Bundesliga. (EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

9 DEC 2017

Peter Bosz is ontslagen als trainer van Borussia Dortmund. Dat meldt de Duitse krant Sport Bild. Zaterdag verloor Dortmund thuis met 1-2 van het laaggeklasseerde Werder Bremen.

De beslissing om Bosz te ontslaan wordt zondag officieel naar buiten gebracht. Sport Bild baseert zich op bronnen binnen de club.

Camera videoRico is voor Glory een lot uit de loterij

Rico Verhoeven.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

8 DEC 2017

Kickbokser Rico Verhoeven verdedigt morgen in Ahoy zijn Glory-wereldtitel in het zwaargewicht tegen Jamal Ben Saddik. Glory-oprichter Jon J. Franklin kijkt uit naar het gevecht. De oprichter van Glory is blij met Verhoeven. De man uit Halsteren heeft het imago van het kickboksen opgeschoond en daar profiteert de kickboksbond van. „Elke sport heeft verschillende karakters nodig”, zegt de Amerikaan. „Wij misten a family guy, de man die ’s ochtends het ontbijt voor zijn dochtertje maakt.”

Feyenoord pakt in laatste minuut winst tegen Napoli

Feyenoord pakt in laatste minuut winst tegen Napoli

Nicolai Jörgensen viert zijn goal tegen SSC Napoli. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

6 DEC 2017

Feyenoord heeft het weinig succesvolle Champions League-avontuur toch mooi afgesloten. De club uit Rotterdam-Zuid won dankzij een goal in blessuretijd van Jeremiah St. Juste met 2-1 van SSC Napoli.

De wedstrijd begon bijzonder slecht voor de Rotterdammers. Al na anderhalve minuut mocht Kenneth Vermeer, die voor het eerst in een flink aantal wedstrijden weer in het doel stond en meteen aanvoerder was, de bal uit zijn net vissen. Een vrije trap belandde voor de voeten van Piotr Zieliński, die de 0-1 binnenschoot.