Camera video3 keer is scheepsrecht: waarom Dumoulin de Giro wint

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

19 MEI 2017

Wordt het drie keer scheepsrecht voor de Nederlanders? Tom Dumoulin kwam in 2015 heel dicht bij de winst in de Vuelta, Steven Kruijswijk viel afgelopen jaar letterlijk uit het roze tijdens de Giro d’Italia, maar we blijven stug geloven. Dumoulin staat – terwijl de Giro halverwege is – stevig in het roze. Dat hij in grootse vorm verkeert, is overduidelijk, maar dat was bij de twee eerder genoemde voorbeelden ook het geval. Waarom is het dit keer wel tijd voor Nederlands succes?

Hij heeft een mooie voorsprong

Toen Dumoulin tijdens de Ronde van Spanje in 2015 het rood in zijn bezit kreeg, had hij nooit een enorme voorsprong. Tijdens zijn eerste beurt in de leiderstrui had hij zelfs maar een tel voorsprong op Esteban Chaves, waaraan hij de trui verloor. Toen hij die terugpakte, reed hij Joaquim Rodríguez op 57 tellen, maar andermaal moest hij capituleren. Uiteindelijk kwam hij weer terug in het rood, maar zijn voorsprong op Fabio Aru was eerst drie en vervolgens slechts zes seconden. Nu staat hij er een stuk beter voor. Nummer 2 Nario Quintana volgt sinds de tijd van afgelopen dinsdag op 2 minuten en 23 tellen.

Zijn ploeg is sterk

Dat je een keer op achterstand raakt omdat je gelost wordt (Dumoulin 2015) of valt (Kruijswijk 2016), is niet direct een onoverkomelijk probleem. Maar lastig wordt het wel als de tegenstanders dan nog sterke ploeggenoten hebben die ze kunnen helpen om het gat groter te maken. Dumoulin en Kruijswijk vielen alleen en moesten het vuile werk zien op te knappen, terwijl Fabio Aru en Vincenzo Nibali konden rekenen op de steun van ploeggenoten.

Binnen Team Sunweb zijn er gelukkig enkele sterke helpers, waaronder uiteraard Laurens ten Dam. Maar ook de Duitser Simon Geschke, de Amerikaan Chad Haga en de Oostenrijk Georg Preidler kunnen in de berg de nodige arbeid verzetten. Overigens moet Geschke dan wel scherper zijn dan hij woensdagochtend was, al kunnen Dumoulin en Ten Dam wel lachen om het foutje.

Een streep door de rekening is wel het uitvallen van Wilco Kelderman. De Nederlander deed tijdens de eerste week niet onder voor zijn kopman. Helaas ging het mis aan de voet van de eerste echte beklimming van de Giro. Een onoplettende motor zorgde ervoor dat Kelderman nu met een gebroken vinger thuiszit.

Nog maar twee echte aankomsten bergop

Als Quintana, Nibali en Thibaut Pinot rivaal Dumoulin weten te lossen bergop, dan zijn er ook maar twee etappes waarin ze aan de top van een berg direct ook de finish vinden. Zaterdag ligt de aankomst op Oropa – na een verder makkelijke en korte rit – en volgende week vrijdag ligt de streep boven op de Piancavallo. Verder is er steeds een vlakke uitloper of een afdaling na de laatste klim, waar Dumoulin als betere tijdrijder dan nog tijd goed moet kunnen maken. Al is Nibali technisch gezien wel een betere daler.

De laatste slag

Toen Dumoulin en Kruijswijk uit hun leiderstrui werden gereden, was dat steeds in de laatste bergritten en was er eigenlijk geen kans meer om dat goed te maken. Dat is nu anders. De Ronde van Italië eindigt namelijk met een tijdrit van bijna 30 kilometer van Monza naar Milaan. Getuige de eerste tijdrit deze Giro zullen Quintana, Nibali en Pinot een voorsprong van zeker een minuut moeten hebben om kans te maken tegenover Dumoulin.

We hebben een back-up

Mocht het fout lopen met Dumoulin, dan hebben we nog altijd een goede kandidaat voor het podium. Bauke Mollema maakt deze Giro een uitstekende indruk en staat momenteel derde kort achter Quintana en nog voor Pinot en Nibali. De renner van Trek-Segafredo is uitgeweken naar de Giro, omdat Alberto Contador zijn nieuwe ploeggenoot is en hij als kopman uitgespeeld wordt in de Tour de France. Die move lijkt Mollema vooralsnog geen windeieren te leggen.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

10

KNVB snapt woede en wil snel om tafel met de fans

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

GISTEREN

Terwijl heel Nederland onder een witte deken lag, bevond zich in de hoofdstad een groene oase waar de topper Ajax-PSV werd gespeeld. Waar er in Rotterdam bij Sparta-Vitesse en in Utrecht bij FC Utrecht-Feyenoord niet kon worden afgetrapt door de hevige sneeuwval, deed men in de Arena het dak dicht waardoor er gewoon op een groene grasmat kon worden gespeeld.

Levensgevaarlijk

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

De spelers van Ajax lopen hun ereronde na hun overwinning op PSV. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Ajax heeft de titelrace in de eredivisie weer van een beetje spanning voorzien. Het elftal van trainer Marcel Keizer boekte een dikverdiende zege op een angstig PSV (3-0) en verkleinde de achterstand op de lijstaanvoerder uit Eindhoven tot zeven punten.

Ook AZ profiteerde van de tweede nederlaag van PSV dit seizoen in de eredivisie. De nummer twee van de ranglijst heeft nog maar vijf punten minder dan de koploper.

Fans woest op 'commerciële' KNVB: Te gevaarlijk

In Kerkrade kon er uiteindelijk wel gespeeld worden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

De sneeuw teistert heel het land en ook de Eredivisie heeft er onder te lijden. Niet alleen de velden zelf zijn soms lastig bespeelbaar, maar ook alles rondom de stadions verloopt momenteel uiterst stroef.

Dweilpauze

Likeability of 5

Verhoeven lost belofte in en is eindelijk verlost

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

10 DEC 2017

Rico Verhoeven heeft eindelijk zijn verlossing. In een episch gevecht snoerde hij iedereen de mond, in het bijzonder die van Jamal Ben Saddik.

Thema

'Bosz ontslagen bij Borussia Dortmund'

Zaterdag verloor de ploeg van Bosz voor de achtste keer op rij in de Bundesliga. (EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

9 DEC 2017

Peter Bosz is ontslagen als trainer van Borussia Dortmund. Dat meldt de Duitse krant Sport Bild. Zaterdag verloor Dortmund thuis met 1-2 van het laaggeklasseerde Werder Bremen.

De beslissing om Bosz te ontslaan wordt zondag officieel naar buiten gebracht. Sport Bild baseert zich op bronnen binnen de club.

Camera videoRico is voor Glory een lot uit de loterij

Rico Verhoeven.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

8 DEC 2017

Kickbokser Rico Verhoeven verdedigt morgen in Ahoy zijn Glory-wereldtitel in het zwaargewicht tegen Jamal Ben Saddik. Glory-oprichter Jon J. Franklin kijkt uit naar het gevecht. De oprichter van Glory is blij met Verhoeven. De man uit Halsteren heeft het imago van het kickboksen opgeschoond en daar profiteert de kickboksbond van. „Elke sport heeft verschillende karakters nodig”, zegt de Amerikaan. „Wij misten a family guy, de man die ’s ochtends het ontbijt voor zijn dochtertje maakt.”

Feyenoord pakt in laatste minuut winst tegen Napoli

Feyenoord pakt in laatste minuut winst tegen Napoli

Nicolai Jörgensen viert zijn goal tegen SSC Napoli. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

6 DEC 2017

Feyenoord heeft het weinig succesvolle Champions League-avontuur toch mooi afgesloten. De club uit Rotterdam-Zuid won dankzij een goal in blessuretijd van Jeremiah St. Juste met 2-1 van SSC Napoli.

De wedstrijd begon bijzonder slecht voor de Rotterdammers. Al na anderhalve minuut mocht Kenneth Vermeer, die voor het eerst in een flink aantal wedstrijden weer in het doel stond en meteen aanvoerder was, de bal uit zijn net vissen. Een vrije trap belandde voor de voeten van Piotr Zieliński, die de 0-1 binnenschoot.