Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Sport 16 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

Een handleiding Formule 1 voor leken

Geen Nederlands elftal op het EK dit jaar, maar wel een Nederlander die uitblinkt in de Formule 1. Voor iedereen die juichen wil voor Max Verstappen, maar eigenlijk niks weet van autoracen: Formule 1 voor leken.

De Formule 1 wordt beschouwd als het hoogste niveau in de autosport. Alleen Amerikanen hechten soms meer waarde aan ‘hun’ eigen Nascar.

Seizoen

Het Formule 1 seizoen bestaat dit jaar uit 21 races. De eerste vier races van dit seizoen werden allemaal gewonnen door Nico Rosberg van het team Mercedes AMG. Max Verstappen, rijdend voor het team van Red Bull Racing, is de enige andere winnaar dit seizoen. Over het algemeen beschikt Mercedes AMG over de snelste auto’s. In totaal rijden er dit seizoen 11 teams in de Formule 1 mee, die ieder met 2 auto’s deelnemen aan de races.

Dat Max Verstappen in Spanje won kan gezien worden als prestatie van wereldformaat, nooit eerder lag er ook maar een Nederlander tijdens een race aan de leiding. Laat staan dat een Nederlander ooit won. De races tijdens het seizoen Formule 1 worden om de twee weken gereden ergens ter wereld en worden Grand Prix’ genoemd. Er is sinds 1985 geen race meer in Nederland. België heeft wel zijn eigen race.

Monaco

De meest iconische race op de kalender is die van Monaco, die als eerstvolgende op de planning staat. Ook wel de Grand Prix van Monaco genoemd. Op 29 mei racen Verstappen en consorten door de straten van dit kleine staatje, waar het door de smalle baan moeilijk inhalen is. Het is dan ook zorg dat je probeert voorin te starten. De volgorde van starten wordt op zaterdag bepaald, waarbij coureurs trachten de snelste rondetijd neer te zetten. De coureur met de snelste rondetijd mag vooraan starten tijdens de race. In de Formule 1 wordt dan gesproken van pole position.

Tactiek

Elke race is een tactisch schaakspel waarbij teams elkaar proberen de loef af te steken. Elk team heeft dataspecialisten in dienst die uitrekenen met welke strategie kan worden gewonnen. Vaak wordt dan gesproken over ‘pitstop strategieën’. Eerder stoppen, later stoppen, het kan allemaal uitmaken om de race te winnen. Tijdens de race stopt elke coureur minstens 1 keer om banden te wisselen. Bijtanken tijdens de race is niet toegestaan. Goed om te weten is dat een Formule 1 auto een iets ander verbruik heeft dan een gewone auto. Gemiddeld gebruikt een auto in de Formule 1 een liter benzine per 1,3 kilometer. Een zuinige gezinsauto haalt tegenwoordig makkelijk 15 kilometer per liter.

Kampioen

De wereldkampioen Formule 1 wordt bepaald door het puntenaantal dat de coureurs halen gedurende het seizoen, een beetje zoals bij voetbal. De winnaar van een race ontvangt 25 punten, de nummer twee krijgt er 18. De beste tien rijders van elke race ontvangen punten. Wie aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft verzameld, mag zich kampioen noemen. Op dit moment is Lewis Hamilton kampioen, die bij het snelle Mercedes AMG rijdt en afgelopen race samen met collega Nico Rosberg na twee bochten crashte. Naast de beste coureur wordt er ook gekeken naar het beste team, ook wel renstal genoemd. De punten van beide coureurs van elke renstal worden bij elkaar opgeteld om te bepalen welk team het beste heeft gepresteerd. Het is daarom ook dat er na elke race vier mensen op het podium staan. De beste drie coureurs en een afgevaardigde van het beste team, het team van de winnaar.

De races duren gemiddeld zo’n 300 kilometer, waarbij gemiddelde snelheden vaak boven de 200 kilometer per uur liggen. Je rijdt tussen de vijftig en zeventig rondjes, afhankelijk van de lengte van het circuit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.