Thomas Stevens
Thomas Stevens Sport 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Eerste zwarte prima ballerina schrijft geschiedenis

Voor het eerst in het 75-jarige bestaan van het prestigieuze American Ballet Theatre is er een niet-blanke ballerina aangewezen als hoofddanser van het gerenommeerde balletgezelschap. Hoewel ze pas 32 jaar oud is, mag Misty Copeland na 14 jaar trouwe dienst nu dan eindelijk die felbegeerde titel van prima ballerina zich toe-eigenen en schrijft daarmee gelijk absolute geschiedenis.

Voorbeeldfunctie

Copeland vergaarde niet alleen roem als uitmuntend danseres, ze bleek ook een baanbrekend boegbeeld voor jonge meisjes die zich onbegrepen voelen vanwege hun huidskleur. Zoals schrijfster Elizabeth Blair zo goed weet te verwoorden: “Het is een keiharde weg naar de top voor iedere ballerina, maar een zwarte danseres moet niet alleen opboksen tegen de concurrentie, maar ook tegen de eeuwenoude opvattingen over de zogenaamde esthetiek van een perfecte ballerina; blanker dan blank, sneeuwwit en hetzelfde geldt voor haar prins op het nog wittere paard.”

Lees ook: Ballerina (45) neemt afscheid, ovatie va 23 minuten

Powervrouw met pit

Desondanks wist Copeland zich te ontwikkelen tot een strijdlustige danseres met een boodschap en vergaarde een trouwe schare fans en volgelingen. Ze heeft inmiddels 516.000 volgers op Instagram en haar adembenemende video Under Armour is al ruim acht miljoen keer bekeken op YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=ZY0cdXr_1MA

Tijdens haar solo’s in het wereldberoemde stuk ‘Het Zwanenmeer’ moest de voorstelling meerdere keren worden stilgelegd omdat “het uitzinnige publiek niet te bedaren viel zodra Misty ten tonele verscheen”, zo meldde The New York Times destijds.

Lees ook: Fotocampagne tegen huidskleurdiscriminatie

“Toen ik opgroeide, vroeg ik me altijd af waarom er geen ballerina was die op mij leek. Ik wilde er alles aan doen om mijn rol als voorbeeld voor jonge gekleurde meisjes te vervullen. Ik ben misschien aangesteld als eerste niet-blanke ballerina, maar ik wil niet dat er weer twintig jaar overheen gaat voordat de volgende zich aandient, het is tijd voor een blijvende verandering", aldus een geëmotioneerde Misty over haar aanstelling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.