Sport

LIVE WK 2014: Brazilië - Colombia

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

4 JUL 2014

Vermoedelijke opstelling Brazilië
Cesar; Maicon, David Luiz, Silva, Marcelo; Paulinho ('86 Hernanes), Fernandinho, Oscar; Hulk ('83 Ramires), Neymar ('88 Henrique), Fred

Vermoedelijke opstelling Colombia
Ospina; Zuniga, Zapata, Yepes, Armero; Sanchez, Guarin, Cuadrado ('79 Quintero), Rodriguez, Ibarbo ('46 Ramos); Gutierrez ('70 Bacca)

Scoreverloop
1-0 ('7) Silva
2-0 ('68) Luiz
2-1 ('78) Rodriguez

Gele kaartenBrazilië: SilvaColombia: Rodriguez

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 23:56 uur: Mooi beeld om mee af te sluiten: David Luiz en Dani Alves troosten de huilende James Rodriguez.

Update 23:55 uur: Daar is het eindsignaal. Brazilië mag zich gaan opmaken voor de halve finale tegen Duitsland.

Update 23:54 uur: Vrije trap Colombia wordt 16-meter ingepompt. Bal komt op het hoofd van Ramos, maar de bal gaat over. Brazilië lijkt het te gaan redden.

Update 23:51 uur: Bal valt net niet voor de voeten van Yepes, maar het levert Colombia wel een hoekschop op. De hoekschop van Rodriguez komt op het hoofd van Ramos, maar die knikt de bal een meter of twee naast.

Update 23:50 uur: Bacca wurmt zich bijna door de Braziliaanse defensie, maar het loopt goed af voor het gastland.

Update 23:50 uur: De extra tijd van 5 minuten is ingegaan.

Update 23:47 uur: Slecht nieuws voor de Brazilianen, waar Neymar per brancard het veld wordt afgedragen. Scolari moet zijn laatste wissel gebruiken en brengt een verdediger: Henrique.

Update 23:45 uur: Colombia verdient opnieuw een hoekschop. De druk op het doel van Cesar neemt toe. Wissel bij Brazilië: Hernanes komt voor Paulinho.

Update 23:43 uur: De spanning is helemaal terug in Fortaleza! Slaagt Colombia er nog in een verlenging uit het vuur te slepen? Nog 6 minuten reguliere speeltijd.

Update 23:42 uur: Ramires komt voor Hulk bij Brazilië.

Update 23:40 uur: Enorme kans Bacca, maar hij kopt voorlangs. Bovendien was het buitenspel...

Update 23:39 uur: Wissel Colombia, waar Juan Cuadrado plaatsmaakt voor Juan Quintero.

Update 23:38 uur: GOAL COLOMBIA! Rodriguez, die de bal ook passte op Bacca, die vervolgens de penalty verdiende, schiet de strafschop feilloos binnen.

Update 23:37 uur: PENALTY COLOMBIA! Bacca is langs Cesar, die de speler vloert. Luiz loopt nog mee, waardoor de keeper wegkomt met geel... discutabel!

Update 23:34 uur: Schotje Cuadrado kan makkelijk worden gepakt door Cesar. Niets wijst erop dat er nog een geweldige comeback in zit voor de Colombianen.

Update 23:32 uur: Poging van Neymar verdwijnt naast het doel van Ospina.

Update 23:31 uur: Yepes heeft tussendoor ook nog geel gekregen. Colombia heeft nog ruim een kwartier om twee goals te maken.

Update 23:29 uur: Wissel Colombia: Teofilo Gutierrez is naar de kant gehaald, hij wordt vervangen door Carlos Bacca

Update 23:28 uur: GOAL DAVID LUIZ! Uit de door Rodriguez veroorzaakte vrije trap schiet David Luiz de bal schitterend in de rechterbovenhoek. Het lijkt beslist.

Update 23:27 uur: De eerste overtreding van James Rodriguez levert de middenvelder dan geel op. Bijzonder dat de scheidsrechter nu opeens wel een gele prent trekt, waar dat al veel vaker had gekund.

Update 23:25 uur: Yepes schiet de gelijkmaker binnen, maar er is al gefloten voor buitenspel. Dat zou dan op het moment van de vrije trap moeten zijn geweest.

Update 23:23 uur: Gele kaart voor Thiago Silva, die de Colombiaanse goalie in de weg loopt. Het betekent een schorsing voor de aanvoerder voor een eventuele halve finale.

Update 23:21 uur: Nog een klein half uur en bij de Brazilianen lijkt de spanning toch ook meer en meer toe te nemen. De Goddelijke Kanaries zakken iets meer in, wat Colombia wellicht de gelegenheid geeft de druk op het doel van Julio Cesar wat te vergroten.

Update 23:18 uur: Aardige aanval Colombia loopt niet helemaal lekker. Armero legt de bal terug op Rodriguez, die de bal aanneemt en klaarlegt voor Guarin. Die neemt de bal uit de lucht op de slof, maar het schot is zeer matig te noemen.

Update 23:17 uur: En weer ligt het spel stil. Daardoor komt er weinig snelheid in de wedstrijd. Dit keer ligt Silva geblesseerd op de grond nadat hij Ramos van achteren heeft aangetikt.

Update 23:09 uur: Veel overtredingen in de beginfase van de tweede helft. De arbiter heeft zijn fluitje in ieder geval veelvuldig nodig. Het heeft Colombia nu een vrije trap opgeleverd. De voorzet die daaruit volgt kan met moeite kan worden weggekopt door Thiago Silva.

Update 23:07 uur: In de beginfase lijkt Colombia te proberen het initatief wat meer naar zich toe te trekken. Resultaat heeft dat nog niet opgeleverd.

Update 23:04 uur: De bal rolt weer! Colombia moet op zoek naar de gelijkmaker.

Update 23:03 uur: De Colombianen hebben een wijziging doorgevoerd: Adrian Ramos is erin gekomen voor Victor Ibarbo.

Update 23:01 uur: Op de foto in onderstaande tweet is duidelijk te zien dat twee Brazilianen niet echt afstand hielden bij de vrije trap van de Colombiaan James Rodriguez.

Update 22:48 uur: Het is rust in Fortaleza. De Brazilianen staan met 1-0 voor door een vroege treffer van Silva. Daardoor is het duel wat dat betreft een kopie van de eerste kwartfinale tussen Frankrijk en Duitsland.

Update 22:47 uur: Minuutje extra in de eerste helft.

Update 22:45 uur: Neymar neemt de vrije trap zelf, maar mikt de bal over.

Update 22:44 uur: Neymar verdient een vrije trap net buiten de zestien van Colombia, na een overtreding van Zuniga.

Update 22:41 uur: Hulk met een actie en een vlammend schot, maar de inzet gaat ver naast en over. Wellicht had de spits de bal beter mee kunnen geven aan de mee opgekomen Marcelo.

Update 22:39 uur: Apart moment: twee Brazilianen, waaronder Neymar, komen veel te vroeg uitlopen, maar de scheidsrechter laat het toe. De vrije trap van James Rodriguez wordt geblokt door Neymar.

Update 22:37 uur: Vrije trap Colombia op rand strafschopgebied van Brazilië: Fernandinho heeft volgens de arbiter een overtreding begaan op Ibarbo.

Update 22:35 uur: Brazilië houdt de bal even rustig in de ploeg. De Goddelijke Kanaries staan op een terechte 1-0 voorsprong en hebben daarom geen haast.

Update 22:32 uur: Schot Cuadrado wordt gekraakt door Silva.

Update 22:29 uur: De Brazilianen maken een veel sterkere indruk dan tegen Chili. Marcelo legt goed terug op Hulk. De aanvaller vindt ruimte voor een schot, maar Ospina ligt in de weg.

Update 22:28 uur: Hulk legt klaar voor Marcelo, die uithaalt en zijn bal via het hoofd van Fred over het Colombiaanse doel ziet gaan.

Update 22:27 uur: Paulinho stoomt op tot in de Colombiaanse zestien-meter, maar weet een laatste verdediger niet te passeren.

Update 22:26 uur: De Colombianen zijn woest omdat ze denken dat de arbiter een snel genomen vrije trap terugfluit, maar dat blijkt de leidsman helemaal niet te doen. Daardoor ligt er ruimte voor de Brazilianen, maar die spelen dat niet goed uit.

Update 22:24 uur: Na een uitstekende actie van James Rodriguez ligt er opeens een enorme mogelijkheid voor Colombia, dat met 4 tegen 2 enkel nog zuiver hoeft te zijn in de passing. Dat lukt niet, waardoor een enorme kans verloren gaat.

Update 22:21 uur: Uitstekende combinatie tussen Hulk en Neymar leidt tot een goede kans voor eerstgenoemde. Ospina brengt redding, waarop de afvallende bal nog een schietkans oplevert voor Oscar. Ook diens inzet kan opnieuw worden gekeerd door Ospina.

Update 22:19 uur: Afgeslagen corner kan door Hulk worden opgepikt. De aanvaller probeert voor te trekken en bereikt bijna David Luiz, maar een grote kans levert het uiteindelijk niet op.

Update 22:15 uur: James Rodriguez krijgt nog een tik na van Fernandinho terwijl de bal al even weg is. De Braziliaan komt er vanaf zonder kaart.

Update 22:12 uur: Colombia heel dicht bij de gelijkmaker wanneer Cuadrado net buiten het Braziliaanse strafschop uithaalt. De inzet gaat net naast.

Update 22:11 uur: Guarin probeert het van ver in een keer, maar de vrije trap gaat hoog over.

Update 22:08 uur: GOAL BRAZILIE! Het is al heel vroeg raak voor het gastland. Uit een hoekschop van Neymar tikt aanvoerder Thiago Silva de bal bij de tweede paal binnen.

Update 22:06 uur: Neymar probeert het ineens, maar Ospina kan de bal naast kijken.

Update 22:05 uur: Er zit veel pit in de wedstrijd in de eerste paar minuten. Fred verdient een vrije trap voor de Brazilianen op een meter of 25 van het doel van Ospina.

Update 22:02 uur: Er is in Fortaleza afgetrapt voor de tweede kwartfinale van dit WK.

Update 21:58 uur: Uiteraard ging het Braziliaanse volkslied weer iets langer door. Toch is het nu bijna zover: Brazilië en Colombia maken zich op voor de aftrap.

Update 21:55 uur: Het volkslied van Colombia klinkt als eerst. Na het volkslied van de Brazilianen kunnen we ons opmaken voor de aftrap van de tweede kwartfinale.

Update 21:51 uur: De 22 mannen staan klaar om het veld te betreden.

Update 21:44 uur: Het Estadio Castelao zal tot de nok toe gevuld zijn. Kunnen de Brazilianen de druk aan en verslaan ze continentgenoot Colombia?

Update 21:35 uur: De spelers van Brazilië en Colombia lopen inmiddels op het veld in Fortaleza. Ze zijn zich aan het voorbereiden op de kwartfinale.

Update 21:30 uur: Het duel tussen Brazilië en Colombia is tevens de strijd tussen twee nummers 10: Neymar en James Rodriguez. Wie wordt vanavond de grote man en helpt zijn land naar de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal? Nog een half uurtje!

Update 21:27 uur: De keuze voor Maicon bij de Goddelijke Kanaries is een opvallende; de verdediger maakte dit toernooi namelijk nog geen minuten. Vier jaar geleden was hij wel een vaste kracht in het Braziliaanse elftal. Hij maakte toen onderstaande, fraaie treffer.


Update 21:15 uur:
De Brazilianen beginnen vrijdagavond met twee wijzigingen in het basisteam aan de kwartfinale. Paulinho en Maicon hebben van bondscoach Luiz Felipe Scolari een basisplaats gekregen. Luiz Gustavo (geschorst) en Dani Alves (gepasseerd) ontbreken in het Braziliaanse elftal.

Colombia, dat voor de eerste keer in de kwartfinales van het WK uitkomt, heeft eveneens twee andere spelers in het basisteam. Fredy Guarín en Victor Ibarbo hebben van bondscoach José Pekerman de voorkeur gekregen boven Abel Aguilar en Jackson Martinez.

Update 21:04 uur: Over een klein uur gaat de kwartfinale tussen Brazilië en Colombia van start. Kan het gastland de verwachtingen waarmaken of gaat Colombia voor een stunt zorgen?

Update 15:40 uur: Het is de 26e keer dat Brazilië en Colombia elkaar tegenkomen. Nog nooit eerder gebeurde dat op een WK. Van de 25 eerdere ontmoetingen won Colombia er slechts twee. Achtmaal was er een gelijkspel, maar meestal waren de Goddellijke Kanaries winnaar (15 keer).

Normaliter is Brazilië de grote favoriet voor een duel tegen Colombia. Tot aan de kwartfinale hebben de Colombianen echter meer laten zien dan het gastland. Het is dan ook niet vreemd dat de Colombiaanse bondscoach Jose Pekerman vertrouwen heeft in een goede afloop. ''Wij zijn allemaal fan van het voetbal in Brazilië, van de spelers, de trainer, de speelstijl en de denkwijze. We houden allemaal van de Brazilianen en hebben er heel veel van geleerd. Maar vrijdag willen we ons grote voorbeeld verslaan.''

Pekerman ziet de Brazilianen dan ook niet als uitgesproken favoriet. ''Wij moeten erin geloven dat we Brazilië kunnen verslaan. We zullen het publiek tegen ons hebben, maar het is een goede test en we zullen vooral op een goede manier met deze nieuwe situatie moeten omgaan.''


Bertens verliest finale Rosmalen na vijf setpunten

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Kiki Bertens heeft op het grastoernooi van Rosmalen naast de titel gegrepen. De als eerste geplaatste Bertens liet in de finale tegen de Amerikaanse Alison Riske vijf wedstrijdpunten onbenut. Ze verloor met 0-6 7-6 (3) 7-5. Bertens gaf een voorsprong van 6-0 en 4-1 uit handen.

Uitglijder

De schrik was groot toen Bertens in de beginfase van de tweede set uitgleed. Ze liep meteen naar haar bankje en kreeg een behandeling buiten de baan, waardoor de partij meer dan vijf minuten stillag. Bertens keerde rennend terug op het centrecourt en dat werd met een luid applaus ontvangen. Met een ingepakt bovenbeen leek ze de finale tot een goed einde te brengen, maar Riske zorgde voor een anticlimax in Rosmalen.


Bertens in Rosmalen twee keer naar halve finale

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Kiki Bertens lijkt de kater van haar ziekte op Roland Garros lekker weg te slaan. De Nederlandse tennister staat op Rosmalen zowel in het enkel- als het dubbelspel in de halve finale van het WTA-toernooi.

6-3, 6-3

De als eerste geplaatste Bertens, de enige overgebleven geplaatste speelster in het vrouwentoernooi, was in twee sets te sterk voor de Russin Natalja Vichljantseva 6-3, 6-3. Bertens had eerder op de dag haar partij in de tweede ronde gewonnen van landgenote Arantxa Rus (7-5, 6-3). Die partij was donderdagavond stilgelegd wegens de regen.


Supporters voorkomen zondagavondduels in Eredivisie

Ajax mag proberen zijn titel te verdedigen in het nieuwe seizoen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Er komen vooralsnog geen Eredivisie-wedstrijden op de zondagavond. Hoewel dat oorspronkelijk het plan was, heeft een collectief van supportersverenigingen en de lokale autoriteiten daar tijdens een vergadering met de KNVB een stokje voor gestoken.

Meer ruimte

Volgens manager competitiezaken Jan Bluyssen was het geen commercieel plan van de KNVB om op zondag pas wedstrijden om 20.00 te laten beginnen. „Het was de insteek om de clubs die Europees voetbal spelen meer ruimte te geven."


Froome mist Tour na zware val, sterke test Dumoulin

Chris Froome/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JUN 2019

Chris Froome mist de Tour de France, die op 6 juli van start gaat in de Belgische hoofdstad Brussel. De 34-jarige Brit van Team Ineos is woensdag tijdens de verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné zwaar ten val gekomen. De viervoudig Tourwinnaar werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Teammanager Dave Brailsford heeft aan Franse media bevestigd dat Froome niet kan starten in de Ronde van Frankrijk.

Neusgaten legen

Volgens berichten viel Froome op het moment dat hij zijn stuur even had losgelaten. „Hij kwam even met zijn hand van het tijdritstuur om zijn neusgaten te legen, en vervolgens kwam er een windhoos en kon hij een val niet voorkomen", zo meldt het Algemeen Dagblad. De windhoos van 60 kilometer per uur gooide hem tegen een muur aan.


Oranje neemt Le Havre over: mars trekt naar stadion

Videostil

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Op dag vier van het WK vrouwenvoetbal komen de Oranje Leeuwinnen eindelijk voor het eerst in actie. Nieuw-Zeeland is de tegenstander en de fans die zijn ook in grote getalen afgereisd naar het Franse Le Havre.

Net zoals bij wedstrijden van de mannen op eindtoernooien trekt er ook voor deze wedstrijd een grote groep fans door de straten van de stad richting het stadion. Dat is te zien op beelden die gedeeld worden via het officiële Twitter-kanaal van de nationale ploeg.


Rust bij Groenen: Niks anders aan mijn hoofd dan WK

Jackie Groenen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Voor de tweede keer ooit staan de Oranje Leeuwinnen op het WK. Alleen dit keer doen ze dat als regerend Europees kampioen. Jackie Groenen is een van de architecten van de ploeg. „We zijn beter op elkaar ingespeeld dan twee jaar terug.”

„Twee jaar geleden vlak voor het EK kon ik nog even afspreken met Jackie Groenen voor een interview via Skype”, vertelt een collega-journalist na afloop van het rondetafelgesprek met de middenvelder van de Oranje Leeuwinnen. Dat hij tot zijn teleurstelling haar nu met een paar collega’s moest delen, zegt genoeg over de enorm toegenomen populariteit van het vrouwenelftal.

De ploeg van Sarina Wiegman is hot en voor de regerend Europees kampioen zijn de verwachtingen hooggespannen voor het aanstaande wereldkampioenschap. Maar dat maakt Groenen allerminst zenuwachtig. „Ik hoor die optimistische stemming heel erg er door geduwd worden. Het feit dat mensen hoge verwachtingen bij ons hebben, zie ik als iets positiefs. Dat betekent direct ook dat de mensen enthousiast over ons zijn. Stel dat iedereen zou zeggen: we gaan er naartoe en als we de groep maar overleven, dan is het al prima. Dat zou ook geen goed teken zijn. Dat zou betekenen dat mensen niet positief over ons denken.”


Dumoulin maakt rentree na val in Giro: twijfels

Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

9 JUN 2019

Tom Dumoulin stapt zondag weer op de fiets voor een wedstrijd, voor het eerst sinds zijn val in de Giro d'Italia. De Nederlander rijdt het Critérium du Dauphiné in voorbereiding op de Tour de France.

Goede vorm

Toch weet de nummer twee van afgelopen jaar nog niet of hij daar in topvorm zal verschijnen. „Als het echt tegenvalt, wordt het moeilijk de Tour in goede vorm te halen", zo geeft hij toe in gesprek met de NOS. „Dan moet ik misschien mijn ambities bijstellen. Twee weken geleden dacht ik dat ik nu geen twijfels meer zou hebben, maar die twijfels heb ik wel."


Fans boos om Djokovic-gunstige staking Roland Garros

Novak Djokovic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Het duel tussen de Serviër Novak Djokovic en Dominic Thiem uit Oostenrijk in de halve finale van Roland Garros wordt zaterdag hervat. De wedstrijd werd vrijdagavond om iets na 18.00 uur gestaakt wegens noodweer in Parijs.

Veel fans zijn echter niet te spreken over de organisatie van Roland Garros, volgens hen had de wedstrijd gewoon door kunnen gaan na de regen. De zon scheen immers niet lang nadat de halve finale was stilgelegd.

Djokovic Open


Nadal na drie sets tegen Federer naar de RG-finale

Rafael Nadal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Rafael Nadal heeft zich ten koste van zijn rivaal Roger Federer geplaatst voor de eindstrijd van Roland Garros. De Spanjaard won de 39e ontmoeting tussen de twee tennislegendes, op een winderig centre court, met 6-3 6-4 6-2.

De negende game in de tweede set was cruciaal. Federer leek zijn service comfortabel te behouden toen hij 40-0 voor stond, maar uiteindelijk werd hij gebroken door Nadal. Dat was cruciaal voor het vervolg van de set en daarna bood hij in de derde weinig verweer.

Eerste sinds 2014


Oranje via verlenging naar de finale Nations League

Memphis Depay legt de bal terug op Quincy Promes van het Nederlands elftal voor de 3-1 tegen Engeland tijdens de Nations League Finals tussen Nederland en Engeland. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Het Nederlands elftal staat in de finale van de Nations League. Oranje klopte donderdag Engeland in de halve eindstrijd met verlenging: 3-1.

Eindwedstrijd Porto

Bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers stuiten zondagavond op Portugal in de finale van de nieuwe competitie van de UEFA. Het gastland rekende woensdag al af met Zwitserland (3-1). De eindstrijd wordt gespeeld in Estádio do Dragão van Porto.


Mastercard stopt met advertenties voetbalster Neymar

Neymar beweert dat de beschuldigingen niet meer zijn dan een poging hem af te persen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Mastercard stopt per direct met zijn advertenties rond de Braziliaanse voetbalster Neymar. Het bedrijf neemt voorlopig afstand van de speler, omdat die onlangs werd beschuldigd van verkrachting. Mastercard zegt de situatie rond Neymar opnieuw te bekijken, als er meer duidelijkheid in de zaak is.

Neymar beweert dat de beschuldigingen niet meer zijn dan een poging hem af te persen.

Copa América afgezegd


Oranje tegen Engeland voor plaats in finale

Bondscoach Ronald Koeman, Kevin Strootman en Frenkie de Jong van het Nederlands elftal tijdens een training. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Donderdagavond strijdt het Nederlands elftal met Engeland om een plaats in de finale van de Nations League. De winnaar van de halve eindstrijd in het uitverkochte Estádio D. Afonso Henriques van Guimarães stuit zondag op Portugal, dat woensdag in de slotfase afrekende met Zwitserland: 3-1.

Betere voorbereiding

Bondscoach Ronald Koeman en zijn internationals geloven in een goede afloop van het duel met Engeland, dat vorig jaar voor het eerst in 28 jaar weer eens de halve finale van een WK bereikte. Oranje beleefde een betere voorbereiding op de Nations League.


Vormgever en grondlegger Champions League overleden

Feyenoord-captain Paul Bosvelt ontvangt in 2002 de UEFA Cup van Johansson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 JUN 2019

Voormalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson is dinsdagnacht op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Zweedse voetbalbond. Johansson leidde de Europese voetbalunie van 1990 tot 2007. Hij was de opvolger van de Fransman Jacques Georges, die eveneens zeventien jaar aan het hoofd stond van de UEFA.

Kort ziektebed

„Het Zweedse voetbal is in rouw. Lennart Johansson is dood. Hij is in de nacht van 4 juni ingeslapen na een kort ziektebed", meldt de Zweedse voetbalbond SvFF woensdagochtend.


KNVB wil EK zaalvoetbal in Nederland in 2022

KNVB wil zaalvoetbal naar Nederland halen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 JUN 2019

Als het aan de Nederlandse voetbalbond KNVB ligt, is er binnenkort nóg een groot evenement in ons land. De organisatie heeft Nederland namelijk kandidaat gesteld voor de organisatie van het EK futsal van 2022. In september beslist het bestuur van de Europese bond UEFA waar het EK wordt gehouden. Naast Nederland hebben nog vijf landen zich kandidaat gesteld.

Grootste toernooi ooit

De Europese eindronde van 2022 wordt het grootste EK zaalvoetbal ooit, met zestien deelnemende landen in plaats van twaalf. Dat betekent dat er 32 wedstrijden worden gespeeld. Als Nederland de organisatie krijgt, worden twintig duels afgewerkt in de Ziggo Dome in Amsterdam. De andere twaalf zijn in het Groningse evenementencomplex MartiniPlaza.


Likeability of5

Leeuwinnen verslaan Australië twee keer in 24 uur

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 JUN 2019

Een dag na de gewonnen oefeninterland in Eindhoven hebben de Nederlandse voetbalsters wederom Australië verslagen. Beide landen troffen elkaar zondag op het complex van de KNVB in Zeist, voor een besloten trainingswedstrijd waarin voornamelijk de reserves van zaterdag in actie kwamen. De 'Leeuwinnen' wonnen met 3-1.

Van de Sanden

Ruim 30.000 toeschouwers zagen de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zaterdag in het stadion van PSV met 3-0 winnen. Shanice van de Sanden nam twee doelpunten voor haar rekening en ook Vivianne Miedema kwam tot scoren. Wiegman startte met de ploeg die vermoedelijk op dinsdag 11 juni ook aan de aftrap verschijnt van de eerste WK-wedstrijd, in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland.


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Van Dijk en Wijnaldum: eigen weg naar groot succes

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 JUN 2019

Het beste team van Europa bevat twee Nederlanders. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum vierden zaterdag met Liverpool de winst in de Champions League. In de finale in Madrid werd er eigenlijk vrij simpel afgerekend met Tottenham Hotspur. 2-0 door een vroege strafschop van Mohammed Salah en een late schuiver van Divock Origi.

Gouden Bal

Van Dijk en Wijnaldum zijn niet de minste spelers binnen de selectie van Jürgen Klopp. Het zijn sterkhouders en Van Dijk is zelfs de populairste speler onder de fans van The Reds. Er gaan na de gewonnen finale stemmen op dat hij dit jaar de Gouden Bal verdient, al is hij daar zelf duidelijk over. „Als ik 'm win, zou ik er uiteraard blij mee zijn. Maar Messi moet 'm winnen. Hij is de beste van de wereld, of hij nu in de finale staat of niet.” Van Dijk is sinds zijn komst op Anfield, anderhalf jaar geleden, onomstreden en ook Wijnaldum staat bijna altijd in de basisopstelling.


Richard Carapaz wint Giro

Carapaz wint Giro, podium Jumbo, Mollema 5e

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 JUN 2019

Richard Carapaz heeft de Ronde van Italië gewonnen. In de laatste etappe, een individuele tijdrit over 17 kilometer in Verona, eindigde de Ecuadoraan van Movistar als 36e, ruim achter ritwinnaar Chad Haga. De Amerikaan van Sunweb had al vroeg de uiteindelijk snelste tijd (22.07) neergezet.

Achter Carapaz, die met een veilige marge op zijn concurrenten aan de tijdrit was begonnen, sloot de Italiaan Vincenzo Nibali de Giro af als tweede. Primoz Roglic, de Sloveense kopman van Jumbo-Visma, werd derde. Hij slaagde er net in de benodigde seconden goed te maken op de Spanjaard Mikel Landa, die als nummer drie van het klassement aan de afsluitende tijdrit was begonnen. Bauke Mollema was de beste Nederlander en eindigde op de vijfde plaats. Tom Dumoulin begon aan de Giro als een van de favorieten, maar hij moest al in de eerste week na een val opgeven.

Toejuichingen


Belgische topclubs bevestigen gesprek BeNeLiga

Belgische topclubs bevestigen gesprek BeNeLiga

Belgische topclubs bevestigen gesprek BeNeLiga. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 JUN 2019

De Pro League, de belangenvereniging van Belgische profclubs, heeft zaterdag bevestigd dat er afgelopen week door vier topclubs gesproken is over een zogenoemde BeNeLiga. Dat zou een nieuwe competitie moeten worden waarin vijf Nederlandse en vijf Belgische clubs uitkomen.

„Op initiatief van de G5 (de vijf Belgische topteams) is er eerder deze week een verkennend gesprek gevoerd met betrekking tot een mogelijke BeNeLiga", meldt de Pro League.

Nieuwe competitie met meerwaarde


Van Dijk en Wijnaldum dicht bij de Champions League

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

31 MEI 2019

Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum kunnen zaterdag met Liverpool de Champions League winnen. Daarmee kan het voor het eerst sinds 2006 gebeuren dat twee Nederlandse spelers samen de Cup met de Grote Oren omhoog mogen tillen. Destijds waren het Mark van Bommel en Giovanni van Bronckhorst bij Barcelona.

Twee vertegenwoordigers

Het was sowieso een meer dan uitstekend Champions League-seizoen vanuit Nederlands perspectief. Voor slechts de tweede keer in de laatste dertien edities deden er twee ploegen uit de Eredivisie mee aan het Miljoenenbal. En dat juist in het jaar dat de kampioen niet meer direct geplaatst was voor het hoofdtoernooi. PSV en Ajax versloegen op weg naar de groepsfase ploegen uit Oostenrijk, Oekraïne, België en Wit-Rusland. Landen die ons volgens de sceptische voorbij zouden zijn gestoken. Echter leverden de acht wedstrijden zes zeges en twee remises op en dus mochten Ajax en PSV aanschuiven bij de Europese elitie.