Sport

LIVE: Tour de France 2014 – etappe 5 - BOOM WINT

Foto van 'Kasper Hermans'

9 JUL 2014

Koerssituatie Top 10:
1. Lars Boom
2. Fuglsang op 19"
3. Nibali
4. Sagan 1'01"
5. Cancellara
6. Keukeleire
7. Kwiatkowski
8. Westra
9. Trentin
10. Lemoine

Opgegeven renners: Christopher Froome

Achter Boom is een heus slachtveld ontstaan. Onder andere Contador en Mollema kukelen uit de top tien. Nibali verstevigt zijn gele trui, want alleen ploegmakker Fuglsang staat nog op twee seconden achterstand. 
Update 17:25 uur:
"Dit is een droom, vooral omdat het uitgerekend deze etappe gebeurt", aldus Lars Boom. "Sep en ik gingen om te winnen. Op een gegeven moment vallen ze met bosjes, dan moet je op je fiets blijven en dat lukte goed."
Update 17:14 uur: NEGEN NA JAAR NA PIETER WEENING WINT NEDERLAND WEER EENS EEN TOURETAPPE. LARS BOOM KOMT SOLO AAN IN WALLERS!
Update 17:12 uur:
Een kilometer nog voor Lars Boom.
Update 17:11 uur:
Boom loopt uit de op de Kazakse ploeg. Nog twee kilometer.
Update 17:10 uur:
Boom heeft een handvol seconden voorsprong op de twee Astana's. 
Update 17:08 uur:
Boom rijdt alleen. Fuglsang en Nibali moeten de Nederland laten gaan.
Update 17:06 uur:
Boom is solo! Op de laatste strook gooit hij Inbali en Fuglsang van zich af. 
Update 17:02 uur:
Westra is moegestreden en lost bij Fuglsang, Nibali en Boom.
Update 16:59 uur:
Astana rijdt alles op een hoop. Westra, Fuglsang en Nibali houden alleen Boom in hun wiel.
Update 16:49 uur:
De groep Contador-Valverde-Mollema verliest bijna twee minuten op de groep met Nibali.
Update 16:47 uur:
Er wordt vooraan niet doorgetrokken door Sagan, dus komen Nibali en zijn mannen terug.
Update16:45 uur:
Boom rijdt door. De renner van Belkin rijdt de rest met gemak los op kasseistrook. Sagan, Fuglsang en Kwiatkowski sluiten even later aan.
Update 16:41 uur:
Vanmarcke rijdt lek. Boom is nu de enige renner van Belkin voorin.
Update 16:35 uur:
De koplopers worden ingerekend door de groep Nibali, dankzij een ontketende Westra.
Update 16:31 uur:
Rotondes blijken gevaarlijker dan kasseien. Dumoulin gaat onderuit. De Fransman wordt opgepikt door Vanmarcke en Boom die bijna ingelopen worden door de groep Nibali. 
Update 16:28 uur:
Westra heeft zich laten uitzakken om Nibali te helpen. Vooraan rijden nu nog Martin, Gallopin, Haymann, Clarke en Samuel Dumoulin.
Update 16:25 uur:
Nibali valt nu zelf ook. Even later valt zijn ploegmaat Iglinsky samen met Haussler.
Update 16:23 uur:
Mollema is inmiddels ingelopen door de groep van Contador.
Update 16:22 uur:
Belkin-power. Bak vliegt uit de bocht en gaat over de kop. Vanmarcke en Boom profiteren van de chaos en trekken vol door. Ook Van den Broeck en Talansky zouden zijn gevallen.
Update 16:17 uur:
Ten Dam zit niet bij Contador. De positie van Mollema is onduidelijk. Hij zit niet in de voorste groep en niet in de groep bij Contador.
Update 16:12 uur:
Talansky zit mee en dus trekt Langeveld door in dienst van zijn kopman. Mollema zit in tegenstelling tot Boom en Vanmarcke niet bij de voorste.
Update 16:10 uur:
Vanmarcke trekt enigszins door. Nibali kan goed volgen, maar onder andere Contador heeft veel problemen om te volgen. Nibali heeft het door en gaat het gas open.
Update 16:07 uur:
Op de tweede kasseistrook moet Taaramae de andere zes laten gaan. De Est durft simpelweg niet te volgen.
Update 16:00 uur:
Terwijl leider Westra de punten opraapt bij de tussensprint, komen Valverde en Van Garderen weer aansluiten met hun ploeg. Nagenoeg alle klassementsrenners zitten nu weer in het peloton. 
Update 15:57 uur: 
Mollema is een van de klassementsrenners in de voorste groep. De andere klassementsmannen die daar aanwezig zijn, zijn Contador, Porte en Bardet. Na een korte achtervolging komen onder andere Talansky en Rui Costa weer aansluiten. Van Garderen en Valverde blijven vooralsnog achtervolgen.
Update 15:46 uur:
De voorste groep van het peloton is niet overdreven groot. De ploeg van Contador leidt de groep en Mollema zit er ook in.
Update 15:43 uur: FROOME GEEFT OP!
Terwijl de koplopers de eerste kasseien overrijden stapt Froome in de ploegleidersauto van Sky. De titelverdediger geeft er de brui aan na een nieuwe valpartij.
Update 15:41 uur:
De ploeg van Sagan trekt vol door en er zitten nog maar een man of tien in het wiel van de Cannondales. Ondertussen wordt er melding gemaakt van een nieuwe val van Froome en dat is nu ook in beeld. Dr Brit lijkt zwaar gehavend.

Update 15:39 uur: Er wordt massaal gevallen rondom een rotonde met onder andere Kyrienka, Valverde, Van Poppel en Van Garderen. BMC en Movistar moeten volop in de achtervolging op het peloton.
Update 15:37 uur:
De grootste favoriet voor de etappe van vandaag, Fabian Cancellara, meldt zich met nog een paar kilometer tot de eerste strook te gaan voorin.
Update 15:31 uur:
Kittel valt helemaal voorin samen met een ploegmaat. Ook een renner van Garmin ligt erbij. De Duitser lijkt het peloton te moeten laten gaan vanwege een kapot pedaal. Lichamelijk heeft hij weinig schade opgelopen.
Update 15:30 uur:
Minard gaat solo onderuit op het natte zebrapad. Een paar renners van Belkin en Movistar kunnen de AG2R-renner net ontwijken. Het duurt nog tien kilometer tot de eerste kasseistrook opdoemt.
Update 15:22 uur:
Door het doortrekken van Cannondale ligt er een groep renners af met daarbij onder meer Voeckler, Démare en Kristoff, die net terugkomt van zijn lekke band. Ook Greipel zit niet meer in het peloton.
Update 15:19 uur:
Kristoff heeft ook wat problemen. De Noorse sprinter die gisteren tweede werd hangt al kilometers achteraan, botste net op een opponent en wisselt nu van wiel.
Update 15:16 uur:
Iedereen heeft geplast en de voorsprong van de zeven leiders is verdubbeld. Cannondale, de ploeg van Peter Sagan, begint dan ook weer tempo te maken. De groenetruidrager is een van de favorieten voor de rit van vandaag.
De Update 15:03 uur:
Eindelijk een soort van rust in peloton. Nibali besluit dat het tijd is voor een plaspauze. Het halve peloton volgt het voorbeeld van de leider.
Update 15:01 uur:
Weer een valpartijtje achterin met een renner van Cofidis en Kathusa. Ook Cedric Pineau heeft al twee keer op het asfalt gelegen.
Update 14:58 uur:
Het gaat hard tijdens deze rit. Het gemiddelde in het eerste uur was 49,2 kilometer.
Update 14:56 uur:
Eenmaal in het peloton gaat de ingelopen Burghardt direct op kop rijden in dienst van Van Avermaet en Tejay van Garderen. Beide coureurs staan op twee seconden van Nibali in het algemeen klassement.
Update 14:53 uur:
Dumoulin en Martin vinden de aansluiting met de vijf vooraan. Er zijn nu zeven koplopers.
Update 14:51 uur:
Terwijl Martin en Samuel Dumoulin proberen terug te keren, houdt Burghardt het in de kopgroep voor gezien. De Duitser lijkt zich opzettelijk te laten uitzakken naar het peloton.
Update 14:46 uur:
Nog meer pech in de kopgroep. Dumoulin rijdt lek en moet solo achtervolgen.
Update 14:43 uur:
Acevedo geeft na zijn val de aanval gelijk op en wordt ingelopen door het peloton. Waar Martin uithangt is vooralsnog onduidelijk. Froome en zijn ploegmaats staan ondertussen op het punt om terug te keren in het peloton.

Update 14:42 uur: Ook in kopgroep wordt er gevallen. Tony Martin en Acevedo gingen onderuit en liggen daardoor direct op achterstand.
Update 14:38 uur:
Froome krijgt nu wel steun van ploegmaats. In het peloton wordt er vooralsnog niet gewacht. Netapp trekt in een gestaag tempo door.
Update 14:36 uur:
Net zoals gisteren gaat Froom onderuit. De Brit heeft weer wat schaafwonden opgelopen, al is het op het oog niet zo erg als gisteren. De Tourwinnaar van 2013 heeft vooralsnog geen ploegmaats bij zich, maar vindt steun bij iemand van BMC.
Update 14:31 uur:
Orica-GreenEDGE is dubbel vertegenwoordigd vooraan met Clarke en Hayman. Hayman is zeer bekend met hij rijden over kasseien. De Australiër reed al twaalf keer Parijs-Roubaix uit en eindigde daarbij twee keer in de top tien.
Update 14:26 uur:
Gallopin is vooraan de best geklasseerde. Hij staat op slechts twee seconden van Nibali en rijdt dus virtueel in de gele trui.
Update 14:20 uur:
Visconti en Feillu zien het nutteloze van hun onderneming en laten zich inlopen.
Update 14:19 uur:
Heel veel voorsprong krijgen de negen nog niet; slechts een minuut en een beetje. Visconti en Feillu blijven hierdoor tussen de leiders en het peloton zwemmen.
Update 14:11 uur:
Visconti heeft Brice Feillu mee als achtervolger op de negen vooraan.
Update 14:08 uur:
Net als de groep van negen weg lijkt, zonder Belkin-man, komt er toch nog een tegenaanval van een mannetje van Bretagne en Movistar (Visconti). Dit zijn de negen vooraan: Martin, Taaramea, Samuel Dumoulin, Clarke, Burghardt, Westra, Gallopin, Acevedo, Haymann.
Update 14:02 uur:
Ook Westra, Martin, Clarke, Hayman, Burghardt zitten in de groep met een paar anderen. Belkin heeft de slag gemist en stuurt nog een mannetje in de tegenaanval.
Update 14:00 uur:
Het eerste groepje van de dag met een paar meter voorsprong bevat onder andere de kleine Samuel Dumoulin en de Est Rein Taaramea. 
Update 13:57 uur:
Het eerste plaagstootje van de dag is van Martin, maar de wereldkampioen tijdrijden komt niet weg.

Update 13:55 uur: Prud'homme zwaait met de witte vlag. De renners beginnen aan 152,5 natte kilometers. 
Update 13:49 uur: 
Het is nerveus in het peloton. Al voordat de renners de neutrale zone hebben verlaten, haken een renner van IAM en Cofidis in elkaar.
Update 13:44 uur: 
Onder regenachtige omstandigheden zijn de renners de neutrale zone aan het doorkruisen.
Update 13:30 uur:
 Vier jaar geleden was er ook een Tourrit met kasseien. Thor Hushovd won destijds, maar hij is niet van de partij in deze Ronde van Frankrijk. Geraint Thomas werd in die etappe tweede en hij is er vandaag wel bij. De renner van Sky zal vooral op zijn kopman Christopher Froome moeten letten, die gisteren tegen de grond ging.
Het eerste nieuws van de dag is dat er twee kasseistroken geschrapt zijn door de Tourorganisatie vanwege het slechte weersomstandigheden. De stroken vijf en zeven staan niet meer op het programma en dat is een tegenvaller voor de echte specialisten zoals Niki Terpstra, Lars Boom, Sep Vanmarcke, Geraint Thomas en Fabian Cancellara. Christopher Froome en Alberto Contador zullen daarentegen opgelucht adem halen. De etappe is door de wijziging ook nog eens drie kilometer korter dan aanvankelijk gepland.


Groenewegen zet zijn fietskwaliteiten in als bezorger

Groenewegen zet zijn fietskwaliteiten in als bezorger

Dylan Groenewegen laat zien hoe je als wielrenner juist goede sier kan maken.| Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Er is vooral op social media veel kritiek geweest op wielrenners, die in groepjes bleven rijden. Ze werden zelfs apart benoemd in de dinsdagse persconferentie van Rutte. 

Dylan Groenewegen laat zien hoe je als wielrenner juist goede sier kan maken. Het sprintkanon van Jumbo-Visma bezorgt boodschappen op de fiets voor de hoofdsponsor van de ploeg om zodoende in vorm te blijven.

Ouderen en zorgverleners


Ronaldinho in huisarrest na verblijf in gevangenis

Ronaldinho verlaat gevangenis, maar zit nu in huisarrest in hotel

Ronaldinho komt aan in het hotel waar hij zijn huisarrest uit gaat zitten. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na ruim een maand heeft de voormalige stervoetballer Ronaldinho, met zijn broer, tevens zijn manager, de gevangenis in Paraguay verlaten.

De oud-aanvaller van onder meer FC Barcelona en AC Milan moest eerst nog wel een borgsom van 1,6 miljoen dollar betalen. De inmiddels 40-jarige Braziliaan en zijn broer hebben in een hotel in de hoofdstad Asuncion huisarrest gekregen, in afwachting van zijn rechtszaak.

Vals paspoort


FIFA: Ziyech ook in de zomer bij Ajax

FIFA: Ziyech ook in de zomer bij Ajax

Ziyech scoorde voor Ajax in de Champions League onder meer tegen Lille. | Foto: ANP / Olaf Kraak

Foto van 'Metro en ANP'

7 APR 2020

Als het aan wereldvoetbalbond FIFA ligt, voetbalt Hakim Ziyech de komende zomer de hele Eredivisie uit bij Ajax. Als er weer gevoetbald mag worden uiteraard. 

De FIFA heeft met nieuwe richtlijnen voor onder meer de duur van spelerscontracten een verlenging van het seizoen tot diep in de zomer mogelijk gemaakt. Het bestuur van de FIFA nam de aanbevelingen over van een speciale werkgroep, die vanwege de mondiale coronacrisis werd geformeerd. Dat heeft dus consequenties voor Hakim Ziyech, Ajax en Chelsea. Speler en clubs zijn een verbintenis in Londen per 1 juli overeengekomen en geldt tot dusver als grootste transfer vanuit Nederland na de huidige competitie.

Landen moeten richtlijnen nog wel opvolgen


'Betaald voetbal afmaken vanaf half juni'

'Betaald voetbal afmaken vanaf half juni'

Ajax - AZ (0-2) was een van de laatste wedstrijden in maart. Beide clubs strijden nog om de titel. | Foto: ANP / Olaf Kraak

Foto van 'Erik Jonk'

7 APR 2020

Als het aan de KNVB ligt wordt er vanaf 19 juni weer gevoetbald in de Eredivisie en de Eerste Divisie. 

Die datum is dinsdag genoemd tijdens een overleg tussen de voetbalbond en de betaald voetbal-clubs. De KNVB hoopt dat ploegen vanaf half mei weer volop kunnen trainen. Er zit (uiteraard) een máár aan die wens verbonden: het RIVM en de overheid moeten groen licht geven om de bal weer te laten rollen. Voor het weekend van 19 juni moeten eerst de inhaalwedstrijden FC Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord worden gespeeld.

Ziyech


Spaanse voetbalcompetitie ten vroegste 28 mei van start

Spaanse voetbalcompetitie ten vroegste 28 mei van start

Een schoonmaker met mondmasker bij Camp Nou. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 APR 2020

De Spaanse voetbalcompetitie gaat niet eerder dan 28 mei van start. Dat zei Javier Tebas, voorzitter van La Liga, in een telefonisch onderhoud met internationale media. Geen Spaanse club kwam nog in actie sinds Atlético Madrid op 11 maart Liverpool uitschakelde in de Champions League.

Volgens de Spanjaard kan er pas vanaf 26 april weer getraind worden, mits de Spaanse regering de maatregelen tegen het coronavirus versoepelt.

„De meest waarschijnlijke data waarop we de competitie kunnen hervatten zijn 28 mei, 6 juni of 28 juni, daar hebben we samen met de UEFA naar gekeken", vertelde Tebas. Exacter kunnen we niet zijn, omdat de Spaanse autoriteiten hierin leidend zijn. Pas als er weer getraind kan worden, kunnen we nauwkeurig plannen." Tebas schat het verlies van de Spaanse profclubs, als de competitie niet wordt hervat, op 1 miljard euro. „Maar voorlopig maken we die overweging niet", aldus de Liga-baas.


Olympische vlam niet meer te zien voor publiek
Likeability of5

Olympische vlam niet meer te zien voor publiek

De Olympische Vlam in het J-Village in Fukushima.

Foto van 'Metro en ANP'

7 APR 2020

De olympische vlam is niet meer te zien voor het publiek. De vlam zou tot het einde van deze maand te bewonderen zijn in het J-Village, het nationale trainingscentrum van de Japanse voetballers in Fukushima.

Premier Shinzo Abe riep dinsdag echter de noodtoestand uit in zijn land, wat betekent dat bedrijven worden gesloten en iedereen zoveel mogelijk binnen moet blijven.

De vlam, het symbool van de Olympische Spelen, arriveerde vorige maand in Japan. In Fukushima zou de fakkeloptocht door het land moeten beginnen, maar Japan besloot onlangs in samenspraak met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Spelen van Tokio een jaar uit te stellen. Het olympisch vuur blijft al die tijd wel branden, als baken van hoop. „De vlam is het licht aan het einde van de tunnel waar de hele wereld nu in zit", zei IOC-voorzitter Thomas Bach.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Start Formule 1-seizoen met races zonder publiek'

'Start Formule 1-seizoen met races zonder publiek'

Max Verstappen Foto: ANP

Foto van 'Metro'

7 APR 2020

De eerste acht Grand Prix van het seizoen 2020 zijn door het coronavirus al afgelast. Om het niet verder in de soep te laten lopen, wordt er gedacht aan een start van het Formule 1-seizoen 'achter gesloten deuren'. 

Die mogelijkheid werd maandag tijdens een virtuele vergadering met verschillende belangrijke mensen binnen de sport besproken, meldt BBC. Races zonder publiek zouden vanwege de op dit moment geldende maatregelen een serieuze optie kunnen zijn.

Aangepast seizoen


'UFC komt met bizar plan voor gevechten op privé-eiland'

'UFC komt met bizar plan voor gevechten op privé-eiland'

Tony Ferguson (links) vecht normaal gezien de hoofdpartij tegen Justin Gaethje. | Foto: Rey Del Rio/ Getty

Foto van 'Metro'

7 APR 2020

Professionele vechters die met elkaar op de vuist gaan in tijden van corona: hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, in de VS gaat het op 18 april 'gewoon' gebeuren.

De UFC, de grootste organisatie in het Mixed Martial Arts, organiseert op die datum een evenement op een nog onbekende locatie. Dat liet de voorzitter van de organisatie, Dana White, weten via Instagram. White liet zelfs aan verschillende Amerikaanse media weten dat hij een privé eiland geregeld heeft om ook na 18 april nog gevechten te organiseren. „Ik denk dat ik nog een dag of twee nodig heb om alles rond te krijgen'', zei White maandag tegen TMZ. „De bedoeling is om daar iedere week gevechten te houden.''

Coronatesten


'Bundesliga hoopt vanaf mei te hervatten met spookduels'

'Bundesliga vanaf mei hopelijk hervat met spookduels'

Spelers van Bayern München op training. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 APR 2020

Bij zogenoemde spookduels in de Bundesliga zijn straks 239 personen welkom in het stadion. De krant Bild zegt over plannen te beschikken waarmee de Duitse voetbalbond DFB de competitie in mei hoopt te hervatten.

Dat zou mogelijk gebeuren met duels zonder publiek, met bijvoorbeeld rond het speelveld slechts plaats voor vier ballenjongens.

Bij het tot nu toe enige duel dat vanwege de coronacrisis zonder publiek werd afgewerkt - Borussia Mönchengladbach tegen FC Köln op 11 maart - mochten nog 600 mensen in het stadion aanwezig zijn: daaronder waren spelers, trainers, journalisten, ordehandhavers en schoonmakers.


Virtuele Ronde van Vlaanderen massaal bekeken

Virtuele Ronde van Vlaanderen massaal bekeken

De Nederlander Mike Teunissen aan het werk tijdens de Ronde van Vlaanderen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 APR 2020

Directeur Leo van Vliet van de Amstel Gold Race heeft zondag met interesse gekeken naar de virtuele Ronde van Vlaanderen. „Ik vond het leuk om te kijken en de renners zijn er volgens mij ook ingevlogen. „Maar je krijgt natuurlijk niet hét Ronde-gevoel", zegt de oud-winnaar van Gent-Wevelgem.

De virtuele Ronde van Vlaanderen heeft voor Belgische begrippen veel kijkers getrokken. De live-uitzending op zondagmiddag op het televisiekanaal Eén trok 613.486 mensen. Dat was een marktaandeel van 56 procent, meldt Sporza. „Dat zijn zeer mooie cijfers voor deze primeur in wielerland."

Nog geen duidelijkheid over Amstel


Nederlands voetbal gesteund met pakket van 11 miljoen euro

Nederlands voetbal gesteund met pakket van 11 miljoen euro

Directeur betaald voetbal Eric Gudde Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 APR 2020

Om Nederlandse voetbalclubs enigszins op financieel vlak te ondersteunen, heeft de KNVB een steunpakket in het leven geroepen van 11 miljoen euro.

De nationale voetbalbond heeft het project opgezet in samenwerking met hun sponsor ING en de Nederlandse voetballers en voetbalsters en Jong Oranje. De internationals hebben aangegeven het amateurvoetbal in Nederland, „de plek waar ze zelf allemaal zijn begonnen", te willen steunen.

„We voetballen over de hele wereld, in de grootste stadions, de grootste wedstrijden en de beste competities, maar je vergeet nooit waar je bent begonnen. Onze oude amateurclubs. Daar liggen allemaal prachtige herinneringen", zegt Virgil van Dijk, aanvoerder van Oranje en speler van Liverpool, die zelf ooit zijn loopbaan startte bij WDS'19 uit Breda.


Engelse voetballers weigeren salarisverlaging om zorg te beschermen
Likeability of3

Engelse voetballers weigeren salarisverlaging om zorg te beschermen

Als de competitie niet wordt uitgespeeld, betekent dat dat de clubs gezamenlijk 850 miljoen euro aan inkomsten mislopen. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 APR 2020

Er moet niet gekort worden op de salarissen van profvoetballers in Engeland. Dat vindt de spelersvakbond PFA. Volgens PFA wordt daarmee de zorg beschermd.

Het voorstel dat er ligt vanuit de Premier League, is om de spelers een jaar lang dertig procent minder salaris uit te keren. Dat kan echter desastreuse gevolgen hebben voor de zorg, zo rekent PFA even voor in een officiële verklaring.

Belastinggeld


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Duitsers willen in mei ‘gewoon’ weer voetballen

'Duitsers willen weer voetballen', bond spreekt tegen

Zijn Thomas Müller (l) en Robert Lewandowski met Bayern snel weer op het veld te zien? | Foto: AFP / Aris Messinis

Foto van 'Erik Jonk'

4 APR 2020

Als het aan de Duitse voetbalclubs in de twee hoogste divisies ligt, wordt er in de eerste of tweede week van mei al weer gevoetbald. Zonder publiek.

De Bundesliga en 2nd Bundesliga kunnen dan op 30 juni volledig zijn afgerond. Volgens voetbaltijdschrift Kicker zijn de 36 profclubs dat nu overeengekomen. De wens is opmerkelijk. In veel andere Europese landen wordt voetballen in mei door het coronavirus als ondenkbaar gezien.

De DFL, de organisatie van de twee hoogste voetbaldivisies in Duitsland, ontkent dat er een plan ligt om de Bundesliga in het eerste of tweede weekeinde van mei te hervatten. Volgens de DFL gaat het echter om een „misleidend" bericht. Er zou helemaal geen duidelijk plan op tafel liggen voor het restant van het seizoen. De DFL besloot dinsdag dat er in ieder geval tot eind april niet wordt gevoetbald.


Dinsdag meer duidelijkheid verwacht over eredivisie

Dinsdag meer duidelijkheid verwacht over eredivisie

Daley Blind. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Eredivisie CV (ECV) verwacht dinsdag meer duidelijkheid te kunnen geven over wat er dit seizoen met de hoogste profklasse van het betaalde voetbal gebeurt.

Op die dag praat de KNVB met alle profclubs, de ECV en de Coöperatie Eerste Divisie over de gevolgen van de twee scenario's die nog op tafel liggen.

„Iedereen hunkert naar duidelijkheid. Maar duidelijkheid is er nog niet, daar is tijd voor nodig", stelt de koepelorganisatie van alle clubs uit de eredivisie in een verklaring. „We weten niet hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen. Wat we wel weten, is dat we streven helderheid te scheppen voor zover mogelijk. Na 7 april verwachten wij meer duidelijkheid te kunnen geven. Hierbij is ieders gezondheid het vertrekpunt, altijd en vooral nu."


'Voorlopig geen sprake van ingekorte Vuelta'

'Voorlopig geen sprake van ingekorte Vuelta'

De Vuelta werd vorig jaar gewonnen door Primoz Roglic. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Ronde van Spanje wordt, als het aan directeur Javier Guillén ligt, zeker niet ingekort. In de speculaties over de herinrichting van de wielerkalender vanwege de sportpauze door de coronacrisis komt geregeld het inkorten van de grote rondes naar voren. 

„De Vuelta wordt verreden van 14 augustus tot en met 6 september. Die data blijven zoals ze zijn", zegt Guillén in de Spaanse sportkrant AS. De Vuelta start dit jaar in Utrecht.

Omdat de Tour de France mogelijk met enkele weken moet worden uitgesteld, concludeerde de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport dat in dat geval de Vuelta een week moeten worden ingekort. „Dat is op dit moment totaal niet aan de orde", zegt Guillén. „Wij houden vast aan 21 etappes." De eerste drie daarvan worden in Nederland verreden met een ploegentijdrit in Utrecht, een rit van Den Bosch naar Utrecht en een etappe met start en finish in Breda.


UEFA dreigt met sancties bij niet uitspelen competitie

UEFA dreigt met sancties bij niet uitspelen competitie

Bestuursleden van de KVNB tijdens het overleg via een videoverbinding met de UEFA. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Europese voetbalbond UEFA dreigt met sancties als landen hun nationale competitie nu al beëindigen. De UEFA stuurde donderdagavond een brief naar alle bonden, competities en clubs, waarin het oproept om het seizoen indien mogelijk af te maken.

De federatie benadrukt dat landen die nu al een punt achter het seizoen zetten mogelijk minder clubs kunnen afvaardigen voor de Europese toernooien in het seizoen 2020-2021.

„We hebben er vertrouwen in dat het voetbal in de komende maanden weer kan worden opgestart, in omstandigheden die de autoriteiten bepalen. We denken dat het voorbarig en niet te rechtvaardigen is als nationale competities op dit moment al worden afgeblazen", staat in de brief, die is ondertekend door UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin, voorzitter Andrea Agnelli van de associatie van Europese clubs (ECA) en Lars-Christer Olsson, de voorzitter van European Leagues.


Teambazen Jumbo en Sunweb hopen op Tour, ook zonder publiek

Teambazen Jumbo en Sunweb hopen op Tour, ook zonder publiek

Iwan Spekenbrink, ploegleider van team Sunweb. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

Hoewel Tourbaas Christian Prudhomme zich inmiddels heeft uitgesproken tegen een Ronde van Frankrijk zonder publiek, zijn de teambazen van Jumbo-Visma en Sunweb juist wel te spreken over een uitgeklede versie.

De Franse sportminister Roxana Maracineanu is er veel aan gelegen de Franse wielerkoers door te laten gaan, indien nodig achter gesloten deuren. „Het zou fantastisch zijn als de Tour doorgaat", zegt Richard Plugge, algemeen directeur van Jumbo-Visma. „Als het veilig is kunnen we nog iets van het seizoen maken", zo sluit collega Iwan Spekenbrink zich bij hem aan.

Hoop


'Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren'
Likeability of3

'Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren'

Tourbaas Christian Prudhomme. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

Tourbaas Christian Prudhomme weet nog helemaal niet of de Ronde van Frankrijk komende zomer kan worden afgewerkt. Maar de 59-jarige Fransman wil één ding wel graag duidelijk maken: „Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren", benadrukte hij.

De Ronde van Frankrijk (in de volksmond ook wel de Tour de France) staat nog op de kalender voor 27 juni tot en met 19 juli. Door de enorme impact van het coronavirus in de wereld is echter ook het doorgaan van het jaarlijkse wielerfestijn zeer onzeker geworden. Een verschuiving naar begin augustus zou wellicht nog een oplossing kunnen zijn, maar Prudhomme wil naar eigen zeggen vooralsnog vasthouden aan de oorspronkelijke data.

Gesloten deuren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Profrenners rijden finale virtuele Ronde van Vlaanderen

Profrenners rijden finale virtuele Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel in actie tijdens de Ronde van Vlaanderen vorig jaar. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

De zege in de Ronde van Vlaanderen wordt zondag betwist vanaf de rollerbank. Dertien wielerprofs nemen het vanuit huis tegen elkaar op in de eerste virtuele editie van de Vlaamse koers, die vanwege het coronavirus niet kan doorgaan. Ook de Amstel Gold Race (19 april) komt mogelijk met een soortgelijk initiatief.

De renners, hun namen worden zondag bekendgemaakt, rijden de laatste 32 kilometer thuis. De virtuele koers is zondag vanaf 15.30 op tv-zender Sporza te volgen.

'DeRonde2020 - een koers vanuit hun kot', heet het samenwerkingsverband tussen Flanders Classics en Sporza en technologiepartners Bkool en Kiswe. Alsof er gewoon op de weg gefietst wordt, zullen Michel Wuyts en José De Cauwer het commentaar verzorgen. De techniek laat toe dat de tv-kijker ook thuis bij de deelnemende renners kan meekijken, wanneer ze op het Bkool-platform de virtuele Oude Kwaremont en Paterberg bedwingen.