Sport

LIVE: Tour de France 2014 – etappe 4 - Kittel wint zijn derde

Foto van 'Kasper Hermans'

8 JUL 2014

KoerssituatiePeloton: 
Bergpassages

Côte du Campagnette (cat. 4): 1 Mate 1 punt
Mont Noir (cat. 4): 1 Voeckler 1 puntTussensprint
Cassel: 1 Voeckler 20 punten, 2 Mate 17, 3 Sagan 15, 4 Marcato 13, 5 Coquard 11, 6 Hansen 10, 7 Van den Broeck  9, 8 Martin 8, 9 Scarponi 7, 10 Majka 6, 11 Kwaitkowski 5, 12 Thomas 4, 13 Contador 3, 14 Froome 2, 15 Nibali 1Top 10:
1. Marcel Kittel

2. Kristoff
3. Démare
4. Sagan
5. Coquard
6. Greipel
7. Renshaw
8. Van Poppel
9. Cimolai
10. OssNiet gestart: Andy Schleck (Trek)Opgegeven: Greg Henderson (Lotto)

In de klassementen verandert er niets. Nibali rijdt morgen weer in het geel. Lemoine weer in de bollentrui. Sagan mag het groen aantrekken. De Slowaak heeft ook het jongerenklassement in handen. Maar omdat hij geen twee truien tegelijk kan dragen, zal Bardet morgen in het wit rijden.
Update 17:35 uur:
 MARCEL KITTEL WINT! Kittel zijn trein ontspoort, omdat er pech is voor Veelers. Renshaw laat dan een gat vallen. Daardoor moet de Duitser heel veel terrein goedmaken. Hij pakt Kristoff uiteindelijk op de meet. Démare wordt derde.

Update 17:30 uur: Op vijf kilometer van de streep neemt de trein van Renshaw (Quick-Step) het initiatief.
Update 17:24 uur:
Nog tien kilometer tot de finish. Voorlopig wordt het peloton geleid door ploegen van de klassementsmannen: Contador en Talansky.
Update 17:21 uur:
Sagan is terug in het peloton, maar de vraag is hoe snel hij terug kan keren voorin en hoeveel kracht hij dan nog heeft voor de sprint.
Update 17:18 uur:
Problemen voor Sagan. De renner van Cannondale is gevallen en moet het gat alleen dichten.
Update 17:16 uur:
Voeckler is er aan voor de moeite. Hij zal ongetwijfeld de prijs voor de strijdlust krijgen.
Update 17:09 uur:
Henderson is de vierde opgever van deze Tour. De Nieuw-Zeelander kan niet verder na de val bij een rotonde. De andere twee gevallen Lotto's zitten wel weer op de fiets.
Update 17:02 uur:
Bij een rotonde vallen er drie man van Lotto. Henderson en De Clercq liggen er onder andere bij. De andere renner van Belgische formatie is snel weg.
Update 16:57 uur:
In drie uur tijd hebben de renners 131 kilometer afgelegd. Dat is een gemiddelde van bijna 44 per uur.
Update 16:51 uur:
In het peleton neemt de trein van Greipel wederom het initiatief. De vorige dagen leverde dat de ploeg van Lotto-Belisol niets op. In de voorbije sprints werd hij op plek 18 en 23.
Update 16:44 uur:
Terpstra is weer terug in het peloton na drie korte achtervolgingen op een rij.
Update 16:40 uur:
Het is niet de dag van Terpstra. De Nederland moet nu van fiets wisselen.
Update 16:40 uur:
Voeckler rijdt solo naar boven en raapt het enige puntje op Mont Noir op.

Update 16:33 uur: Omega Pharma Quick-Step is net terug in het peloton en Niki Terpstra gaat onderuit. De winaar van Parijs-Roubaix kan zonder al te veel schade verder. Maar zal weer even moeten achtervolgen.
Update 16:31 uur:
Het peloton begraaft de strijdbijl en dus kan de groep Kwiatkowski terugkeren. In die groep zat onder andere ook Lars Boom.
Update 16:28 uur:
Voeckler moet alleen verder. Mate rijdt lek en wordt gelijk ingerekend door het peloton.
Update 16:24 uur:
Kwiatkowski is het grootste slachtoffer zijn van de waaiers. Dat is ook de verklaring voor het fanatiek achtervolgen van Quick-Steps in de tweede groep. In het grote peloton lijkt de rust echter wedergekeerd.
Update 16:21 uur:
Quick-Step en Garmin lijken de slag gemist te hebben. Zij achtervolgen in het kleine tweede gedeelte van het peloton. 
Update 16:17 uur:
Vooralsnog lijken alle belangrijke namen mee te zitten in de voorste groep. Al hebben met name Valverde en Contador wel een aantal knechten verloren in de tweede waaier.
Update 16:15 uur:
De etappe ontvlamt. BMC en Lotto lijken Cannondale te gaan helpen. Er zijn een man of honderd mee. Al is het gat voorloopig slechts vijftig meter.
Update 16:13 uur:
In het peloton wordt er bijgeschakeld door de mannen van Sagan na de afdaling van Cassel.
Update 16:09 uur:
Coquard en Sagan zijn in het peloton de enige die zich echt interessen. Coquard kan op de heuvel Sagan niet volgen en moet ook Marcato - ploegmaat van Sagan - voor laten gaan.
Update 16:08 uur:
Vooraan krijgt Mate problemen met zijn fiets op luttele meters van de tussensprint. Voeckler krijgt de punten bij de tussensprint zodoende in de schoot geworpen.
Update 15:57 uur:
Het tempo van de twee vooraan is niet of amper gedaald in het tweede uur. Wederom is er ongeveer 43 kilometer afgelegd.

Update 15:46 uur: De renners naderen zoetjesaan de tussensprint voor de groene trui in Cassel. De sprint ligt voor de veranderen bovenop een heuvel, die niet gecategoriseerd is al bergsprint.
Update 15:35 uur:
Het peloton lijkt wat onrustig te worden vanwege de waaiers die mogelijk naderen. Zodoende is de voorsprong van Voeckler en Mate teruggelopen van 3'30" tot 2'15".
Update 15:25 uur:
In de finishplaats Lille is het inmiddels wat gaan regenen. Net zoals gisteren lijken de laatste kilometers onder natte omstandigheden te worden verreden.
Update 15:14 uur:
Voeckler en Mate hebben overigens een lekker tempo gevonden. In het eerste uur legden ze meer dan 43 kilometer af.
Update 15:08 uur:
Lekke band voor Fabian Cancellara. De Zwitser heeft al zijn pijlen gezet op de etappe van morgen over de kasseien.
Update 14:55 uur:
In het peloton neemt Giant zijn verantwoordelijkheid. Het is voor de ploeg te hopen dat Kittel de overstap naar het vaste land beter verteerd heeft dan in de voorbije Ronde van Italië. Twee maanden geleden won de Duitser namelijk twee van de drie Giro-ritten in Ierland, maar toen de koers na Italië vertrok, moest de sprinter ziek afhaken. Tijdens de Tourstart scoorde Kittel in Engeland ook twee op drie.
Update 14:44 uur:
De twee leiders komen boven op de Côte de Campagnette. Mate pakt het puntje bovenop. Zodoende zit zijn ploeggenoot Cyril Lemoine veilig wat betreft de bergtrui. Hij mag de bollen ook na vandaag dragen.
Update 14:27 uur:
De rust in het peloton is teruggekeerd. Maar misschien dat het halverwege de etappe alsnog openbarst. Kan de wind het peloton uiteen trekken?

Update 14:19 uur: Froome is inmiddels uitbehandeld bij de dokter. Behalve zijn benen leek ook zijn pols schade te hebben opgelopen.
Update 14:18 uur:
Belkin-ploegleider Merijn Zeeman meldt tegen de NOS dat Mollema er 'okè' vanaf gekomen is. De kopman zou alleen een paar schaafwondjes op zijn elleboog hebben.
Update 14:13 uur:
Froome en Mollema komen weer aansluiten bij het peloton. Froome blijft wel even bij de dokter hangen, om zich te laten behandelen aan een paar schaafwonden. Voeckler en Mate hebben inmiddels toch een beetje voorsprong erbij gekregen en hebben ruim een minuut voorsprong.
Update 14:09 uur:
Mollema heeft Kruijswijk bij zich. Froome wordt teruggereden door onder andere Eisel. Snel komen ze niet terug, want het peloton wil de twee vluchters nog altijd niet helemaal laten wegrijden. Voeckler en Mate hebben nog altijd maar een halve minuut voorsprong.
Update 14:04 uur:
Valpartij met Froome, Mollema en de Spaans kampioen Izagirre. Vooral de Brit lijkt schade te hebben opgelopen. Mollema heeft vooral een nieuwe fiets nodig.
Update 14:01 uur:
Voeckler en Mate slaan een gaatje, maar krijgen niet direct een vrijgeleidde zoals Bideau en Barta gisteren. Er is meer interesse in de vlucht.
Update 14:00 uur:
In tegenstelling tot de voorbije dagen rijden er niet direct een paar man weg. Onder andere Voeckler probeert in de vlucht te zitten.
Update 13:57 uur:
De lange neutrale zone is na meer dan twintig minuten dan eindelijk voltooid. De mannen mogen gaan koersen.
Update 13:35 uur: 
195 renners zijn er vertrokken. Andy Schleck is niet aan de start verschenen. De Luxemburger heeft te veel last van zijn knie. Zodoende zijn Christopher Froome en Alberto Contador de enige twee overgebleven oud-winnaars van de Tour de France in koers.
Na drie etappes op Engelse bodem rijden de renners vandaag op Franse grond. De etappe van Le Touquet-Paris-Plage naar Lille Métropole is wederom een korte van 163,5 kilometer. Maar in tegenstelling tot maandag liggen er dit keer wel een paar colletjes op het parcours. Toch lijkt een massasprint wederom onvermijdelijk of de wind moet een rol gaan spelen.


Ronaldinho in huisarrest na verblijf in gevangenis

Ronaldinho verlaat gevangenis, maar zit nu in huisarrest in hotel

Ronaldinho komt aan in het hotel waar hij zijn huisarrest uit gaat zitten. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:23

Na ruim een maand heeft de voormalige stervoetballer Ronaldinho, met zijn broer, tevens zijn manager, de gevangenis in Paraguay verlaten.

De oud-aanvaller van onder meer FC Barcelona en AC Milan moest eerst nog wel een borgsom van 1,6 miljoen dollar betalen. De inmiddels 40-jarige Braziliaan en zijn broer hebben in een hotel in de hoofdstad Asuncion huisarrest gekregen, in afwachting van zijn rechtszaak.

Vals paspoort


FIFA: Ziyech ook in de zomer bij Ajax

FIFA: Ziyech ook in de zomer bij Ajax

Ziyech scoorde voor Ajax in de Champions League onder meer tegen Lille. | Foto: ANP / Olaf Kraak

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als het aan wereldvoetbalbond FIFA ligt, voetbalt Hakim Ziyech de komende zomer de hele Eredivisie uit bij Ajax. Als er weer gevoetbald mag worden uiteraard. 

De FIFA heeft met nieuwe richtlijnen voor onder meer de duur van spelerscontracten een verlenging van het seizoen tot diep in de zomer mogelijk gemaakt. Het bestuur van de FIFA nam de aanbevelingen over van een speciale werkgroep, die vanwege de mondiale coronacrisis werd geformeerd. Dat heeft dus consequenties voor Hakim Ziyech, Ajax en Chelsea. Speler en clubs zijn een verbintenis in Londen per 1 juli overeengekomen en geldt tot dusver als grootste transfer vanuit Nederland na de huidige competitie.

Landen moeten richtlijnen nog wel opvolgen


'Betaald voetbal afmaken vanaf half juni'

'Betaald voetbal afmaken vanaf half juni'

Ajax - AZ (0-2) was een van de laatste wedstrijden in maart. Beide clubs strijden nog om de titel. | Foto: ANP / Olaf Kraak

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Als het aan de KNVB ligt wordt er vanaf 19 juni weer gevoetbald in de Eredivisie en de Eerste Divisie. 

Die datum is dinsdag genoemd tijdens een overleg tussen de voetbalbond en de betaald voetbal-clubs. De KNVB hoopt dat ploegen vanaf half mei weer volop kunnen trainen. Er zit (uiteraard) een máár aan die wens verbonden: het RIVM en de overheid moeten groen licht geven om de bal weer te laten rollen. Voor het weekend van 19 juni moeten eerst de inhaalwedstrijden FC Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord worden gespeeld.

Ziyech


Spaanse voetbalcompetitie ten vroegste 28 mei van start

Spaanse voetbalcompetitie ten vroegste 28 mei van start

Een schoonmaker met mondmasker bij Camp Nou. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Spaanse voetbalcompetitie gaat niet eerder dan 28 mei van start. Dat zei Javier Tebas, voorzitter van La Liga, in een telefonisch onderhoud met internationale media. Geen Spaanse club kwam nog in actie sinds Atlético Madrid op 11 maart Liverpool uitschakelde in de Champions League.

Volgens de Spanjaard kan er pas vanaf 26 april weer getraind worden, mits de Spaanse regering de maatregelen tegen het coronavirus versoepelt.

„De meest waarschijnlijke data waarop we de competitie kunnen hervatten zijn 28 mei, 6 juni of 28 juni, daar hebben we samen met de UEFA naar gekeken", vertelde Tebas. Exacter kunnen we niet zijn, omdat de Spaanse autoriteiten hierin leidend zijn. Pas als er weer getraind kan worden, kunnen we nauwkeurig plannen." Tebas schat het verlies van de Spaanse profclubs, als de competitie niet wordt hervat, op 1 miljard euro. „Maar voorlopig maken we die overweging niet", aldus de Liga-baas.


Olympische vlam niet meer te zien voor publiek
Likeability of5

Olympische vlam niet meer te zien voor publiek

De Olympische Vlam in het J-Village in Fukushima.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De olympische vlam is niet meer te zien voor het publiek. De vlam zou tot het einde van deze maand te bewonderen zijn in het J-Village, het nationale trainingscentrum van de Japanse voetballers in Fukushima.

Premier Shinzo Abe riep dinsdag echter de noodtoestand uit in zijn land, wat betekent dat bedrijven worden gesloten en iedereen zoveel mogelijk binnen moet blijven.

De vlam, het symbool van de Olympische Spelen, arriveerde vorige maand in Japan. In Fukushima zou de fakkeloptocht door het land moeten beginnen, maar Japan besloot onlangs in samenspraak met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Spelen van Tokio een jaar uit te stellen. Het olympisch vuur blijft al die tijd wel branden, als baken van hoop. „De vlam is het licht aan het einde van de tunnel waar de hele wereld nu in zit", zei IOC-voorzitter Thomas Bach.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Start Formule 1-seizoen met races zonder publiek'

'Start Formule 1-seizoen met races zonder publiek'

Max Verstappen Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De eerste acht Grand Prix van het seizoen 2020 zijn door het coronavirus al afgelast. Om het niet verder in de soep te laten lopen, wordt er gedacht aan een start van het Formule 1-seizoen 'achter gesloten deuren'. 

Die mogelijkheid werd maandag tijdens een virtuele vergadering met verschillende belangrijke mensen binnen de sport besproken, meldt BBC. Races zonder publiek zouden vanwege de op dit moment geldende maatregelen een serieuze optie kunnen zijn.

Aangepast seizoen


'UFC komt met bizar plan voor gevechten op privé-eiland'

'UFC komt met bizar plan voor gevechten op privé-eiland'

Tony Ferguson (links) vecht normaal gezien de hoofdpartij tegen Justin Gaethje. | Foto: Rey Del Rio/ Getty

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Professionele vechters die met elkaar op de vuist gaan in tijden van corona: hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, in de VS gaat het op 18 april 'gewoon' gebeuren.

De UFC, de grootste organisatie in het Mixed Martial Arts, organiseert op die datum een evenement op een nog onbekende locatie. Dat liet de voorzitter van de organisatie, Dana White, weten via Instagram. White liet zelfs aan verschillende Amerikaanse media weten dat hij een privé eiland geregeld heeft om ook na 18 april nog gevechten te organiseren. „Ik denk dat ik nog een dag of twee nodig heb om alles rond te krijgen'', zei White maandag tegen TMZ. „De bedoeling is om daar iedere week gevechten te houden.''

Coronatesten


'Bundesliga hoopt vanaf mei te hervatten met spookduels'

'Bundesliga vanaf mei hopelijk hervat met spookduels'

Spelers van Bayern München op training. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij zogenoemde spookduels in de Bundesliga zijn straks 239 personen welkom in het stadion. De krant Bild zegt over plannen te beschikken waarmee de Duitse voetbalbond DFB de competitie in mei hoopt te hervatten.

Dat zou mogelijk gebeuren met duels zonder publiek, met bijvoorbeeld rond het speelveld slechts plaats voor vier ballenjongens.

Bij het tot nu toe enige duel dat vanwege de coronacrisis zonder publiek werd afgewerkt - Borussia Mönchengladbach tegen FC Köln op 11 maart - mochten nog 600 mensen in het stadion aanwezig zijn: daaronder waren spelers, trainers, journalisten, ordehandhavers en schoonmakers.


Virtuele Ronde van Vlaanderen massaal bekeken

Virtuele Ronde van Vlaanderen massaal bekeken

De Nederlander Mike Teunissen aan het werk tijdens de Ronde van Vlaanderen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 APR 2020

Directeur Leo van Vliet van de Amstel Gold Race heeft zondag met interesse gekeken naar de virtuele Ronde van Vlaanderen. „Ik vond het leuk om te kijken en de renners zijn er volgens mij ook ingevlogen. „Maar je krijgt natuurlijk niet hét Ronde-gevoel", zegt de oud-winnaar van Gent-Wevelgem.

De virtuele Ronde van Vlaanderen heeft voor Belgische begrippen veel kijkers getrokken. De live-uitzending op zondagmiddag op het televisiekanaal Eén trok 613.486 mensen. Dat was een marktaandeel van 56 procent, meldt Sporza. „Dat zijn zeer mooie cijfers voor deze primeur in wielerland."

Nog geen duidelijkheid over Amstel


Nederlands voetbal gesteund met pakket van 11 miljoen euro

Nederlands voetbal gesteund met pakket van 11 miljoen euro

Directeur betaald voetbal Eric Gudde Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 APR 2020

Om Nederlandse voetbalclubs enigszins op financieel vlak te ondersteunen, heeft de KNVB een steunpakket in het leven geroepen van 11 miljoen euro.

De nationale voetbalbond heeft het project opgezet in samenwerking met hun sponsor ING en de Nederlandse voetballers en voetbalsters en Jong Oranje. De internationals hebben aangegeven het amateurvoetbal in Nederland, „de plek waar ze zelf allemaal zijn begonnen", te willen steunen.

„We voetballen over de hele wereld, in de grootste stadions, de grootste wedstrijden en de beste competities, maar je vergeet nooit waar je bent begonnen. Onze oude amateurclubs. Daar liggen allemaal prachtige herinneringen", zegt Virgil van Dijk, aanvoerder van Oranje en speler van Liverpool, die zelf ooit zijn loopbaan startte bij WDS'19 uit Breda.


Engelse voetballers weigeren salarisverlaging om zorg te beschermen
Likeability of3

Engelse voetballers weigeren salarisverlaging om zorg te beschermen

Als de competitie niet wordt uitgespeeld, betekent dat dat de clubs gezamenlijk 850 miljoen euro aan inkomsten mislopen. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 APR 2020

Er moet niet gekort worden op de salarissen van profvoetballers in Engeland. Dat vindt de spelersvakbond PFA. Volgens PFA wordt daarmee de zorg beschermd.

Het voorstel dat er ligt vanuit de Premier League, is om de spelers een jaar lang dertig procent minder salaris uit te keren. Dat kan echter desastreuse gevolgen hebben voor de zorg, zo rekent PFA even voor in een officiële verklaring.

Belastinggeld


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Duitsers willen in mei ‘gewoon’ weer voetballen

'Duitsers willen weer voetballen', bond spreekt tegen

Zijn Thomas Müller (l) en Robert Lewandowski met Bayern snel weer op het veld te zien? | Foto: AFP / Aris Messinis

Foto van 'Erik Jonk'

4 APR 2020

Als het aan de Duitse voetbalclubs in de twee hoogste divisies ligt, wordt er in de eerste of tweede week van mei al weer gevoetbald. Zonder publiek.

De Bundesliga en 2nd Bundesliga kunnen dan op 30 juni volledig zijn afgerond. Volgens voetbaltijdschrift Kicker zijn de 36 profclubs dat nu overeengekomen. De wens is opmerkelijk. In veel andere Europese landen wordt voetballen in mei door het coronavirus als ondenkbaar gezien.

De DFL, de organisatie van de twee hoogste voetbaldivisies in Duitsland, ontkent dat er een plan ligt om de Bundesliga in het eerste of tweede weekeinde van mei te hervatten. Volgens de DFL gaat het echter om een „misleidend" bericht. Er zou helemaal geen duidelijk plan op tafel liggen voor het restant van het seizoen. De DFL besloot dinsdag dat er in ieder geval tot eind april niet wordt gevoetbald.


Dinsdag meer duidelijkheid verwacht over eredivisie

Dinsdag meer duidelijkheid verwacht over eredivisie

Daley Blind. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Eredivisie CV (ECV) verwacht dinsdag meer duidelijkheid te kunnen geven over wat er dit seizoen met de hoogste profklasse van het betaalde voetbal gebeurt.

Op die dag praat de KNVB met alle profclubs, de ECV en de Coöperatie Eerste Divisie over de gevolgen van de twee scenario's die nog op tafel liggen.

„Iedereen hunkert naar duidelijkheid. Maar duidelijkheid is er nog niet, daar is tijd voor nodig", stelt de koepelorganisatie van alle clubs uit de eredivisie in een verklaring. „We weten niet hoe het virus zich verder gaat ontwikkelen. Wat we wel weten, is dat we streven helderheid te scheppen voor zover mogelijk. Na 7 april verwachten wij meer duidelijkheid te kunnen geven. Hierbij is ieders gezondheid het vertrekpunt, altijd en vooral nu."


'Voorlopig geen sprake van ingekorte Vuelta'

'Voorlopig geen sprake van ingekorte Vuelta'

De Vuelta werd vorig jaar gewonnen door Primoz Roglic. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Ronde van Spanje wordt, als het aan directeur Javier Guillén ligt, zeker niet ingekort. In de speculaties over de herinrichting van de wielerkalender vanwege de sportpauze door de coronacrisis komt geregeld het inkorten van de grote rondes naar voren. 

„De Vuelta wordt verreden van 14 augustus tot en met 6 september. Die data blijven zoals ze zijn", zegt Guillén in de Spaanse sportkrant AS. De Vuelta start dit jaar in Utrecht.

Omdat de Tour de France mogelijk met enkele weken moet worden uitgesteld, concludeerde de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport dat in dat geval de Vuelta een week moeten worden ingekort. „Dat is op dit moment totaal niet aan de orde", zegt Guillén. „Wij houden vast aan 21 etappes." De eerste drie daarvan worden in Nederland verreden met een ploegentijdrit in Utrecht, een rit van Den Bosch naar Utrecht en een etappe met start en finish in Breda.


UEFA dreigt met sancties bij niet uitspelen competitie

UEFA dreigt met sancties bij niet uitspelen competitie

Bestuursleden van de KVNB tijdens het overleg via een videoverbinding met de UEFA. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 APR 2020

De Europese voetbalbond UEFA dreigt met sancties als landen hun nationale competitie nu al beëindigen. De UEFA stuurde donderdagavond een brief naar alle bonden, competities en clubs, waarin het oproept om het seizoen indien mogelijk af te maken.

De federatie benadrukt dat landen die nu al een punt achter het seizoen zetten mogelijk minder clubs kunnen afvaardigen voor de Europese toernooien in het seizoen 2020-2021.

„We hebben er vertrouwen in dat het voetbal in de komende maanden weer kan worden opgestart, in omstandigheden die de autoriteiten bepalen. We denken dat het voorbarig en niet te rechtvaardigen is als nationale competities op dit moment al worden afgeblazen", staat in de brief, die is ondertekend door UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin, voorzitter Andrea Agnelli van de associatie van Europese clubs (ECA) en Lars-Christer Olsson, de voorzitter van European Leagues.


Teambazen Jumbo en Sunweb hopen op Tour, ook zonder publiek

Teambazen Jumbo en Sunweb hopen op Tour, ook zonder publiek

Iwan Spekenbrink, ploegleider van team Sunweb. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

Hoewel Tourbaas Christian Prudhomme zich inmiddels heeft uitgesproken tegen een Ronde van Frankrijk zonder publiek, zijn de teambazen van Jumbo-Visma en Sunweb juist wel te spreken over een uitgeklede versie.

De Franse sportminister Roxana Maracineanu is er veel aan gelegen de Franse wielerkoers door te laten gaan, indien nodig achter gesloten deuren. „Het zou fantastisch zijn als de Tour doorgaat", zegt Richard Plugge, algemeen directeur van Jumbo-Visma. „Als het veilig is kunnen we nog iets van het seizoen maken", zo sluit collega Iwan Spekenbrink zich bij hem aan.

Hoop


'Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren'
Likeability of3

'Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren'

Tourbaas Christian Prudhomme. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

Tourbaas Christian Prudhomme weet nog helemaal niet of de Ronde van Frankrijk komende zomer kan worden afgewerkt. Maar de 59-jarige Fransman wil één ding wel graag duidelijk maken: „Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren", benadrukte hij.

De Ronde van Frankrijk (in de volksmond ook wel de Tour de France) staat nog op de kalender voor 27 juni tot en met 19 juli. Door de enorme impact van het coronavirus in de wereld is echter ook het doorgaan van het jaarlijkse wielerfestijn zeer onzeker geworden. Een verschuiving naar begin augustus zou wellicht nog een oplossing kunnen zijn, maar Prudhomme wil naar eigen zeggen vooralsnog vasthouden aan de oorspronkelijke data.

Gesloten deuren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Profrenners rijden finale virtuele Ronde van Vlaanderen

Profrenners rijden finale virtuele Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel in actie tijdens de Ronde van Vlaanderen vorig jaar. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

De zege in de Ronde van Vlaanderen wordt zondag betwist vanaf de rollerbank. Dertien wielerprofs nemen het vanuit huis tegen elkaar op in de eerste virtuele editie van de Vlaamse koers, die vanwege het coronavirus niet kan doorgaan. Ook de Amstel Gold Race (19 april) komt mogelijk met een soortgelijk initiatief.

De renners, hun namen worden zondag bekendgemaakt, rijden de laatste 32 kilometer thuis. De virtuele koers is zondag vanaf 15.30 op tv-zender Sporza te volgen.

'DeRonde2020 - een koers vanuit hun kot', heet het samenwerkingsverband tussen Flanders Classics en Sporza en technologiepartners Bkool en Kiswe. Alsof er gewoon op de weg gefietst wordt, zullen Michel Wuyts en José De Cauwer het commentaar verzorgen. De techniek laat toe dat de tv-kijker ook thuis bij de deelnemende renners kan meekijken, wanneer ze op het Bkool-platform de virtuele Oude Kwaremont en Paterberg bedwingen.


Wimbledon afgelast.

Ook Wimbledon afgelast

Luchtfoto van tennisclub Wimbledon in Londen. Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

1 APR 2020

Wimbledon gaat dit jaar niet door. Vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus kan deze zomer in Londen niet worden getennist.

De organisatie van het grandslamtoernooi gaat niet op zoek naar een andere datum. De volgende editie van Wimbledon is van 28 juni tot en met 11 juli 2021.

Het is voor het eerst in 75 jaar dat Wimbledon niet doorgaat. Het toernooi lag van 1940 tot en met 1945 stil vanwege de Tweede Wereldoorlog.