Sport

Sotsji 2014: Shorttrack - Wat is het en wie zijn de favorieten?

Foto van 'Metro'

7 FEB 2014

Geschiedenis
Het shorttracken is nog niet heel lang aanwezig op de Olympische Winterspelen. De sport was in 1992 voor het eerst op de Spelen te zien. Vier jaar eerder was het al wel een demonstratiesport op de Spelen, maar vanaf ’92 konden shorttrackers daadwerkelijk strijden om de medailles. Bij shorttracken wordt hard geschaatst op een 111,2 meter lang ovaal dat wordt uitgezet op een ijshockeybaan. De absolute tijd is niet van belang. Vier tot zes rijders starten tegelijk en wie als eerst over de finish komt wint. In Sotsji rijden zowel de mannen als de vrouwen de 500, 1000 en 1500 meter. Tot slot is er bij vrouwen een estafettewedstrijd van 3000 meter, terwijl die afstand bij mannen 5000 meter is.

Nederlanders
In de geschiedenis van de Spelen heeft Nederland nog geen medaille in de wacht weten te slepen. Wellicht komt daar dit jaar verandering in, want hoewel in hoeveelheid minder dan bij het langebaanschaatsen, zijn er ook heel wat Nederlanders die in Sotsji deelnemen aan het shorttracken.

Mannen

 • Christiaan Bokkerink (5000 meter estafette)
 • Daan Breeuwsma (5000 meter estafette)
 • Niels Kerstholt (500, 1000, 1500 meter + 5000 meter estafette)
 • Sjinkie Knegt (500, 1000, 1500 meter + 5000 meter estafette)
 • Freek van der Wart (500, 1000 meter + 5000 meter estafette)

Vrouwen

 • Sanne van Kerkhof (3000 meter estafette)
 • Yara van Kerkhof (500, 1000, 1500 meter + 3000 meter estafette)
 • Jorien ter Mors (500, 1000, 1500 meter + 3000 meter estafette)
 • Lara van Ruijven (500 meter + 3000 meter estafette)
 • Rianne de Vries (3000 meter estafette)

Plaats
De onderdelen bij het shorttracken vinden plaats in het Iceberg Skating Palace, waar ook het kunstrijden wordt afgewerkt. In het stadion passen 12.000 toeschouwers. Het olympisch schaatscentrum is verplaatsbaar en staat in het hart van het olympisch park.

500 meter
De 500 meter is er zowel voor de mannen als voor de vrouwen. Bij de 500 meter rijden de shorttrackers 4,5 ronde. Aan het onderdeel doen 32 shorttrackers mee die in heats van vier shorttrackers aan de start verschijnen. De beste twee gaan steeds door naar de volgende ronde en dat gaat zo door tot de finale.

Favorieten

Mannen

 • Viktor An (Zuid-Korea)
 • Charles Hamelin (Canada)
 • Vladimir Grigoriev (Rusland)

Vrouwen

 • Kexin Fan (China)
 • Seung-Hi Park (Zuid-Korea)
 • Arianna Fontana (Italië)

Wanneer?

 • Maandag 10-02-2014: Heats vrouwen (11:27 uur)
 • Donderdag 13-02-2014: Kwartfinales vrouwen (11:00 uur)
 • Donderdag 13-02-2014: Halve finales vrouwen (12:10 uur)
 • Donderdag 13-02-2014: Finale vrouwen (13:04 uur)
 • Dinsdag 18-02-2014: Heats mannen (12:15 uur)
 • Vrijdag 21-02-2014: Kwartfinales mannen (17:30 uur)
 • Vrijdag 21-02-2014: Halve finales mannen (18:13 uur)
 • Vrijdag 21-02-2014: Finale mannen (18:43 uur)

1000 meter
De 1000 meter is er zowel voor de mannen als voor de vrouwen. Bij de 1000 meter rijden de shorttrackers 9 ronden. Aan het onderdeel doen 32 shorttrackers mee die in heats van vier shorttrackers aan de start verschijnen. De beste twee gaan steeds door naar de volgende ronde en dat gaat zo door tot de finale.

Favorieten

Mannen

 • Charles Hamelin (Canada)
 • Viktor An (Zuid-Korea)
 • Sjinkie Knegt (Nederland)

Vrouwen

 • Suk Hee Shim (Zuid-Korea)
 • Alang Kim (Zuid-Korea)
 • Seung-Hi Park (Zuid-Korea)

Wanneer?

 • Donderdag 13-02-2014: Heats mannen (11:25 uur)
 • Zaterdag 15-02-2014: Kwartfinales mannen (11:43 uur)
 • Zaterdag 15-02-2014: Halve finales mannen
 • Zaterdag 15-02-2014: Finale mannen (13:20 uur)
 • Woensdag 19-02-2014: Heats vrouwen (10:30 uur)
 • Vrijdag 21-02-2014: Kwartfinales vrouwen (17:44 uur)
 • Vrijdag 21-02-2014: Halve finales vrouwen (18:21 uur)
 • Vrijdag 21-02-2014: Finale vrouwen (18:53 uur)

1500 meter
De 1500 meter is er zowel voor de mannen als voor de vrouwen. Bij de 1500 meter rijden de shorttrackers 13,5 ronde. Aan het onderdeel doen 32 shorttrackers mee die in heats van vier shorttrackers aan de start verschijnen. De beste twee gaan steeds door naar de volgende ronde en dat gaat zo door tot de finale.

Favorieten

Mannen

 • ?

Vrouwen

 • Suk Hee Shim (Zuid-Korea)
 • Seung-Hi Park (Zuid-Korea)
 • Alang Kim (Zuid-Korea)

Wanneer?

 • Maandag 10-02-2014: Heats mannen (10:45 uur)
 • Maandag 10-02-2014: Halve finales mannen (12:04 uur)
 • Maandag 10-02-2014: Finale mannen (13:05 uur)
 • Zaterdag 15-02-2014: Heats vrouwen (11:00 uur)
 • Zaterdag 15-02-2014: Halve finales vrouwen (12:12 uur)
 • Zaterdag 15-02-2014: Finale vrouwen (13:05 uur)

Estafette
Bij de estafette doen slechts acht teams mee. Ook hierbij staan er steeds vier verschillende teams op het ijs, waarvan de beste twee doorgaan. Hierbij wordt dus alleen een halve finale en een finale geschaatst. De teams bestaan uit vier shorttrackers. Elk team mag zelf bepalen hoeveel rondjes iedere schaatser rijdt. Het is wel verplicht dat maar een enkele schaatser de laatste twee rondes rijdt. Bij de vrouwen gaat de estafette over een afstand van 3000 meter, bij de mannen over een afstand van 5000 meter.

Favorieten

Mannen

 • ?

Vrouwen

 • Zuid-Korea
 • China
 • Italië

Wanneer?

 • Maandag 10-02-2014: Halve finales vrouwen (12:35 uur)
 • Dinsdag 18-02-2014: Finale vrouwen (11:54 uur)
 • Donderdag 13-02-2014: Halve finales mannen (12:31 uur)
 • Vrijdag 21-02-2014: Finale mannen (19:18 uur)

AZ blaast Ajax weg in eredivisie

AZ blaast Ajax weg in Eredivisie

Guus Til weet hem voor AZ in het doel te krijgen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 MRT 2019

Een slechte voorbode voor de aankomende wedstrijd tegen Juventus. Ajax is zondag door AZ van het veld geblazen. De Alkmaarders waren veel te sterk voor de Amsterdammers.

Nederlaag

De achterstand op koploper PSV is door de 1-0 van zondag naar vijf punten gegroeid. Ook betekent de nederlaag dat Ajax over twee weken voor eigen publiek tegen PSV niet om de koppositie zal strijden. Het is al de vierde nederlaag van dit seizoen in de Eredivisie.


Verstappen direct derde in Melbourne, zege Bottas

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 MRT 2019

Max Verstappen is het nieuwe seizoen in de Formule 1 begonnen met een plek op het podium. De Nederlander - beginnend op plek vier - reed in de Grote Prijs van Australië naar de derde plaats. Niet eerder presteerde de 21-jarige coureur van Red Bull zo goed in de openingsrace op het circuit Albert Park.

Bottas superieur

Verstappen moest alleen het Mercedes-duo Valtteri Bottas en wereldkampioen Lewis Hamilton voor zich dulden. De Fin Bottas was verreweg de snelste in Melbourne. Hij reed het veld op grote afstand en boekte zijn vierde GP-overwinning in zijn carrière.


Verstappen P4 in kwalificatie GP Australië

Verstappen op P4 in kwalificatie GP Australië

Verstappen P4 in kwalificatie GP Australië. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

16 MRT 2019

Tijdens de eerste Formule 1-kwalificatie van het seizoen in het Australische Melbourne heeft Max Verstappen de vierde tijd gereden.

„We hebben wat dingen geprobeerd, maar dat pakte heel slecht uit", vertelde Verstappen aan Ziggo Sport. „We mogen niet klagen als je in de derde training nog niet de juiste balans weet te vinden. De veranderingen pakten goed uit."

De Red Bull Racing-coureur finishte met een tijd van 1.21,320 vlak achter de top drie. Mercedes-coureur Lewis Hamilton pakte de pole position. Het is de achtste keer dat hij vanaf pole position start in Melbourne.


Ajax loot Juventus met Ronaldo in kwartfinale

Dusan Tadic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 MRT 2019

Ajax heeft in de Champions League een zware loting voor de kwartfinale gekregen. Juventus is de tegenstander van de Amsterdammers, die eerst thuisspelen (10 april) en zes dagen later af zullen reizen naar Turijn.

Cristiano Ronaldo

Een rondgang op social media leerde vooraf dat Juventus een van de minst favoriete tegenstanders bij de fans was en dat is niet onlogisch. De ploeg scoorde maar liefst drie keer in de return tegen Atlético Madrid, nadat het een 2-0 achterstand moest goed maken. Cristiano Ronaldo maakte alle drie de treffers.


Verstappen: all-in met nieuwe motor en party-mode

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 MRT 2019

Max Verstappen, waarschijnlijk de populairste sporter van de Lage Landen, begint zondag in Melbourne aan zijn vijfde seizoen in de Formule 1. De twee dagen ervoor komt hij al de baan op voor de vrije training en kwalificaties. Tijd dus om te kijken wat we dit seizoen van hem mogen verwachten.

De motor

Grote blijdschap was er bij veel Nederlandse Formule 1-fans toen bekend werd dat Red Bull de soms vervloekte Renault-motor verruilde voor een van Honda. Ook Verstappen zelf reageerde enthousiast na de eerste testdagen in Barcelona. „De bestuurbaarheid van de nieuwe auto met de Honda-motor is geweldig, alles is perfect geïntegreerd en dat merk je op de baan. We hoefden tijdens de tests zeer weinig te veranderen om de motor naar mijn zin te maken.”


Groenewegen wint de openingsrit in Parijs - Nice

Dylan Groenewegen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MRT 2019

Dylan Groenewegen heeft in Parijs-Nice de zwaar betwiste eerste etappe gewonnen. De Nederlander nam in een lichte sprint bergop de maat van zijn Australische concurrent Caleb Ewan. Ook de derde plaats was voor een Nederlander met Fabio Jakobsen.

Waaiervorming

De openingsrit met aankomst in Saint-Germain-en-Laye was kort (138,5 kilometer), maar enorm zwaar door de vele wind, wat de kans bood voor waaiers. Het peloton lag dan ook al snel in meerdere stukken.


Schulting pakt ook allroundtitel op WK shorttrack

Suzanne Schulting/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MRT 2019

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft voor het eerst de wereldtitel behaald. De Nederlandse was zondag in de afsluitende superfinale de snelste en nam daardoor de leiding in het klassement over van Choi Min-jeong. De Zuid-Koreaanse moest genoegen nemen met zilver, het brons ging naar de Canadese Kim Boutin. Lara van Ruijven, zaterdag winnares van de 500 meter, eindigde in het klassement als vierde. Rianne de Vries werd twaalfde.

Oorspronkelijk bericht

Suzanne Schulting heeft op overtuigende wijze de wereldtitel op de 1000 meter behaald. De Nederlandse shorttrackster nam in de finale in Sofia vanaf het begin de leiding en stond die niet meer af. Schulting won vorig jaar bij de Olympische Spelen ook al goud op de kilometer.


Likeability of3

Fan rent het veld op en slaat speler tegen de grond

Jack Grealish/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MRT 2019

The Second City Derby wordt al een paar jaar niet meer in de Premier League uitgevochten, maar op het tweede niveau van Engeland. Dat betekent echter niet dat de wedstrijd tussen Birmingham City en Aston Villa geen wereldnieuws meer kan worden.

Helaas gebeurt het niet op een positieve manier. Bij een fan van Birmingham liepen na een paar minuten de emoties al zo hoog op dat hij het veld bestormde met een duidelijk doel voor ogen: Jack Grealish.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Shorttrackster Van Ruijven wint goud op WK 500 meter

Lara van Ruijven / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 MRT 2019

Lara van Ruijven heeft zaterdag goud gewonnen op de 500 meter op het WK shorttrack in Sofia. De Nederlandse Suzanne Schulting eindigde als derde.

Tweede

Misschien ietwat verwarrend is dat Van Ruijven als tweede over de finish kwam. Het was Martina Valcepina die als eerste finishte. Maar na besturing van de beelden constateerde de jury een overtreding van Valcepina. Ze gaf Van Ruijven enkele meters voor de finish een duw. Valcepina werd gediskwalificeerd en het goud kwam alsnog in handen van Van Ruijven.


Likeability of5

Ajax profiteert nu al van succes: shirts zijn hot

Dusan Tadic, Hakim Ziyech, Frenkie de Jong/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MRT 2019

Loop je binnenkort ergens op straat in bijvoorbeeld Spanje of Amerika en je ziet iemand in een Ajax-shirt? Dan is de kans ineens een stuk kleiner dat het om een Nederlander gaat. De tenues van de Amsterdammers gaan namelijk als warme broodjes over de digitale toonbank.

Uittenue

Door de 1-4 overwinning op Real Madrid in de Champions League is er een grote run gekomen op met name de uitshirts, waarin Ajax dinsdag speelde. Meer dan de helft van de orders komen uit het buitenland, terwijl dit percentage normaal ongeveer achttien is.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

'Waarom kan Ajax niet wat Porto deed in 2004?'

Ajax schitterde dinsdag in maandag/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 MRT 2019

The king is dead, long live the king. Real Madrid won vier van de vijf laatste keer de Champions League, waaronder de drie voorbije edities. De Koninklijke werd dinsdag door een sensationeel Ajax (1-4) van de troon gestoten. Hoe groot is de kans dat Ajax over twee maanden zelf die troon kan bestijgen?

De lof is in ieder geval niet uit de lucht voor de ploeg van Erik ten Hag, zowel in binnen- als buitenland. „Dit is echt een gigantische overwinning. Real Madrid krijgt er niet zomaar vier tegen in eigen huis”, zegt Sid Lowe, die namens The Guardian in Madrid was. „Ze scoorden vier keer en de ene goal was nog mooier dan de ander. Het waren echt goede doelpunten en allemaal om verschillende redenen. Ajax was al bijzonder goed tijdens de eerste wedstrijd in Amsterdam. Die verdienden ze niet met 1-2 te verliezen. Dit keer kregen ze alsnog het resultaat waar ze recht op hadden. Wat ze nog beter deden dan drie weken geleden was de manier waarop ze anticipeerden tijdens de cruciale momenten en hoe scherp ze daarbij waren.”

Blind en Tadic


Stam wordt komend seizoen nieuwe trainer Feyenoord

Jaap Stam/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 MRT 2019

Hij speelde voor Ajax en PSV en nu maakt hij de top drie compleet op zijn cv: Jaap Stam is door Feyenoord aangesteld als de opvolger van Giovanni van Bronckhorst, zo is woensdagmiddag officieel bekend gemaakt.

„Na goede en open gesprekken met Martin van Geel over de mogelijkheden en onmogelijkheden bij Feyenoord, kwam ik er snel achter dat ik vol voor deze kans wil gaan", vertelt Stam op de site van zijn aanstaande werkgever. „Ik ben PEC Zwolle dankbaar voor het feit dat zij begrip hebben voor mijn ambities en er snel zijn uitgekomen met Feyenoord."

PEC Zwolle


Dusan Tadic van Ajax heeft de 3-0 gescoord.

Ajax stunt tegen Real Madrid in Champions League

Dusan Tadic van Ajax heeft de 3-0 gescoord. / ANP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

Een enorme stunt heeft Ajax naar de kwartfinales van de Champions League gebracht. De club uit Amsterdam vernederde titelhouder Real Madrid in het eigen Estadio Santiago Bernabéu en zegevierde met maar liefst 4-1.

Ajax had de thuiswedstrijd tegen Real drie weken geleden nog verloren (1-2). Het elftal van trainer Erik ten Hag had slechts 18 minuten nodig om die achterstand te repareren. Hakim Ziyech opende de score, op aangeven van Dusan Tadic. De Serviër bereidde ook de 2-0 van David Neres voor.

Hakim Ziyech van Ajax heeft de 1-0 gescoord.

Hakim Ziyech van Ajax heeft de 1-0 gescoord. / ANP


Ajax vs Real Madrid: Your dreams are now

Ajax vs Real Madrid: Your dreams are now

Ajax na het verlies in februari / ANP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

Ajax tegen Real Madrid. Dinsdagavond is het dan eindelijk zo ver: weer treffen de Amsterdammers de huidige titelhouder van de Champions League.

Succes

Ajax is al hard bezig met de voorbereidingen op de wedstrijd, dat blijkt uit een emotionele post op Twitter. Drie spelers worden uitgelicht, die allen een telefoontje krijgen van een geliefde om hen succes te wensen voor de wedstrijd. Zeker het kijken waard!


Ducttape schildpadden
Likeability of3

1500 geduct-tapete schildpadden achtergelaten

In vier koffers zijn 1500 geduct-tapete schildpadden achtergelaten. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

4 MRT 2019

Op het vliegveld van Manila, de hoofdstad van de Filipijnen, zijn 1529 levende schildpadden gevonden door de douane. De schildpadden waren gewikkeld in ducttape en in koffers gestopt. De koffers waren achtergelaten.

Geld waard

De bedoeling was waarschijnlijk dat de diertjes op de zwarte markt verkocht zouden worden. In de koffers zijn verschillende soorten land- en zeeschildpadden aangetroffen, die veel geld waard zijn. In totaal wordt de waarde geschat op omgerekend 75.000 euro.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Lavreysen pakt baanwereldtitel op de sprint

Harrie Lavreysen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 MRT 2019

Dat Nederland de wereldkampioen bij het WK sprint bij het baanwielrennen zou gaan leveren, dat was al vroeg bekend. De vraag was alleen wie het zou worden: Jeffrey Hoogland of Harrie Lavreysen.

De allereerste sprint werd overtuigend gewonnen door Lavreysen. Hij moest buitenom komen bij zijn landgenoot, maar deed dat uiteindelijk zonder al te veel problemen. Ook tijdens de tweede omloop was hij de baas en dus mag hij zich de snelste wielrenner te wereld noemen.

Succesvol weekend


Nieuwe regels voetbal: goed of te veel bemoeienis?

Nieuwe regels voetbal: goed of te veel bemoeienis?

Nieuwe regels voetbal: goed of te veel bemoeienis? Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 MRT 2019

Geen tijdrekken meer en gele of rode kaarten voor teamofficials die zich misdragen. Het voetbal kent vanaf volgend seizoen een aantal nieuwe regels zo werd zaterdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de internationale spelregelcommissie van het voetbal (IFAB) in het Schotse Aberdeen.

Welke nieuwe regels komen er allemaal? Metro zet ze voor je op een rij:

 • Doelpunten waar onopzettelijk hands aan vooraf is gegaan worden vanaf volgend seizoen afgekeurd.
 • Spelers die gewisseld worden moeten vanaf volgend seizoen het veld via de dichtstbijzijnde achter- of zijlijn verlaten. Op dit moment moet dat nog via de middenlijn aan de zijkant van het veld. De IFAB hoopt zo tijdrekken te kunnen voorkomen.
 • Teamofficials die zich niet kunnen gedragen, hebben vanaf volgend seizoen de kans om gele of rode kaart te krijgen.
 • Aanvallers mogen vanaf volgend seizoen niet meer in de muur van de tegenstander staan bij een vrije trap. Zo kan de aanvallende partij het zicht van de keeper niet belemmeren. 
 • Als laatste is er een wijziging bij het nemen van een doeltrap. Keepers hoeven bij strafschoppen voortaan nog maar met één voet op de doellijn te staan en niet met beide voeten.

Chantal Blaak grote winnares Omloop Het Nieuwsblad

Chantal Blaak grote winnares Omloop Het Nieuwsblad

Chantal Blaak grote winnares Omloop Het Nieuwsblad. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 MRT 2019

De 29-jarige Nederlandse wielrenster Chantal Blaak is de grote winnares van de Omloop Het Nieuwsblad. De renster van ploeg Boels-Dolmans, die ook wel de Hoge Snelheidstrein wordt genoemd, ontsnapte na de Muur van Geraardsbergen uit een groep van acht.

De laatste vijftien kilometer van de koers reed ze solo naar de finish in Ninove. Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse op het podium eindigde bij deze Vlaamse koers. Zo werd ze al twee keer tweede en één keer derde.

Chantal Blaak grote winnares Omloop Het Nieuwsblad

Chantal Blaak grote winnares Omloop Het Nieuwsblad. Foto: ANP


Bos pakt zilver op kilometer tijdrit

Bos pakt zilver op kilometer tijdrit

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 MRT 2019

Theo Bos is bij de wereldtitelstrijd baanwielrennen in het Poolse Pruszkow als tweede geëindigd op de kilometer tijdrit. De 35-jarige routinier realiseerde een tijd van 1.00,388. De Fransman Quentin Lafargue, ook al de snelste in de kwalificaties, dook daar nog onder: 1.00,029.

Bos was in 2005 nog wereldkampioen op 'de kilometer' en pakte vorig jaar het brons achter Jeffrey Hoogland, die het zware onderdeel in Pruszkow liet schieten.

Ligtlee op plek zeven