Sport

Sotsji 2014: Schaatsen - Wat is het en wie zijn de favorieten?

Foto van 'Metro'

6 FEB 2014

Geschiedenis
Het schaatsen was voor het eerst aanwezig op de Spelen tijdens de eerste Winterspelen van 1924. Destijds werden de afstanden 500 meter, 1500 meter, 5000 meter en 10000 meter gereden. Alleen in die eerste editie werd er ook een medaille uitgereikt aan de meest all-round schaatser. Vrouwen verschenen bij het schaatsen in 1932 voor het eerst op de Spelen. In Sotsji zijn er twaalf gouden medailles te verdienen. Mannen en vrouwen rijden allebei de 500 meter, 1000 meter, 1500 meter en 5000 meter. Voor beiden wacht er ook een ploegenachtervolging. Bij de mannen is de zesde afstand de 10000 meter. Bij vrouwen is de zesde afstand de 3000 meter. Bij de individuele afstanden gaat het om wie de snelste tijd neerzet. Bij de ploegenachtervolging wordt gereden volgens een knock-outsysteem.

Nederlanders
Het langebaanschaatsen is het onderdeel waarop Nederland medailles moet gaan pakken. Dat is ook in het verleden gebleken. In totaal heeft ons land 82 medaillers opgehaald bij het langebaanschaatsen (27 goud, 29 zilver, 26 brons). Daarmee staat Nederland op plek twee van de medaillespiegel, achter de Verenigde Staten (67 medailles: 29 goud, 22 zilver, 16 brons) Of er Nederlandse schaatsers aanwezig zijn in Sotsji? Reken maar! Zowel bij de mannen als bij de vrouwen zien we tien Nederlanders op het ijs verschijnen.

Mannen

 • Jorrit Bergsma (5000, 10000 meter + ploegenachtervolging)
 • Jan Blokhuijsen (5000 meter + ploegenachtervolging)
 • Stefan Groothuis (500, 1000, 1500 meter)
 • Bob de Jong (10000 meter)
 • Sven Kramer (1500, 5000, 10000 + ploegenachtervolging)
 • Michel Mulder (500, 1000 meter)
 • Ronald Mulder (500 meter)
 • Jan Smeekens (500 meter)
 • Mark Tuitert (1000, 1500 meter)
 • Koen Verweij (1000, 1500 meter + ploegenachtervolging)

Vrouwen

 • Lotte van Beek (500, 1000, 1500 meter + ploegenachtervolging)
 • Margot Boer (500, 1000 meter)
 • Antoinette de Jong (3000 meter + ploegenachtervolging)
 • Carien Kleibeuker (5000 meter)
 • Marrit Leenstra (500, 1000, 1500 meter + ploegenachtervolging)
 • Jorien ter Mors (1500 meter + ploegenachtervolging)
 • Yvonne Nauta (5000 meter)
 • Laurine van Riessen (500 meter)
 • Annouk van der Weijden (3000 meter)
 • Ireen Wust (1000, 1500, 3000, 5000 meter + ploegenachtervolging)

Plaats
De wedstrijden in het schaatsen worden afgewerkt in de Adler Arena. Dit stadion is in 2012 voor het eerst gebruikt en zal na de Spelen worden gebruikt als handels- en tentoonstellingsruimte. De Arena staat in het centrum van het Olympische Park. In de Arena passen 8.000 toeschouwers.

500 meter
De 500 meter wordt door zowel de mannen als vrouwen gereden. De mannen doen dat op maandag 10 februari, de vrouwen een dag later.

Favorieten

Mannen

 • Mo Tae-Bum (Zuid-Korea)
 • Michel Mulder (Nederland)
 • Jan Smeekens (Nederland)

Vrouwen

 • Lee Sang-Hwa (Zuid-Korea)
 • Wang Beixing (China)
 • Yu Jing (China)

Wanneer?

 • Maandag 10-02-2014: 500 meter mannen (14:00 uur)
 • Dinsdag 11-02-2014: 500 meter vrouwen (13:45 uur)
   

1000 meter
De 1000 meter wordt door zowel de mannen als de vrouwen gereden. De mannen doen dat op woensdag 12 februari. Een dag later zijn de vrouwen aan de beurt.

Favorieten

Mannen

 • Shani Davis (Verenigde Staten)
 • Brian Hansen (Verenigde Staten)
 • Stefan Groothuis (Nederland)

Vrouwen

 • Heather Richardson (Verenigde Staten)
 • Ireen Wust (Nederland)
 • Brittany Bowe (Verenigde Staten)

Wanneer?
Woensdag 12-02-2014: 1000 meter mannen (15:00 uur)
Donderdag 13-02-2014: 1000 meter vrouwen (15:00 uur)

1500 meter
De 1500 meter wordt door zowel de mannen als de vrouwen gereden. De mannen komen op zaterdag 15 februari de baan op voor hun 1500 meter, de vrouwen zijn een dag later aan de beurt.

Favorieten

Mannen

 • Shani Davis (Verenigde Staten)
 • Denis Yuskov (Rusland)
 • Koen Verweij (Nederland)

Vrouwen

 • Ireen Wust (Nederland)
 • Lotte van Beek (Nederland)
 • Jorien ter Mors (Nederland)

Wanneer?
Zaterdag 15-02-2014: 1500 meter mannen (14:30 uur)
Zondag 16-02-2014: 1500 meter vrouwen (14:30 uur)

3000 meter
De 3000 meter is een afstand die alleen door de vrouwen wordt gereden. Deze afstand wordt zondag 9 februari al afgewerkt.

Favorieten

 • Ireen Wust (Nederland)
 • Martina Sáblíková (Tsjechië)
 • Claudia Pechstein (Duitsland)

Wanneer?

 • Zondag 09-02-2014: 3000 meter vrouwen (12:30 uur)

5000 meter
De 5000 meter wordt door zowel de mannen als de vrouwen gereden. Voor de mannen staat deze afstand zaterdag 8 februari op het programma. De vrouwen komen pas op 19 februari in actie op de 5000 meter.

Favorieten

Mannen

 • Sven Kramer (Nederland)
 • Jorrit Bergsma (Nederland)
 • Ivan Skobrev (Rusland)

Vrouwen

 • Martina Sáblíková (Tsjechië)
 • Ireen Wust (Nederland)
 • Claudia Pechstein (Duitsland)

Wanneer?

 • Zaterdag 08-02-2014: 5000 meter mannen (12:30 uur)
 • Woensdag 19-02-2014: 5000 meter vrouwen (14:30 uur)
   

10000 meter
De 10000 meter is een afstand die alleen op het programma staat voor de mannen. Op dinsdag 18 februari strijden de mannen om het goud op de tien kilometer.

Favorieten

 • Sven Kramer (Nederland)
 • Jorrit Bergsma (Nederland)
 • Bob de Jong (Nederland)

Wanneer?

 • Dinsdag 18-02-2014: 10000 meter (14:00 uur)

Ploegenachtervolging
De ploegenachtervolging is zowel bij de vrouwen als bij de mannen een onderdeel en werkt iets anders dan de individuele onderdelen. Bij de ploegenachtervolging wordt gestreden in een knock-outsysteem. Per land wordt met drie schaatsers geschaatst en telkens strijden twee landen tegen elkaar (in totaal zijn er dan dus zes schaatsers op de baan). Er wordt dus gestreden tegen een directe tegenstander en bij winst is de volgende ronde bereikt, ongeacht in welke tijd dat is gebeurd. In totaal hebben acht landen zich geplaatst (bij zowel mannen als vrouwen). In de eerste ronde strijden de best geplaatste landen tegen de slechtst geplaatste landen. De ploegenachtervolging is het laatste schaatsonderdeel op de Olympische Winterspelen en wordt afgewerkt op vrijdag 21 en zaterdag 22 februari.

Favorieten

Mannen

 • Nederland
 • Verenigde Staten
 • Zuid-Korea

Vrouwen

 • Nederland
 • Canada
 • Polen

Wanneer?

 • Vrijdag 21-02-2014: Kwartfinales mannen (14:30 uur)
 • Vrijdag 21-02-2014: Halve finales mannen (16:13 uur)
 • Zaterdag 22-02-2014: Finale mannen (14:51 uur)
 • Vrijdag 21-02-2014: Kwartfinales vrouwen (15:23 uur)
 • Zaterdag 22-02-2014: Halve finales vrouwen (14:30 uur)
 • Zaterdag 22-02-2014: Finale vrouwen (15:14 uur)
   

'Pijntjes? Als het in de bovenkamer maar goed zit'

Ronald Koeman en Frenkie de Jong/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 MRT 2019

Het was leuk, die groepsfase van de Nations League. Uitstekend voor de moraal en het vertrouwen van het Nederlandse elftal, maar donderdag begint de klus van Ronald Koeman pas echt. Kwalificatie voor het Europees kampioenschap afdwingen.

De kwalificatiecyclus wordt afgetrapt tegen de minst aansprekende tegenstander die bondscoach Koeman tot nu toe heeft gehad: Wit-Rusland. Toch wil Frenkie de Jong er niet aan om die tegenstander te onderschatten. „Wit-Rusland is een stugge ploeg. Ik denk dat ze een stuk beter zijn dan veel mensen denken. Ze hebben veel spelers bij BATE Borisov en die doen het toch altijd aardig in Europa”, vertelt de middenvelder. Zijn aanwezigheid op de persconferentie een dag van te voren is voor iedereen volkomen logisch. De Jong wordt gezien als een Nederlandse voetbalvedette en vaste waarde, onmisbaar, in Oranje. Dit terwijl hij zeven maanden geleden pas zijn debuut maakte. Koeman bewondert de manier waarop zijn pupil zich eenvoudig staande houdt ten midden van zijn razendsnelle ontwikkeling. „Toen ik 21 jaar was, sprak ik niet zo verstandig en onbevangen. Hij doet alles met een glimlach. Zo zou je eigenlijk iedereen willen zien, maar niet iedereen is hetzelfde.”

Advies van Koeman


Mathieu van der Poel per ambulance afgevoerd na val

Is het seizoen van Van der Poel nu al voorbij? ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 MRT 2019

Mathieu van der Poel is tijdens de eindsprint van Nokere Koerse lelijk onderuitgegaan op de kasseien. De 24-jarige Nederlands kampioen op de weg raakte betrokken bij een valpartij en heeft daarna ook nog een botsing met een andere renner moeten incasseren.

Schouder en knie


AZ blaast Ajax weg in eredivisie

AZ blaast Ajax weg in Eredivisie

Guus Til weet hem voor AZ in het doel te krijgen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 MRT 2019

Een slechte voorbode voor de aankomende wedstrijd tegen Juventus. Ajax is zondag door AZ van het veld geblazen. De Alkmaarders waren veel te sterk voor de Amsterdammers.

Nederlaag

De achterstand op koploper PSV is door de 1-0 van zondag naar vijf punten gegroeid. Ook betekent de nederlaag dat Ajax over twee weken voor eigen publiek tegen PSV niet om de koppositie zal strijden. Het is al de vierde nederlaag van dit seizoen in de Eredivisie.


Verstappen direct derde in Melbourne, zege Bottas

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 MRT 2019

Max Verstappen is het nieuwe seizoen in de Formule 1 begonnen met een plek op het podium. De Nederlander - beginnend op plek vier - reed in de Grote Prijs van Australië naar de derde plaats. Niet eerder presteerde de 21-jarige coureur van Red Bull zo goed in de openingsrace op het circuit Albert Park.

Bottas superieur

Verstappen moest alleen het Mercedes-duo Valtteri Bottas en wereldkampioen Lewis Hamilton voor zich dulden. De Fin Bottas was verreweg de snelste in Melbourne. Hij reed het veld op grote afstand en boekte zijn vierde GP-overwinning in zijn carrière.


Verstappen P4 in kwalificatie GP Australië

Verstappen op P4 in kwalificatie GP Australië

Verstappen P4 in kwalificatie GP Australië. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

16 MRT 2019

Tijdens de eerste Formule 1-kwalificatie van het seizoen in het Australische Melbourne heeft Max Verstappen de vierde tijd gereden.

„We hebben wat dingen geprobeerd, maar dat pakte heel slecht uit", vertelde Verstappen aan Ziggo Sport. „We mogen niet klagen als je in de derde training nog niet de juiste balans weet te vinden. De veranderingen pakten goed uit."

De Red Bull Racing-coureur finishte met een tijd van 1.21,320 vlak achter de top drie. Mercedes-coureur Lewis Hamilton pakte de pole position. Het is de achtste keer dat hij vanaf pole position start in Melbourne.


Ajax loot Juventus met Ronaldo in kwartfinale

Dusan Tadic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 MRT 2019

Ajax heeft in de Champions League een zware loting voor de kwartfinale gekregen. Juventus is de tegenstander van de Amsterdammers, die eerst thuisspelen (10 april) en zes dagen later af zullen reizen naar Turijn.

Cristiano Ronaldo

Een rondgang op social media leerde vooraf dat Juventus een van de minst favoriete tegenstanders bij de fans was en dat is niet onlogisch. De ploeg scoorde maar liefst drie keer in de return tegen Atlético Madrid, nadat het een 2-0 achterstand moest goed maken. Cristiano Ronaldo maakte alle drie de treffers.


Verstappen: all-in met nieuwe motor en party-mode

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 MRT 2019

Max Verstappen, waarschijnlijk de populairste sporter van de Lage Landen, begint zondag in Melbourne aan zijn vijfde seizoen in de Formule 1. De twee dagen ervoor komt hij al de baan op voor de vrije training en kwalificaties. Tijd dus om te kijken wat we dit seizoen van hem mogen verwachten.

De motor

Grote blijdschap was er bij veel Nederlandse Formule 1-fans toen bekend werd dat Red Bull de soms vervloekte Renault-motor verruilde voor een van Honda. Ook Verstappen zelf reageerde enthousiast na de eerste testdagen in Barcelona. „De bestuurbaarheid van de nieuwe auto met de Honda-motor is geweldig, alles is perfect geïntegreerd en dat merk je op de baan. We hoefden tijdens de tests zeer weinig te veranderen om de motor naar mijn zin te maken.”


Groenewegen wint de openingsrit in Parijs - Nice

Dylan Groenewegen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MRT 2019

Dylan Groenewegen heeft in Parijs-Nice de zwaar betwiste eerste etappe gewonnen. De Nederlander nam in een lichte sprint bergop de maat van zijn Australische concurrent Caleb Ewan. Ook de derde plaats was voor een Nederlander met Fabio Jakobsen.

Waaiervorming

De openingsrit met aankomst in Saint-Germain-en-Laye was kort (138,5 kilometer), maar enorm zwaar door de vele wind, wat de kans bood voor waaiers. Het peloton lag dan ook al snel in meerdere stukken.


Schulting pakt ook allroundtitel op WK shorttrack

Suzanne Schulting/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MRT 2019

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft voor het eerst de wereldtitel behaald. De Nederlandse was zondag in de afsluitende superfinale de snelste en nam daardoor de leiding in het klassement over van Choi Min-jeong. De Zuid-Koreaanse moest genoegen nemen met zilver, het brons ging naar de Canadese Kim Boutin. Lara van Ruijven, zaterdag winnares van de 500 meter, eindigde in het klassement als vierde. Rianne de Vries werd twaalfde.

Oorspronkelijk bericht

Suzanne Schulting heeft op overtuigende wijze de wereldtitel op de 1000 meter behaald. De Nederlandse shorttrackster nam in de finale in Sofia vanaf het begin de leiding en stond die niet meer af. Schulting won vorig jaar bij de Olympische Spelen ook al goud op de kilometer.


Likeability of3

Fan rent het veld op en slaat speler tegen de grond

Jack Grealish/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MRT 2019

The Second City Derby wordt al een paar jaar niet meer in de Premier League uitgevochten, maar op het tweede niveau van Engeland. Dat betekent echter niet dat de wedstrijd tussen Birmingham City en Aston Villa geen wereldnieuws meer kan worden.

Helaas gebeurt het niet op een positieve manier. Bij een fan van Birmingham liepen na een paar minuten de emoties al zo hoog op dat hij het veld bestormde met een duidelijk doel voor ogen: Jack Grealish.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Shorttrackster Van Ruijven wint goud op WK 500 meter

Lara van Ruijven / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 MRT 2019

Lara van Ruijven heeft zaterdag goud gewonnen op de 500 meter op het WK shorttrack in Sofia. De Nederlandse Suzanne Schulting eindigde als derde.

Tweede

Misschien ietwat verwarrend is dat Van Ruijven als tweede over de finish kwam. Het was Martina Valcepina die als eerste finishte. Maar na besturing van de beelden constateerde de jury een overtreding van Valcepina. Ze gaf Van Ruijven enkele meters voor de finish een duw. Valcepina werd gediskwalificeerd en het goud kwam alsnog in handen van Van Ruijven.


Likeability of5

Ajax profiteert nu al van succes: shirts zijn hot

Dusan Tadic, Hakim Ziyech, Frenkie de Jong/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MRT 2019

Loop je binnenkort ergens op straat in bijvoorbeeld Spanje of Amerika en je ziet iemand in een Ajax-shirt? Dan is de kans ineens een stuk kleiner dat het om een Nederlander gaat. De tenues van de Amsterdammers gaan namelijk als warme broodjes over de digitale toonbank.

Uittenue

Door de 1-4 overwinning op Real Madrid in de Champions League is er een grote run gekomen op met name de uitshirts, waarin Ajax dinsdag speelde. Meer dan de helft van de orders komen uit het buitenland, terwijl dit percentage normaal ongeveer achttien is.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

'Waarom kan Ajax niet wat Porto deed in 2004?'

Ajax schitterde dinsdag in maandag/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 MRT 2019

The king is dead, long live the king. Real Madrid won vier van de vijf laatste keer de Champions League, waaronder de drie voorbije edities. De Koninklijke werd dinsdag door een sensationeel Ajax (1-4) van de troon gestoten. Hoe groot is de kans dat Ajax over twee maanden zelf die troon kan bestijgen?

De lof is in ieder geval niet uit de lucht voor de ploeg van Erik ten Hag, zowel in binnen- als buitenland. „Dit is echt een gigantische overwinning. Real Madrid krijgt er niet zomaar vier tegen in eigen huis”, zegt Sid Lowe, die namens The Guardian in Madrid was. „Ze scoorden vier keer en de ene goal was nog mooier dan de ander. Het waren echt goede doelpunten en allemaal om verschillende redenen. Ajax was al bijzonder goed tijdens de eerste wedstrijd in Amsterdam. Die verdienden ze niet met 1-2 te verliezen. Dit keer kregen ze alsnog het resultaat waar ze recht op hadden. Wat ze nog beter deden dan drie weken geleden was de manier waarop ze anticipeerden tijdens de cruciale momenten en hoe scherp ze daarbij waren.”

Blind en Tadic


Stam wordt komend seizoen nieuwe trainer Feyenoord

Jaap Stam/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 MRT 2019

Hij speelde voor Ajax en PSV en nu maakt hij de top drie compleet op zijn cv: Jaap Stam is door Feyenoord aangesteld als de opvolger van Giovanni van Bronckhorst, zo is woensdagmiddag officieel bekend gemaakt.

„Na goede en open gesprekken met Martin van Geel over de mogelijkheden en onmogelijkheden bij Feyenoord, kwam ik er snel achter dat ik vol voor deze kans wil gaan", vertelt Stam op de site van zijn aanstaande werkgever. „Ik ben PEC Zwolle dankbaar voor het feit dat zij begrip hebben voor mijn ambities en er snel zijn uitgekomen met Feyenoord."

PEC Zwolle


Dusan Tadic van Ajax heeft de 3-0 gescoord.

Ajax stunt tegen Real Madrid in Champions League

Dusan Tadic van Ajax heeft de 3-0 gescoord. / ANP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

Een enorme stunt heeft Ajax naar de kwartfinales van de Champions League gebracht. De club uit Amsterdam vernederde titelhouder Real Madrid in het eigen Estadio Santiago Bernabéu en zegevierde met maar liefst 4-1.

Ajax had de thuiswedstrijd tegen Real drie weken geleden nog verloren (1-2). Het elftal van trainer Erik ten Hag had slechts 18 minuten nodig om die achterstand te repareren. Hakim Ziyech opende de score, op aangeven van Dusan Tadic. De Serviër bereidde ook de 2-0 van David Neres voor.

Hakim Ziyech van Ajax heeft de 1-0 gescoord.

Hakim Ziyech van Ajax heeft de 1-0 gescoord. / ANP


Ajax vs Real Madrid: Your dreams are now

Ajax vs Real Madrid: Your dreams are now

Ajax na het verlies in februari / ANP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

Ajax tegen Real Madrid. Dinsdagavond is het dan eindelijk zo ver: weer treffen de Amsterdammers de huidige titelhouder van de Champions League.

Succes

Ajax is al hard bezig met de voorbereidingen op de wedstrijd, dat blijkt uit een emotionele post op Twitter. Drie spelers worden uitgelicht, die allen een telefoontje krijgen van een geliefde om hen succes te wensen voor de wedstrijd. Zeker het kijken waard!


Ducttape schildpadden
Likeability of3

1500 geduct-tapete schildpadden achtergelaten

In vier koffers zijn 1500 geduct-tapete schildpadden achtergelaten. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

4 MRT 2019

Op het vliegveld van Manila, de hoofdstad van de Filipijnen, zijn 1529 levende schildpadden gevonden door de douane. De schildpadden waren gewikkeld in ducttape en in koffers gestopt. De koffers waren achtergelaten.

Geld waard

De bedoeling was waarschijnlijk dat de diertjes op de zwarte markt verkocht zouden worden. In de koffers zijn verschillende soorten land- en zeeschildpadden aangetroffen, die veel geld waard zijn. In totaal wordt de waarde geschat op omgerekend 75.000 euro.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Lavreysen pakt baanwereldtitel op de sprint

Harrie Lavreysen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 MRT 2019

Dat Nederland de wereldkampioen bij het WK sprint bij het baanwielrennen zou gaan leveren, dat was al vroeg bekend. De vraag was alleen wie het zou worden: Jeffrey Hoogland of Harrie Lavreysen.

De allereerste sprint werd overtuigend gewonnen door Lavreysen. Hij moest buitenom komen bij zijn landgenoot, maar deed dat uiteindelijk zonder al te veel problemen. Ook tijdens de tweede omloop was hij de baas en dus mag hij zich de snelste wielrenner te wereld noemen.

Succesvol weekend


Nieuwe regels voetbal: goed of te veel bemoeienis?

Nieuwe regels voetbal: goed of te veel bemoeienis?

Nieuwe regels voetbal: goed of te veel bemoeienis? Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 MRT 2019

Geen tijdrekken meer en gele of rode kaarten voor teamofficials die zich misdragen. Het voetbal kent vanaf volgend seizoen een aantal nieuwe regels zo werd zaterdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de internationale spelregelcommissie van het voetbal (IFAB) in het Schotse Aberdeen.

Welke nieuwe regels komen er allemaal? Metro zet ze voor je op een rij:

 • Doelpunten waar onopzettelijk hands aan vooraf is gegaan worden vanaf volgend seizoen afgekeurd.
 • Spelers die gewisseld worden moeten vanaf volgend seizoen het veld via de dichtstbijzijnde achter- of zijlijn verlaten. Op dit moment moet dat nog via de middenlijn aan de zijkant van het veld. De IFAB hoopt zo tijdrekken te kunnen voorkomen.
 • Teamofficials die zich niet kunnen gedragen, hebben vanaf volgend seizoen de kans om gele of rode kaart te krijgen.
 • Aanvallers mogen vanaf volgend seizoen niet meer in de muur van de tegenstander staan bij een vrije trap. Zo kan de aanvallende partij het zicht van de keeper niet belemmeren. 
 • Als laatste is er een wijziging bij het nemen van een doeltrap. Keepers hoeven bij strafschoppen voortaan nog maar met één voet op de doellijn te staan en niet met beide voeten.