Sport

Sotsji 2014: live updates dag 3

Foto van 'Metro'

9 FEB 2014

Update 19:17 uur
De Duitser Felix Loch heeft het eerste Duitse goud gewonnen. Hij deed dat bij het rodelen. Zilver was er voor Demtsjenko, Zöggeler pakte brons.

Loch was in de tweede en derde run ongenaakbaar met twee baanrecords. Voor de vierde en laatste run had hij een marge van 0,388 seconden opgebouwd op de nummer 2 en zelfs meer dan een seconde op de nummer 3. In zijn laatste run wist hij de voorsprong zelfs nog iets verder uit te bouwen tot 0,476 seconden.

Update 18:15 uur
Kramer, Berghuijsen en Bergsma hebben uit handen van koning Willem-Alexander hun medaille ontvangen. Check de foto's hier...

Update 18:08 uur
Rusland heeft de eerste gouden medaille op de spelen binnen. Een superieure selectie kunstrijders won voor eigen publiek de landenwedstrijd. Dat stond al bijna anderhalf uur voor afloop van de landenwedstrijd, met optredens van paarrijders, ijsdansers, vrouwelijke en mannelijke solisten, vast. Toen was ook duidelijk dat de naaste rivaal Canada zilver had. Het brons was voor de Amerikaanse equipe.

Update 17:59 uur
Het is zover: Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma ontvangen hun medailles uit handen van koning Willem-Alexander. Foto's volgen...

Update 17:39 uur
Het tijdstip van huldigen van Kramer, Berghuijsen en Bloksma loopt iets uit. De medailles zullen worden uitgereikt door niemand minder dan koning Willem-Alexander.

Update 17:17 uur
Rusland gaat bij de landenwedstrijd van het kunstschaatsen aan de leiding met 57 punten. Canada staat op plek twee met 50 punten. De Verenigde Staten staan met 41 punten momenteel op brons. Het Japanse team staat derde, het Italiaanse team vierde.

Er zijn nog twee verschillende disciplines te gaan voor we weten welk land welke medaille wint.

Update 17:02 uur
Momenteel zijn de landenwedstrijd bij het kunstrijden en de finale van het rodelen (mannen) bezig. Bij het rodelen moet alleen de vierde run nog worden afgewerkt. De Duitser Felix Loch gaat aan de leiding en lijkt op weg naar goud.
Bij de landenwedstrijd staan de vrije kur voor vrouwen en de vrije dans bij het ijsdansen nog op het programma.

Update 16:51 uur
Biatlete Anastasia Kuzmina is olympische kampioene geworden op het onderdeel 7,5 kilometer sprint. De Slowaakse liet de Russische Olga Viloechina en de Oekraïense Vita Semerenko ruim achter zich. Op de meet had Kuzmina een voorsprong van bijna 20 seconden op de nummer twee. Semerenko volgde op 1,8 seconden op een derde stek. Alle drie de biatletes waren foutloos bij het schieten.

Update 16:40 uur
Ireen Wüst wordt zondag nog gehuldigd in het Holland Heineken House. Aangezien Wüst op nog meer afstanden uitkomt had ze er ook voor kunnen kiezen de huldiging uit te stellen, maar dat doet ze niet.

Update 16:35 uur
De volledige loting van de 500 meter voor mannen is bekend. De 500 meter staat maandag op het programma. Er komen vier Nederlanders in actie.

Update 16:12 uur
De Russische ijshockeydames slaan in de derde periode toe en verslaan Duitsland uiteindelijk zelfs met ruime cijfers: 4-1.

Update 15:58 uur
Schaatser Michel Mulder rijdt maandag op de eerste 500 meter tegen de Japanner Keiichiro Nagashima. De tweevoudig wereldkampioen sprint rijdt in de 19e rit. Meteen daarna komt zijn tweelingbroer Ronald in actie tegen de Rus Artiom Koeznetsov.

Stefan Groothuis is de eerste Nederlander die rijdt. Hij doet dat in de 6e rit tegen de Amerikaan Brian Hansen. Daarna komt Jan Smeekens, in het 15e paar tegen de Fin Mika Poutala.

Alle deelnemers rijden de afstand twee keer.

Update 15:44 uur
Annouk van der Weijden was, in tegenstelling tot De Jong, wel tevreden over haar prestatie op de 3 kilometer: ''Ik kan blijkbaar nog steeds beter worden'', aldus de 27-jarige Van der Weijden. ''Zo goed als dit seizoen was ik nog niet eerder. Ik ben er wel van teruggekomen om na dit seizoen te stoppen. Ik wil sowieso nog een jaar door. Of ik de volgende Spelen ook nog haal? Dat weet ik nu nog niet.''

Update 15:41 uur
Antoinette de Jong slaagde er niet in een medaille te pakken op de 3000 meter. Ze was na haar race ontroostbaar: ''Ik had zoveel vertrouwen'', sprak ze. ''Drie dagen terug had ik van spanning totaal nog geen last. Maar nu moest het gebeuren. 4.03 reed ik in Thialf ook, dus dat had ik hier ook kunnen doen. Mijn droom valt in duigen.''

Update 15:39 uur
Rond 17:45 uur worden onze olympische helden van zaterdag gehuldigd. Sven Kramer ontvangt goud, Jan Blokhuijsen zilver en Jorrit Bergsma brons!

Update 15:35 uur
Bij het rodelen staan run 3 en 4 op het programma. Na de eerste twee runs staat de grote favoriet, de Duitser Felix Loch, eerste.

Update 15:29 uur
om 15:30 uur starten de individuele finale rodelen voor mannen en de 7,5 kilometer sprint voor vrouwen bij het biatlon. Om 16:00 uur is er de vrije kur bij het ijsdansen.

Update 15:22 uur
De Duitse ijshockeyvrouwen gaan na twee perioden aan de leiding tegen Rusland: 0-1.

Update 15:10 uur
Antoinette de Jong eindigt bij de 3000 meter voor vrouwen uiteindelijk als zevende omdat de Poolse Bachleda-Curus is gediskwalificeerd.

Update 14:50 uur
Bij de ijshockeyvrouwen staat het na de eerste periode nog altijd 0-0 tussen Rusland en Duitsland.

Update 14:45 uur
Bekijk de volledige uitslag van de 3 kilometer.

Update 14:35 uur
Ireen Wüst pakt goud op de 3000 meter. Van der Weijden en De Jong staan niet op het podium.

Update 12:58 uur
De Zwitserse langlaufer Dario Cologna heeft zondag de gouden medaille veroverd op de skiatlon, een wedstrijd over 15 kilometer in de klassieke stijl, gevolgd door 15 kilometer in de vrije stijl. De 27-jarige Cologna was in de eindsprint net iets sneller dan de Zweed Marcus Hellner en de Noor Martin Johnsrud Sundby. De winnende tijd bedroeg 1 uur en 8.15 minuten.

Update 12:00 uur
Bij de ijshockeyvrouwen heeft Zweden het olympisch toernooi geopend met een zege op Japan: 1-0.

Update 11:38 uur
Momenteel wordt er in Sotsji geloot voor de verschillende afstanden van morgen in het shorttracken. We maken later de volledige loting bekend.

Update 11:34 uur
Check beelden van de harde val van Pancochova hier.

Update 11:25 uur
De medaillewinnaars bij slopestyle voor vrouwen zijn bekend. Goud voor de Amerikaanse Anderson, zilver voor de Finse Rukajarvi, brons voor de Britse Jones.

Update 11:21 uur
Topfavoriete Jamie Anderson doet een serieuze gooi naar goud: 95.25 in run 2. Op plek twee de Finse Rukajarvi (92.50), derde de Britse Jones (87.25).

Update 11:07 uur
De Finse Rukajarvi scoort 92.50 en staat daarmee eerste in de finale van het slopestyle. Pancochova is daarmee uit de top-drie gestoten.

Update 11:06 uur
De Nederlandse shorttrackers hebben vanmorgen getraind voor hun eerste wedstrijddag. Morgen komen de meeste van de tien Nederlandse shorttrackers in actie. Check de foto's hier...

Update 11:04 uur
Er zit zelfs een deuk in de helm van Pancochova. Het nut van een helm is daarmee maar weer eens aangetoond en het bewijst de hardheid van de klap waarmee Pancochova neerkwam.

Update 11:02 uur
De Tsjechische Pancochova komt bij haar 2e run hard ten val. Ze klapte met haar achterhoofd op de sneeuw. Ze blijft even stil liggen, maar staat wel weer op wanneer medische hulp is gearriveerd.

Update 11:01 uur
De Zwitserse Candrian pakt plek twee bij de finale slopestyle (87.00).
Rond 11 uur start bij het langlaufen de skiathlon 15 kilometer voor mannen.

Update 10:58 uur
Jenny Jones (Groot-Brittanie) staat na haar 2e run op de voorlopig eerste plek (87.25) bij de finale slopestyle.

Update 10:47 uur
De Tsjechische Sarko Pancochova heeft na de 1e run de beste score (86.25) neergezet bij de finale van het slopestyle. Topfavoriete Jamie Anderson staat voorlopig tweede. Veel zegt dat nog niet, want er volgt nog een tweede run. De beste score van de twee runs telt.

Update 10:06 uur
We maken ons op voor de finale van het slopestyle (snowboarden). De finale wordt afgewerkt zonder Cheryl Maas, want zij presteerde in de halve finale teleurstellend en wist zich zodoende niet te plaatsen voor de finale.

Grote favoriete voor goud is de Amerikaanse Jamie Anderson.

Update 09:40 uur
De Oostenrijkse skiër Matthias Mayer heeft alle grote favorieten verrast op het koningsnummer. Hij won de afdaling van de olympische piste Rosa Chatoer. De 23-jarige Mayer klokte 2.06,23 in zijn gouden race en was slechts 0,06 seconde sneller dan de Italiaan Christof Innerhofer (2.06,29). De Noor Kjetill Jansrud veroverde het brons in 2.06,33.

Update 09:26 uur
De medaillewinnaars bij de afdaling voor mannen (het koningsnummer) lijken bekend. Matthias Mayer staat op goud, de Italiaan Christof Innerhofer op zilver en de Noor Kjetil Jansrud op brons.

Update 09:22 uur
''Het is gedaan, helaas op zo'n manier'', aldus Cheryl Maas na de halve finale slopestyle. Ze oogde niet zwaar ontgoocheld. ''Er valt wel een druk van mijn schouders. Nu ga ik maar bij de mannen naar de halfpipe kijken dinsdag. Hoop dat zij het beter doen. En dan ga ik naar huis.''

''Ik noem het pech. Ik was op zich relaxed. Al is dit natuurlijk een bijzondere wedstrijd. Heel Nederland zit te kijken. Ik wilde laten zien dat ik kan snowboarden en dat is niet gelukt.''

Update 09:10 uur
Ruim 4,5 miljoen sportliefhebbers hebben zaterdag Sven Kramer de gouden medaille zien winnen. Het was daarmee het best bekeken programma van de dag, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Update 09:05 uur
De Oostenrijker Matthias Mayer gaat nog altijd aan de leiding bij de afdaling voor mannen. Pakt hij het eerste goud van deze zondag?Aksel Lund Svindal, een van de andere favorieten, kwam in ieder geval niet aan zijn tijd.

Update 08:57 uur
Mark Tuitert wil ook op de 1000 meter voor een medaille gaan. ''Die afstand staat absoluut niet in dienst van de 1500 meter'', zei Tuitert zondag na de ochtendtraining. ''Ik denk dat ik snel genoeg ben om ook op de 1000 meter met de besten mee te doen.''

Update 08:55 uur
Bode Miller, een van de favorieten bij de afdaling voor mannen bij het alpineskiën, gaat op dit onderdeel geen medaille pakken. Matthias Meyer staat vooralsnog op goud.

Update 08:52 uur
Cheryl Maas ging dus niet naar de finale slopestyle. Deze vier gingen dat wel: Sarka Pancochova (Tsjechie), Sina Candrian (Zwitserland), Jenny Jones (Groot-Brittanie) en Silje Norendal (Noorwegen)

Update 08:32 uur
Maas ging bij haar laatste en beslissende run al na de eerste rail onderuit. Haar score van 30,75 (1e run) was bij lange na niet voldoende om bij de beste vier te eindigen, die door gaan naar de finale.

Update 08:14 uur
Cheryl Maas gaat direct al onderuit. Het olympisch toernooi loopt uit op een zware teleurstelling voor Cheryl Maas. Ze gaat niet naar de finale van het slopestyle.

Update 08:13 uur
De afdaling voor mannen bij het alpineskiën is inmiddels ook van start gegaan.

Update 08:10 uur
De 2e run staat op het punt van beginnen. Maas gaat voor haar laatste kans en is als derde aan de beurt!

Update 08:00 uur
De 1e run is voorbij. Cheryl Maas kan zich op gaan maken voor haar laatste kans zich te plaatsen voor de finale.

Update 07:34 uur
Cheryl Maas is opnieuw onderuit gegaan. Haar 1e run zal dus niet voldoende zijn voor een finaleplek. Maas kreeg 30.75 punten. Alles komt nu aan op de 2e run.

Update 07:33 uur
Er zijn nog maar vier plekken te verdelen voor de finale. Maas moet dus bij de beste vier eindigen in de halve finale.

Update 07:30 uur
We beginnen de dag met de halve finale slopestyle bij het snowboarden. Cheryl Maas wist zich bij de kwalificaties niet rechtstreeks te plaatsen voor de finale.

Update 07:25 uur
We beginnen de zondag 9 februari in Sotsji met de halve finale slopestyle bij snowboarden. Daar komt ook de Nederlandse Cheryl Maas in actie. Later staat ook de finale slopestyle voor vrouwen op het programma (rond 09:45 uur). Verder staat bij het alpineskiën de afdaling voor mannen op het programma (08:00 uur).

De derde en vierde groepswedstrijden ijshockey voor vrouwen staan ook op het programma. Zweden neemt het om 09:00 uur op tegen Japan. Vanmiddag mag Rusland voor eigen publiek aantreden tegen Duitsland. Om 11 uur staat bij het langlaufen de skiathlon 15 kilometer voor mannen op het programma.

Om 12:30 uur begint het onderdeel waar de Nederlandse schaats-en sportliefhebbers naar uitkijken: de 3000 meter voor vrouwen bij het langebaanschaatsen. Annouk van der Weijden, Ireen Wüst en Antoinette de Jong komen (in die volgorde) in actie. Vooral van Wüst wordt verwacht dat ze Nederland eremetaal kan bezorgen.

Na de 3 kilometer langebaanschaatsen beginnen om 15:30 uur de individuele finale rodelen voor mannen en de 7,5 kilometer sprint voor vrouwen bij het biatlon. Om 16:00 uur is er de vrije kur bij het ijsdansen. We sluiten de dag af met de 95 meter schans finale bij het schansspringen, die begint om 18:15 uur.


Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?video icon
02:23

In samenwerking met Almere City Marketing

VANDAAG, 09:00

Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?

Crossen door de Bossen! Dat is de naam van een tof evenement in het Kotterbos bij Almere, op zondag 26 mei. YouTube-held Teun Peters van team Dylan Haegens crosste de bijna 4 kilometer voor Metro alvast en zette een tijd neer van 16.42 minuten. De snelste jongere verdient zondag een gave prijs: hij of zij mag een video met Teun opnemen in een professionele studio in Amsterdam.

Voor iedereen

Je hoeft van Crossen door de Bossen overigens geen wedstrijd te maken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen vanaf 8 jaar meedoen, ook vaders en moeders. Als jij op een supervet parcours gewoon eens wilt kennismaken met de MTB-sport, ben je helemaal welkom. Je hoeft niet allemaal ‘om het snelst’. Oh ja, mountainbikes en helmen zijn aanwezig en meedoen is gratis!

Meer informatie vind je op Oostvaardersplassenalmere.nl


Robben neemt afscheid van Bayern, mét landstitel

Arjen Robben speelde zaterdag zijn laatste wedstrijd voor Bayern München. | AFP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

Een stijlvol afscheid voor Arjen Robben bij Bayern Munchen. De 35-jarige voetballer werd zaterdag in zijn laatste wedstrijd met de Duitse club landskampioen. Hij mocht na ruim een uur invallen tijdens de kampioenswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt en maakte het vijfde en laatste doelpunt.

Robben werd voor de achtste keer kampioen met de club waarvoor hij de laatste tien jaar uitkwam. Het is nog onbekend hoe de toekomst van de voormalig aanvoerder van het Nederlands elftal uitziet. Hij houdt voorlopig alle opties open.

Zevende landstitel op rij


Kiki Bertens verliest halve finale WTA-toernooi Rome

Kiki Bertens verliest halve finale WTA-toernooi Rome

Kiki Bertens. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse tennisster Kiki Bertens heeft zaterdag de halve finale van het WTA-toernooi in Rome verloren van de Britse Johanna Konta. De nummer vier van de wereld ging ten onder in drie sets: 7-5, 5-7, 2-6.

Drie sets

Konta, afgezakt naar de 42e plaats van de wereldranglijst, toonde zich vanaf de eerste game een taaie tegenstander. Ze verraste Bertens vaak met een dropshot op de lastige baan, die tot ongenoegen van de Nederlandse erg glad was. In de eerste set kwam Bertens 5-4 achter en had Konta de overhand, maar in een oogwenk nam de Nederlandse het initiatief over, won drie games op rij en had de set binnen (7-5).


Overtuigend Ajax viert landstitel nummer 34

Ajax viert de 1-0 van Lasse Schöne/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 MEI 2019

Het 34e landskampioenschap van Ajax is een feit. De Amsterdammers konden de titel eigenlijk al niet meer mislopen en kenden een niet al te lastige avond. Het werd 1-4 op bezoek bij De Graafschap. Nummer 2 PSV won met 3-1 van Heracles Almelo, maar dat maakte voor de eindstand in de Eredivisie niet uit.

24 seconden

Mocht iemand de titelstrijd toch nog heel spannend hebben gevonden, dan kon die zijn gevoelens al binnen een halve minuut opbergen. Bij De Graafschap - Ajax was er nog niet eens afgetrapt, toen al het bericht doorkwam dat PSV na 24 seconden een treffer tegenkreeg van Joey Konings. Het was daarmee direct de snelste goal van het hele Eredivisie-seizoen. Na een halfuur trokken de Eindhovenaren de stad wel weer gelijk, al gebeurde dat via een eigen goal van Wout Droste.


Likeability of5

Broer Nouri: Succes van Ajax zien blijft moeilijk

Abdelhak Nouri-plein/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 MEI 2019

Voor Abdelhak Nouri wordt er keihard gewerkt aan een nieuwe woning, zodat hij straks dichter bij zijn familie kan verblijven. Dat laat zijn oudste broer Abderrahim weten in gesprek met de NOS.

„Ze zijn begonnen met slopen en rond augustus moet het klaar zijn", aldus de oudste van de Nouri-zonen. „Tot die tijd verblijft Abdelhak, mits zijn gezondheid het toelaat, in het huidige verzorgingstehuis."

'Hij ontbreekt nog steeds'


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Tom Dumoulin stapt toch af in Giro d'Italia

Dumoulin verlaat voortijdig de Giro. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

15 MEI 2019

Kort na de aanvang van de vijfde etappe is Tom Dumoulin toch afgestapt in de Ronde van Italië. De winnaar van 2017 had te veel pijn aan de linkerknie waarop hij in de vierde etappe was gevallen. De kopman van Team Sunweb klom woensdag nog wel op de fiets, maar na enkele kilometers kneep Dumoulin in de remmen en verliet zodoende voortijdig de Giro.

Niet zeker van zijn zaak

De rit van Frascati naar Terracina was nog niet eens echt begonnen. Het peloton bevond zich nog in de neutrale zone. Dumoulin wilde het proberen. „Omdat ik nog niet klaar ben om naar huis te gaan. Ik wil hier blijven'', zei de Limburger voordat hij de bus instapte om naar de start in Frascati te gaan.


Tom Dumoulin wil nog niet naar huis

Tom Dumoulin wordt geholpen door een teamlid. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

15 MEI 2019

Na een val in de vierde etappe, gaat Tom Dumoulin woensdag toch proberen te starten in de Ronde van Italië. De val in de vierde etappe, leverde hem een zere knie op en meer dan vier minuten verlies op klassementsleider Primoz Roglic.

Toch wil de kopman van Team Sunweb vooralsnog niet van opgeven weten. „Omdat ik nog niet klaar ben om naar huis te gaan. Ik wil hier blijven'', zei Dumoulin voordat hij de bus instapte om naar de start in Frascati te gaan.

Ruime achterstand


Bertens wint WTA Madrid zonder setverlies

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 MEI 2019

Kiki Bertens heeft op imponerende wijze het graveltoernooi van Madrid op haar naam geschreven. De 27-jarige Wateringse versloeg in de finale de als derde geplaatste Simona Halep in twee sets: 6-4 6-4. Bertens stijgt door haar toernooizege naar de vierde plaats op de wereldranglijst, de hoogste ranking ooit van een Nederlandse tennisster.

Grootste toernooiwinst

Voor Bertens betekende het haar negende toernooizege en tevens de grootste zege uit haar loopbaan. In Cincinnati vorig jaar versloeg ze in de finale eveneens Halep, toen de nummer 1 van de wereld. De Roemeense had in Madrid bij een zege op Bertens de eerste plaats weer kunnen overnemen van de Japanse Naomi Osaka. Dat verhinderde Bertens, die als eerste speelster ooit het graveltoernooi won zonder een set te verliezen.


Roglic deelt direct dreun uit aan Dumoulin en co

Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 MEI 2019

Tom Dumoulin is er niet in geslaagd om net zoals vorig jaar de openingstijdrit van de Giro d'Italia te winnen. De Nederlander moest zijn meerdere erkennen in zijn grootste uitdager voor het algemeen klassement Primoz Roglic, die de rest van de kaart veegde.

28 tellen

28 seconden is na acht kilometer al het verschil tussen de twee. Dat verschil maakte de Sloveen van Jumbo-Visma vooral op de steile slotklim van twee kilometer, waarop hij een stuk sneller was dan al zijn concurrenten.


Verstappen als vierde van start in Grand Prix Spanje

Verstappen als vierde van start in Grand Prix Spanje

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

11 MEI 2019

Bij de kwalificatie op het Circuit de Catalunya in Spanje is Max Verstappen als vierde geëindigd. Dat betekent dat de Nederlander zondag vanaf de vierde plek zal starten in de Grand Prix van Spanje.

Tweede startrij

Verstappen moest de Mercedessen van Bottas en Hamilton, en de Ferrari van Vettel voor zich dulden. Bottas was tijdens de kwalificatie verreweg de snelste met 1.15,406. Teamgenoot Lewis Hamilton reed 1.16.040, wat goed was voor een tweede plek. De twee Mercedes-coureurs domineerden samen de voorgaande vier Grand Prix' van het seizoen.


Dumoulin trapt Giro d'Italia af in Bologna

Dumoulin trapt Giro d'Italia af in Bologna

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

11 MEI 2019

Als eerste renner gaat Tom Dumoulin zaterdag om 16.50 van start in de 102e Giro d'Italia. Daarmee trapt hij de klimtijdrit van de wielrenwedstrijd af. „Dat ik als eerste start in een tijdrit heb ik nog nooit meegemaakt", aldus de Limburger van Sunweb voorafgaand aan zijn acht kilometer lange tocht. „Ik ga de Giro aftrappen. Best vet, cool."

Niet nadelig

De tocht brengt hem naar de basiliek van San Luca, waar de eerste roze trui ligt de wachten. Dat Dumoulin als eerste van start gaat, vindt hij geen nadeel. „In een tijdrit ben je toch met jezelf bezig. Of je nou als eerste start of als laatste."


Giro-favorieten: de clash tussen Dumoulin en Roglic

Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MEI 2019

De Giro d’Italia start zaterdag in Bologna. Bij absentie van uittredend winnaar Chris Froome zijn veel ogen gericht op Tom Dumoulin, maar de Nederlander is niet de enige kanshebber voor de eindzege.

Tom Dumoulin

Voor het derde jaar op een rij heeft Tom Dumoulin het algemeen klassement van de Giro d’Italia als hoofddoel bestempeld. Na zijn tweede plek vorig jaar wil hij nu weer terug naar de hoogste trede die hij in 2017 bezette. Zijn voorbereiding verliep in ieder geval beter dan vorig jaar, toen hij vooral heel veel pech had. De pech lijkt te zijn verschoven naar de rest van zijn ploeg. Dat Wilco Kelderman niet van de partij kan zijn, is een aderlating voor Dumoulin en Team Sunweb. Gezien de kwaliteiten van zijn tegenstanders zal Dumoulin het verschil vooral moeten maken in de drie individuele tijdritten van in totaal zestig kilometer. Het blijft een onderdeel waarin de meeste van zijn uitdagers niet uitblinken. Met de eerste twee zal hij al een flinke buffer willen opbouwen voordat ze vanaf rit 13 de bergen intrekken. Indien hij na al het klimwerk een kleine achterstand heeft, wacht er op de slotdag nog een tijdrit in Verona voor de nodige herstelwerkzaamheden.


Recht Ajax snel de rug voor de titelstrijd?
Likeability of3

Recht Ajax snel de rug voor de titelstrijd?

Hét beeld van woensdag: Ajacieden storten ter aarde. / Olaf Kraak

Foto van 'Metro en ANP'

9 MEI 2019

Hoe snel kan Ajax opkrabbelen na de dreun in de Champions League? Zondag wacht weer een match in de titelstrijd met PSV.

Met een uitlooptraining probeerden de spelers van Ajax donderdag de enorme teleurstelling over de gemiste kans op een finale van de Champions League enigszins te verwerken. ,,24 uur feesten of 24 uur rouwen en daarna weer verder ", zegt trainer Erik ten Hag al het hele seizoen. Maar misschien heeft zijn selectie wel langer nodig.

Meer pijn dan...


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

De Ligt na drama: Zorgen dat we er zondag staan

Matthijs de Ligt/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

9 MEI 2019

Heel lang om te rouwen heeft Ajax niet na de pijnlijke uitschakeling tegen Tottenham Hotspur (2-3) in de Champions League. In de komende zeven dagen kan Ajax na de KNVB Beker ook de landstitel pakken. Iets dat volgens aanvoeder Matthijs de Ligt cruciaal is.

„Als je voor aanvang van het seizoen had gezegd dat we in Nederland de 'dubbel' zouden pakken, hadden wij daar gelijk voor getekend. Ook al voelen we op dit moment vooral veel pijn, we moeten zorgen dat we er zondag staan'', zo sprak de jonge verdediger na afloop.

Niet veel meegekregen


Ajax beter uit dan thuis, Spurs slecht buitenshuis

Van de Beek heeft zojuist de 0-1 gemaakt bij Tottenham/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MEI 2019

Na de knappe 0-1 overwinning in het fonkelnieuwe stadion van Tottenham Hotspur wacht kersverse bekerwinnaar Ajax nog één wedstrijd op weg naar de finale van de Champions League. In eigen huis moet het de voorsprong, verkregen in Londen door een doelpunt van Donny van de Beek, met succes zien te verdedigen.

Dat Ajax de tweede halve finale thuis speelt, hoeft niet per se een voordeel te zijn. Dat is iets dat de Amsterdammers de voorbije rondes zelf hebben aangetoond. Zowel Real Madrid (1-2) als Juventus (1-1) was na het heenduel in de Johan Cruijff Arena in het voordeel. Maar waar Ajax in eigen huis moeite had om de tegenstander opzij te zetten, ging het voor vijandelijk publiek steeds goed. 1-4 werd het in Bernabéu, 1-2 in het Allianz Stadium. Daarop volgde vorige week de 0-1 in Noord-Londen. Daartegenover staat dat de laatste Europese thuiswedstrijd die er gewonnen werd ruim een halfjaar geleden plaatsvond. Op 23 oktober schoot Noussair Mazraoui Ajax in de slotminuut langs Benfica. Dat voelt als ongelooflijk lang geleden voor een ploeg die ondertussen de halve finale van de Champions League heeft bereikt.

Negen van de tien


Stunt! Liverpool wacht, als Ajax het redt
Likeability of5

Stunt! Liverpool wacht, als Ajax het redt

Wijnaldum, de grote man. / Foto's: Peter Powel | EPA

Foto van 'Metro en ANP'

7 MEI 2019

Liverpool heeft zich dinsdagavond voor het tweede jaar op rij geplaatst voor de finale van de Champions League en daarmee voor een superstunt gezorgd. Als Ajax woensdag in de return tegen Tottenham Hotspur de finale in Madrid haalt, dan wacht niet het verwachte Barcelona van Messi.

De ploeg van Jürgen Klopp zorgde voor een ongekende comeback door de return tegen FC Barcelona in de halve finales met 4-0 te winnen. Mede dankzij twee doelpunten van invaller Georginio Wijnaldum wist Liverpool de forse nederlaag van vorige week in Camp Nou (3-0) volledig weg te werken.

Unicum


like
user_3b6633d5031f9c52d6344053aa5fd16c191fe540_avatar

Oppermachtig Ajax pakt eerste prijs in vijf jaar

Ajax viert feest na de 2-0 van Klaas-Jan Huntelaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 MEI 2019

Met een groot machtsvertoon heeft Ajax zondag de KNVB Beker in de wacht gesleept. In de Kuip werd Willem II met 0-4 opzij geschoven, dankzij onder meer twee goals van Klaas-Jan Huntelaar.

Van de drie prijzen die Ajax dit seizoen kan winnen, is het de minst belangrijke. Het ging er voor de club vooral om er zeker van te zijn dat het geen Bayer Leverkusen-scenario moet verwerken dit seizoen. De Duitse formatie werd in 2002 tweede in de competitie, verliezend finalist in de beker en Champions League. Een potentiële horroruitkomst, die niet gewenst is als je al vijf jaar zonder prijs zit.

Vroege beslissing


'Huldiging Ajax op Museumplein geen taboe'

De spelers van Ajax vieren de overwinning tegen Tottenham Hotspur. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 MEI 2019

Als het aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ligt, is een eventuele huldiging van Ajax op het Museumplein niet langer taboe. Dat zei Halsema vrijdag in het NPO Radio-programma 1 op 1.

Openbare orde en aanslagen

„Het enige wat ik erover kan zeggen is dat er nergens een taboe op ligt", aldus Halsema. „Dat heeft er wel lang op gelegen. Wij zijn op dit moment aan het nagaan wat veilig is met het oog op de openbare orde en het risico voor aanslagen. Zodra wij daar beter zicht op hebben, nemen we een beslissing." Volgens de Amsterdamse burgemeester volgt dat besluit „zo snel mogelijk."


Arsenal wint eerste halve finale Europa League

Lacazette scoort de 2-1/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 MEI 2019

De strijd om de finaleplekken in de Europa League is nog altijd helemaal open. Arsenal verdedigt volgende week op bezoek bij Valencia een 3-1 voorsprong, terwijl het duel in Duitsland tussen Eintracht Frankfurt en Chelsea in 1-1 eindigde.

Broodnodige zege

Arsenal kon de verdiende zege goed gebruiken. De voorgaande drie competitieduels gingen verloren, waardoor plaatsing voor de Champions League nog lang niet zeker is. Met de titel in de Europa League kan echter ook nog een ticket voor het kampioenenbal worden verdiend.