Sport

Sotsji 2014: live dag 2

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

8 FEB 2014

Update 20:32 uur
We sluiten de live blog af met het bericht dat Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma zijn gehuldigd in het Holland Heineken House. Check hierboven een foto. Bedankt voor het volgen en tot morgen! Dan zullen we vooral kijken naar de 3 kilometer schaatsen voor vrouwen, waar de hoop vooral gevestigd is op Ireen Wust.

Update 20:25 uur
Het onderdeel moguls bij het freestyleskiën is gewonnen door de Canadese Justine Dufour-Lapointe. Twee van de drie Canadese zusjes Dufour-Lapointe haalden de finale; Justine pakte goud, Chloe zilver. De olympisch kampioene van 2010, Hannah Kearney, moest het doen met brons.

Update 20:08 uur
Sven Kramer vertelde zaterdag bij de huldiging in het Holland Heineken House hoe groot de opluchting bij hem is na zijn gouden medaille op de 5 kilometer. ''Ik trok het echt heel slecht'', aldus Kramer over de laatste 48 uur voor de wedstrijd. ''Ik sliep aan de wegkant en er bleven maar bussen aan- en afrijden na de openingsceremonie. Ik dacht Jorrit Bergsma slaapt al lang, en Jan Blokhuijsen ook. Maar fuck it, ik heb 'm.''

Update 20:05 uur
De zes vrouwen die zich op mogen maken voor de finale van het onderdeel moguls bij het freestyleskiën zijn bekend. In de tweede finaleronde behaalde Hannah Kearney de beste score. Sudova, in de eerste ronde nog de beste, werd in de tweede finaleronde zevende en gaat dus niet naar de finale.

Update 19:42 uur
De Nederlandse medaillewinnaars Kramer, Blokhuijsen en Bergsma zijn in het Holland Heineken House voor de huldiging. Morgen mogen zij hun medailles in ontvangst nemen.

Update 19:39 uur
De twaalf namen die doorgaan naar de tweede finaleronde van het onderdeel moguls zijn bekend. De Tsjechische Sudova eindigde als eerste bij de eerste finaleronde. De favoriete Kearney eindigde niet bij de eerste vijf, maar is wel door. De drie Canadese zusjes Dufour zijn ook allemaal door naar de tweede finaleronde.

De score in de eerste finaleronde wordt overigens niet meegenomen naar de tweede finaleronde. Iedereen begint weer op nul. De beste zes van de tweede finaleronde gaan door naar de echte finale.

Update 19:19 uur
Van de skiërs die in de eerste finaleronde in actie komen gaan er twaalf naar de tweede finaleronde. De zes beste daarvan gaan bepalen wie er goud, zilver en brons pakken.

Update 19:08 uur
De Amerikaanse Heather McPhie is de sterkste op het onderdeel moguls na de eerste vijf skiërs. Ze krijgt 20.05 punten. Onder meer haar grootste concurrente (landgenote Hanna Kearney) moet echter nog in actie komen!

Update 19:00 uur
We sluiten de zaterdag af met de finale van het onderdeel moguls bij het freestyleskiën voor vrouwen. De tijd telt voor 25% mee, vijf juryleden kijken naar techniek op de moguls (50%) en twee juryleden beoordelen de sprongen (25%).

Update 18:51 uur
Felix Loch staat na de eerste twee runs bovenaan bij het rodelen. Morgen volgen run 3 en 4. Op de tweede plek staat Albert Demchenko uit Rusland. De Italiaan Armin Zoeggeler staat momenteel derde.

Update 18:30 uur
Bij het kunstrijden voor landenteams gaat Rusland voorlopig aan de leiding. De top-3 wordt gecompleteerd door Canada en de Verenigde Staten. De beste vijf landen bij de korte kür mogen ook een lange kür rijden. Japan en Italië staan op plek vier en vijf. Frankrijk, China, Duitsland, Oekraïne en Groot-Brittannië vallen buiten de top-5.

Update 18:10 uur
De Noorse Marit Bjoergen heeft haar gouden medaille in ontvangst mogen nemen. Zij was vanmorgen al de snelste bij de 7,5 kilometer cross country gemengde stijl. De Zweede Charlotte Kalla behaalde zilver, brons was er voor de Noorse Heidi Weng

Update 18:03 uur
De Tsjech Roman Koudelka heeft bij het korte schansspringen de beste prestatie geleverd. Koudelka sprong 99.5 meter ver en kreeg 69 punten. Morgen staat de eerste ronde op het programma, later zondag wordt de finale afgewerkt.

Update 17:48 uur
Bij het rodelen heeft de topfavoriet Felix Loch in zijn 2e run de overall snelste tijd genoteerd: 51,964. Na de 1e run ging de Rus Albert Demchenko nog aan de leiding, maar hij is door de sterke 2e run van Loch inmiddels naar plek twee verbannen (0.309 achter Loch). De singles bij de mannen bestaan in totaal uit vier runs. Vandaag worden er daarvan twee gehouden, morgen de andere twee.

Update 17:42 uurDe Russische president Vladimir Poetin noemde de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotsji ''grandioos'' en een spektakel dat ''Ruslandwaardig'' was. Toch uitte hij ook kritiek. De president erkende dat de opening ''financieel te duur'' was. Dat meldde persbureau RIA Novosti.

De president riep de organisatoren van de Spelen op niet uit te rusten, maar juist nu de schouders eronder te zetten. ''Dit is slechts het begin'', zei Poetin. Met ook het oog op de Paralympische Spelen die in maart worden gehouden, ligt er ''kolossaal werk'' in het verschiet voor de vrijwilligers en medewerkers in Sotsji.

Update 17:10 uur
De volledige loting voor de 3000 meter voor vrouwen (schaatsen) is bekend.

Update 16:56 uur
De laatste rit van de 3000 meter schaatsen voor vrouwen gaat tussen de Nederlandse Antoinette de Jong en de Japanse Masako Hozumi.

Annouk van der Weijden is in het achtste paar ingedeeld. Bente Kraus uit Duitsland is haar tegenstandster. Ireen Wüst komt in de dertiende en voorlaatste rit in actie.

Update 16:52 uur
De grote favoriet voor de winst bij de 10 kilometer sprint bij het biatlon heeft de verwachtingen niet waar kunnen maken. Martin Fourcade pakte geen medaille. De Noorse biatleet Ole Einar Björndalen pakte goud en legde beslag op zijn zevende gouden olympische medaille uit zijn carrière.

De Oostenrijker Dominik Landertinger en de Tsjech Jaroslav Soukup pakten respectievelijk zilver en brons.

Met zijn 12e olympische medaille sinds 1998 (zeven gouden, vier zilveren en een bronzen) evenaarde Björndalen het record van de Noorse langlaufer Björn Daehlie. Die werd tussen 1992 en 1998 acht keer olympisch kampioen, waarmee hij Björndalen nog net voorblijft.

Update 16:48 uur
De Noor Ole Einar Bjoerndalen staat met 24.33,5 momenteel eerste bij de 10 kilometer sprint voor mannen in het biatlon. De grote favoriet Martin Fourcade (Frankrijk) is bij het laatste meetpunt ruim acht seconden langzamer dan de Noor.

Update 16:46 uur
Koning Willem-Alexander was een van de toeschouwers bij de gouden race van Sven Kramer in Sotsji. ''Wat kun je zeggen? Mooier dan dit had je het niet kunnen bedenken'', sprak de koning in de catacomben van de Adler Arena van Sotsji.

Update 16:36 uur
Ireen Wüst komt op de 3000 meter van zondag in rit 13 uit tegen Ishizawa. Volledige loting volgt...

Update 16:14 uur
De ijshockeyvrouwen van Canada starten hun olympisch toernooi met een 5-0 zege op Zwitserland.

Update 15:58 uur
Over twee minuten begint de 10 kilometer sprint voor mannen bij de biatlon. Hoe dat precies in zijn werk gaat lees je hier. Verder is er ijsdansen (korte kür) en later vanmiddag rodelen.

Update 15:55 uur
Nu ook reacties te lezen van Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma!

Update 15:26 uur
Na de tweede periode staan de ijshockeydames van Canada ruim voor tegen Zwitserland: 5-0.

Update 15:24 uur
Sven Kramer noemt zijn gouden 5 kilometer ''een race volgens het boekje''. Check zijn volledige reactie hier.

Update 15:12 uur
Goud, zilver en brons voor Nederland op de 5000 meter! Sven Kramer pakt goud in een olympisch record, Jan Blokhuijsen grijpt het zilver en Jorrit Bergsma completeert het Nederlandse podium met brons!

Update 14:10 uur
Na rit zes tot en met negen staat de Rus Denis Yuskov eerste met een tijd van 6.19,51. Na de dweilpauze komen achtereenvolgens Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen in actie. Volg het schaatsen uitgebreid in onze live blog.

Update 14:00 uur
Bij het olympische ijshockeytoernooi voor vrouwen is ook de tweede wedstrijd van start gegaan. Canada neemt het op tegen Zwitserland

Update 13:12 uur
Na de eerste vijf ritten op de 5000 meter schaatsen voor mannen is de Pool Jan Szymanski de enige die onder de 6 minuut 30 duikt (6.26,35). Alles weten over de 5000 meter? Ga dan snel naar onze live blog.

Update 11:38 uur
De Noorse Marit Björgen heeft haar favorietenrol waargemaakt door op de 7,5 kilometer gemengde stijl bij het cross country voor vrouwen goud te pakken. Kalla pakte zilver, Weng brons. De nummer 1 op de wereldranglijst, de Noorse Johaug, eindigde als vierde.

Update 11:30 uur
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vanmorgen een bezoek gebracht aan de Nederlandse sporters in het olympisch dorp. Foto's zie je hier...

Update 11:17 uur
De ijshockeyvrouwen van de Verenigde Staten winnen van Finland met 3-1.

Update 11:05 uur
De cross country-wedstrijd is van start gegaan. Op de 7,5 kilometer gemengde stijl (7,5 kilometer klassieke stijl, 7,5 kilometer vrije stijl) strijden de vrouwen om het eerste goud bij het langlaufen.

Update 10:49 uur
De Amerikaan Sage Kotsenburg heeft goud gepakt op het onderdeel slopestyle (snowboarden). Hij scoorde 93,5 punten in zijn 1e run en daar kwam niemand bij in de buurt. De grote favoriet, de Canadees Maxence Parrot eindigde niet eens op het podium. Hij werd vijfde. Zilver was er voor de Noor Staale Sandbech, die tot 91,75 punten kwam. De Canadees Mark McMorris haalde met 88,75 punten het brons.

Update 10:23 uur
Na de tweede periode gaan de ijshockeyvrouwen van de Verenigde Staten met 3-0 aan de leiding tegen Finland. Daarmee lijken de Amerikanen de eerste zege van hun olympische toernooi te gaan boeken.

Update 10:18 uur
Benieuwd hoe en met wie Koen Verweij richting de lunch trekt? Bekijk het hier...

Update 10:15
De Amerikaan Sage Kotsenburg gaat na de 1e run aan de leiding bij de finale slopestyle. De favoriet, de Canadees Maxence Parrot, was in zijn 1e run nog niet zo succesvol. Hij zal dat in zijn 2e run goed moeten maken als hij de verwachtingen waar wil maken.

Update 09:40 uur:De finale van het onderdeel slopestyle (snowboarden) staat op het beginnen. Het is voor het eerst dat op dit onderdeel een olympische medaille gepakt kan worden, want dit onderdeel is bij deze sport voor het eerst op de Spelen aanwezig. Maxence Parrot is de grote favoriet voor goud.

Update 09:35 uur
Na de eerste periode staan de Amerikaanse vrouwen met 1-0 voor tegen Finland (ijshockey).

Update 09:22 uur
De 15-jarige Maggie Voisin uit de Verenigde Staten heeft zich teruggetrokken. Ze blesseerde haar rechterenkel tijdens haar training voor het onderdeel slopestyle bij het freestyleskiën. Daardoor zijn de Olympische Spelen van het jongste lid van het Amerikaanse team uitgelopen op een teleurstelling.

Update 09:11 uur
De openingsceremonie is goed bekeken! De opening, uitgezonden op Nederland 1, is door ruim 3,4 miljoen Nederlanders bekeken en was daarmee het best bekeken programma van de vrijdag. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. 
Over een ruim half uur begint de finale van het onderdeel slopestyle bij het snowboarden. De mannen die op dit onderdeel in actie komen zullen uit gaan maken wie de eerste gouden medaille van deze Spelen in ontvangst mag gaan nemen!

Update 09:02 uur
Koen Verweij is tijdens zijn training in de Adler Arena vanmorgen bijna onderuit gegaan. Verweij, die voor Nederland uitkomt op de 1000 en 1500 meter bij het langebaanschaatsen, kon net blijven staan.

Update 09:00 uur
Shorttracker Sjinkie Knegt zal niet worden bestraft voor zijn middelvinger op het Europees Kampioenschap in Dresden. Dat heeft de internationale schaatsunie ISU laten weten aan de KNSB.

Na de spetterende openingsceremonie van vrijdag gaan de Olympische Spelen in Sotsji vrijdag officieel van start. Voor Nederland telt eigenlijk maar een onderdeel: het langebaanschaatsen. Op de 5000 meter komen Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen zullen op die afstand in actie komen.

De dag begint echter met de openingswedstrijd van het ijshockeytoernooi voor vrouwen. Om 09:00 uur verschijnen de Verenigde Staten en Finland op het ijs. In de middag starten ook de Canadese en Zwitserse ijshockeyvrouwen aan hun olympische toernooi.

Om 09:30 uur staat bij het snowboarden de finale slopestyle voor mannen op het programma en zullen de eerste medailles worden verdeeld. Om 11:00 uur begint bij het langlaufen de 7,5 kilometer gemengde stijl voor vrouwen.

In Nederland kijkt iedereen echter uit naar 12:30 uur, want dan start de 5000 meter voor mannen bij het langebaanschaatsen. In totaal worden er 13 ritten verreden; de Nederlanders komen in actie in rit 10 (Kramer), 11 (Bergsma) en 12 (Blokhuijsen).

Om 15:30 uur is er een korte kür bij het ijsdansen, dan begint ook het rodelen voor mannen en de 10 kilometer sprint voor mannen bij het biatlon. Om 17:30 uur is de kwalificatie voor de 95 meter schans individueel en om 19:00 uur staat de finale van het onderdeel moguls bij het freestyleskiën op het programma.


Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone

Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone

Gestrekt been van Donny van de Beek of niet? Dinsdag zie je het gelijk terug. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Oranjesupporters kunnen dinsdagavond voor VAR spelen (maar beslissingsbevoegdheid hebben ze uiteraard niet).

Voetbalfans die dinsdag in de Johan Cruijff ArenA op de tribune zitten bij de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Estland, kunnen wedstrijdbeelden direct terugkijken via een speciale app op hun smartphone. Als ze verbonden zijn met het draadloze netwerk van het stadion, kunnen ze zelf een camerastandpunt selecteren en de beelden live of in herhaling bekijken. De KNVB heeft een groep fans geselecteerd die mag testen met de app Vogo Sport.

Meer innovaties


Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

Max Verstappen wint op indrukwekkende wijze in Brazilië

Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 NOV 2019

Max Verstappen heeft zijn derde overwinning van dit jaar in de Formule 1 behaald. De Nederlandse coureur van Red Bull zegevierde in de Grote Prijs van Brazilië na een indrukwekkende race, waarin hij met name wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes aftroefde.

Verstappen klom naar de derde plaats in het wereldkampioenschap. Hij profiteerde van een crash tussen de beide Ferraris. Sebastian Vettel en Charles Leclerc kwamen enkele ronden voor het einde met elkaar in botsing en vielen uit.

Pierre Gasly


Ethiopische atlete Letesenbet Gidey verbetert wereldrecord 15 km

Letesenbet Gidey. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 NOV 2019

De Ethiopische atlete Letesenbet Gidey heeft in de Zevenheuvelenloop het wereldrecord op de 15 kilometer verbeterd. De 21-jarige Ethiopische kwam op het parcours in Nijmegen tot 44.20 minuten. Ze was daarmee veel sneller dan de 45.37 die Joyciline Jepkosgei in 2017 in Praag liep.

Gidey pakte op de WK atletiek dit najaar in Doha zilver op de 10.000 meter. Ze moest toen alleen de Nederlandse Sifan Hassan voor laten.

Foto: ANP


Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’
Likeability of5

Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’

Foto van 'Erik Jonk'

17 NOV 2019

Hèhè, we hebben weer een groot mannenvoetbaltoernooi, waar Nederland wél aan meedoet, om naar uit te kijken.

Het heeft 52.400 uur geduurd voor Oranje zich weer eens plaatste voor een groot voetbaltoernooi, maar het is een feit. Voetbal International was zo vriendelijk om dat urenaantal uit te rekenen. Hoe lang gewacht ook, na twee gemiste toernooien (EK 2016 en WK 2018) is het Nederlands Elftal de komende zomer actief tijdens het Europees Kampioenschap, EURO 2020.

Puntje halen


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Oranje plaatst zich voor het EK ondanks matige wedstrijd

Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2019

Een hele moeizame interland van het Nederlands elftal op bezoek bij Noord-Ierland is plaatsing voor het EK 2020 een feit. Na twee hoofdtoernooien te hebben gemist, is Oranje er dus weer bij.

Met Steven Berghuis op rechtsbuiten, Ryan Babel als spits en Joël Veltman als rechtsback als grootste verrassingen begon Nederland in Belfast. Het begin was voor de thuisploeg, vooral doordat doelman Jasper Cillessen veel te veel tijd nam bij het wegtrappen van de bal, waarna hij al het geluk had dat de bal niet binnenviel. De tegenreactie kwam na negen minuten. Na een fraaie combinatie over links caramboleerde de bal via Berghuis tegen de lat. Ook Babel en Quincy Promes stichtten gevaar met schoten.

Strafschop à la Stam


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Verstappen grijpt poleposition in Brazilië

Verstappen mag zondag aan kop beginnen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 NOV 2019

Max Verstappen begint de Grote Prijs van Brazilië zondag vanaf poleposition. De 22-jarige Nederlander was in zijn Red Bull de snelste in de kwalificatie. Verstappen zette met 1.07,508 de beste tijd neer op het circuit van Interlagos in São Paulo.

De Nederlandse coureur veroverde in augustus van dit jaar in Hongarije zijn eerste 'pole' in de Formule 1. Verstappen was eind vorige maand in Mexico ook de snelste in de kwalificatie, maar moest voor straf drie plaatsen naar achteren op de startopstelling omdat hij in het laatste deel van de sessie gele waarschuwingsvlaggen had genegeerd.

Verjaardagscadeau


Likeability of5

Van der Poel draagt ritzege op aan overleden opa Poulidor

Mathieu van der Poel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2019

Dat Mathieu van der Poel een veldrit wint is amper nieuwswaardig. De wereldbekerzege in Tabor was maar liefst zijn dertigste op een rij! Toch was het een emotionele race voor hem, het was namelijk de eerste sinds de dood van zijn opa Raymond Poulidor eerder deze week.

Poulidor was zelf ook een groot wielrenner. Hij won Milaan - San Remo, de Vuelta en stond acht keer op het Tourpodium (drie keer tweede, een keer derde). Maar voor Mathieu van der Poel was hij vooral zijn grootste supporter.

Achterin starten


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Twijfel bij Kramer: 'Ik weet nu even niet wat ik eraan kan doen'

Sven Kramer/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 NOV 2019

Na zijn historisch lage klassering op de 5000 meter tijdens de wereldbeker in Minsk, dertiende in 6.28,53, sprak de Friese schaatsgrootmeester Sven Kramer flinke twijfels uit over zijn nabije toekomst.

„Als het zo gaat als nu, liever niet natuurlijk", antwoordde de 33-jarige Fries op de NOS-vraag of hij over een week nog wil deelnemen aan het tweede wereldbekerweekeinde in Polen. „Ik wil er echter ook niet voor weglopen", doelde hij op zijn aanhoudende fysieke problemen. „Ik wil er beter van worden. Het is alleen de vraag of je hier beter van wordt. Ik wil niet op deze manier in de rondte rijden. Daar heb ik het nu oprecht moeilijk mee. Dat past niet bij mij."

Ongeluk


Edwin van der Sar voorafgaand aan Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van Ajax.
Likeability of5

Van der Sar blij met vertrouwen bij Ajax

Edwin van der Sar voorafgaand aan Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van Ajax. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 NOV 2019

Edwin van der Sar werkt ook de komende vier jaar als algemeen directeur bij Ajax. De 49-jarige Van der Sar staat op het punt zijn contract te verlengen tot november 2023.

„Edwin van der Sar heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes van Ajax in de afgelopen jaren. Om dit succes te bestendigen, willen wij zijn contract graag verlengen", zei Leen Meijaard, voorzitter van de rvc, voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering van vrijdag in de Johan Cruijff ArenA.

Bijtekenen


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nederlanders krijgen ruimte in Surinaams elftal

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

14 NOV 2019

Nederlandse voetballers van Surinaamse afkomst kunnen toch voor het Surinaamse elftal uitkomen zonder dat ze hun Nederlandse nationaliteit hoeven op te geven. Dat heeft de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) na intensief onderzoek van relevante wetten donderdag bekendgemaakt.

Dit maakt de weg vrij voor Nigel Hasselbaink om vrijdag zijn debuut maken voor Suriname. De SVB hoopt in de toekomst meer spelers met eredivisie-ervaring te interesseren om voor Suriname uit te komen, aldus SVB-voorzitter John Krisnadath. Het is goed nieuws voor Dean Gorré, de bondscoach die Hasselbaink wellicht vrijdag in een duel uit de Concacaf Nations League laat debuteren tegen Dominica.

Lang gekoesterde wens


‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’
Likeability of5

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’

Cruijff typerend wijzend in een wedstrijd tegen NEC in 1982 (5-0). / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

14 NOV 2019

Auke Kok vond dat hij dé definitieve biografie van Johan Cruijff moest schrijven. „Ik zag het als een opdracht, van mezelf. Het ei moest gelegd.”

Op 24 maart is voetballer Johan Cruijff vier jaar dood. Vier jaar! Over de Amsterdammer was al tijdens zijn leven geschreven, veel geschreven zelfs. Maar toch, dé biografie was er volgens journalist en columnist Auke Kok nog niet. Nu wel, uiteraard donderdag op de 14e, zijn rugnummer bij Ajax dat haast iconisch werd. Kok zag dat een groot deel van Johan Cruijffs carrière en leven zich in het volle licht van de schijnwerpers voltrok. Maar als mens, sportman, voetbalfilosoof en commercieel pionier bleef Cruijff in vele opzichten een ondoorgrondelijk mysterie. Koks eigen opdracht en ambitie voor Johan Cruijff, de biografie luidde daarom: probeer zo compleet mogelijk te zijn en maak van El Salvador, zoals hij door zijn tijd bij FC Barcelona ging heten, een mens van vlees en bloed. Geef de lezer het gevoel dat hij door het boek het fenomeen Cruijff denkt te kennen. Die opdracht kostte Kok drie jaar aan research, 160 interviews en een jaar schrijven. Zijn monnikenwerk ligt nu in de winkel, 640 pagina’s schoon aan de haak.

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’

De cover van Johan Cruijff, de biografie.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Het wordt alsmaar pijnlijker voor PSV

Het wordt alsmaar pijnlijker voor PSV

Mark van Bommel zondagmiddag. /Olaf Kraak | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

10 NOV 2019

Voor de zesde keer op rij heeft PSV wéér niet gewonnen. In de Brabantse derby tegen Willem II waren de Tilburgers te sterk (2-1).

PSV-trainer Mark van Bommel en zijn selectie zijn wanhopig. Zondagmiddag werd voor de derde keer in vier Eredivisiewedstrijden verloren. Tegen Sparta werd slechts 1 competitiepunt gepakt en in de Europa League kwamen de Eindhovenaren twee keer niet langs LASK Linz, bepaald geen hoogvlieger. Ajax staat nu 11 punten voor op de concurrent en die ‘straatlengte’ werd in vier competitiepotjes geregeld. Inmiddels geldt de kwalificatie grootste concurrent veel meer voor AZ trouwens.

Zoet geslachtofferd


Ajax speelt Chelsea-kater swingend weg
Likeability of5

Ajax speelt Chelsea-kater swingend weg

Lisandro Martínez na zijn 4-0. / Maurice van Steen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

10 NOV 2019

Met een grotendeels swingende voorstelling heeft Ajax de Champions League-kater van dinsdag van zich af gespeeld. FC Utrecht werd zondagmiddag met 4-0 afgedroogd.

Trots kon Ajax zijn op het eerste uur in het Champions League-duel tegen Chelsea. En trots dat het na rode kaarten van Joël Veltman en Daley Blind met negen man nog stand hield en een punt meenam uit Londen. Toch keerde de selectie van Erik ten Hag katerig terug in Amsterdam, in de wetenschap dat de ploeg met 1-4 had voorgestaan.

Weer Utrecht


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nederlandse b-boy Menno wint WK Breakdance

Nederlandse b-boy Menno wint WK Breakdance

De dolblije Menno van Gorp. /Marcel van Hoorn | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

10 NOV 2019

Duizenden uitzinnige toeschouwers hebben zaterdagavond in Mumbai (India) Menno van Gorp de Red Bull BC One World Final 2019 zien winnen. Anders gezegd: hij is wereldkampioen.

Nederlander Menno van Gorp won de finale van het WK Breakdance in de National Sports Club of India. Hiermee is hij de beste b-boy ter wereld en de eerste danser ooit die de Red Bull BC One World Final voor de derde keer wint. De 30-jarige breaker wist in totaal vijftien andere deelnemers uit veertien verschillende landen te verslaan.

Kazachstaan geklopt


Likeability of5

Leeuwinnen denderen over Turkije heen met acht goals

Juichen na een van de vele treffers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 NOV 2019

De Nederlandse voetbalsters hebben op weg naar het EK van 2021 weer een doelpuntrijke overwinning geboekt. De regerend kampioen van Europa versloeg Turkije in Izmir met 8-0. Plaatsing voor het EK in Engeland is nu nog slechts een formaliteit voor Oranje, dat dinsdag Slovenië ontvangt in Arnhem.

Het duurde aan de Turkse westkust even voor de vrouwen van bondscoach Sarina Wiegman grip kregen op de wedstrijd. Turkije kwam er in de openingsfase een paar keer gevaarlijk uit en Oranje had een aantal overtredingen nodig om de aanvallen van de thuisploeg te onderbreken. Toen de Nederlandse voetbalsters na 25 minuten echter de score hadden geopend, was het Turkse verzet ook direct gebroken.

Buitenspelgoal


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Alarmfase één bij PSV: 'Dit hoort niet bij een topclub'

Mark van Bommel/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

8 NOV 2019

De laatste overwinning van PSV dateert van 6 oktober, toen VVV-Venlo met 4-1 aan de kant werd gezet. Het roer moet om Eindhoven, zo weet ook de trainer.

Mark van Bommel heeft er vertrouwen in dat hij PSV weer aan het voetballen krijgt. Dat liet de trainer vrijdag blijken bij terugkeer vanuit Oostenrijk, waar de Eindhovenaren donderdag in de Europa League met 4-1 van LASK Linz verloren.

Herpakken


Likeability of5

Fans Brescia steunen racisme tegen eigen spits Balotelli

Mario Balotelli is er klaar mee na de racistische uitingen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 NOV 2019

Internationaal oogste Mario Balotelli veel lof nadat hij dit weekend van het veld afliep toen fans van Hellas Verona hem racistisch bejegende. De fanatieke aanhang van zijn eigen club Brescia vindt de actie van de spits echter getuigen van weinig karakter.

Het bestuur van Hellas Verona gaf een van de fanatieke leiders van het vak, Luca Castellini, een stadionverbod tot en met 2030. Castellini sprak zich op de radio ook op niet misverstane wijze uit over Balotelli: „Balotelli is enkel Italiaans door zijn identiteitskaart, maar hij zal nooit helemaal Italiaans kunnen zijn.”

De 36-voudig Italiaans international werd in het interview ook meermaals 'neger' genoemd door Castellini. Toch scharen de Brescianen zich achter de actie van de rivaliserende fans.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Crisis dreigt bij PSV na 4-1 afstraffing in Oostenrijk

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 NOV 2019

De problemen bij PSV beginnen steeds grotere vormen aan te nemen. De Eindhovenaren lieten zich donderdag in de Europa League na rust overrompelen door LASK Linz en verloren met 4-1. PSV leidde halverwege nog door een vroeg benutte strafschop van Daniel Schwaab.

PSV won een maand geleden voor het laatst een wedstrijd, thuis tegen VVV-Venlo. Daarna volgde een gelijkspel tegen Linz (0-0) in de Europa League, nederlagen tegen FC Utrecht (3-0) en AZ (0-4) en een moeizaam gelijkspel tegen Sparta Rotterdam (2-2). Zondag volgt de uitwedstrijd tegen Willem II.

Tot nog toe bleef het redelijk rustig in Eindhoven, waar trainer Mark van Bommel veel vertrouwen geniet. Na de nieuwe klap tegen LASK Linz zal er snel wat moeten veranderen. Van Bommel mag als excuus aanvoeren dat hij met Donyell Malen en Steven Bergwijn belangrijke basisspelers mist. Maar het zou te makkelijk zijn om het alleen daar op te gooien. Veel nieuwelingen renderen niet en PSV mist echte leiders.


EK in twaalf landen wordt gespeeld met bal Uniforia

De Unifiora/Adidas

Foto van 'Kasper Hermans'

6 NOV 2019

De bal voor het Europees kampioenschap 2020 – waarvan een aantal wedstrijden in Amsterdam gespeeld worden – is officieel gepresenteerd door Adidas.

Het speeltuig gaat de Uniforia heten, wat een combinatie is van de woorden eenheid (Unity) en euforie (Euforia). Het is voor het eerst dat het EK in twaalf verschillende landen wordt gehouden.

GPS-coördinaten