Sport

Sotsji 2014: live dag 2

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

8 FEB 2014

Update 20:32 uur
We sluiten de live blog af met het bericht dat Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma zijn gehuldigd in het Holland Heineken House. Check hierboven een foto. Bedankt voor het volgen en tot morgen! Dan zullen we vooral kijken naar de 3 kilometer schaatsen voor vrouwen, waar de hoop vooral gevestigd is op Ireen Wust.

Update 20:25 uur
Het onderdeel moguls bij het freestyleskiën is gewonnen door de Canadese Justine Dufour-Lapointe. Twee van de drie Canadese zusjes Dufour-Lapointe haalden de finale; Justine pakte goud, Chloe zilver. De olympisch kampioene van 2010, Hannah Kearney, moest het doen met brons.

Update 20:08 uur
Sven Kramer vertelde zaterdag bij de huldiging in het Holland Heineken House hoe groot de opluchting bij hem is na zijn gouden medaille op de 5 kilometer. ''Ik trok het echt heel slecht'', aldus Kramer over de laatste 48 uur voor de wedstrijd. ''Ik sliep aan de wegkant en er bleven maar bussen aan- en afrijden na de openingsceremonie. Ik dacht Jorrit Bergsma slaapt al lang, en Jan Blokhuijsen ook. Maar fuck it, ik heb 'm.''

Update 20:05 uur
De zes vrouwen die zich op mogen maken voor de finale van het onderdeel moguls bij het freestyleskiën zijn bekend. In de tweede finaleronde behaalde Hannah Kearney de beste score. Sudova, in de eerste ronde nog de beste, werd in de tweede finaleronde zevende en gaat dus niet naar de finale.

Update 19:42 uur
De Nederlandse medaillewinnaars Kramer, Blokhuijsen en Bergsma zijn in het Holland Heineken House voor de huldiging. Morgen mogen zij hun medailles in ontvangst nemen.

Update 19:39 uur
De twaalf namen die doorgaan naar de tweede finaleronde van het onderdeel moguls zijn bekend. De Tsjechische Sudova eindigde als eerste bij de eerste finaleronde. De favoriete Kearney eindigde niet bij de eerste vijf, maar is wel door. De drie Canadese zusjes Dufour zijn ook allemaal door naar de tweede finaleronde.

De score in de eerste finaleronde wordt overigens niet meegenomen naar de tweede finaleronde. Iedereen begint weer op nul. De beste zes van de tweede finaleronde gaan door naar de echte finale.

Update 19:19 uur
Van de skiërs die in de eerste finaleronde in actie komen gaan er twaalf naar de tweede finaleronde. De zes beste daarvan gaan bepalen wie er goud, zilver en brons pakken.

Update 19:08 uur
De Amerikaanse Heather McPhie is de sterkste op het onderdeel moguls na de eerste vijf skiërs. Ze krijgt 20.05 punten. Onder meer haar grootste concurrente (landgenote Hanna Kearney) moet echter nog in actie komen!

Update 19:00 uur
We sluiten de zaterdag af met de finale van het onderdeel moguls bij het freestyleskiën voor vrouwen. De tijd telt voor 25% mee, vijf juryleden kijken naar techniek op de moguls (50%) en twee juryleden beoordelen de sprongen (25%).

Update 18:51 uur
Felix Loch staat na de eerste twee runs bovenaan bij het rodelen. Morgen volgen run 3 en 4. Op de tweede plek staat Albert Demchenko uit Rusland. De Italiaan Armin Zoeggeler staat momenteel derde.

Update 18:30 uur
Bij het kunstrijden voor landenteams gaat Rusland voorlopig aan de leiding. De top-3 wordt gecompleteerd door Canada en de Verenigde Staten. De beste vijf landen bij de korte kür mogen ook een lange kür rijden. Japan en Italië staan op plek vier en vijf. Frankrijk, China, Duitsland, Oekraïne en Groot-Brittannië vallen buiten de top-5.

Update 18:10 uur
De Noorse Marit Bjoergen heeft haar gouden medaille in ontvangst mogen nemen. Zij was vanmorgen al de snelste bij de 7,5 kilometer cross country gemengde stijl. De Zweede Charlotte Kalla behaalde zilver, brons was er voor de Noorse Heidi Weng

Update 18:03 uur
De Tsjech Roman Koudelka heeft bij het korte schansspringen de beste prestatie geleverd. Koudelka sprong 99.5 meter ver en kreeg 69 punten. Morgen staat de eerste ronde op het programma, later zondag wordt de finale afgewerkt.

Update 17:48 uur
Bij het rodelen heeft de topfavoriet Felix Loch in zijn 2e run de overall snelste tijd genoteerd: 51,964. Na de 1e run ging de Rus Albert Demchenko nog aan de leiding, maar hij is door de sterke 2e run van Loch inmiddels naar plek twee verbannen (0.309 achter Loch). De singles bij de mannen bestaan in totaal uit vier runs. Vandaag worden er daarvan twee gehouden, morgen de andere twee.

Update 17:42 uurDe Russische president Vladimir Poetin noemde de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotsji ''grandioos'' en een spektakel dat ''Ruslandwaardig'' was. Toch uitte hij ook kritiek. De president erkende dat de opening ''financieel te duur'' was. Dat meldde persbureau RIA Novosti.

De president riep de organisatoren van de Spelen op niet uit te rusten, maar juist nu de schouders eronder te zetten. ''Dit is slechts het begin'', zei Poetin. Met ook het oog op de Paralympische Spelen die in maart worden gehouden, ligt er ''kolossaal werk'' in het verschiet voor de vrijwilligers en medewerkers in Sotsji.

Update 17:10 uur
De volledige loting voor de 3000 meter voor vrouwen (schaatsen) is bekend.

Update 16:56 uur
De laatste rit van de 3000 meter schaatsen voor vrouwen gaat tussen de Nederlandse Antoinette de Jong en de Japanse Masako Hozumi.

Annouk van der Weijden is in het achtste paar ingedeeld. Bente Kraus uit Duitsland is haar tegenstandster. Ireen Wüst komt in de dertiende en voorlaatste rit in actie.

Update 16:52 uur
De grote favoriet voor de winst bij de 10 kilometer sprint bij het biatlon heeft de verwachtingen niet waar kunnen maken. Martin Fourcade pakte geen medaille. De Noorse biatleet Ole Einar Björndalen pakte goud en legde beslag op zijn zevende gouden olympische medaille uit zijn carrière.

De Oostenrijker Dominik Landertinger en de Tsjech Jaroslav Soukup pakten respectievelijk zilver en brons.

Met zijn 12e olympische medaille sinds 1998 (zeven gouden, vier zilveren en een bronzen) evenaarde Björndalen het record van de Noorse langlaufer Björn Daehlie. Die werd tussen 1992 en 1998 acht keer olympisch kampioen, waarmee hij Björndalen nog net voorblijft.

Update 16:48 uur
De Noor Ole Einar Bjoerndalen staat met 24.33,5 momenteel eerste bij de 10 kilometer sprint voor mannen in het biatlon. De grote favoriet Martin Fourcade (Frankrijk) is bij het laatste meetpunt ruim acht seconden langzamer dan de Noor.

Update 16:46 uur
Koning Willem-Alexander was een van de toeschouwers bij de gouden race van Sven Kramer in Sotsji. ''Wat kun je zeggen? Mooier dan dit had je het niet kunnen bedenken'', sprak de koning in de catacomben van de Adler Arena van Sotsji.

Update 16:36 uur
Ireen Wüst komt op de 3000 meter van zondag in rit 13 uit tegen Ishizawa. Volledige loting volgt...

Update 16:14 uur
De ijshockeyvrouwen van Canada starten hun olympisch toernooi met een 5-0 zege op Zwitserland.

Update 15:58 uur
Over twee minuten begint de 10 kilometer sprint voor mannen bij de biatlon. Hoe dat precies in zijn werk gaat lees je hier. Verder is er ijsdansen (korte kür) en later vanmiddag rodelen.

Update 15:55 uur
Nu ook reacties te lezen van Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma!

Update 15:26 uur
Na de tweede periode staan de ijshockeydames van Canada ruim voor tegen Zwitserland: 5-0.

Update 15:24 uur
Sven Kramer noemt zijn gouden 5 kilometer ''een race volgens het boekje''. Check zijn volledige reactie hier.

Update 15:12 uur
Goud, zilver en brons voor Nederland op de 5000 meter! Sven Kramer pakt goud in een olympisch record, Jan Blokhuijsen grijpt het zilver en Jorrit Bergsma completeert het Nederlandse podium met brons!

Update 14:10 uur
Na rit zes tot en met negen staat de Rus Denis Yuskov eerste met een tijd van 6.19,51. Na de dweilpauze komen achtereenvolgens Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen in actie. Volg het schaatsen uitgebreid in onze live blog.

Update 14:00 uur
Bij het olympische ijshockeytoernooi voor vrouwen is ook de tweede wedstrijd van start gegaan. Canada neemt het op tegen Zwitserland

Update 13:12 uur
Na de eerste vijf ritten op de 5000 meter schaatsen voor mannen is de Pool Jan Szymanski de enige die onder de 6 minuut 30 duikt (6.26,35). Alles weten over de 5000 meter? Ga dan snel naar onze live blog.

Update 11:38 uur
De Noorse Marit Björgen heeft haar favorietenrol waargemaakt door op de 7,5 kilometer gemengde stijl bij het cross country voor vrouwen goud te pakken. Kalla pakte zilver, Weng brons. De nummer 1 op de wereldranglijst, de Noorse Johaug, eindigde als vierde.

Update 11:30 uur
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vanmorgen een bezoek gebracht aan de Nederlandse sporters in het olympisch dorp. Foto's zie je hier...

Update 11:17 uur
De ijshockeyvrouwen van de Verenigde Staten winnen van Finland met 3-1.

Update 11:05 uur
De cross country-wedstrijd is van start gegaan. Op de 7,5 kilometer gemengde stijl (7,5 kilometer klassieke stijl, 7,5 kilometer vrije stijl) strijden de vrouwen om het eerste goud bij het langlaufen.

Update 10:49 uur
De Amerikaan Sage Kotsenburg heeft goud gepakt op het onderdeel slopestyle (snowboarden). Hij scoorde 93,5 punten in zijn 1e run en daar kwam niemand bij in de buurt. De grote favoriet, de Canadees Maxence Parrot eindigde niet eens op het podium. Hij werd vijfde. Zilver was er voor de Noor Staale Sandbech, die tot 91,75 punten kwam. De Canadees Mark McMorris haalde met 88,75 punten het brons.

Update 10:23 uur
Na de tweede periode gaan de ijshockeyvrouwen van de Verenigde Staten met 3-0 aan de leiding tegen Finland. Daarmee lijken de Amerikanen de eerste zege van hun olympische toernooi te gaan boeken.

Update 10:18 uur
Benieuwd hoe en met wie Koen Verweij richting de lunch trekt? Bekijk het hier...

Update 10:15
De Amerikaan Sage Kotsenburg gaat na de 1e run aan de leiding bij de finale slopestyle. De favoriet, de Canadees Maxence Parrot, was in zijn 1e run nog niet zo succesvol. Hij zal dat in zijn 2e run goed moeten maken als hij de verwachtingen waar wil maken.

Update 09:40 uur:De finale van het onderdeel slopestyle (snowboarden) staat op het beginnen. Het is voor het eerst dat op dit onderdeel een olympische medaille gepakt kan worden, want dit onderdeel is bij deze sport voor het eerst op de Spelen aanwezig. Maxence Parrot is de grote favoriet voor goud.

Update 09:35 uur
Na de eerste periode staan de Amerikaanse vrouwen met 1-0 voor tegen Finland (ijshockey).

Update 09:22 uur
De 15-jarige Maggie Voisin uit de Verenigde Staten heeft zich teruggetrokken. Ze blesseerde haar rechterenkel tijdens haar training voor het onderdeel slopestyle bij het freestyleskiën. Daardoor zijn de Olympische Spelen van het jongste lid van het Amerikaanse team uitgelopen op een teleurstelling.

Update 09:11 uur
De openingsceremonie is goed bekeken! De opening, uitgezonden op Nederland 1, is door ruim 3,4 miljoen Nederlanders bekeken en was daarmee het best bekeken programma van de vrijdag. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. 
Over een ruim half uur begint de finale van het onderdeel slopestyle bij het snowboarden. De mannen die op dit onderdeel in actie komen zullen uit gaan maken wie de eerste gouden medaille van deze Spelen in ontvangst mag gaan nemen!

Update 09:02 uur
Koen Verweij is tijdens zijn training in de Adler Arena vanmorgen bijna onderuit gegaan. Verweij, die voor Nederland uitkomt op de 1000 en 1500 meter bij het langebaanschaatsen, kon net blijven staan.

Update 09:00 uur
Shorttracker Sjinkie Knegt zal niet worden bestraft voor zijn middelvinger op het Europees Kampioenschap in Dresden. Dat heeft de internationale schaatsunie ISU laten weten aan de KNSB.

Na de spetterende openingsceremonie van vrijdag gaan de Olympische Spelen in Sotsji vrijdag officieel van start. Voor Nederland telt eigenlijk maar een onderdeel: het langebaanschaatsen. Op de 5000 meter komen Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen zullen op die afstand in actie komen.

De dag begint echter met de openingswedstrijd van het ijshockeytoernooi voor vrouwen. Om 09:00 uur verschijnen de Verenigde Staten en Finland op het ijs. In de middag starten ook de Canadese en Zwitserse ijshockeyvrouwen aan hun olympische toernooi.

Om 09:30 uur staat bij het snowboarden de finale slopestyle voor mannen op het programma en zullen de eerste medailles worden verdeeld. Om 11:00 uur begint bij het langlaufen de 7,5 kilometer gemengde stijl voor vrouwen.

In Nederland kijkt iedereen echter uit naar 12:30 uur, want dan start de 5000 meter voor mannen bij het langebaanschaatsen. In totaal worden er 13 ritten verreden; de Nederlanders komen in actie in rit 10 (Kramer), 11 (Bergsma) en 12 (Blokhuijsen).

Om 15:30 uur is er een korte kür bij het ijsdansen, dan begint ook het rodelen voor mannen en de 10 kilometer sprint voor mannen bij het biatlon. Om 17:30 uur is de kwalificatie voor de 95 meter schans individueel en om 19:00 uur staat de finale van het onderdeel moguls bij het freestyleskiën op het programma.


Ajax en AZ in duels vol vraagtekens

Ajax en AZ in duels vol vraagtekens

Ajax voorafgaand aan het duel met Valencia, toen uitschakeling nog niet in de hoofden zat. | Foto: ANP / Olaf Kraak

Foto van 'Erik Jonk'

20 FEB 2020

Ajax en AZ ‘bekeren’ donderdagavond in de Europa League in op voorhand onvoorspelbare duels.

Voetbalanalisten Kenneth Perez, Kees Kwakman en Marco van Basten bespreken donderdagavond in een zes (!) uur durende uitzending op FOX Sports duels uit de eerste knock out-ronde in de Europa League. Bij de laatste 32 clubs acteren Ajax als uitgeschakelde Champions League-deelnemer en poulefase-overlever AZ. Het Spaanse Getafe en het Oostenrijkse LASK Linz zijn de tegenstanders. ‘Kon slechter’, was bij de loting bij veel fans de eerste gedachte die opkwam. Kenneth Perez en Kees Kwakman blikken in Metro alvast vooruit op twee wedstrijden die in gesprekjes bij de koffieautomaat steeds moeilijker lijken te worden.

Getafe – Ajax


‘Het Nederlands elftal’ in de Champions League

‘Het Nederlands elftal’ in de Champions League

Champions League-winnaars Van Dijk en Wijnaldum. | Foto's: EPA, Getty Images en ANP

Foto van 'Erik Jonk'

18 FEB 2020

Ajax zien we na de dramatische uitschakeling niet meer terug in de Champions League, maar het miljoenenbal gaat dinsdagavond zonder de Amsterdammers gewoon verder.

Er blijven echter genoeg Nederlandse toppers op het hoogste Europese niveau actief. Hier zie je de elf spelers die kans maken op de meeste speelminuten en drie profs op de bank.

Jasper Cillessen, Valencia


Ook Stefan van der Pal gaat de Elfstedentocht zwemmen

Ook Stefan van der Pal gaat de Elfstedentocht zwemmen

Ook Stefan van der Pal gaat de Elfstedentocht zwemmen / Marianne Faber

Foto van 'Amarins de Boer'

17 FEB 2020

Duursporter Stefan van der Pal gaat van 2 tot 5 juli de Elfstedentocht zwemmen. En nee, hij is geen na-aper van Maarten van der Weijden. Hij zwom de tocht al eens eerder in estafettevorm.

Nadat Stefan van der Pal (39) uit Leeuwarden twee keer heeft meegevaren in de begeleidingsboot van Maarten van der Weijden, is dit jaar zijn beurt. Vrijdag maakte Van der Pal, duursporter en triatleet, bekend dat hij op 2 juli begint aan een zwemtocht van 200 kilometer. En hij is er nú al klaar voor, zegt hij na afloop van de persconferentie in Leeuwarden.

De tocht langs de elf Friese steden zwemmen is hem niet vreemd. Sterker nog: hij is de bedenker van de Elfstedenzwemtocht. In 2011 zwom Van der Pal de tocht namelijk ook al, in estafettevorm met vier andere triatleten. „Het plan ooit individueel de provincie rond te zwemmen, liet mij sindsdien niet meer los.”


Gelukkig was Jutta in Utah

Gelukkig was Jutta in Utah

Foto's: ANP /Soenar Chamid

Foto van 'Erik Jonk'

16 FEB 2020

We zijn het niet gewend, maar het was tot en met dag drie medailles schrapen tijdens de WK afstanden. Gelukkig schaatste Jutta in Utah.

Verbazing op het gezicht, tranen die in haar ooghoeken twijfelden of ze naar buiten zouden rollen of niet. Een hartslag van 200 ('ofzo', zei ze later) en een gevoel dat ze moest overgeven. Zo beleefde groeibriljant Jutta Leerdam (21) de laatste vier races op de 1000 meter WK afstanden.

Nederlands record


Ziyech verruilt Ajax voor Chelsea

Ziyech verruilt Ajax voor Chelsea

In het midden voetballer Hakim Ziyech in het welbekende Ajax-tenue

Foto van 'Julia Osendarp'

13 FEB 2020

Voetballer Hakim Ziyech verlaat zijn Amsterdamse team voor Chelsea. Ajax bereikte donderdag een akkoord met de Engelse club over de transfer van de middenvelder. 

Voor 40 miljoen euro maakt de 26-jarige speler een overstap voor volgens seizoen naar Engeland. En dat bedrag zou door variabelen nog kunnen oplopen tot maximaal 44 miljoen euro. Tot augustus had Ziyech een vertrekclausule van 30 miljoen euro in zijn contract staan, maar verlengde de overeenkomst met een jaar.

Stilte na de bekerwedstrijd


AZ gaat nat tegen stuntend NAC Breda dat met 1-3 wint in Alkmaar

Foto van 'Jelmer Visser'

12 FEB 2020

Dat bekervoetbal vaak geroemd wordt om zijn verrassende wendingen, bleek woensdagavond maar weer eens toen NAC Breda tegen AZ moest aantreden in de kwartfinale van de KNVB-beker in Alkmaar. 

De ploeg uit Breda verraste vriend en vijand door de pittige uitwedstrijd met 1-3 te winnen. En hierdoor bekeren zij door ten koste van de nummer twee in de Eredivisie.


Zo zien we Max in Zandvoort

Zo zien we Max in Zandvoort

De eerste meters van Verstappen, woensdag in zijn nieuwe bolide. | Foto's: Getty Images / Mark Thompson

Foto van 'Erik Jonk'

12 FEB 2020

Wat er veranderd is aan de nieuwe auto van Max Verstappen? Eigenlijk alleen z’n helm.

Het is altijd zo’n momentje in februari: hoe ziet de auto van Max Verstappen – en dus die van het Red Bull-team – er komend Formule 1-seizoen uit? Woensdagmiddag was dat moment daar, op het Silverstone-circuit in Engeland. En waarmee reed ‘onze Max’ naar buiten? Met een Red Bull die er praktisch hetzelfde uit ziet als die van de afgelopen jaren.

Dat geldt voor het oog van het grote publiek uiteraard. Ongetwijfeld is er van alles anders en specialistische websites doken er woensdag gretig op. Motorsport.com meldde op basis van een foto bijvoorbeeld: „ Red Bull lijkt ook afscheid te hebben genomen van de multilink-wishbone voorwielophanging en gekozen voor een conventionele variant.”


‘Elfstedentocht straks alleen nog in geschiedenisboeken’
Likeability of5

‘Elfstedentocht straks alleen nog in geschiedenisboeken’

Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent kust, 23 jaar geleden, zijn vrouw Sannah. | Foto: ANP / Paul Vreeker

Foto van 'Erik Jonk'

8 FEB 2020

Een slechte voorspelling voor de schaatsliefhebbers die al jaren smachten naar de Tocht der Tochten. „Naar verwachting zal de Elfstedentocht op een gegeven moment alleen nog in de geschiedenisboeken te zien zijn.”

Dat stelde de organisatie Weeronline zaterdag. „De winter van de toekomst ziet er niet gunstig uit voor de Elfstedentocht. Het aantal ijsdagen met de hele dag vorst neemt geleidelijk af en het zal ook minder hard vriezen.” En daar krijg je dus geen Tocht der Tochten in Friesland meer mee…

8435 dagen geleden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Scheidsrechters van oordeel dat Ajax in Londen bestolen is

Scheidsrechters van oordeel dat Ajax in Londen bestolen is

oel Veltman van Ajax krijgt rood van scheidsrechter Gianluca Rocchi. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 FEB 2020

Eindelijk is bevestigd wat iedere voetbalfan eigenlijk wel wist: Ajax is bestolen in de Champions League.

Het zal niets veranderen, maar wellicht de pijn iets verzachten. Tijdens de ’scheidsrechter winterbijeenkomst’ van de Europese voetbalbond UEFA op Mallorca was het overgrote deel van de aanwezige toparbiters, inclusief scheidsrechterbaas Roberto Rosetti, het erover eens dat arbitrale blunders Ajax de zege bij Chelsea (4-4) én overwintering in het miljoenenbal kostten. Dat schrijft De Telegraaf.

Terugdraaien


Ajax en PSV balen allebei

Ajax en PSV balen allebei

Quincy Promes werd matchwinner met zijn 1-0. | Foto's: ANP / Olaf Kraak

Foto van 'Erik Jonk'

2 FEB 2020

Ajax stuurde PSV zondag (alwéér) met een nederlaag naar huis, maar ook in Amsterdam zijn ze niet blij.

Ajax – PSV wordt steeds meer een ‘topper van weleer’. De Amsterdammers waren zondag op alle fronten sterker en won toch maar met 1-0. Quincy Promes werd voor rust de matchwinner. Toch verloor Ajax met een druk programma op komst ook: drie basisspelers welteverstaan (zie onderaan).

Eindhovense rampweek


Van der Poel oppermachtig in de blubber

Van der Poel oppermachtig in de blubber

Mathieu van der Poel heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 FEB 2020

Mathieu van der Poel heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd. In het Zitserse Dübendorf maakte de 25-jarige titelverdediger op een modderig parcours zijn favorietenrol waar. 

Al in de eerste ronde kwam hij alleen op kop. De concurrentie kon alleen strijden voor zilver. Dat ging naar de Brit Thomas Pidcock. De Belg Toon Aerts werd derde.

Wereldkampioen


Veldrijdster Alvarado pakt voor het eerst wereldtitel

Veldrijdster Alvarado pakt voor het eerst wereldtitel

De Rotterdamse veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado is voor het eerst in haar carrière wereldkampioen geworden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 FEB 2020

De Rotterdamse veldrijdster Ceylin del Carmen Alvarado is voor het eerst in haar carrière wereldkampioen geworden. De 21-jarige versloeg in het Zwitserse Dübendorf in een spannende wedstrijd haar twee landgenotes Annemarie Worst en Lucinda Brand.

Het zilver was voor Worst. Voor Brand was er net als in 2018 brons.

Onbeschrijfelijk gevoel


Bertens verliest vierde ronde Australian Open

Bertens feliciteert haar tegenstander / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

27 JAN 2020

Het is Kiki Bertens niet gelukt door te dringen tot de kwartfinales van de Australian Open. De als negende geplaatste Bertens moest in Melbourne in de vierde ronde haar meerdere erkennen in de Spaanse tennisster Garbiñe Muguruza.

In 68 minuten werd het 6-3 6-3 voor de mondiale nummer 32. In de Rod Laver Arena had Bertens geen antwoord op het agressieve spel van de voormalig nummer 1 van de wereld en winnares van twee grand slams: Roland Garros in 2016 en Wimbledon in 2017. Bertens brak Muguruza nog wel in de openingsgame, maar kwam geen moment echt lekker in de wedstrijd.

Voor het eerst grandslamtoernooi


Ajacied in Spakenburg gaat keihard genieten

Ajacied in Spakenburg gaat keihard genieten

Nathaniel Will in het witblauw van Spakenburg. / Foto's: Sv Spakenburg

Foto van 'Erik Jonk'

22 JAN 2020

Ajax voetbalt woensdagavond tegen amateurs. Daar komen 55.000 mensen naar kijken. Nathaniel Will over de wedstrijd van z’n leven.

Nuchtere Nathaniel Will maak je niet zo snel gek, maar met heel veel zin uitkijken naar de wedstrijd van woensdagavond doet ie wel. De verdediger speelt met zijn topamateurclub Spakenburg in de achtste finales van de KNVB Beker tegen Ajax. 2200 Spakenburgers zullen in een lange rij bussen richting Amsterdam afreizen (hoeveel dorpsgenoten via een omweg een ticket kochten is niet bekend). Echter, de Johan Cruijff ArenA blijft niet half leeg, zoals je bij zo’n ‘potje’ zou verwachten. Duizenden zagen – met aantrekkelijke toegangsprijzen - kans om Ajax eindelijk eens aan het werk te zien. Het stadion is vanavond met 55.000 toeschouwers uitverkocht. De thuisblijvers kunnen inschakelen op een live-uitzending door Fox Sports.

Fins avontuur


Grand Prix Zandvoort: alles mag, nee moet anders zijn
Likeability of3

Grand Prix Zandvoort: alles mag, nee moet anders zijn

Jan Lammers, trots op ‘zijn’ circuit. / Foto’s: Remko de Waal | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

19 JAN 2020

De tweede media-update over de Grand Prix in Zandvoort is achter de rug. Wat staat er allemaal te gebeuren?

Het is ‘vies nat’, winderig en modderig op het autocircuit in Zandvoort. Voor mensen die op deze vrijdag een slipcursus volgen, is er in elk geval water genoeg. Wat ook opvalt zijn bergen zand, shovels, graafmachines, zand, vrachtwagens en nog meer zand. Het is duidelijk: hier wordt gewerkt voor de Grand Prix die na 35 jaar in Nederland terugkeert. Mét Max Verstappen uiteraard. Duidelijk is ook dat er voor het raceweekend van 1, 2 en 3 mei en voor die ‘Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix’ geen half werk wordt afgeleverd.

Grand Prix Zandvoort: alles mag, nee moet anders zijn

Overal op circuit Zandvoort wordt hard gewerkt.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

McGregor slaat Cerrone in 40 seconden tegen de grond

Videostill van McGregor na de overwinning op Cerrone. / YouTube UFC

Foto van 'Metro en ANP'

19 JAN 2020

De Ierse kooivechter Conor McGregor heeft zijn rentree, na een korte afwezigheid, ingeluid met een explosieve overwinning. In de T-Mobile Arena in Las Vegas sloeg hij de Amerikaan Donald 'Cowboy' Cerrone tegen de vlakte voor hij zo'n beetje met zijn ogen kon kipperen. 

De wedstrijd duurde namelijk wél (schrik niet): 40 seconden. In het begin deelde McGregor een aantal tikken uit met zijn schouder tegen het hoofd van de Amerikaan. Daarna raakte hij hem nog met een hoge trap. Een klap met McGregors linkervuist bracht Cowboy naar de grond. Vanaf dat moment kon de Ier erop los slaan, waarop de scheidsrechter Cerrone uit zijn lijden verloste.


Dag van de Elfstedentocht voor als ie nooit meer komt

Dag van de Elfstedentocht voor als-ie nooit meer komt

De doortocht in Harlingen tijdens de laatste Elfstedentocht. In tweede positie latere winnaar Henk Angenent. / Foto's: ANP

Foto van 'Erik Jonk'

14 JAN 2020

Als we de tocht niet op het ijs kunnen beleven, dan doen we een Dag van de Elfstedentocht. Zo dacht historicus Jurryt van de Vooren.

Het is woensdag 8411 dagen geleden dat in 1997 de laatste Elfstedentocht werd gereden. De Koninklijke Vereniging Friesche Elf Steden is exact 111 jaar oud. Tijdens de 110e verjaardag presenteerde sporthistoricus Jurryt van de Vooren zijn boek 8070 Dagen, want kort daarna – op 8 februari – was het de langste tijd waarin heel Nederland op de Tocht der Tochten in Friesland had moeten wachten. Omdat dat wachten nog wel even kan voortduren, dacht Van de Vooren toen: ‘Geen Elfstedentocht op het ijs, dan maar in woord en beeld’.

Dag van de Elfstedentocht voor als ie nooit meer komt

Geweldig om hier te rijden met zoveel Oranjepubliek

EK schaatsen: wedstrijdje Nederland - Rusland

Jutta Leerdam, winnares 1000 meter. /Foto's: Vincent Jannink en Sem van der Wal | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

12 JAN 2020

Het Europees kampioenschap schaatsen is tegenwoordig een wedstrijdje Nederland - Rusland. Nederland won.

Het tweede EK Afstanden is door de Nederlandse schaatsers het afgelopen weekend voor de eerste keer serieus genomen. Naar de primeur in 2018 in het Russische Kolomna werd, met het oog op de veel belangrijker geachte Olympische Spelen, een veredelde B-ploeg gestuurd. Maar de afgelopen dagen, in een kolkend Thialf in Heerenveen, stonden de snelste schaatsers van de NK Afstanden aan de start. Dus met Wüst, met Kramer en met al die andere toppers.

Geweldig om hier te rijden met zoveel Oranjepubliek

Ireen Wüst, winnares 1500 meter. /Foto's: Vincent Jannink en Sem van der Wal | ANP


Van Gerwen verliest wereldtitel: 'Ik heb mezelf tekort gedaan'

Van Gerwen verliest wereldtitel: 'Ik heb mezelf tekort gedaan'

Micheal van Gerwen is tijdens de finale van het WK op de tweede plaats geëindigd. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

2 JAN 2020

Darter Michael van Gerwen baalde na de verloren WK-finale tegen Peter Wright (3-7) in Londen vooral van zichzelf. „Ik heb mezelf tekort gedaan”, liet de onttroonde titelhouder bij RTL 7 een tikje aangeslagen weten.

„Ik gooide mijn dubbels niet. Daardoor kon ik hem niet onder druk zetten. Na 0-2 kwam ik nog wel op 2-2 en daarna had ik moeten doorzetten. Toen miste ik echter zes pijlen op een break, ja, en dan weet je dat je het tegen Wright in deze vorm moeilijk krijgt. Hij gooide wel de juiste dubbels op de juiste momenten. Maar deze nederlaag heb ik voornamelijk aan mezelf te wijten.”

'Voelde me prima'