Sport

LIVE: Olympische Winterspelen Sotsji 2014 - dag 6

Foto van 'D. van Aken'

12 FEB 2014

Update 20:45 uur: We sluiten de dag af met beelden vanuit het Holland Heineken House, waar Stefan Groothuis en Michel Mulder zijn gehuldigd. Groothuis pakte woensdagmiddag goud en Mulder brons op de 1000 meter.

Morgen zijn we er weer, dan onder meer met de 1000 meter voor vrouwen (15:00 uur). Daarvoor komen Yara van Kerkhof en Jorien ter Mors in actie bij de kwartfinales van de 500 meter shorttrack (11:00 uur).

Update 20:40 uur: De laatste uitslagen van curling voor mannen:

 • China 11-7 Duitsland
 • Denemarken 8-5 Zweden
 • Canada 7-4 Rusland
 • Groot-Brittannië 4-2 Zwitserland

Update 20:20 uur: Zwitserland heeft in extremis de ijshockeywedstrijd van Letland weten te winnen: Moser zorgde acht seconden voor het einde voor de enige treffer. Bij Tsjechië - Zweden werd in de derde periode niet gescoord, waardoor de Zweden met 2-4 wonnen.

Update 20:15 uur: Nederland staat na 32 onderdelen op de vierde plek in de medaillespiegel. Bekijk de volledige spiegel hier.

Update 20:00 uur: Rusland heeft bij het paarrijden twee medailles in de wacht gesleept. Het koppel Tatjana Volosozhar - Maksim Trankov pakte goud. Ksenia Stolbova en Fedor Klimov maakten het Russische feest compleet door zilver te pakken. Brons was er voor het Duitse koppel Aliona Savchenko en Robin Szolkowy.

Update 19:54 uur: @stefangroothuis geniet van zijn verdiende maaltijd na zijn juist behaalde olympische titel. #goud pic.twitter.com/Dtc5pagm1q, aldus Sicco Janmaat, assistent-trainer, via Twitter. Te zien is hoe Groothuis een heerlijke burger (zie foto in de gallerij hierboven) neemt op zijn olympische titel: eet smakelijk!

Update 19:45 uur: Over enkele minuten worden Stefan Groothuis en Michel Mulder in het Holland Heineken House gehuldigd. Groothuis pakte vanmiddag goud op de 1000 meter. Mulder legde beslag op het brons.

Update 19:41 uur: Ja, daar zijn de foto's eindelijk! Margot Boer ontvangt haar bronzen medaille op medal plaza!

Update 19:38 uur: In de tweede periode leken de Zweedse ijshockeymannen de zege tegen Tsjechië al veilig te stellen, maar de Tsjechen verkleinden de achterstand van 0-4 naar 2-4. Bij Letland - Zwitserland is nog altijd niet gescoord.

Update 19:33 uur: De Amerikaanse Kaitlyn Farrington heeft goud gewonnen op het onderdeel halfpipe bij het snowboarden voor vrouwen. Ze zette een sterke 2de run neer en bleef Torah Brigh (zilver) en Kelly Clark (brons) voor. Hannah Teter, die na de eerste run aan de leiding ging, viel buiten de prijzen.

Update 19:18 uur: Kaitlyn Farrington leidt nu in de finale van het onderdeel halfpipe voor vrouwen. Ze stoot Hannah Teter van de eerste plek af door een sterke 2de run.

Update 19:13 uur: De gouden medaille op de 1000 meter is de kroon op de loopbaan van Stefan Groothuis. Voor de schaatser is dat echter geen reden om na dit seizoen te stoppen: ''Ik heb het idee dat ik nog genoeg kan winnen'', aldus Groothuis. ''Ik wil mijn palmares verder uitbreiden, meer titels erbij. Het belangrijkste is dat ik er nog plezier in heb. Zolang dat het geval is, ga ik door.''

Update 19:05 uur: Hannah Teter is de beste na de 1e run van de finale van het onderdeel halfpipe. Er volgt nog een tweede run...

Update 19:03 uur: Margot Boer heeft inmiddels haar bronzen medaille in ontvangst mogen nemen op medal plaza, voor de derde plek die ze gisteren bereikte op de 500 meter voor vrouwen. We zijn nog in afwachting van foto's...

Update 18:59 uur: De Amerikaanse Hannah Teter gaat als eerste over de 90 punten heen in de finale van de halfpipe: 90,50. Daarmee staat ze voorlopig bovenaan.

Update 18:58 uur: Bij de finale van de halfpipe zijn twee runs. De beste van de twee telt. Meer weten over de verschillende onderdelen bij het snowboarden? Bekijk: Sotsji 2014: Snowboarden - wat is het en wie zijn de favorieten?

Update 18:40 uur: Na de eerste periode houden de ijshockeymannen van Letland en Zwitserland elkaar nog in evenwicht (0-0). Zweden begint het olympische toernooi goed. Na de eerste periode staan de Zweden met 0-2 voor tegen Tsjechië.

Update 18:35 uur: De halfpipe finale voor vrouwen bij het snowboarden is van start gegaan. Een van de favorieten voor goud is Torah Bright.

Update 18:34 uur: Uitslagen tot nu toe bij het curling:

Mannen

 • VS 9-5 Denemarken
 • Noorwegen 8-5 Duitsland
 • China 5-4 Zwitserland

Vrouwen

 • Canada 9-6 Groot-Brittannië
 • Japan 8-4 Rusland
 • China 7-4 VS
 • Zweden 7-4 Zuid-Korea

Update 18:04 uur: De spanning begint te komen, loting is bekend. Morgen in rit 17 binnen tegen @BrittanyBowe ! #1000m #Sochi2014 #nog1nachtjeslapen #knallen, aldus Ireen Wüst via Twitter.

De volledige loting is hier te vinden.

Update 18:00 uur: Voor de vrouwen is het ijshockeytoernooi al even aan de gang, maar om 18:00 uur is ook het ijshockeytoernooi voor mannen van start gegaan in Sotsji. Tsjechië neemt het op tegen Zweden, terwijl Letland tegenover Zwitserland staat.

Sotsji 2014: IJshockey - wat is het en wie zijn de favorieten?

Update 17:45 uur: Door het goud van Wendl en Arlt bij het rodelen voor duo's is Duitsland het eerste land dat vijf gouden medailles in de wacht heeft gesleept.

Update 17:33 uur: De Duitsers Tobias Wendl en Tobias Arlt hebben beslag gelegd op het goud bij het rodelen voor duo's. De Oostenrijkse broers Linger pakten zilver en slaagden er daardoor niet in om voor de derde keer op een rij de olympische titel in het rodelen voor duo's te veroveren. Het brons ging naar een Lets broederpaar: Andris en Juris Sics.

Update 17:28 uur: De bloemenceremonie levert weer fraaie plaatjes op. Stefan Groothuis pakt goud, Michel Mulder brons.

Update 16.40 uur: Nederland blijft 4de op de medaillespiegel. 4 goud, 2 zilver en 4 brons.

Update 16.25: Stefan Groothuis pakt goud op de 100 meter. Michel Mulder legt beslag op het brons bij de 1000 meter.

Update 16.16 uur: Shani Davis faalt op de 1000 meter. De 5de tijd op dit moment. Koen Verweij komt in 1.09.09 over de streep. De voorlopig 6de tijd.

Update 16.13 uur: Michel Mulder komt in 1.08.74 over de finish. Hij staat nu derde. Groothuis gaat nog aan de leiding.

Update 16.10 uur: Stefan Groothuis rijdt 1.08.39 en neemt de leiding

Update 15.59 uur: Ook de 6 mannen die na de dweil in actie zijn gekomen kunnen niet aan de tijd van Tuitert tippen. De Nederlander is zelf niet tevreden met zijn optreden op de 1000 meter. "Dit is net niks'', zo bromde Tuitert bij de NOS. "Ik denk dat ik gewoon baal."

De olympisch kampioen van 2010 op de 1500 meter had gehoopt een fractie sneller te zijn. "Ik kan er zo vier, vijf opnoemen die hun hand niet omdraaien voor zo'n tijd. Normaal gesproken is dit niet genoeg. Maar ik heb gestreden voor wat ik waard ben, het was een goede rit zonder foutjes. Alleen het is denk ik net niet genoeg. Ik kon echt niet harder, ging vol gas, maar die tijd is volgens mij wel een paar tienden te langzaam.''

Update 15.55 uur: Het dweilen bij de 1000 meter is voorbij. Ze schaatsen weer in Sotsji.

Update 15.50 uur: Canada verslaat Team USA bij het ijshockey. De Canadese vrouwen winnen uiteindelijk met 3-2 van Amerika.

Update 15.33 uur: Mark Tuitert is nog steeds de snelste op de 1000 meter. Er wordt nu gedweild in Sotsji. De top 5 met nog 10 ritten te gaan is:

 • 1. TUITERT: 1.09,29
 • 2. Krech: 1.09,63
 • 3. Brodka: 1.09,66
 • 4. Yuskov: 1.09,81
 • 5. Bokko: 1.09,98

KLIK HIER VOOR DE HELE TUSSENSTAND BIJ DE 1000 METER

Update 15.11 uur: Mark Tuitert rijdt de voorlopige eerste tijd in 1.09.29

Update 15.07 uur: De eerste Nederlander gaat van start. Het is Markt Tuitert.

Update 14:58 uur: Na twee perioden staan de Amerikaanse ijshockeyvrouwen op een 0-1 voorsprong tegen Canada. De Canadezen hebben nog een derde periode om iets aan die achterstand te doen.

Update 14:53 uur: De 1000 meter voor mannen bij het schaatsen gaat bijna van start. Volg het live!

Update 14:28 uur: De Australische Torah Bright heeft zich net als de Amerikaanse Hannah Teter en de Chinese Cai Cuetong rechtstreeks geplaatst voor de finale van de halfpipe bij het snowboarden.

Update 14:05 uur: De Duitser Eric Frenzel heeft goud gepakt op de Noordse Combinatie. Hij mocht als beste bij het schansspringen als eerste van start bij het langlaufen. Daar kwam hij uiteindelijk als eerste over de finish. Watabe pakte zilver, de Noor Krog pakte brons.

Update 13:58 uur: Shorttrackster Yara van Kerkhof komt donderdag bij de Olympische Spelen op de 500 meter in de eerste kwartfinale in actie. Jorien ter Mors staat in de derde race op het ijs.

Check de volledige loting.

Update 13:48 uur: De stijgende temperaturen in Sotsji baren het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geen enkele zorgen. ''Het lijkt me niet dat er sprake is van een probleem'', zei woordvoerder Mark Adams van het IOC woensdag.

''Alle onderdelen in de sneeuw zijn tot nog toe volgens schema afgewerkt. Dus al die verhalen over evenementen die misschien wel moeten worden geschrapt zijn erg voorbarig. Ik verwacht geen problemen, ook niet omdat er in het weekeinde weer sneeuw is voorspeld en de temperaturen weer naar beneden gaan.''

Veel skiërs en snowboarders klaagden dinsdag over de papperige sneeuw.

Update 13:41 uur: De ijshockeyvrouwen van Finland zijn met 4-3 te sterk voor Zwitserland. Beide landen zullen later in het toernooi uitkomen in de kwartfinale. Vanavond om 18:00 uur begint het mannentoernooi.

Update 13:35 uur: Het langlaufen, het tweede onderdeel bij de Noordse combinatie, is inmiddels in volle gang. De Duitser Eric Frenzel heeft de beste papieren voor goud. Meer weten over de Noordse combinatie? Bekijk: Sotsji 2014: Noordse Combinatie - Wat is het en wie zijn de favorieten?

Update 11.59 uur: Eric Frenzel lijdt na een onderdeel de Noordse combinatie. De Duitser won het schansspringen. Hij begint woensdagmiddag met een lichte voorsprong aan het tweede onderdeel, de 10 kilometer langlaufen. De Japanner Akito Watabe, die op de tweede plaats eindigde bij het schansspringen met een afstand van 100,5 meter en 130 punten, moet 6 seconden goedmaken op Frenzel. De Rus Jevgeni Klimov, derde op de schans met 99 meter en 124,7 punten, ligt al 27 seconden achter.

Update 10.00 uur: Jan Blokhuijsen vervangt Sven Kramer op de 1500 meter. "Ik voelde het al een beetje aankomen", liet de eerste reserve woensdag bij de NOS weten. "Het is een mooi cadeautje. Ik had er met Sven dinsdag nog contact over. Ik dacht dat ik nog even moest wachten op zijn beslissing. Ik ben blij dat ik nu al zekerheid heb. Dit potje op de 1500 meter pak ik lekker mee. Dan ben ik helemaal scherp voor de ploegachtervolging.''

Update 09.20 uur: Sven Kramer zal niet starten op de 1500 meter. De Nederlandse schaatser heeft een tweet verstuurd waarin hij het nieuws bekend maakt. "A very tough decision, but I have decided not to skate the 1500 m race. This to stay focused on my 10000 m and the Team Pursuit event"

Update 09.15 uur: In de eerste finale van de dag is geschiedenis geschreven. Voor het eerst op de Winterspelen hebben twee alpineskiesters goud veroverd op de afdaling. De Zwitserse Dominique Gisin en de Sloveense Tina Maze kwamen uit op precies dezelfde tijd: 1.41,57. Daarmee bleef het gouden duo de Zwitserse favoriete Lara Gut net voor: 1.41,67. Zij krijgt het brons omgehangen.

Update 09.00 uur: Dag 6 van de Olympische Winterspelen in Sotsji zijn alweer in volle gang. De Nederlandse ogen zijn natuurlijk weer gericht op het schaatsen. De 1000 meter bij de mannen staat op het programma.

Michel Mulder, die 2 dagen geleden goud op de 500 meter pakte, is ook nu weer een belangrijke kanshebber voor het podium. Ook Stefan Groothuis, Koen Verweij en Mark Tuitert komen in actie namens Nederland. Zij moeten afrekenen met de grote favoriet Shani Davis. De schaatsers gaan om 15.00 uur van start in de Adler Arena.

Er wordt vandaag ook om de medailles gestreden bij het alpineskiën (afdaling, vrouwen), het kunstrijden (vrije kuhr voor paren), de Noordse combinatie (individueel korte schanse, 10 km), rodelen (doubles, mannen) en het snowboarden (halfpipe, vrouwen)

Metro houdt je hier de hele dag op de hoogte van alle uitslagen in Sotsji.


Bertens verliest finale Rosmalen na vijf setpunten

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Kiki Bertens heeft op het grastoernooi van Rosmalen naast de titel gegrepen. De als eerste geplaatste Bertens liet in de finale tegen de Amerikaanse Alison Riske vijf wedstrijdpunten onbenut. Ze verloor met 0-6 7-6 (3) 7-5. Bertens gaf een voorsprong van 6-0 en 4-1 uit handen.

Uitglijder

De schrik was groot toen Bertens in de beginfase van de tweede set uitgleed. Ze liep meteen naar haar bankje en kreeg een behandeling buiten de baan, waardoor de partij meer dan vijf minuten stillag. Bertens keerde rennend terug op het centrecourt en dat werd met een luid applaus ontvangen. Met een ingepakt bovenbeen leek ze de finale tot een goed einde te brengen, maar Riske zorgde voor een anticlimax in Rosmalen.


Bertens in Rosmalen twee keer naar halve finale

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Kiki Bertens lijkt de kater van haar ziekte op Roland Garros lekker weg te slaan. De Nederlandse tennister staat op Rosmalen zowel in het enkel- als het dubbelspel in de halve finale van het WTA-toernooi.

6-3, 6-3

De als eerste geplaatste Bertens, de enige overgebleven geplaatste speelster in het vrouwentoernooi, was in twee sets te sterk voor de Russin Natalja Vichljantseva 6-3, 6-3. Bertens had eerder op de dag haar partij in de tweede ronde gewonnen van landgenote Arantxa Rus (7-5, 6-3). Die partij was donderdagavond stilgelegd wegens de regen.


Supporters voorkomen zondagavondduels in Eredivisie

Ajax mag proberen zijn titel te verdedigen in het nieuwe seizoen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Er komen vooralsnog geen Eredivisie-wedstrijden op de zondagavond. Hoewel dat oorspronkelijk het plan was, heeft een collectief van supportersverenigingen en de lokale autoriteiten daar tijdens een vergadering met de KNVB een stokje voor gestoken.

Meer ruimte

Volgens manager competitiezaken Jan Bluyssen was het geen commercieel plan van de KNVB om op zondag pas wedstrijden om 20.00 te laten beginnen. „Het was de insteek om de clubs die Europees voetbal spelen meer ruimte te geven."


Froome mist Tour na zware val, sterke test Dumoulin

Chris Froome/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JUN 2019

Chris Froome mist de Tour de France, die op 6 juli van start gaat in de Belgische hoofdstad Brussel. De 34-jarige Brit van Team Ineos is woensdag tijdens de verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné zwaar ten val gekomen. De viervoudig Tourwinnaar werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Teammanager Dave Brailsford heeft aan Franse media bevestigd dat Froome niet kan starten in de Ronde van Frankrijk.

Neusgaten legen

Volgens berichten viel Froome op het moment dat hij zijn stuur even had losgelaten. „Hij kwam even met zijn hand van het tijdritstuur om zijn neusgaten te legen, en vervolgens kwam er een windhoos en kon hij een val niet voorkomen", zo meldt het Algemeen Dagblad. De windhoos van 60 kilometer per uur gooide hem tegen een muur aan.


Oranje neemt Le Havre over: mars trekt naar stadion

Videostil

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Op dag vier van het WK vrouwenvoetbal komen de Oranje Leeuwinnen eindelijk voor het eerst in actie. Nieuw-Zeeland is de tegenstander en de fans die zijn ook in grote getalen afgereisd naar het Franse Le Havre.

Net zoals bij wedstrijden van de mannen op eindtoernooien trekt er ook voor deze wedstrijd een grote groep fans door de straten van de stad richting het stadion. Dat is te zien op beelden die gedeeld worden via het officiële Twitter-kanaal van de nationale ploeg.


Rust bij Groenen: Niks anders aan mijn hoofd dan WK

Jackie Groenen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Voor de tweede keer ooit staan de Oranje Leeuwinnen op het WK. Alleen dit keer doen ze dat als regerend Europees kampioen. Jackie Groenen is een van de architecten van de ploeg. „We zijn beter op elkaar ingespeeld dan twee jaar terug.”

„Twee jaar geleden vlak voor het EK kon ik nog even afspreken met Jackie Groenen voor een interview via Skype”, vertelt een collega-journalist na afloop van het rondetafelgesprek met de middenvelder van de Oranje Leeuwinnen. Dat hij tot zijn teleurstelling haar nu met een paar collega’s moest delen, zegt genoeg over de enorm toegenomen populariteit van het vrouwenelftal.

De ploeg van Sarina Wiegman is hot en voor de regerend Europees kampioen zijn de verwachtingen hooggespannen voor het aanstaande wereldkampioenschap. Maar dat maakt Groenen allerminst zenuwachtig. „Ik hoor die optimistische stemming heel erg er door geduwd worden. Het feit dat mensen hoge verwachtingen bij ons hebben, zie ik als iets positiefs. Dat betekent direct ook dat de mensen enthousiast over ons zijn. Stel dat iedereen zou zeggen: we gaan er naartoe en als we de groep maar overleven, dan is het al prima. Dat zou ook geen goed teken zijn. Dat zou betekenen dat mensen niet positief over ons denken.”


Dumoulin maakt rentree na val in Giro: twijfels

Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

9 JUN 2019

Tom Dumoulin stapt zondag weer op de fiets voor een wedstrijd, voor het eerst sinds zijn val in de Giro d'Italia. De Nederlander rijdt het Critérium du Dauphiné in voorbereiding op de Tour de France.

Goede vorm

Toch weet de nummer twee van afgelopen jaar nog niet of hij daar in topvorm zal verschijnen. „Als het echt tegenvalt, wordt het moeilijk de Tour in goede vorm te halen", zo geeft hij toe in gesprek met de NOS. „Dan moet ik misschien mijn ambities bijstellen. Twee weken geleden dacht ik dat ik nu geen twijfels meer zou hebben, maar die twijfels heb ik wel."


Fans boos om Djokovic-gunstige staking Roland Garros

Novak Djokovic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Het duel tussen de Serviër Novak Djokovic en Dominic Thiem uit Oostenrijk in de halve finale van Roland Garros wordt zaterdag hervat. De wedstrijd werd vrijdagavond om iets na 18.00 uur gestaakt wegens noodweer in Parijs.

Veel fans zijn echter niet te spreken over de organisatie van Roland Garros, volgens hen had de wedstrijd gewoon door kunnen gaan na de regen. De zon scheen immers niet lang nadat de halve finale was stilgelegd.

Djokovic Open


Nadal na drie sets tegen Federer naar de RG-finale

Rafael Nadal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Rafael Nadal heeft zich ten koste van zijn rivaal Roger Federer geplaatst voor de eindstrijd van Roland Garros. De Spanjaard won de 39e ontmoeting tussen de twee tennislegendes, op een winderig centre court, met 6-3 6-4 6-2.

De negende game in de tweede set was cruciaal. Federer leek zijn service comfortabel te behouden toen hij 40-0 voor stond, maar uiteindelijk werd hij gebroken door Nadal. Dat was cruciaal voor het vervolg van de set en daarna bood hij in de derde weinig verweer.

Eerste sinds 2014


Oranje via verlenging naar de finale Nations League

Memphis Depay legt de bal terug op Quincy Promes van het Nederlands elftal voor de 3-1 tegen Engeland tijdens de Nations League Finals tussen Nederland en Engeland. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Het Nederlands elftal staat in de finale van de Nations League. Oranje klopte donderdag Engeland in de halve eindstrijd met verlenging: 3-1.

Eindwedstrijd Porto

Bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers stuiten zondagavond op Portugal in de finale van de nieuwe competitie van de UEFA. Het gastland rekende woensdag al af met Zwitserland (3-1). De eindstrijd wordt gespeeld in Estádio do Dragão van Porto.


Mastercard stopt met advertenties voetbalster Neymar

Neymar beweert dat de beschuldigingen niet meer zijn dan een poging hem af te persen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Mastercard stopt per direct met zijn advertenties rond de Braziliaanse voetbalster Neymar. Het bedrijf neemt voorlopig afstand van de speler, omdat die onlangs werd beschuldigd van verkrachting. Mastercard zegt de situatie rond Neymar opnieuw te bekijken, als er meer duidelijkheid in de zaak is.

Neymar beweert dat de beschuldigingen niet meer zijn dan een poging hem af te persen.

Copa América afgezegd


Oranje tegen Engeland voor plaats in finale

Bondscoach Ronald Koeman, Kevin Strootman en Frenkie de Jong van het Nederlands elftal tijdens een training. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Donderdagavond strijdt het Nederlands elftal met Engeland om een plaats in de finale van de Nations League. De winnaar van de halve eindstrijd in het uitverkochte Estádio D. Afonso Henriques van Guimarães stuit zondag op Portugal, dat woensdag in de slotfase afrekende met Zwitserland: 3-1.

Betere voorbereiding

Bondscoach Ronald Koeman en zijn internationals geloven in een goede afloop van het duel met Engeland, dat vorig jaar voor het eerst in 28 jaar weer eens de halve finale van een WK bereikte. Oranje beleefde een betere voorbereiding op de Nations League.


Vormgever en grondlegger Champions League overleden

Feyenoord-captain Paul Bosvelt ontvangt in 2002 de UEFA Cup van Johansson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 JUN 2019

Voormalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson is dinsdagnacht op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Zweedse voetbalbond. Johansson leidde de Europese voetbalunie van 1990 tot 2007. Hij was de opvolger van de Fransman Jacques Georges, die eveneens zeventien jaar aan het hoofd stond van de UEFA.

Kort ziektebed

„Het Zweedse voetbal is in rouw. Lennart Johansson is dood. Hij is in de nacht van 4 juni ingeslapen na een kort ziektebed", meldt de Zweedse voetbalbond SvFF woensdagochtend.


KNVB wil EK zaalvoetbal in Nederland in 2022

KNVB wil zaalvoetbal naar Nederland halen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 JUN 2019

Als het aan de Nederlandse voetbalbond KNVB ligt, is er binnenkort nóg een groot evenement in ons land. De organisatie heeft Nederland namelijk kandidaat gesteld voor de organisatie van het EK futsal van 2022. In september beslist het bestuur van de Europese bond UEFA waar het EK wordt gehouden. Naast Nederland hebben nog vijf landen zich kandidaat gesteld.

Grootste toernooi ooit

De Europese eindronde van 2022 wordt het grootste EK zaalvoetbal ooit, met zestien deelnemende landen in plaats van twaalf. Dat betekent dat er 32 wedstrijden worden gespeeld. Als Nederland de organisatie krijgt, worden twintig duels afgewerkt in de Ziggo Dome in Amsterdam. De andere twaalf zijn in het Groningse evenementencomplex MartiniPlaza.


Likeability of5

Leeuwinnen verslaan Australië twee keer in 24 uur

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 JUN 2019

Een dag na de gewonnen oefeninterland in Eindhoven hebben de Nederlandse voetbalsters wederom Australië verslagen. Beide landen troffen elkaar zondag op het complex van de KNVB in Zeist, voor een besloten trainingswedstrijd waarin voornamelijk de reserves van zaterdag in actie kwamen. De 'Leeuwinnen' wonnen met 3-1.

Van de Sanden

Ruim 30.000 toeschouwers zagen de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zaterdag in het stadion van PSV met 3-0 winnen. Shanice van de Sanden nam twee doelpunten voor haar rekening en ook Vivianne Miedema kwam tot scoren. Wiegman startte met de ploeg die vermoedelijk op dinsdag 11 juni ook aan de aftrap verschijnt van de eerste WK-wedstrijd, in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland.


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Van Dijk en Wijnaldum: eigen weg naar groot succes

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 JUN 2019

Het beste team van Europa bevat twee Nederlanders. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum vierden zaterdag met Liverpool de winst in de Champions League. In de finale in Madrid werd er eigenlijk vrij simpel afgerekend met Tottenham Hotspur. 2-0 door een vroege strafschop van Mohammed Salah en een late schuiver van Divock Origi.

Gouden Bal

Van Dijk en Wijnaldum zijn niet de minste spelers binnen de selectie van Jürgen Klopp. Het zijn sterkhouders en Van Dijk is zelfs de populairste speler onder de fans van The Reds. Er gaan na de gewonnen finale stemmen op dat hij dit jaar de Gouden Bal verdient, al is hij daar zelf duidelijk over. „Als ik 'm win, zou ik er uiteraard blij mee zijn. Maar Messi moet 'm winnen. Hij is de beste van de wereld, of hij nu in de finale staat of niet.” Van Dijk is sinds zijn komst op Anfield, anderhalf jaar geleden, onomstreden en ook Wijnaldum staat bijna altijd in de basisopstelling.


Richard Carapaz wint Giro

Carapaz wint Giro, podium Jumbo, Mollema 5e

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 JUN 2019

Richard Carapaz heeft de Ronde van Italië gewonnen. In de laatste etappe, een individuele tijdrit over 17 kilometer in Verona, eindigde de Ecuadoraan van Movistar als 36e, ruim achter ritwinnaar Chad Haga. De Amerikaan van Sunweb had al vroeg de uiteindelijk snelste tijd (22.07) neergezet.

Achter Carapaz, die met een veilige marge op zijn concurrenten aan de tijdrit was begonnen, sloot de Italiaan Vincenzo Nibali de Giro af als tweede. Primoz Roglic, de Sloveense kopman van Jumbo-Visma, werd derde. Hij slaagde er net in de benodigde seconden goed te maken op de Spanjaard Mikel Landa, die als nummer drie van het klassement aan de afsluitende tijdrit was begonnen. Bauke Mollema was de beste Nederlander en eindigde op de vijfde plaats. Tom Dumoulin begon aan de Giro als een van de favorieten, maar hij moest al in de eerste week na een val opgeven.

Toejuichingen


Belgische topclubs bevestigen gesprek BeNeLiga

Belgische topclubs bevestigen gesprek BeNeLiga

Belgische topclubs bevestigen gesprek BeNeLiga. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 JUN 2019

De Pro League, de belangenvereniging van Belgische profclubs, heeft zaterdag bevestigd dat er afgelopen week door vier topclubs gesproken is over een zogenoemde BeNeLiga. Dat zou een nieuwe competitie moeten worden waarin vijf Nederlandse en vijf Belgische clubs uitkomen.

„Op initiatief van de G5 (de vijf Belgische topteams) is er eerder deze week een verkennend gesprek gevoerd met betrekking tot een mogelijke BeNeLiga", meldt de Pro League.

Nieuwe competitie met meerwaarde


Van Dijk en Wijnaldum dicht bij de Champions League

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

31 MEI 2019

Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum kunnen zaterdag met Liverpool de Champions League winnen. Daarmee kan het voor het eerst sinds 2006 gebeuren dat twee Nederlandse spelers samen de Cup met de Grote Oren omhoog mogen tillen. Destijds waren het Mark van Bommel en Giovanni van Bronckhorst bij Barcelona.

Twee vertegenwoordigers

Het was sowieso een meer dan uitstekend Champions League-seizoen vanuit Nederlands perspectief. Voor slechts de tweede keer in de laatste dertien edities deden er twee ploegen uit de Eredivisie mee aan het Miljoenenbal. En dat juist in het jaar dat de kampioen niet meer direct geplaatst was voor het hoofdtoernooi. PSV en Ajax versloegen op weg naar de groepsfase ploegen uit Oostenrijk, Oekraïne, België en Wit-Rusland. Landen die ons volgens de sceptische voorbij zouden zijn gestoken. Echter leverden de acht wedstrijden zes zeges en twee remises op en dus mochten Ajax en PSV aanschuiven bij de Europese elitie.