Sport

LIVE: Olympische Winterspelen Sotsji 2014 - dag 6

Foto van 'D. van Aken'

12 FEB 2014

Update 20:45 uur: We sluiten de dag af met beelden vanuit het Holland Heineken House, waar Stefan Groothuis en Michel Mulder zijn gehuldigd. Groothuis pakte woensdagmiddag goud en Mulder brons op de 1000 meter.

Morgen zijn we er weer, dan onder meer met de 1000 meter voor vrouwen (15:00 uur). Daarvoor komen Yara van Kerkhof en Jorien ter Mors in actie bij de kwartfinales van de 500 meter shorttrack (11:00 uur).

Update 20:40 uur: De laatste uitslagen van curling voor mannen:

 • China 11-7 Duitsland
 • Denemarken 8-5 Zweden
 • Canada 7-4 Rusland
 • Groot-Brittannië 4-2 Zwitserland

Update 20:20 uur: Zwitserland heeft in extremis de ijshockeywedstrijd van Letland weten te winnen: Moser zorgde acht seconden voor het einde voor de enige treffer. Bij Tsjechië - Zweden werd in de derde periode niet gescoord, waardoor de Zweden met 2-4 wonnen.

Update 20:15 uur: Nederland staat na 32 onderdelen op de vierde plek in de medaillespiegel. Bekijk de volledige spiegel hier.

Update 20:00 uur: Rusland heeft bij het paarrijden twee medailles in de wacht gesleept. Het koppel Tatjana Volosozhar - Maksim Trankov pakte goud. Ksenia Stolbova en Fedor Klimov maakten het Russische feest compleet door zilver te pakken. Brons was er voor het Duitse koppel Aliona Savchenko en Robin Szolkowy.

Update 19:54 uur: @stefangroothuis geniet van zijn verdiende maaltijd na zijn juist behaalde olympische titel. #goud pic.twitter.com/Dtc5pagm1q, aldus Sicco Janmaat, assistent-trainer, via Twitter. Te zien is hoe Groothuis een heerlijke burger (zie foto in de gallerij hierboven) neemt op zijn olympische titel: eet smakelijk!

Update 19:45 uur: Over enkele minuten worden Stefan Groothuis en Michel Mulder in het Holland Heineken House gehuldigd. Groothuis pakte vanmiddag goud op de 1000 meter. Mulder legde beslag op het brons.

Update 19:41 uur: Ja, daar zijn de foto's eindelijk! Margot Boer ontvangt haar bronzen medaille op medal plaza!

Update 19:38 uur: In de tweede periode leken de Zweedse ijshockeymannen de zege tegen Tsjechië al veilig te stellen, maar de Tsjechen verkleinden de achterstand van 0-4 naar 2-4. Bij Letland - Zwitserland is nog altijd niet gescoord.

Update 19:33 uur: De Amerikaanse Kaitlyn Farrington heeft goud gewonnen op het onderdeel halfpipe bij het snowboarden voor vrouwen. Ze zette een sterke 2de run neer en bleef Torah Brigh (zilver) en Kelly Clark (brons) voor. Hannah Teter, die na de eerste run aan de leiding ging, viel buiten de prijzen.

Update 19:18 uur: Kaitlyn Farrington leidt nu in de finale van het onderdeel halfpipe voor vrouwen. Ze stoot Hannah Teter van de eerste plek af door een sterke 2de run.

Update 19:13 uur: De gouden medaille op de 1000 meter is de kroon op de loopbaan van Stefan Groothuis. Voor de schaatser is dat echter geen reden om na dit seizoen te stoppen: ''Ik heb het idee dat ik nog genoeg kan winnen'', aldus Groothuis. ''Ik wil mijn palmares verder uitbreiden, meer titels erbij. Het belangrijkste is dat ik er nog plezier in heb. Zolang dat het geval is, ga ik door.''

Update 19:05 uur: Hannah Teter is de beste na de 1e run van de finale van het onderdeel halfpipe. Er volgt nog een tweede run...

Update 19:03 uur: Margot Boer heeft inmiddels haar bronzen medaille in ontvangst mogen nemen op medal plaza, voor de derde plek die ze gisteren bereikte op de 500 meter voor vrouwen. We zijn nog in afwachting van foto's...

Update 18:59 uur: De Amerikaanse Hannah Teter gaat als eerste over de 90 punten heen in de finale van de halfpipe: 90,50. Daarmee staat ze voorlopig bovenaan.

Update 18:58 uur: Bij de finale van de halfpipe zijn twee runs. De beste van de twee telt. Meer weten over de verschillende onderdelen bij het snowboarden? Bekijk: Sotsji 2014: Snowboarden - wat is het en wie zijn de favorieten?

Update 18:40 uur: Na de eerste periode houden de ijshockeymannen van Letland en Zwitserland elkaar nog in evenwicht (0-0). Zweden begint het olympische toernooi goed. Na de eerste periode staan de Zweden met 0-2 voor tegen Tsjechië.

Update 18:35 uur: De halfpipe finale voor vrouwen bij het snowboarden is van start gegaan. Een van de favorieten voor goud is Torah Bright.

Update 18:34 uur: Uitslagen tot nu toe bij het curling:

Mannen

 • VS 9-5 Denemarken
 • Noorwegen 8-5 Duitsland
 • China 5-4 Zwitserland

Vrouwen

 • Canada 9-6 Groot-Brittannië
 • Japan 8-4 Rusland
 • China 7-4 VS
 • Zweden 7-4 Zuid-Korea

Update 18:04 uur: De spanning begint te komen, loting is bekend. Morgen in rit 17 binnen tegen @BrittanyBowe ! #1000m #Sochi2014 #nog1nachtjeslapen #knallen, aldus Ireen Wüst via Twitter.

De volledige loting is hier te vinden.

Update 18:00 uur: Voor de vrouwen is het ijshockeytoernooi al even aan de gang, maar om 18:00 uur is ook het ijshockeytoernooi voor mannen van start gegaan in Sotsji. Tsjechië neemt het op tegen Zweden, terwijl Letland tegenover Zwitserland staat.

Sotsji 2014: IJshockey - wat is het en wie zijn de favorieten?

Update 17:45 uur: Door het goud van Wendl en Arlt bij het rodelen voor duo's is Duitsland het eerste land dat vijf gouden medailles in de wacht heeft gesleept.

Update 17:33 uur: De Duitsers Tobias Wendl en Tobias Arlt hebben beslag gelegd op het goud bij het rodelen voor duo's. De Oostenrijkse broers Linger pakten zilver en slaagden er daardoor niet in om voor de derde keer op een rij de olympische titel in het rodelen voor duo's te veroveren. Het brons ging naar een Lets broederpaar: Andris en Juris Sics.

Update 17:28 uur: De bloemenceremonie levert weer fraaie plaatjes op. Stefan Groothuis pakt goud, Michel Mulder brons.

Update 16.40 uur: Nederland blijft 4de op de medaillespiegel. 4 goud, 2 zilver en 4 brons.

Update 16.25: Stefan Groothuis pakt goud op de 100 meter. Michel Mulder legt beslag op het brons bij de 1000 meter.

Update 16.16 uur: Shani Davis faalt op de 1000 meter. De 5de tijd op dit moment. Koen Verweij komt in 1.09.09 over de streep. De voorlopig 6de tijd.

Update 16.13 uur: Michel Mulder komt in 1.08.74 over de finish. Hij staat nu derde. Groothuis gaat nog aan de leiding.

Update 16.10 uur: Stefan Groothuis rijdt 1.08.39 en neemt de leiding

Update 15.59 uur: Ook de 6 mannen die na de dweil in actie zijn gekomen kunnen niet aan de tijd van Tuitert tippen. De Nederlander is zelf niet tevreden met zijn optreden op de 1000 meter. "Dit is net niks'', zo bromde Tuitert bij de NOS. "Ik denk dat ik gewoon baal."

De olympisch kampioen van 2010 op de 1500 meter had gehoopt een fractie sneller te zijn. "Ik kan er zo vier, vijf opnoemen die hun hand niet omdraaien voor zo'n tijd. Normaal gesproken is dit niet genoeg. Maar ik heb gestreden voor wat ik waard ben, het was een goede rit zonder foutjes. Alleen het is denk ik net niet genoeg. Ik kon echt niet harder, ging vol gas, maar die tijd is volgens mij wel een paar tienden te langzaam.''

Update 15.55 uur: Het dweilen bij de 1000 meter is voorbij. Ze schaatsen weer in Sotsji.

Update 15.50 uur: Canada verslaat Team USA bij het ijshockey. De Canadese vrouwen winnen uiteindelijk met 3-2 van Amerika.

Update 15.33 uur: Mark Tuitert is nog steeds de snelste op de 1000 meter. Er wordt nu gedweild in Sotsji. De top 5 met nog 10 ritten te gaan is:

 • 1. TUITERT: 1.09,29
 • 2. Krech: 1.09,63
 • 3. Brodka: 1.09,66
 • 4. Yuskov: 1.09,81
 • 5. Bokko: 1.09,98

KLIK HIER VOOR DE HELE TUSSENSTAND BIJ DE 1000 METER

Update 15.11 uur: Mark Tuitert rijdt de voorlopige eerste tijd in 1.09.29

Update 15.07 uur: De eerste Nederlander gaat van start. Het is Markt Tuitert.

Update 14:58 uur: Na twee perioden staan de Amerikaanse ijshockeyvrouwen op een 0-1 voorsprong tegen Canada. De Canadezen hebben nog een derde periode om iets aan die achterstand te doen.

Update 14:53 uur: De 1000 meter voor mannen bij het schaatsen gaat bijna van start. Volg het live!

Update 14:28 uur: De Australische Torah Bright heeft zich net als de Amerikaanse Hannah Teter en de Chinese Cai Cuetong rechtstreeks geplaatst voor de finale van de halfpipe bij het snowboarden.

Update 14:05 uur: De Duitser Eric Frenzel heeft goud gepakt op de Noordse Combinatie. Hij mocht als beste bij het schansspringen als eerste van start bij het langlaufen. Daar kwam hij uiteindelijk als eerste over de finish. Watabe pakte zilver, de Noor Krog pakte brons.

Update 13:58 uur: Shorttrackster Yara van Kerkhof komt donderdag bij de Olympische Spelen op de 500 meter in de eerste kwartfinale in actie. Jorien ter Mors staat in de derde race op het ijs.

Check de volledige loting.

Update 13:48 uur: De stijgende temperaturen in Sotsji baren het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geen enkele zorgen. ''Het lijkt me niet dat er sprake is van een probleem'', zei woordvoerder Mark Adams van het IOC woensdag.

''Alle onderdelen in de sneeuw zijn tot nog toe volgens schema afgewerkt. Dus al die verhalen over evenementen die misschien wel moeten worden geschrapt zijn erg voorbarig. Ik verwacht geen problemen, ook niet omdat er in het weekeinde weer sneeuw is voorspeld en de temperaturen weer naar beneden gaan.''

Veel skiërs en snowboarders klaagden dinsdag over de papperige sneeuw.

Update 13:41 uur: De ijshockeyvrouwen van Finland zijn met 4-3 te sterk voor Zwitserland. Beide landen zullen later in het toernooi uitkomen in de kwartfinale. Vanavond om 18:00 uur begint het mannentoernooi.

Update 13:35 uur: Het langlaufen, het tweede onderdeel bij de Noordse combinatie, is inmiddels in volle gang. De Duitser Eric Frenzel heeft de beste papieren voor goud. Meer weten over de Noordse combinatie? Bekijk: Sotsji 2014: Noordse Combinatie - Wat is het en wie zijn de favorieten?

Update 11.59 uur: Eric Frenzel lijdt na een onderdeel de Noordse combinatie. De Duitser won het schansspringen. Hij begint woensdagmiddag met een lichte voorsprong aan het tweede onderdeel, de 10 kilometer langlaufen. De Japanner Akito Watabe, die op de tweede plaats eindigde bij het schansspringen met een afstand van 100,5 meter en 130 punten, moet 6 seconden goedmaken op Frenzel. De Rus Jevgeni Klimov, derde op de schans met 99 meter en 124,7 punten, ligt al 27 seconden achter.

Update 10.00 uur: Jan Blokhuijsen vervangt Sven Kramer op de 1500 meter. "Ik voelde het al een beetje aankomen", liet de eerste reserve woensdag bij de NOS weten. "Het is een mooi cadeautje. Ik had er met Sven dinsdag nog contact over. Ik dacht dat ik nog even moest wachten op zijn beslissing. Ik ben blij dat ik nu al zekerheid heb. Dit potje op de 1500 meter pak ik lekker mee. Dan ben ik helemaal scherp voor de ploegachtervolging.''

Update 09.20 uur: Sven Kramer zal niet starten op de 1500 meter. De Nederlandse schaatser heeft een tweet verstuurd waarin hij het nieuws bekend maakt. "A very tough decision, but I have decided not to skate the 1500 m race. This to stay focused on my 10000 m and the Team Pursuit event"

Update 09.15 uur: In de eerste finale van de dag is geschiedenis geschreven. Voor het eerst op de Winterspelen hebben twee alpineskiesters goud veroverd op de afdaling. De Zwitserse Dominique Gisin en de Sloveense Tina Maze kwamen uit op precies dezelfde tijd: 1.41,57. Daarmee bleef het gouden duo de Zwitserse favoriete Lara Gut net voor: 1.41,67. Zij krijgt het brons omgehangen.

Update 09.00 uur: Dag 6 van de Olympische Winterspelen in Sotsji zijn alweer in volle gang. De Nederlandse ogen zijn natuurlijk weer gericht op het schaatsen. De 1000 meter bij de mannen staat op het programma.

Michel Mulder, die 2 dagen geleden goud op de 500 meter pakte, is ook nu weer een belangrijke kanshebber voor het podium. Ook Stefan Groothuis, Koen Verweij en Mark Tuitert komen in actie namens Nederland. Zij moeten afrekenen met de grote favoriet Shani Davis. De schaatsers gaan om 15.00 uur van start in de Adler Arena.

Er wordt vandaag ook om de medailles gestreden bij het alpineskiën (afdaling, vrouwen), het kunstrijden (vrije kuhr voor paren), de Noordse combinatie (individueel korte schanse, 10 km), rodelen (doubles, mannen) en het snowboarden (halfpipe, vrouwen)

Metro houdt je hier de hele dag op de hoogte van alle uitslagen in Sotsji.


Postbus Excelsior stroomt over met kaartjes voor Moreira

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 14:29

Een kaartjesactie voor Ahmad Mendes Moreira zorgt voor een overvolle Excelsior Postbus. Na een spontane oproep op Twitter hebben tal van mensen een kaartje naar Moreira gestuurd.

Dit weekend werd Moreira tijdens de uitwedstrijd bij FC Den Bosch (3-3) racistisch bejegend door supporters uit een thuisvak. Ellen Gerritsen wilde hem steunen, besloot hem een kaartje te sturen en deed een poging om anderen ook mee te laten doen.

Tegengeluid


Nadat Ajax was uitgeschakeld ging alles mis: Mourinho mag het opruimen

José Mourinho/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 11:14

Mauricio Pochettino was in mei nog verantwoordelijk voor een van de grootste voetbaldrama's van Nederland. De manager van Tottenham Hotspur bereikte in de laatste seconden ten koste van Ajax de finale van de Champions League. Het was voor de Londenaren een sprookje.

Maar sinds 8 mei ging op sportief vlak bijna alles fout bij The Spurs. Tottenham Hotspur verloor de Champions League-finale van Liverpool, kende een dramatische start van de Premier League, waarin het nu veertiende staat, en in de League Cup was het nietige Colchester - uitkomend op het vierde niveau van Engeland - te sterk.

Gratis de deur uit


Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone

Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone

Gestrekt been van Donny van de Beek of niet? Dinsdag zie je het gelijk terug. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 NOV 2019

Oranjesupporters kunnen dinsdagavond voor VAR spelen (maar beslissingsbevoegdheid hebben ze uiteraard niet).

Voetbalfans die dinsdag in de Johan Cruijff ArenA op de tribune zitten bij de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Estland, kunnen wedstrijdbeelden direct terugkijken via een speciale app op hun smartphone. Als ze verbonden zijn met het draadloze netwerk van het stadion, kunnen ze zelf een camerastandpunt selecteren en de beelden live of in herhaling bekijken. De KNVB heeft een groep fans geselecteerd die mag testen met de app Vogo Sport.

Meer innovaties


Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

Max Verstappen wint op indrukwekkende wijze in Brazilië

Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 NOV 2019

Max Verstappen heeft zijn derde overwinning van dit jaar in de Formule 1 behaald. De Nederlandse coureur van Red Bull zegevierde in de Grote Prijs van Brazilië na een indrukwekkende race, waarin hij met name wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes aftroefde.

Verstappen klom naar de derde plaats in het wereldkampioenschap. Hij profiteerde van een crash tussen de beide Ferraris. Sebastian Vettel en Charles Leclerc kwamen enkele ronden voor het einde met elkaar in botsing en vielen uit.

Pierre Gasly


Ethiopische atlete Letesenbet Gidey verbetert wereldrecord 15 km

Letesenbet Gidey. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 NOV 2019

De Ethiopische atlete Letesenbet Gidey heeft in de Zevenheuvelenloop het wereldrecord op de 15 kilometer verbeterd. De 21-jarige Ethiopische kwam op het parcours in Nijmegen tot 44.20 minuten. Ze was daarmee veel sneller dan de 45.37 die Joyciline Jepkosgei in 2017 in Praag liep.

Gidey pakte op de WK atletiek dit najaar in Doha zilver op de 10.000 meter. Ze moest toen alleen de Nederlandse Sifan Hassan voor laten.

Foto: ANP


Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’
Likeability of5

Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’

Foto van 'Erik Jonk'

17 NOV 2019

Hèhè, we hebben weer een groot mannenvoetbaltoernooi, waar Nederland wél aan meedoet, om naar uit te kijken.

Het heeft 52.400 uur geduurd voor Oranje zich weer eens plaatste voor een groot voetbaltoernooi, maar het is een feit. Voetbal International was zo vriendelijk om dat urenaantal uit te rekenen. Hoe lang gewacht ook, na twee gemiste toernooien (EK 2016 en WK 2018) is het Nederlands Elftal de komende zomer actief tijdens het Europees Kampioenschap, EURO 2020.

Puntje halen


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Oranje plaatst zich voor het EK ondanks matige wedstrijd

Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2019

Een hele moeizame interland van het Nederlands elftal op bezoek bij Noord-Ierland is plaatsing voor het EK 2020 een feit. Na twee hoofdtoernooien te hebben gemist, is Oranje er dus weer bij.

Met Steven Berghuis op rechtsbuiten, Ryan Babel als spits en Joël Veltman als rechtsback als grootste verrassingen begon Nederland in Belfast. Het begin was voor de thuisploeg, vooral doordat doelman Jasper Cillessen veel te veel tijd nam bij het wegtrappen van de bal, waarna hij al het geluk had dat de bal niet binnenviel. De tegenreactie kwam na negen minuten. Na een fraaie combinatie over links caramboleerde de bal via Berghuis tegen de lat. Ook Babel en Quincy Promes stichtten gevaar met schoten.

Strafschop à la Stam


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Verstappen grijpt poleposition in Brazilië

Verstappen mag zondag aan kop beginnen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 NOV 2019

Max Verstappen begint de Grote Prijs van Brazilië zondag vanaf poleposition. De 22-jarige Nederlander was in zijn Red Bull de snelste in de kwalificatie. Verstappen zette met 1.07,508 de beste tijd neer op het circuit van Interlagos in São Paulo.

De Nederlandse coureur veroverde in augustus van dit jaar in Hongarije zijn eerste 'pole' in de Formule 1. Verstappen was eind vorige maand in Mexico ook de snelste in de kwalificatie, maar moest voor straf drie plaatsen naar achteren op de startopstelling omdat hij in het laatste deel van de sessie gele waarschuwingsvlaggen had genegeerd.

Verjaardagscadeau


Likeability of5

Van der Poel draagt ritzege op aan overleden opa Poulidor

Mathieu van der Poel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2019

Dat Mathieu van der Poel een veldrit wint is amper nieuwswaardig. De wereldbekerzege in Tabor was maar liefst zijn dertigste op een rij! Toch was het een emotionele race voor hem, het was namelijk de eerste sinds de dood van zijn opa Raymond Poulidor eerder deze week.

Poulidor was zelf ook een groot wielrenner. Hij won Milaan - San Remo, de Vuelta en stond acht keer op het Tourpodium (drie keer tweede, een keer derde). Maar voor Mathieu van der Poel was hij vooral zijn grootste supporter.

Achterin starten


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Twijfel bij Kramer: 'Ik weet nu even niet wat ik eraan kan doen'

Sven Kramer/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 NOV 2019

Na zijn historisch lage klassering op de 5000 meter tijdens de wereldbeker in Minsk, dertiende in 6.28,53, sprak de Friese schaatsgrootmeester Sven Kramer flinke twijfels uit over zijn nabije toekomst.

„Als het zo gaat als nu, liever niet natuurlijk", antwoordde de 33-jarige Fries op de NOS-vraag of hij over een week nog wil deelnemen aan het tweede wereldbekerweekeinde in Polen. „Ik wil er echter ook niet voor weglopen", doelde hij op zijn aanhoudende fysieke problemen. „Ik wil er beter van worden. Het is alleen de vraag of je hier beter van wordt. Ik wil niet op deze manier in de rondte rijden. Daar heb ik het nu oprecht moeilijk mee. Dat past niet bij mij."

Ongeluk


Edwin van der Sar voorafgaand aan Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van Ajax.
Likeability of5

Van der Sar blij met vertrouwen bij Ajax

Edwin van der Sar voorafgaand aan Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van Ajax. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 NOV 2019

Edwin van der Sar werkt ook de komende vier jaar als algemeen directeur bij Ajax. De 49-jarige Van der Sar staat op het punt zijn contract te verlengen tot november 2023.

„Edwin van der Sar heeft een belangrijke rol gespeeld in het succes van Ajax in de afgelopen jaren. Om dit succes te bestendigen, willen wij zijn contract graag verlengen", zei Leen Meijaard, voorzitter van de rvc, voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering van vrijdag in de Johan Cruijff ArenA.

Bijtekenen


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nederlanders krijgen ruimte in Surinaams elftal

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

14 NOV 2019

Nederlandse voetballers van Surinaamse afkomst kunnen toch voor het Surinaamse elftal uitkomen zonder dat ze hun Nederlandse nationaliteit hoeven op te geven. Dat heeft de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) na intensief onderzoek van relevante wetten donderdag bekendgemaakt.

Dit maakt de weg vrij voor Nigel Hasselbaink om vrijdag zijn debuut maken voor Suriname. De SVB hoopt in de toekomst meer spelers met eredivisie-ervaring te interesseren om voor Suriname uit te komen, aldus SVB-voorzitter John Krisnadath. Het is goed nieuws voor Dean Gorré, de bondscoach die Hasselbaink wellicht vrijdag in een duel uit de Concacaf Nations League laat debuteren tegen Dominica.

Lang gekoesterde wens


‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’
Likeability of5

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’

Cruijff typerend wijzend in een wedstrijd tegen NEC in 1982 (5-0). / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

14 NOV 2019

Auke Kok vond dat hij dé definitieve biografie van Johan Cruijff moest schrijven. „Ik zag het als een opdracht, van mezelf. Het ei moest gelegd.”

Op 24 maart is voetballer Johan Cruijff vier jaar dood. Vier jaar! Over de Amsterdammer was al tijdens zijn leven geschreven, veel geschreven zelfs. Maar toch, dé biografie was er volgens journalist en columnist Auke Kok nog niet. Nu wel, uiteraard donderdag op de 14e, zijn rugnummer bij Ajax dat haast iconisch werd. Kok zag dat een groot deel van Johan Cruijffs carrière en leven zich in het volle licht van de schijnwerpers voltrok. Maar als mens, sportman, voetbalfilosoof en commercieel pionier bleef Cruijff in vele opzichten een ondoorgrondelijk mysterie. Koks eigen opdracht en ambitie voor Johan Cruijff, de biografie luidde daarom: probeer zo compleet mogelijk te zijn en maak van El Salvador, zoals hij door zijn tijd bij FC Barcelona ging heten, een mens van vlees en bloed. Geef de lezer het gevoel dat hij door het boek het fenomeen Cruijff denkt te kennen. Die opdracht kostte Kok drie jaar aan research, 160 interviews en een jaar schrijven. Zijn monnikenwerk ligt nu in de winkel, 640 pagina’s schoon aan de haak.

‘Doctor in de Cruijffologie, dat zou me wel wat lijken’

De cover van Johan Cruijff, de biografie.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Het wordt alsmaar pijnlijker voor PSV

Het wordt alsmaar pijnlijker voor PSV

Mark van Bommel zondagmiddag. /Olaf Kraak | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

10 NOV 2019

Voor de zesde keer op rij heeft PSV wéér niet gewonnen. In de Brabantse derby tegen Willem II waren de Tilburgers te sterk (2-1).

PSV-trainer Mark van Bommel en zijn selectie zijn wanhopig. Zondagmiddag werd voor de derde keer in vier Eredivisiewedstrijden verloren. Tegen Sparta werd slechts 1 competitiepunt gepakt en in de Europa League kwamen de Eindhovenaren twee keer niet langs LASK Linz, bepaald geen hoogvlieger. Ajax staat nu 11 punten voor op de concurrent en die ‘straatlengte’ werd in vier competitiepotjes geregeld. Inmiddels geldt de kwalificatie grootste concurrent veel meer voor AZ trouwens.

Zoet geslachtofferd


Ajax speelt Chelsea-kater swingend weg
Likeability of5

Ajax speelt Chelsea-kater swingend weg

Lisandro Martínez na zijn 4-0. / Maurice van Steen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

10 NOV 2019

Met een grotendeels swingende voorstelling heeft Ajax de Champions League-kater van dinsdag van zich af gespeeld. FC Utrecht werd zondagmiddag met 4-0 afgedroogd.

Trots kon Ajax zijn op het eerste uur in het Champions League-duel tegen Chelsea. En trots dat het na rode kaarten van Joël Veltman en Daley Blind met negen man nog stand hield en een punt meenam uit Londen. Toch keerde de selectie van Erik ten Hag katerig terug in Amsterdam, in de wetenschap dat de ploeg met 1-4 had voorgestaan.

Weer Utrecht


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nederlandse b-boy Menno wint WK Breakdance

Nederlandse b-boy Menno wint WK Breakdance

De dolblije Menno van Gorp. /Marcel van Hoorn | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

10 NOV 2019

Duizenden uitzinnige toeschouwers hebben zaterdagavond in Mumbai (India) Menno van Gorp de Red Bull BC One World Final 2019 zien winnen. Anders gezegd: hij is wereldkampioen.

Nederlander Menno van Gorp won de finale van het WK Breakdance in de National Sports Club of India. Hiermee is hij de beste b-boy ter wereld en de eerste danser ooit die de Red Bull BC One World Final voor de derde keer wint. De 30-jarige breaker wist in totaal vijftien andere deelnemers uit veertien verschillende landen te verslaan.

Kazachstaan geklopt


Likeability of5

Leeuwinnen denderen over Turkije heen met acht goals

Juichen na een van de vele treffers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 NOV 2019

De Nederlandse voetbalsters hebben op weg naar het EK van 2021 weer een doelpuntrijke overwinning geboekt. De regerend kampioen van Europa versloeg Turkije in Izmir met 8-0. Plaatsing voor het EK in Engeland is nu nog slechts een formaliteit voor Oranje, dat dinsdag Slovenië ontvangt in Arnhem.

Het duurde aan de Turkse westkust even voor de vrouwen van bondscoach Sarina Wiegman grip kregen op de wedstrijd. Turkije kwam er in de openingsfase een paar keer gevaarlijk uit en Oranje had een aantal overtredingen nodig om de aanvallen van de thuisploeg te onderbreken. Toen de Nederlandse voetbalsters na 25 minuten echter de score hadden geopend, was het Turkse verzet ook direct gebroken.

Buitenspelgoal


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Alarmfase één bij PSV: 'Dit hoort niet bij een topclub'

Mark van Bommel/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

8 NOV 2019

De laatste overwinning van PSV dateert van 6 oktober, toen VVV-Venlo met 4-1 aan de kant werd gezet. Het roer moet om Eindhoven, zo weet ook de trainer.

Mark van Bommel heeft er vertrouwen in dat hij PSV weer aan het voetballen krijgt. Dat liet de trainer vrijdag blijken bij terugkeer vanuit Oostenrijk, waar de Eindhovenaren donderdag in de Europa League met 4-1 van LASK Linz verloren.

Herpakken


Likeability of5

Fans Brescia steunen racisme tegen eigen spits Balotelli

Mario Balotelli is er klaar mee na de racistische uitingen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 NOV 2019

Internationaal oogste Mario Balotelli veel lof nadat hij dit weekend van het veld afliep toen fans van Hellas Verona hem racistisch bejegende. De fanatieke aanhang van zijn eigen club Brescia vindt de actie van de spits echter getuigen van weinig karakter.

Het bestuur van Hellas Verona gaf een van de fanatieke leiders van het vak, Luca Castellini, een stadionverbod tot en met 2030. Castellini sprak zich op de radio ook op niet misverstane wijze uit over Balotelli: „Balotelli is enkel Italiaans door zijn identiteitskaart, maar hij zal nooit helemaal Italiaans kunnen zijn.”

De 36-voudig Italiaans international werd in het interview ook meermaals 'neger' genoemd door Castellini. Toch scharen de Brescianen zich achter de actie van de rivaliserende fans.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar