Sport

LIVE: Olympische Winterspelen Sotsji 2014 - dag 16

Foto van 'D. van Aken'

22 FEB 2014

Update 18.45 uur: Bobsleeërs Edwin van Calker, Bror van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen staan na de eerste run in de viermansbob op de 13de plaats met een tijd van 55,55.
De snelste in de eerste run was Rusland. De Rus Aleksandr Zoebkov en zijn mannen noteerde een tijd van 54,82. Duitsland volgt op 0,06, de Amerikaan Steven Holcomb op 0,07.
Zaterdag volgt nog een tweede run. Zondag, op de slotdag van de Spelen, worden na vier runs de medailles verdeeld.

Update 18.27 uur: De Finse ijshockeyploeg vernederen de Amerikanen in de kleine finale om het brons. Finland verslaat de Verenigde Staten met 5-0.

Update 18.20 uur: Oostenrijk heeft goud en zilver gewonnen bij het alpineskiën op de slalom. Mario Matt gaf zijn voorsprong niet meer weg. Zijn landgenoot Marcel Hirscher greep het zilver. Het brons ging naar de Noor Henrik Kristoffersen.

De tweede plaats van Hirscher, wiens medaille door zijn Nederlandse moeder een licht oranje tintje heeft, was opmerkelijk. In de eerste run werd hij slechts negende, maar een hele reeks uitvallers tijdens de tweede afdaling langs de poortjes deden hem snel stijgen in het eindklassement.

Update 17.20 uur: Rusland heeft goud gewonnen op bij de biatlon op het onderdeel estafette. Anton Sjipoelin maakte het voorwerk van Alexei Volkov, Jevgeni Oestioegov en Dmitri Malisjko af in een spannende eindsprint. De Duitse ploeg moest genoegen nemen met zilver, het brons was voor Oostenrijk. Noorwegen vergooide in de slotfase de kans op titelprolongatie. Emil Hegle Svendsen moest, zelfs ondanks de mogelijkheid tot het bijladen van het geweer, een strafronde lopen en zakte uiteindelijk weg naar de vierde plek. Daarmee liep de 40-jarige Ole Einar Björndalen, de succesvolste sporter ooit op de Winterspelen, zijn 14de olympische medaille mis.

Update 16.37 uur: In het medailleklassement schuift Nederland een plaats op. Oranje gaat Duitsland voorbij en staat nu op de 5de plaats.

8x goud, 7x zilver en 9x brons. In totaal dus 24 medailles.

Update 16.35 uur: De Nederlandse vrouwen pakken ook goud op de ploegenachtervolging. Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors waren sneller dan het Poolse team: 2.58,05 (nieuw olympisch record) om 3.05,55. Het brons ging naar Rusland.

Nederland heeft nu acht gouden schaatsmedailles bij de Spelen in Sotsji. Dat is een ruime verbetering van het record van Nagano, toen Oranje op vijf keer goud uitkwam. In de medaillestand neemt Nederland nu de vijfde plaats in, één plaats hoger dan Duitsland.

Update 16.07 uur: Team Nederland heeft het goud gewonnen op het onderdeel ploegachtervolging bij. Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen noteerden in de finale tegen Zuid-Korea een olympisch record: 3.37,71. Zuid-Korea kwam tot 3.40,85. Het brons ging naar de Poolse schaatsers.

Update 15.51 uur: De coach van Jorrit Bergsma heeft gereageerd op het afzeggen van zijn pupil. Jillert Anema zei: Jorrit is volledig integer. Hij geeft meer aan het team dan dat hij er ooit voor terugkrijgt. Hoe zoiets ontstaat, is mij een raadsel. Als ze aan Jorrit komen, dan komen ze aan mij. Dan breek ik de tent af hier."

Update 15.00 uur: De Oostenrijkse Mario Matt neemt de leiding bij het alpineskiën op het onderdeel slalom bij de mannen. Hij wist in de 1ste run een flinke voorsprong te nemen op de concurrentie. Andre Myhrer uit Zweden staat in de tussenstand op plek 2 en Stefano Gross staat op de derde plek.

Tussenstand: alpineskiën, slalom - top 10:

 • 1 AUT Mario Matt 46.70
 • 2 SWE Andre Myhrer 47.15
 • 3 ITA Stefano Gross 47.45
 • 3 SWE Mattias Hargin 47.45
 • 5 FRA Jean-Baptiste Grange 47.47
 • 6 USA Ted Ligety 47.56
 • 7 GER Felix Neureuther 47.57
 • 8 FRA Alexis Pinturault 47.78
 • 9 AUT Marcel Hirscher 47.98
 • 10 SWE Markus Larsson 48.04

Update 14.42 uur: De Nederlandse vrouwen rijden een nieuw olympisch record bij de ploegenachtervolging in de halve finale en verslaan Japan. Oranje moet het in de finale opnemen tegen Polen.

Update 14.30 uur: De ploegenachtervolging bij het langebaanschaatsen is begonnen. KLIK HIER VOOR HET LIVE SCHAATSBLOG

Update 13.50 uur: Zuid-Korea heeft protest aangetekend tegen het goud van Adelina Sotnikova bij het kunstschaatsen. De 17-jarige Russin pakte donderdag het goud ten kosten van de Zuid-Koreaanse Kim Yuna.

De Zuid-Koreaanse schaatsbond vraagt de ISU om te bekijken of de door de jury toegekende cijfers conform de regels zijn. De actie van schaatsbond komt nadat fans een online petitie zijn gestart. Inmiddels hebben al 1,8 miljoen mensen al hun handtekening gezet.

Update 13.00 uur: Weer een dopinggeval in Sotsji. Langlaufster Marina Lisogar uit Oekraïne heeft positief gereageerd bij een dopingtest. Lisogar is de derde atlete die tijdens de Winterspelen positief heeft gereageerd op een dopingtest.

Update 12.27 uur: De Amerikaanse Rus Vic Wild pakt zijn tweede gouden plak in Sotsji. De snowboarder verslaat Zan Kosir uit Slovenië.

Update 12.24 uur: Snowboarder Benjamin Karl uit Oostenrijk wint brons op de parallelslalom. De Italiaan Aaron March viel bijna in de 2de run en kon zijn achterstand niet meer goedmaken.

Update 12.21 uur: Snowboardster Julia Dujmovits uit Oostenrijk pakt op een spectaculaire wijze het goud op de parallelslalom. Ze begon met een achterstand aan de 2de run en maakte zelfs een gigantische fout. Maar in een ultieme eindsprint verslaat ze Anke Karstens uit Duitsland die beslag legt op het zilver.

Update 12.18 uur: Amelie Kober uit Duitsland pakt brons bij het snowboarden. Ze verslaat de Italiaanse Corinna Boccacini in de kleine finale.

Update 12.02 uur: Snowboarder Vic Wild plaatst zich voor de finale van de parallelslalom. Na de eerste run in zijn halve finale stond de Rus op een ogenschijnlijke onoverbrugbare achterstand van 1.14 tegen de Oostenrijker Banjamin Karl. Maar een bijzonder goede 2de run leverde hem een finaleplek op.

De Amerikaanse Rus neemt het in de finale nu op tegen Zan Kosir uit Slovenië.

Update 11.50 uur: Een clean sweep voor de Noorse vrouwen bij het langlaufen op het onderdeel massastart, 30 kilometer vrije stijl. Marit Björgen pakt goud. Therese Johaug eindigt 2,6 seconden achter haar. Kristin Stormer Steira legt beslag op het brons.

Uitslag langlaufen, massastart - Top 10

 • 1. NOR Marit Bjoergen 1:11:05.2
 • 2. NOR Therese Johaug 1:11:07.8
 • 3. NOR Kristin Stormer Steira 1:11:28.8
 • 4. FIN Kerttu Niskanen 1:12:26.9
 • 5. CZE Eva Vrabcová Nývltová 1:12:27.1
 • 6. FRA Aurore Jéan 1:12:27.5
 • 7. FRA Coraline Hugue 1:12:29.5
 • 8. SWE Emma Wikén 1:12:31.6
 • 9. SUI Seraina Boner 1:12:35.0
 • 10. ESP Laura Orgue 1:12:37.3

Update 11.40 uur: Wopke de Vegt, technisch directeur van de Nederlandse Ski Vereniging over de prestaties van snowboardster Nicolien Sauerbreij: "Ik had toch nog een klein beetje op Nicolien gerekend. Ze heeft de afgelopen jaren haar eigen ding gedaan, wij hebben haar alleen gefaciliteerd. Ik weet niet of die steun stopt. Daarover gaan we met NOC*NSF praten. Maar het gaat daarbij verder dan wat hier gebeurt. Het gaat er ook om of de sporters die hier zijn goed voorbereid waren. Voor mijn gevoel hebben we er alles aan gedaan."

Update 10.40 uur: Nog meer Oranje-nieuws op de ploegenachtervolging. Marrit Leenstra vervangt Lotte van Beek bij de vrouwen, zo maakte bondscoach Arie Koops na de training bekend. Mocht Oranje de finale halen, dan kan Van Beek weer in aanmerking voor een plaats in het basisteam.

Update 10.20 uur: Jorrit Bergsma wil in Sotsji geen reserve meer zijn bij de ploegenachtervolging. Hij voelt zich geen onderdeel van het team. Ook bij een blessure gaat hij het ijs vandaag niet op. Dat zei de schaatser vanochtend tegen de NOS. "Ik heb het gevoel dat ik genaaid word", zei hij over zijn afmelding. "Ik ben teleurgesteld. Ik ben uiteindelijk weer bij de ploeg gehaald. Maar ik heb niet het gevoel dat ik er bij hoor. Als de medailles worden uitgereikt, dan sta ik met lege handen."

Als de laatste uren voor de start Kramer, Verweij of Blokhuijsen ziek wordt of niet fit is, heeft Oranje een probleem.

Update 10.16 uur: Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker moesten zaterdagochtend al heel vroeg in actie komen bij het snowboarden op het onderdeel parallelslalom. De 17-jarige Dekker eindigde als 19de. De 34-jarige Sauerbreij kwam niet verder dan de 20ste tijd.

Voor beide sporters zijn de Spelen nu voorbij.

Op de een-na-laatste dag van Olympische Winterspelen in Sotsji komen er weer flink wat Nederlanders in actie. Het belangrijkste onderdeel is de ploegenachtervolging bij het langebaanschaatsen. Zowel de mannen als de vrouwen zijn favoriet voor het goud.

Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen zijn al verzekerd van zilver en rijden om 16.00 uur de finale tegen Zuid-Korea. Voor Ireen Wüst, Lotte van Beek en Jorien ter Mors staan nog 2 wedstrijden op het programma. Om 14.30 beginnen de halve finales bij de vrouwen. Oranje rijdt in rit 2.
Als beide teams winnen, komt Oranje op acht gouden schaatsmedailles.

De snowboardsters Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker komen zaterdag uit op de parallelslalom. Sauerbreij slaagde er woensdag niet in haar titel op de parallelreuzenslalom te verdedigen. Ze werd tiende. Dekker strandde in de kwalificaties, maar heeft op de parallelslalom meer te zoeken. Deze winter eindigde ze bij wereldbekerwedstrijden twee keer in de top 16. De kwalificaties beginnen al heel vroeg om 6.15 uur.

De bobbers komen in actie in de viermansslee, met twee runs op zaterdag en twee op zondag. Edwin van Calker werd 2 jaar geleden vierde op het WK, maar kende een moeizaam seizoen met tal van blessures bij zijn teamgenoten. In Sotsji staat alsnog het sterkste team aan de start met Bror van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen. De eerste run is om 17.15 uur.

Bij het alpine skiën staat het laatste onderdeel op het programma: de slalom voor de mannen. Bij het ijshockey voor mannen wordt om 16.00 uur om het brons gespeeld tussen Finland en de Verenigde Staten.

Ook zijn er finales bij het langlaufen en de biatlon. Metro doet hier de hele dag live update van alle actie in Sotsji


Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?video icon
02:23

In samenwerking met Almere City Marketing

19 MEI 2019

Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?

Crossen door de Bossen! Dat is de naam van een tof evenement in het Kotterbos bij Almere, op zondag 26 mei. YouTube-held Teun Peters van team Dylan Haegens crosste de bijna 4 kilometer voor Metro alvast en zette een tijd neer van 16.42 minuten. De snelste jongere verdient zondag een gave prijs: hij of zij mag een video met Teun opnemen in een professionele studio in Amsterdam.

Voor iedereen

Je hoeft van Crossen door de Bossen overigens geen wedstrijd te maken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen vanaf 8 jaar meedoen, ook vaders en moeders. Als jij op een supervet parcours gewoon eens wilt kennismaken met de MTB-sport, ben je helemaal welkom. Je hoeft niet allemaal ‘om het snelst’. Oh ja, mountainbikes en helmen zijn aanwezig en meedoen is gratis!

Meer informatie vind je op Oostvaardersplassenalmere.nl


Robben neemt afscheid van Bayern, mét landstitel

Arjen Robben speelde zaterdag zijn laatste wedstrijd voor Bayern München. | AFP

Foto van 'ANP'

18 MEI 2019

Een stijlvol afscheid voor Arjen Robben bij Bayern Munchen. De 35-jarige voetballer werd zaterdag in zijn laatste wedstrijd met de Duitse club landskampioen. Hij mocht na ruim een uur invallen tijdens de kampioenswedstrijd tegen Eintracht Frankfurt en maakte het vijfde en laatste doelpunt.

Robben werd voor de achtste keer kampioen met de club waarvoor hij de laatste tien jaar uitkwam. Het is nog onbekend hoe de toekomst van de voormalig aanvoerder van het Nederlands elftal uitziet. Hij houdt voorlopig alle opties open.

Zevende landstitel op rij


Kiki Bertens verliest halve finale WTA-toernooi Rome

Kiki Bertens verliest halve finale WTA-toernooi Rome

Kiki Bertens. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 MEI 2019

De Nederlandse tennisster Kiki Bertens heeft zaterdag de halve finale van het WTA-toernooi in Rome verloren van de Britse Johanna Konta. De nummer vier van de wereld ging ten onder in drie sets: 7-5, 5-7, 2-6.

Drie sets

Konta, afgezakt naar de 42e plaats van de wereldranglijst, toonde zich vanaf de eerste game een taaie tegenstander. Ze verraste Bertens vaak met een dropshot op de lastige baan, die tot ongenoegen van de Nederlandse erg glad was. In de eerste set kwam Bertens 5-4 achter en had Konta de overhand, maar in een oogwenk nam de Nederlandse het initiatief over, won drie games op rij en had de set binnen (7-5).


Overtuigend Ajax viert landstitel nummer 34

Ajax viert de 1-0 van Lasse Schöne/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 MEI 2019

Het 34e landskampioenschap van Ajax is een feit. De Amsterdammers konden de titel eigenlijk al niet meer mislopen en kenden een niet al te lastige avond. Het werd 1-4 op bezoek bij De Graafschap. Nummer 2 PSV won met 3-1 van Heracles Almelo, maar dat maakte voor de eindstand in de Eredivisie niet uit.

24 seconden

Mocht iemand de titelstrijd toch nog heel spannend hebben gevonden, dan kon die zijn gevoelens al binnen een halve minuut opbergen. Bij De Graafschap - Ajax was er nog niet eens afgetrapt, toen al het bericht doorkwam dat PSV na 24 seconden een treffer tegenkreeg van Joey Konings. Het was daarmee direct de snelste goal van het hele Eredivisie-seizoen. Na een halfuur trokken de Eindhovenaren de stad wel weer gelijk, al gebeurde dat via een eigen goal van Wout Droste.


Likeability of5

Broer Nouri: Succes van Ajax zien blijft moeilijk

Abdelhak Nouri-plein/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 MEI 2019

Voor Abdelhak Nouri wordt er keihard gewerkt aan een nieuwe woning, zodat hij straks dichter bij zijn familie kan verblijven. Dat laat zijn oudste broer Abderrahim weten in gesprek met de NOS.

„Ze zijn begonnen met slopen en rond augustus moet het klaar zijn", aldus de oudste van de Nouri-zonen. „Tot die tijd verblijft Abdelhak, mits zijn gezondheid het toelaat, in het huidige verzorgingstehuis."

'Hij ontbreekt nog steeds'


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Tom Dumoulin stapt toch af in Giro d'Italia

Dumoulin verlaat voortijdig de Giro. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

15 MEI 2019

Kort na de aanvang van de vijfde etappe is Tom Dumoulin toch afgestapt in de Ronde van Italië. De winnaar van 2017 had te veel pijn aan de linkerknie waarop hij in de vierde etappe was gevallen. De kopman van Team Sunweb klom woensdag nog wel op de fiets, maar na enkele kilometers kneep Dumoulin in de remmen en verliet zodoende voortijdig de Giro.

Niet zeker van zijn zaak

De rit van Frascati naar Terracina was nog niet eens echt begonnen. Het peloton bevond zich nog in de neutrale zone. Dumoulin wilde het proberen. „Omdat ik nog niet klaar ben om naar huis te gaan. Ik wil hier blijven'', zei de Limburger voordat hij de bus instapte om naar de start in Frascati te gaan.


Tom Dumoulin wil nog niet naar huis

Tom Dumoulin wordt geholpen door een teamlid. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

15 MEI 2019

Na een val in de vierde etappe, gaat Tom Dumoulin woensdag toch proberen te starten in de Ronde van Italië. De val in de vierde etappe, leverde hem een zere knie op en meer dan vier minuten verlies op klassementsleider Primoz Roglic.

Toch wil de kopman van Team Sunweb vooralsnog niet van opgeven weten. „Omdat ik nog niet klaar ben om naar huis te gaan. Ik wil hier blijven'', zei Dumoulin voordat hij de bus instapte om naar de start in Frascati te gaan.

Ruime achterstand


Bertens wint WTA Madrid zonder setverlies

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 MEI 2019

Kiki Bertens heeft op imponerende wijze het graveltoernooi van Madrid op haar naam geschreven. De 27-jarige Wateringse versloeg in de finale de als derde geplaatste Simona Halep in twee sets: 6-4 6-4. Bertens stijgt door haar toernooizege naar de vierde plaats op de wereldranglijst, de hoogste ranking ooit van een Nederlandse tennisster.

Grootste toernooiwinst

Voor Bertens betekende het haar negende toernooizege en tevens de grootste zege uit haar loopbaan. In Cincinnati vorig jaar versloeg ze in de finale eveneens Halep, toen de nummer 1 van de wereld. De Roemeense had in Madrid bij een zege op Bertens de eerste plaats weer kunnen overnemen van de Japanse Naomi Osaka. Dat verhinderde Bertens, die als eerste speelster ooit het graveltoernooi won zonder een set te verliezen.


Roglic deelt direct dreun uit aan Dumoulin en co

Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 MEI 2019

Tom Dumoulin is er niet in geslaagd om net zoals vorig jaar de openingstijdrit van de Giro d'Italia te winnen. De Nederlander moest zijn meerdere erkennen in zijn grootste uitdager voor het algemeen klassement Primoz Roglic, die de rest van de kaart veegde.

28 tellen

28 seconden is na acht kilometer al het verschil tussen de twee. Dat verschil maakte de Sloveen van Jumbo-Visma vooral op de steile slotklim van twee kilometer, waarop hij een stuk sneller was dan al zijn concurrenten.


Verstappen als vierde van start in Grand Prix Spanje

Verstappen als vierde van start in Grand Prix Spanje

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

11 MEI 2019

Bij de kwalificatie op het Circuit de Catalunya in Spanje is Max Verstappen als vierde geëindigd. Dat betekent dat de Nederlander zondag vanaf de vierde plek zal starten in de Grand Prix van Spanje.

Tweede startrij

Verstappen moest de Mercedessen van Bottas en Hamilton, en de Ferrari van Vettel voor zich dulden. Bottas was tijdens de kwalificatie verreweg de snelste met 1.15,406. Teamgenoot Lewis Hamilton reed 1.16.040, wat goed was voor een tweede plek. De twee Mercedes-coureurs domineerden samen de voorgaande vier Grand Prix' van het seizoen.


Dumoulin trapt Giro d'Italia af in Bologna

Dumoulin trapt Giro d'Italia af in Bologna

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

11 MEI 2019

Als eerste renner gaat Tom Dumoulin zaterdag om 16.50 van start in de 102e Giro d'Italia. Daarmee trapt hij de klimtijdrit van de wielrenwedstrijd af. „Dat ik als eerste start in een tijdrit heb ik nog nooit meegemaakt", aldus de Limburger van Sunweb voorafgaand aan zijn acht kilometer lange tocht. „Ik ga de Giro aftrappen. Best vet, cool."

Niet nadelig

De tocht brengt hem naar de basiliek van San Luca, waar de eerste roze trui ligt de wachten. Dat Dumoulin als eerste van start gaat, vindt hij geen nadeel. „In een tijdrit ben je toch met jezelf bezig. Of je nou als eerste start of als laatste."


Giro-favorieten: de clash tussen Dumoulin en Roglic

Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MEI 2019

De Giro d’Italia start zaterdag in Bologna. Bij absentie van uittredend winnaar Chris Froome zijn veel ogen gericht op Tom Dumoulin, maar de Nederlander is niet de enige kanshebber voor de eindzege.

Tom Dumoulin

Voor het derde jaar op een rij heeft Tom Dumoulin het algemeen klassement van de Giro d’Italia als hoofddoel bestempeld. Na zijn tweede plek vorig jaar wil hij nu weer terug naar de hoogste trede die hij in 2017 bezette. Zijn voorbereiding verliep in ieder geval beter dan vorig jaar, toen hij vooral heel veel pech had. De pech lijkt te zijn verschoven naar de rest van zijn ploeg. Dat Wilco Kelderman niet van de partij kan zijn, is een aderlating voor Dumoulin en Team Sunweb. Gezien de kwaliteiten van zijn tegenstanders zal Dumoulin het verschil vooral moeten maken in de drie individuele tijdritten van in totaal zestig kilometer. Het blijft een onderdeel waarin de meeste van zijn uitdagers niet uitblinken. Met de eerste twee zal hij al een flinke buffer willen opbouwen voordat ze vanaf rit 13 de bergen intrekken. Indien hij na al het klimwerk een kleine achterstand heeft, wacht er op de slotdag nog een tijdrit in Verona voor de nodige herstelwerkzaamheden.


Recht Ajax snel de rug voor de titelstrijd?
Likeability of3

Recht Ajax snel de rug voor de titelstrijd?

Hét beeld van woensdag: Ajacieden storten ter aarde. / Olaf Kraak

Foto van 'Metro en ANP'

9 MEI 2019

Hoe snel kan Ajax opkrabbelen na de dreun in de Champions League? Zondag wacht weer een match in de titelstrijd met PSV.

Met een uitlooptraining probeerden de spelers van Ajax donderdag de enorme teleurstelling over de gemiste kans op een finale van de Champions League enigszins te verwerken. ,,24 uur feesten of 24 uur rouwen en daarna weer verder ", zegt trainer Erik ten Hag al het hele seizoen. Maar misschien heeft zijn selectie wel langer nodig.

Meer pijn dan...


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

De Ligt na drama: Zorgen dat we er zondag staan

Matthijs de Ligt/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

9 MEI 2019

Heel lang om te rouwen heeft Ajax niet na de pijnlijke uitschakeling tegen Tottenham Hotspur (2-3) in de Champions League. In de komende zeven dagen kan Ajax na de KNVB Beker ook de landstitel pakken. Iets dat volgens aanvoeder Matthijs de Ligt cruciaal is.

„Als je voor aanvang van het seizoen had gezegd dat we in Nederland de 'dubbel' zouden pakken, hadden wij daar gelijk voor getekend. Ook al voelen we op dit moment vooral veel pijn, we moeten zorgen dat we er zondag staan'', zo sprak de jonge verdediger na afloop.

Niet veel meegekregen


Ajax beter uit dan thuis, Spurs slecht buitenshuis

Van de Beek heeft zojuist de 0-1 gemaakt bij Tottenham/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MEI 2019

Na de knappe 0-1 overwinning in het fonkelnieuwe stadion van Tottenham Hotspur wacht kersverse bekerwinnaar Ajax nog één wedstrijd op weg naar de finale van de Champions League. In eigen huis moet het de voorsprong, verkregen in Londen door een doelpunt van Donny van de Beek, met succes zien te verdedigen.

Dat Ajax de tweede halve finale thuis speelt, hoeft niet per se een voordeel te zijn. Dat is iets dat de Amsterdammers de voorbije rondes zelf hebben aangetoond. Zowel Real Madrid (1-2) als Juventus (1-1) was na het heenduel in de Johan Cruijff Arena in het voordeel. Maar waar Ajax in eigen huis moeite had om de tegenstander opzij te zetten, ging het voor vijandelijk publiek steeds goed. 1-4 werd het in Bernabéu, 1-2 in het Allianz Stadium. Daarop volgde vorige week de 0-1 in Noord-Londen. Daartegenover staat dat de laatste Europese thuiswedstrijd die er gewonnen werd ruim een halfjaar geleden plaatsvond. Op 23 oktober schoot Noussair Mazraoui Ajax in de slotminuut langs Benfica. Dat voelt als ongelooflijk lang geleden voor een ploeg die ondertussen de halve finale van de Champions League heeft bereikt.

Negen van de tien


Stunt! Liverpool wacht, als Ajax het redt
Likeability of5

Stunt! Liverpool wacht, als Ajax het redt

Wijnaldum, de grote man. / Foto's: Peter Powel | EPA

Foto van 'Metro en ANP'

7 MEI 2019

Liverpool heeft zich dinsdagavond voor het tweede jaar op rij geplaatst voor de finale van de Champions League en daarmee voor een superstunt gezorgd. Als Ajax woensdag in de return tegen Tottenham Hotspur de finale in Madrid haalt, dan wacht niet het verwachte Barcelona van Messi.

De ploeg van Jürgen Klopp zorgde voor een ongekende comeback door de return tegen FC Barcelona in de halve finales met 4-0 te winnen. Mede dankzij twee doelpunten van invaller Georginio Wijnaldum wist Liverpool de forse nederlaag van vorige week in Camp Nou (3-0) volledig weg te werken.

Unicum


like
user_3b6633d5031f9c52d6344053aa5fd16c191fe540_avatar

Oppermachtig Ajax pakt eerste prijs in vijf jaar

Ajax viert feest na de 2-0 van Klaas-Jan Huntelaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 MEI 2019

Met een groot machtsvertoon heeft Ajax zondag de KNVB Beker in de wacht gesleept. In de Kuip werd Willem II met 0-4 opzij geschoven, dankzij onder meer twee goals van Klaas-Jan Huntelaar.

Van de drie prijzen die Ajax dit seizoen kan winnen, is het de minst belangrijke. Het ging er voor de club vooral om er zeker van te zijn dat het geen Bayer Leverkusen-scenario moet verwerken dit seizoen. De Duitse formatie werd in 2002 tweede in de competitie, verliezend finalist in de beker en Champions League. Een potentiële horroruitkomst, die niet gewenst is als je al vijf jaar zonder prijs zit.

Vroege beslissing


'Huldiging Ajax op Museumplein geen taboe'

De spelers van Ajax vieren de overwinning tegen Tottenham Hotspur. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 MEI 2019

Als het aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ligt, is een eventuele huldiging van Ajax op het Museumplein niet langer taboe. Dat zei Halsema vrijdag in het NPO Radio-programma 1 op 1.

Openbare orde en aanslagen

„Het enige wat ik erover kan zeggen is dat er nergens een taboe op ligt", aldus Halsema. „Dat heeft er wel lang op gelegen. Wij zijn op dit moment aan het nagaan wat veilig is met het oog op de openbare orde en het risico voor aanslagen. Zodra wij daar beter zicht op hebben, nemen we een beslissing." Volgens de Amsterdamse burgemeester volgt dat besluit „zo snel mogelijk."


Arsenal wint eerste halve finale Europa League

Lacazette scoort de 2-1/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 MEI 2019

De strijd om de finaleplekken in de Europa League is nog altijd helemaal open. Arsenal verdedigt volgende week op bezoek bij Valencia een 3-1 voorsprong, terwijl het duel in Duitsland tussen Eintracht Frankfurt en Chelsea in 1-1 eindigde.

Broodnodige zege

Arsenal kon de verdiende zege goed gebruiken. De voorgaande drie competitieduels gingen verloren, waardoor plaatsing voor de Champions League nog lang niet zeker is. Met de titel in de Europa League kan echter ook nog een ticket voor het kampioenenbal worden verdiend.