Sport

LIVE: Olympische Winterspelen Sotsji 2014 - dag 16

Foto van 'D. van Aken'

22 FEB 2014

Update 18.45 uur: Bobsleeërs Edwin van Calker, Bror van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen staan na de eerste run in de viermansbob op de 13de plaats met een tijd van 55,55.
De snelste in de eerste run was Rusland. De Rus Aleksandr Zoebkov en zijn mannen noteerde een tijd van 54,82. Duitsland volgt op 0,06, de Amerikaan Steven Holcomb op 0,07.
Zaterdag volgt nog een tweede run. Zondag, op de slotdag van de Spelen, worden na vier runs de medailles verdeeld.

Update 18.27 uur: De Finse ijshockeyploeg vernederen de Amerikanen in de kleine finale om het brons. Finland verslaat de Verenigde Staten met 5-0.

Update 18.20 uur: Oostenrijk heeft goud en zilver gewonnen bij het alpineskiën op de slalom. Mario Matt gaf zijn voorsprong niet meer weg. Zijn landgenoot Marcel Hirscher greep het zilver. Het brons ging naar de Noor Henrik Kristoffersen.

De tweede plaats van Hirscher, wiens medaille door zijn Nederlandse moeder een licht oranje tintje heeft, was opmerkelijk. In de eerste run werd hij slechts negende, maar een hele reeks uitvallers tijdens de tweede afdaling langs de poortjes deden hem snel stijgen in het eindklassement.

Update 17.20 uur: Rusland heeft goud gewonnen op bij de biatlon op het onderdeel estafette. Anton Sjipoelin maakte het voorwerk van Alexei Volkov, Jevgeni Oestioegov en Dmitri Malisjko af in een spannende eindsprint. De Duitse ploeg moest genoegen nemen met zilver, het brons was voor Oostenrijk. Noorwegen vergooide in de slotfase de kans op titelprolongatie. Emil Hegle Svendsen moest, zelfs ondanks de mogelijkheid tot het bijladen van het geweer, een strafronde lopen en zakte uiteindelijk weg naar de vierde plek. Daarmee liep de 40-jarige Ole Einar Björndalen, de succesvolste sporter ooit op de Winterspelen, zijn 14de olympische medaille mis.

Update 16.37 uur: In het medailleklassement schuift Nederland een plaats op. Oranje gaat Duitsland voorbij en staat nu op de 5de plaats.

8x goud, 7x zilver en 9x brons. In totaal dus 24 medailles.

Update 16.35 uur: De Nederlandse vrouwen pakken ook goud op de ploegenachtervolging. Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Jorien ter Mors waren sneller dan het Poolse team: 2.58,05 (nieuw olympisch record) om 3.05,55. Het brons ging naar Rusland.

Nederland heeft nu acht gouden schaatsmedailles bij de Spelen in Sotsji. Dat is een ruime verbetering van het record van Nagano, toen Oranje op vijf keer goud uitkwam. In de medaillestand neemt Nederland nu de vijfde plaats in, één plaats hoger dan Duitsland.

Update 16.07 uur: Team Nederland heeft het goud gewonnen op het onderdeel ploegachtervolging bij. Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen noteerden in de finale tegen Zuid-Korea een olympisch record: 3.37,71. Zuid-Korea kwam tot 3.40,85. Het brons ging naar de Poolse schaatsers.

Update 15.51 uur: De coach van Jorrit Bergsma heeft gereageerd op het afzeggen van zijn pupil. Jillert Anema zei: Jorrit is volledig integer. Hij geeft meer aan het team dan dat hij er ooit voor terugkrijgt. Hoe zoiets ontstaat, is mij een raadsel. Als ze aan Jorrit komen, dan komen ze aan mij. Dan breek ik de tent af hier."

Update 15.00 uur: De Oostenrijkse Mario Matt neemt de leiding bij het alpineskiën op het onderdeel slalom bij de mannen. Hij wist in de 1ste run een flinke voorsprong te nemen op de concurrentie. Andre Myhrer uit Zweden staat in de tussenstand op plek 2 en Stefano Gross staat op de derde plek.

Tussenstand: alpineskiën, slalom - top 10:

 • 1 AUT Mario Matt 46.70
 • 2 SWE Andre Myhrer 47.15
 • 3 ITA Stefano Gross 47.45
 • 3 SWE Mattias Hargin 47.45
 • 5 FRA Jean-Baptiste Grange 47.47
 • 6 USA Ted Ligety 47.56
 • 7 GER Felix Neureuther 47.57
 • 8 FRA Alexis Pinturault 47.78
 • 9 AUT Marcel Hirscher 47.98
 • 10 SWE Markus Larsson 48.04

Update 14.42 uur: De Nederlandse vrouwen rijden een nieuw olympisch record bij de ploegenachtervolging in de halve finale en verslaan Japan. Oranje moet het in de finale opnemen tegen Polen.

Update 14.30 uur: De ploegenachtervolging bij het langebaanschaatsen is begonnen. KLIK HIER VOOR HET LIVE SCHAATSBLOG

Update 13.50 uur: Zuid-Korea heeft protest aangetekend tegen het goud van Adelina Sotnikova bij het kunstschaatsen. De 17-jarige Russin pakte donderdag het goud ten kosten van de Zuid-Koreaanse Kim Yuna.

De Zuid-Koreaanse schaatsbond vraagt de ISU om te bekijken of de door de jury toegekende cijfers conform de regels zijn. De actie van schaatsbond komt nadat fans een online petitie zijn gestart. Inmiddels hebben al 1,8 miljoen mensen al hun handtekening gezet.

Update 13.00 uur: Weer een dopinggeval in Sotsji. Langlaufster Marina Lisogar uit Oekraïne heeft positief gereageerd bij een dopingtest. Lisogar is de derde atlete die tijdens de Winterspelen positief heeft gereageerd op een dopingtest.

Update 12.27 uur: De Amerikaanse Rus Vic Wild pakt zijn tweede gouden plak in Sotsji. De snowboarder verslaat Zan Kosir uit Slovenië.

Update 12.24 uur: Snowboarder Benjamin Karl uit Oostenrijk wint brons op de parallelslalom. De Italiaan Aaron March viel bijna in de 2de run en kon zijn achterstand niet meer goedmaken.

Update 12.21 uur: Snowboardster Julia Dujmovits uit Oostenrijk pakt op een spectaculaire wijze het goud op de parallelslalom. Ze begon met een achterstand aan de 2de run en maakte zelfs een gigantische fout. Maar in een ultieme eindsprint verslaat ze Anke Karstens uit Duitsland die beslag legt op het zilver.

Update 12.18 uur: Amelie Kober uit Duitsland pakt brons bij het snowboarden. Ze verslaat de Italiaanse Corinna Boccacini in de kleine finale.

Update 12.02 uur: Snowboarder Vic Wild plaatst zich voor de finale van de parallelslalom. Na de eerste run in zijn halve finale stond de Rus op een ogenschijnlijke onoverbrugbare achterstand van 1.14 tegen de Oostenrijker Banjamin Karl. Maar een bijzonder goede 2de run leverde hem een finaleplek op.

De Amerikaanse Rus neemt het in de finale nu op tegen Zan Kosir uit Slovenië.

Update 11.50 uur: Een clean sweep voor de Noorse vrouwen bij het langlaufen op het onderdeel massastart, 30 kilometer vrije stijl. Marit Björgen pakt goud. Therese Johaug eindigt 2,6 seconden achter haar. Kristin Stormer Steira legt beslag op het brons.

Uitslag langlaufen, massastart - Top 10

 • 1. NOR Marit Bjoergen 1:11:05.2
 • 2. NOR Therese Johaug 1:11:07.8
 • 3. NOR Kristin Stormer Steira 1:11:28.8
 • 4. FIN Kerttu Niskanen 1:12:26.9
 • 5. CZE Eva Vrabcová Nývltová 1:12:27.1
 • 6. FRA Aurore Jéan 1:12:27.5
 • 7. FRA Coraline Hugue 1:12:29.5
 • 8. SWE Emma Wikén 1:12:31.6
 • 9. SUI Seraina Boner 1:12:35.0
 • 10. ESP Laura Orgue 1:12:37.3

Update 11.40 uur: Wopke de Vegt, technisch directeur van de Nederlandse Ski Vereniging over de prestaties van snowboardster Nicolien Sauerbreij: "Ik had toch nog een klein beetje op Nicolien gerekend. Ze heeft de afgelopen jaren haar eigen ding gedaan, wij hebben haar alleen gefaciliteerd. Ik weet niet of die steun stopt. Daarover gaan we met NOC*NSF praten. Maar het gaat daarbij verder dan wat hier gebeurt. Het gaat er ook om of de sporters die hier zijn goed voorbereid waren. Voor mijn gevoel hebben we er alles aan gedaan."

Update 10.40 uur: Nog meer Oranje-nieuws op de ploegenachtervolging. Marrit Leenstra vervangt Lotte van Beek bij de vrouwen, zo maakte bondscoach Arie Koops na de training bekend. Mocht Oranje de finale halen, dan kan Van Beek weer in aanmerking voor een plaats in het basisteam.

Update 10.20 uur: Jorrit Bergsma wil in Sotsji geen reserve meer zijn bij de ploegenachtervolging. Hij voelt zich geen onderdeel van het team. Ook bij een blessure gaat hij het ijs vandaag niet op. Dat zei de schaatser vanochtend tegen de NOS. "Ik heb het gevoel dat ik genaaid word", zei hij over zijn afmelding. "Ik ben teleurgesteld. Ik ben uiteindelijk weer bij de ploeg gehaald. Maar ik heb niet het gevoel dat ik er bij hoor. Als de medailles worden uitgereikt, dan sta ik met lege handen."

Als de laatste uren voor de start Kramer, Verweij of Blokhuijsen ziek wordt of niet fit is, heeft Oranje een probleem.

Update 10.16 uur: Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker moesten zaterdagochtend al heel vroeg in actie komen bij het snowboarden op het onderdeel parallelslalom. De 17-jarige Dekker eindigde als 19de. De 34-jarige Sauerbreij kwam niet verder dan de 20ste tijd.

Voor beide sporters zijn de Spelen nu voorbij.

Op de een-na-laatste dag van Olympische Winterspelen in Sotsji komen er weer flink wat Nederlanders in actie. Het belangrijkste onderdeel is de ploegenachtervolging bij het langebaanschaatsen. Zowel de mannen als de vrouwen zijn favoriet voor het goud.

Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen zijn al verzekerd van zilver en rijden om 16.00 uur de finale tegen Zuid-Korea. Voor Ireen Wüst, Lotte van Beek en Jorien ter Mors staan nog 2 wedstrijden op het programma. Om 14.30 beginnen de halve finales bij de vrouwen. Oranje rijdt in rit 2.
Als beide teams winnen, komt Oranje op acht gouden schaatsmedailles.

De snowboardsters Nicolien Sauerbreij en Michelle Dekker komen zaterdag uit op de parallelslalom. Sauerbreij slaagde er woensdag niet in haar titel op de parallelreuzenslalom te verdedigen. Ze werd tiende. Dekker strandde in de kwalificaties, maar heeft op de parallelslalom meer te zoeken. Deze winter eindigde ze bij wereldbekerwedstrijden twee keer in de top 16. De kwalificaties beginnen al heel vroeg om 6.15 uur.

De bobbers komen in actie in de viermansslee, met twee runs op zaterdag en twee op zondag. Edwin van Calker werd 2 jaar geleden vierde op het WK, maar kende een moeizaam seizoen met tal van blessures bij zijn teamgenoten. In Sotsji staat alsnog het sterkste team aan de start met Bror van der Zijde, Sybren Jansma en Arno Klaassen. De eerste run is om 17.15 uur.

Bij het alpine skiën staat het laatste onderdeel op het programma: de slalom voor de mannen. Bij het ijshockey voor mannen wordt om 16.00 uur om het brons gespeeld tussen Finland en de Verenigde Staten.

Ook zijn er finales bij het langlaufen en de biatlon. Metro doet hier de hele dag live update van alle actie in Sotsji


AZ blaast Ajax weg in eredivisie

AZ blaast Ajax weg in Eredivisie

Guus Til weet hem voor AZ in het doel te krijgen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 MRT 2019

Een slechte voorbode voor de aankomende wedstrijd tegen Juventus. Ajax is zondag door AZ van het veld geblazen. De Alkmaarders waren veel te sterk voor de Amsterdammers.

Nederlaag

De achterstand op koploper PSV is door de 1-0 van zondag naar vijf punten gegroeid. Ook betekent de nederlaag dat Ajax over twee weken voor eigen publiek tegen PSV niet om de koppositie zal strijden. Het is al de vierde nederlaag van dit seizoen in de Eredivisie.


Verstappen direct derde in Melbourne, zege Bottas

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 MRT 2019

Max Verstappen is het nieuwe seizoen in de Formule 1 begonnen met een plek op het podium. De Nederlander - beginnend op plek vier - reed in de Grote Prijs van Australië naar de derde plaats. Niet eerder presteerde de 21-jarige coureur van Red Bull zo goed in de openingsrace op het circuit Albert Park.

Bottas superieur

Verstappen moest alleen het Mercedes-duo Valtteri Bottas en wereldkampioen Lewis Hamilton voor zich dulden. De Fin Bottas was verreweg de snelste in Melbourne. Hij reed het veld op grote afstand en boekte zijn vierde GP-overwinning in zijn carrière.


Verstappen P4 in kwalificatie GP Australië

Verstappen op P4 in kwalificatie GP Australië

Verstappen P4 in kwalificatie GP Australië. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

16 MRT 2019

Tijdens de eerste Formule 1-kwalificatie van het seizoen in het Australische Melbourne heeft Max Verstappen de vierde tijd gereden.

„We hebben wat dingen geprobeerd, maar dat pakte heel slecht uit", vertelde Verstappen aan Ziggo Sport. „We mogen niet klagen als je in de derde training nog niet de juiste balans weet te vinden. De veranderingen pakten goed uit."

De Red Bull Racing-coureur finishte met een tijd van 1.21,320 vlak achter de top drie. Mercedes-coureur Lewis Hamilton pakte de pole position. Het is de achtste keer dat hij vanaf pole position start in Melbourne.


Ajax loot Juventus met Ronaldo in kwartfinale

Dusan Tadic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

15 MRT 2019

Ajax heeft in de Champions League een zware loting voor de kwartfinale gekregen. Juventus is de tegenstander van de Amsterdammers, die eerst thuisspelen (10 april) en zes dagen later af zullen reizen naar Turijn.

Cristiano Ronaldo

Een rondgang op social media leerde vooraf dat Juventus een van de minst favoriete tegenstanders bij de fans was en dat is niet onlogisch. De ploeg scoorde maar liefst drie keer in de return tegen Atlético Madrid, nadat het een 2-0 achterstand moest goed maken. Cristiano Ronaldo maakte alle drie de treffers.


Verstappen: all-in met nieuwe motor en party-mode

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 MRT 2019

Max Verstappen, waarschijnlijk de populairste sporter van de Lage Landen, begint zondag in Melbourne aan zijn vijfde seizoen in de Formule 1. De twee dagen ervoor komt hij al de baan op voor de vrije training en kwalificaties. Tijd dus om te kijken wat we dit seizoen van hem mogen verwachten.

De motor

Grote blijdschap was er bij veel Nederlandse Formule 1-fans toen bekend werd dat Red Bull de soms vervloekte Renault-motor verruilde voor een van Honda. Ook Verstappen zelf reageerde enthousiast na de eerste testdagen in Barcelona. „De bestuurbaarheid van de nieuwe auto met de Honda-motor is geweldig, alles is perfect geïntegreerd en dat merk je op de baan. We hoefden tijdens de tests zeer weinig te veranderen om de motor naar mijn zin te maken.”


Groenewegen wint de openingsrit in Parijs - Nice

Dylan Groenewegen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MRT 2019

Dylan Groenewegen heeft in Parijs-Nice de zwaar betwiste eerste etappe gewonnen. De Nederlander nam in een lichte sprint bergop de maat van zijn Australische concurrent Caleb Ewan. Ook de derde plaats was voor een Nederlander met Fabio Jakobsen.

Waaiervorming

De openingsrit met aankomst in Saint-Germain-en-Laye was kort (138,5 kilometer), maar enorm zwaar door de vele wind, wat de kans bood voor waaiers. Het peloton lag dan ook al snel in meerdere stukken.


Schulting pakt ook allroundtitel op WK shorttrack

Suzanne Schulting/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MRT 2019

Shorttrackster Suzanne Schulting heeft voor het eerst de wereldtitel behaald. De Nederlandse was zondag in de afsluitende superfinale de snelste en nam daardoor de leiding in het klassement over van Choi Min-jeong. De Zuid-Koreaanse moest genoegen nemen met zilver, het brons ging naar de Canadese Kim Boutin. Lara van Ruijven, zaterdag winnares van de 500 meter, eindigde in het klassement als vierde. Rianne de Vries werd twaalfde.

Oorspronkelijk bericht

Suzanne Schulting heeft op overtuigende wijze de wereldtitel op de 1000 meter behaald. De Nederlandse shorttrackster nam in de finale in Sofia vanaf het begin de leiding en stond die niet meer af. Schulting won vorig jaar bij de Olympische Spelen ook al goud op de kilometer.


Likeability of3

Fan rent het veld op en slaat speler tegen de grond

Jack Grealish/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

10 MRT 2019

The Second City Derby wordt al een paar jaar niet meer in de Premier League uitgevochten, maar op het tweede niveau van Engeland. Dat betekent echter niet dat de wedstrijd tussen Birmingham City en Aston Villa geen wereldnieuws meer kan worden.

Helaas gebeurt het niet op een positieve manier. Bij een fan van Birmingham liepen na een paar minuten de emoties al zo hoog op dat hij het veld bestormde met een duidelijk doel voor ogen: Jack Grealish.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Shorttrackster Van Ruijven wint goud op WK 500 meter

Lara van Ruijven / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 MRT 2019

Lara van Ruijven heeft zaterdag goud gewonnen op de 500 meter op het WK shorttrack in Sofia. De Nederlandse Suzanne Schulting eindigde als derde.

Tweede

Misschien ietwat verwarrend is dat Van Ruijven als tweede over de finish kwam. Het was Martina Valcepina die als eerste finishte. Maar na besturing van de beelden constateerde de jury een overtreding van Valcepina. Ze gaf Van Ruijven enkele meters voor de finish een duw. Valcepina werd gediskwalificeerd en het goud kwam alsnog in handen van Van Ruijven.


Likeability of5

Ajax profiteert nu al van succes: shirts zijn hot

Dusan Tadic, Hakim Ziyech, Frenkie de Jong/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MRT 2019

Loop je binnenkort ergens op straat in bijvoorbeeld Spanje of Amerika en je ziet iemand in een Ajax-shirt? Dan is de kans ineens een stuk kleiner dat het om een Nederlander gaat. De tenues van de Amsterdammers gaan namelijk als warme broodjes over de digitale toonbank.

Uittenue

Door de 1-4 overwinning op Real Madrid in de Champions League is er een grote run gekomen op met name de uitshirts, waarin Ajax dinsdag speelde. Meer dan de helft van de orders komen uit het buitenland, terwijl dit percentage normaal ongeveer achttien is.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

'Waarom kan Ajax niet wat Porto deed in 2004?'

Ajax schitterde dinsdag in maandag/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 MRT 2019

The king is dead, long live the king. Real Madrid won vier van de vijf laatste keer de Champions League, waaronder de drie voorbije edities. De Koninklijke werd dinsdag door een sensationeel Ajax (1-4) van de troon gestoten. Hoe groot is de kans dat Ajax over twee maanden zelf die troon kan bestijgen?

De lof is in ieder geval niet uit de lucht voor de ploeg van Erik ten Hag, zowel in binnen- als buitenland. „Dit is echt een gigantische overwinning. Real Madrid krijgt er niet zomaar vier tegen in eigen huis”, zegt Sid Lowe, die namens The Guardian in Madrid was. „Ze scoorden vier keer en de ene goal was nog mooier dan de ander. Het waren echt goede doelpunten en allemaal om verschillende redenen. Ajax was al bijzonder goed tijdens de eerste wedstrijd in Amsterdam. Die verdienden ze niet met 1-2 te verliezen. Dit keer kregen ze alsnog het resultaat waar ze recht op hadden. Wat ze nog beter deden dan drie weken geleden was de manier waarop ze anticipeerden tijdens de cruciale momenten en hoe scherp ze daarbij waren.”

Blind en Tadic


Stam wordt komend seizoen nieuwe trainer Feyenoord

Jaap Stam/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 MRT 2019

Hij speelde voor Ajax en PSV en nu maakt hij de top drie compleet op zijn cv: Jaap Stam is door Feyenoord aangesteld als de opvolger van Giovanni van Bronckhorst, zo is woensdagmiddag officieel bekend gemaakt.

„Na goede en open gesprekken met Martin van Geel over de mogelijkheden en onmogelijkheden bij Feyenoord, kwam ik er snel achter dat ik vol voor deze kans wil gaan", vertelt Stam op de site van zijn aanstaande werkgever. „Ik ben PEC Zwolle dankbaar voor het feit dat zij begrip hebben voor mijn ambities en er snel zijn uitgekomen met Feyenoord."

PEC Zwolle


Dusan Tadic van Ajax heeft de 3-0 gescoord.

Ajax stunt tegen Real Madrid in Champions League

Dusan Tadic van Ajax heeft de 3-0 gescoord. / ANP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

Een enorme stunt heeft Ajax naar de kwartfinales van de Champions League gebracht. De club uit Amsterdam vernederde titelhouder Real Madrid in het eigen Estadio Santiago Bernabéu en zegevierde met maar liefst 4-1.

Ajax had de thuiswedstrijd tegen Real drie weken geleden nog verloren (1-2). Het elftal van trainer Erik ten Hag had slechts 18 minuten nodig om die achterstand te repareren. Hakim Ziyech opende de score, op aangeven van Dusan Tadic. De Serviër bereidde ook de 2-0 van David Neres voor.

Hakim Ziyech van Ajax heeft de 1-0 gescoord.

Hakim Ziyech van Ajax heeft de 1-0 gescoord. / ANP


Ajax vs Real Madrid: Your dreams are now

Ajax vs Real Madrid: Your dreams are now

Ajax na het verlies in februari / ANP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

Ajax tegen Real Madrid. Dinsdagavond is het dan eindelijk zo ver: weer treffen de Amsterdammers de huidige titelhouder van de Champions League.

Succes

Ajax is al hard bezig met de voorbereidingen op de wedstrijd, dat blijkt uit een emotionele post op Twitter. Drie spelers worden uitgelicht, die allen een telefoontje krijgen van een geliefde om hen succes te wensen voor de wedstrijd. Zeker het kijken waard!


Ducttape schildpadden
Likeability of3

1500 geduct-tapete schildpadden achtergelaten

In vier koffers zijn 1500 geduct-tapete schildpadden achtergelaten. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

4 MRT 2019

Op het vliegveld van Manila, de hoofdstad van de Filipijnen, zijn 1529 levende schildpadden gevonden door de douane. De schildpadden waren gewikkeld in ducttape en in koffers gestopt. De koffers waren achtergelaten.

Geld waard

De bedoeling was waarschijnlijk dat de diertjes op de zwarte markt verkocht zouden worden. In de koffers zijn verschillende soorten land- en zeeschildpadden aangetroffen, die veel geld waard zijn. In totaal wordt de waarde geschat op omgerekend 75.000 euro.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Lavreysen pakt baanwereldtitel op de sprint

Harrie Lavreysen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 MRT 2019

Dat Nederland de wereldkampioen bij het WK sprint bij het baanwielrennen zou gaan leveren, dat was al vroeg bekend. De vraag was alleen wie het zou worden: Jeffrey Hoogland of Harrie Lavreysen.

De allereerste sprint werd overtuigend gewonnen door Lavreysen. Hij moest buitenom komen bij zijn landgenoot, maar deed dat uiteindelijk zonder al te veel problemen. Ook tijdens de tweede omloop was hij de baas en dus mag hij zich de snelste wielrenner te wereld noemen.

Succesvol weekend


Nieuwe regels voetbal: goed of te veel bemoeienis?

Nieuwe regels voetbal: goed of te veel bemoeienis?

Nieuwe regels voetbal: goed of te veel bemoeienis? Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 MRT 2019

Geen tijdrekken meer en gele of rode kaarten voor teamofficials die zich misdragen. Het voetbal kent vanaf volgend seizoen een aantal nieuwe regels zo werd zaterdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de internationale spelregelcommissie van het voetbal (IFAB) in het Schotse Aberdeen.

Welke nieuwe regels komen er allemaal? Metro zet ze voor je op een rij:

 • Doelpunten waar onopzettelijk hands aan vooraf is gegaan worden vanaf volgend seizoen afgekeurd.
 • Spelers die gewisseld worden moeten vanaf volgend seizoen het veld via de dichtstbijzijnde achter- of zijlijn verlaten. Op dit moment moet dat nog via de middenlijn aan de zijkant van het veld. De IFAB hoopt zo tijdrekken te kunnen voorkomen.
 • Teamofficials die zich niet kunnen gedragen, hebben vanaf volgend seizoen de kans om gele of rode kaart te krijgen.
 • Aanvallers mogen vanaf volgend seizoen niet meer in de muur van de tegenstander staan bij een vrije trap. Zo kan de aanvallende partij het zicht van de keeper niet belemmeren. 
 • Als laatste is er een wijziging bij het nemen van een doeltrap. Keepers hoeven bij strafschoppen voortaan nog maar met één voet op de doellijn te staan en niet met beide voeten.

Chantal Blaak grote winnares Omloop Het Nieuwsblad

Chantal Blaak grote winnares Omloop Het Nieuwsblad

Chantal Blaak grote winnares Omloop Het Nieuwsblad. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 MRT 2019

De 29-jarige Nederlandse wielrenster Chantal Blaak is de grote winnares van de Omloop Het Nieuwsblad. De renster van ploeg Boels-Dolmans, die ook wel de Hoge Snelheidstrein wordt genoemd, ontsnapte na de Muur van Geraardsbergen uit een groep van acht.

De laatste vijftien kilometer van de koers reed ze solo naar de finish in Ninove. Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse op het podium eindigde bij deze Vlaamse koers. Zo werd ze al twee keer tweede en één keer derde.

Chantal Blaak grote winnares Omloop Het Nieuwsblad

Chantal Blaak grote winnares Omloop Het Nieuwsblad. Foto: ANP


Bos pakt zilver op kilometer tijdrit

Bos pakt zilver op kilometer tijdrit

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 MRT 2019

Theo Bos is bij de wereldtitelstrijd baanwielrennen in het Poolse Pruszkow als tweede geëindigd op de kilometer tijdrit. De 35-jarige routinier realiseerde een tijd van 1.00,388. De Fransman Quentin Lafargue, ook al de snelste in de kwalificaties, dook daar nog onder: 1.00,029.

Bos was in 2005 nog wereldkampioen op 'de kilometer' en pakte vorig jaar het brons achter Jeffrey Hoogland, die het zware onderdeel in Pruszkow liet schieten.

Ligtlee op plek zeven