Sport

LIVE: Olympische Winterspelen Sotsji 2014 - dag 10

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

16 FEB 2014

Update 20:25 uur: We sluiten af met een reactie van Edwin van Calker op zijn eerste twee runs bij de tweemansbob. Van Calker focust zich vooral op de viermansbob: ''Maar voor mij is dit geen veredelde training. Het zijn wel de Spelen, dan wil je maximaal scoren.'' Dat was zondag na twee heats de 21e plaats. ''Ik sta hier met een goed gevoel, het waren twee degelijke runs.''

''We hebben startnummer 23, dat is ook onze positie in de wereldbekerstand. Dan weet je natuurlijk dat je niet mee gaat doen om de medailles. Dit is op dit moment onze plek, ik krijg er in de tweemansbob niet meer uit.''

Update 20:20 uur: De laatste uitslag van deze zondag komt van het hockeytoernooi voor mannen. In groep B wint Canada in overtime van Finland: 1-2. De eindstand in groep B:

 • 1. Canada - 8 punten
 • 2. Finland - 7 punten
 • 3. Oostenrijk - 3 punten
 • 4. Noorwegen - 0 punten

Update 20:15 uur: De Russische hockeyvrouwen winnen met 6-3 van Japan en gaan met Finland strijden om de vijfde plaats bij het olympisch ijshockeytoernooi voor vrouwen.

Update 19:55 uur: Na twee heats staan Edwin van Calker en Bror van der Zijde op de 21ste plek bij de tweemansbob. Morgen volgen heat 3 en 4.

Update 19:44 uur: Bij de korte dans bij het ijsdansen was het Amerikaanse duo Meryl Davis en Charlie White het beste. Zij kregen 78.89 punten van de jury. Op plek twee eindigde het duo Tessa Virtue en Scott Moir (Canada) met 76.33 punten. Op drie staat het Russiche duo Elena Ilinykh en Nikita Katsalapov met 73.04 punten.

Morgen is er nog een vrije dans voor de paren en daarna worden de medailles verdeeld.

Update 19:39 uur: Nederland komt in heat 2 als 22ste aan de beurt en staat na heat 2 voorlopig op plek 21. De Nederlanders zijn sneller dan de Britten, waarmee de 21ste plek na heat 1 nog moest worden verdeeld.

1. Rusland 1 - 1:52:82
2. Zwitserland 1 - 1:53:14
3. VS 1 - 1:53:1821. Nederland 1 - 1:55:00

Update 19:25 uur: Het Nederlandse bobsleeduo moet nog aan de tweede run beginnen. De top-drie ziet er momenteel als volgt uit:

 • 1. Canada 3 - 1:53:26
 • 2. Rusland 2 - 1:53:29
 • 3. Letland 1 - 1:53:29

Update 19:10 uur: Uitslagen curling bij de mannen:

 • Noorwegen 5-3 Zwitserland
 • China 8-9 Canada
 • Duitsland 3-6 Denemarken
 • VS 4-6 Zweden

Update 18:53 uur: Rintje Ritsma was verbaasd over de opmerking van Jeroen Otter, coach van Jorien ter Mors, dat hij de gouden medaille bij het langebaanschaatsen graag had ingeruild voor een medaille bij het shorttracken. ''Ook voor zilver of brons'', aldus de bondscoach van het Nederlandse shorttrackteam. Ter Mors bekende zelf ook dat een medaille bij het shorttrack haar meer waard zou zijn dan de olympische titel bij het langebaanschaatsen.

Die opmerkingen verontwaardigden Ritsma: ''Als ik hem zo hoor, denk ik dat hij een klap van de molen heeft gehad'', zei Ritsma. ''Ik vind het heel denigrerend naar het langebaanschaatsen. Ik vind dat je trots moet zijn op een medaille, zeker hoe zij het heeft gedaan in een olympisch record. Jorien is ook geen koekenbakker. Als je zegt dat je deze medaille liever inruilt voor brons bij het shorttrack, zeg ik: dan had je hier niet moeten gaan staan.''

Update 18:20 uur: Na de dertig afdalingen van heat 1 staat het Nederlandse bobsleeduo Van Calker/Van der Zijde op een gedeeld 21ste plek.

Update 18:12 uur: Jorien ter Mors was ondanks haar gouden medaille op de 1500 meter nog wel teleurgesteld over haar vierde plek bij het shorttracken, een dag eerder: ''Ik zou deze plak wel in willen ruilen voor een shorttrackmedaille'', aldus de pupil van coach Jeroen Otter, die dezelfde mening was toegedaan.

''Het voelde zaterdag alsof ik alles verloor waarvoor ik 4 jaar lang keihard heb gewerkt. Maar na een goede nacht kon ik de knop wel weer omzetten. Geweldig dat ik hier dan goud win'', aldus Ter Mors.

Update 18:08 uur: De bloemenceremonie na de 1500 meter langebaanschaatsen voor vrouwen levert weer mooie, oranje getinte beelden op.

Update 18:06 uur: Edwin van Calker en Bror van der Zijde gingen als 23ste van start en staan na hun eerste heat op de 21ste plaats. Het duo was 1.29 langzamer dan het Russische duo dat eerste staat.

 • 1. Rusland 1: 56.25
 • 2. VS 1: 56.34
 • 3. VS 2: 56.45
 • 21: NEDERLAND: 57.54

Update 18:03 uur: De Nederlanders Edwin van Calker en Bror van der Zijde zijn begonnen aan hun eerste heat!

Update 18:00 uur: De top-drie na negentien bobsleeduo's is als volgt:

 • 1. Rusland 1: 56.25
 • 2. VS 1: 56.34
 • 3. VS 2: 56.45

Het Nederlandse bobsleeduo moet nog in actie komen.

Update 17:40 uur: Van Beek is dolblij met haar bronzen medaille, behaald op de 1500 meter. ''Het enige dat ik voor mijn race dacht was: ik wil een medaille. Gelukkig is dat gelukt, ik ben hartstikke blij'', zei ze.

''Als ik aan de start sta, ga ik altijd voor goud, ik wil er het maximale uithalen. Het is niet zo dat ik voor brons ga. Maar ik ben natuurlijk wel realistisch en wist dat er onwijs hard was gereden. Ik had niet gedacht dat ik nog zo dichtbij zou zitten. Mijn race was goed, ik was onwijs blij met mijn tijd. Ik wilde hier mijn eerste medaille halen op de Spelen en zou met elke kleur blij zijn. Gelukkig is het gelukt.''

Update 17:35 uur: Wüst over het mislopen van goud op de 1500 meter: ''Alle respect voor Jorien. Ze reed een supertijd en een superrace. Ik ben op waarde geklopt'', toonde ze zich een sportief verliezer.

''Ik baal wel een beetje, dat moet ik eerlijk toegeven. Ik had wel het idee dat ik het in me had om haar tijd te verbeteren'', aldus de nummer 2 van het koninginnennummer in het langebaanschaatsen. ''Ik was misschien iets te gretig.''

''Ik wil absoluut goud op de ploegachtervolging, als dat niet goed komt, dan weet ik het niet meer'', stelde Wüst gretig. ''Uiteindelijk moet ik ook gewoon blij zijn met zilver, dat is ook een knappe prestatie. Ik hoef me niet te schamen, maar het verlies van goud is voor jezelf wel even moeilijk. Ik gun het Jorien ook van harte, maar mezelf net iets meer'', besloot de winnares van zilver.

Update 17:30 uur: Heat 1 bij de tweemansbob is in volle gang. In totaal razen dertien duo's naar beneden, waaronder dus ook een Nederlands duo, bestaande uit Edwin van Calker en Bror van der Zijde.

De Nederlanders komen vandaag twee keer in actie. In totaal zijn er vier heats. De twee andere heats worden morgen afgewerkt. Voor meer informatie: Sotsji 2014: Bobsleeën - Wat is het en wie zijn de favorieten?

Update 17:16 uur: Na andermaal een enorm Nederlands schaatssucces gaan we ons vooral richten op het bobsleeën, waar vandaag Edwin van Calker en Bror van der Zijde in actie komen op de tweemansbob. Verder is er momenteel kunstrijden (ijsdansen - korte dans) aan de gang en worden er wedstrijden afgewerkt in het curling.

Update 17:10 uur: Bekijk nu de volledige uitslag van de 1500 meter. Verder is het vermeldenswaardig dat Nederland naar plek twee is gestegen op de medaillespiegel. Alleen Duitsland staat boven ons.

Update 16:50 uur: De gouden plak die Jorien ter Mors zondag pakte op de 1500 meter emotioneerde haar neer. ''Geweldig, ik heb er geen woorden voor'', zei ze snikkend. ''Bizar om gewoon hier, op de baan waar ik het niet verwacht, olympisch kampioen te worden.''

Een dag eerder had Ter Mors bij het shorttracken nog net naast een medaille op de 1500 meter gegrepen (vierde). In de Adler Arena zette ze zondag met 1.53,51 een tijd neer waar niemand aan kon tippen, ook titelverdedigster en topfavoriete Ireen Wüst niet. ''Dat ik dit mag meemaken na alles wat ik de afgelopen 1,5 jaar heb meegemaakt, is gewoon geweldig. Mooie dingen, maar ik heb ook mijn vader verloren. Zo mooi om nu goud te pakken.''

Update 16:44 uur: Jorien ter Mors heeft goud gepakt op de 1500 meter schaatsen. Het zilver ging naar de grote favoriete Ireen Wüst. Ook het brons was voor een Nederlandse: Lotte van Beek was in haar race sneller dan Marrit Leenstra, een Nederlandse die vierde werd. Het was al met al dus weer een Hollands feestje in de Adler Arena.

Update 16:22 uur: Zelfs Ireen Wüst komt niet aan de tijd van Jorien ter Mors! Ze is haar olympische titel dus kwijt, maar staat nu nog wel op plek twee.

Update 16:12 uur: Marrit Leenstra zet met 1.56,40 de voorlopig tweede tijd neer. Ze komt niet in de buurt van de tijd van Ter Mors. Nederland momenteel wel op 1 en 2.

Update 16:01 uur: Rusland wint met 1-0 van Slowakije via een shootout.

Update 15:43 uur: Jorien ter Mors is veruit de snelste voor de dweilpauze. Ze zet zelfs een tijd neer die zomaar goed zou kunnen zijn voor een (gouden/zilveren/bronzen) medaile. Volg de 1500 meter voor vrouwen hier!

Update 15:40 uur: Amerika wint met 1-5 van Slovenië bij het ijshockey.

Update 14:50 uur: Amerika is op weg naar een eenvoudige zege op Slovenië. De tweede periode is bijna voorbij en het staat 0-4 voor de Amerikanen. Rusland heeft het vooralsnog beduidend moeilijker met Slowakije. Daar staat het tegen het eind van de tweede periode nog 0-0.

Update 14:23 uur: Er is niets mis met de piste in Sotsji voor de skicrossers en boardercrossers. Dat liet het Internationaal Olympisch Comité zondag weten in reactie op enkele zware valpartijen. ''De federaties hebben het parcours goedgekeurd. Zij zijn er blij mee'', zei woordvoerder Mark Adams.

De Russische freestyle-skiester Maria Komissarova brak zaterdag haar rug bij een val tijdens de training en zondag moesten twee deelneemsters aan de snowboardcross per brancard worden afgevoerd. De Noorse Helena Olafsen liep een ernstige knieblessure op en de Amerikaanse Jacqueline Hernandez een hersenschudding.

Update 14:12 uur: De 1500 meter voor vrouwen bij het langebaanschaatsen gaat over ruim drie kwartier van start. Volg het live!

Update 13:50 uur: Uitslagen bij het curling (vrouwen):

Denemarken 7-4 Zuid-Korea
Japan 9-7 Zwitserland
Zweden 5-4 Rusland
VS 6-7 Canada

Update 13:00 uur: Koen Verweij liet een dag na zijn zilveren medaille weten dat hij het verschil niet kon zien tussen hem en Zbigniew Brodka. ''Ik ben benieuwd wie de beslissing heeft genomen, je moet echt heel goed kijken'', zei Verweij de dag na de dramatische olympische 1500 meter bij de NOS. ''Ik heb in ieder geval motivatie genoeg voor de komende 4 jaar.''

De schaatser was zwaar teleurgesteld dat hij net naast het zilver greep. ''De meeste mensen durven me ook nog niet te feliciteren. Ik snap dat wel. Ik kwam hier voor goud en dat heb ik niet behaald, op een heel zure manier. Op dit moment kan ik het nog moeilijk accepteren, maar ik moet er mee leren omgaan. Ik hoop dat ik dat in de toekomst kan.''

Verweij hoopt de bittere smaak weg te spoelen bij de ploegenachtervolging. ''Wat zaterdag is gebeurd, kan ik niet meer terugdraaien. Ik moet toch door. Ik denk dat goud met de ploeg het zure gevoel wel een beetje kan wegnemen.''

Update 12:45 uur: Esme Kamphuis is gesignaleerd met olympische ringen op haar nagels gelakt. Ze trainde met Judith Vis in het Sliding Center Sanki. Het duo komt dinsdag voor het eerst in actie op de tweemansbob.

''Official training is done! now race prepping! We r ready!!!!! 18 and 19 we race! cheer us on!! #TeamNL #Sochi2014'', aldus Kamphuis via Twitter.

Update 12:30 uur: Zweden pakt het goud op de 4x10 kilometer estafette bij de mannen. Rusland pakte het zilver, het brons ging naar Frankrijk. De Noren, ook gezien als kanshebber op eremetaal op dit onderdeel, greep naast de medailles.

 • 1. Zweden - 1:28:42,0
 • 2. Rusland (+27.3)
 • 3. Frankrijk (+31,9)

Update 12:22 uur: Sinds zondag is Bode Miller de oudste olympische medaillewinnaar bij het alpineskiën. De 36-jarige Amerikaan pakte brons p de Super G. Het is zijn zesde medaille in totaal. Miller passeerde Kjetil André Aamodt in de leeftijdsranglijst. De Noor was in 2006 34 jaar toen hij goud won op de Super G.

Update 12:10 uur: Na de derde tien kilometer is Zweden de eenzame koploper. Rusland en Frankrijk zijn de achtervolgers.

 • 1. Zweden
 • 2. Rusland (+14.3)
 • 3. Frankrijk (+18.6)

Update 12:00 uur: Bell Berghuis was uiteraard niet blij met haar prestaties bij de snowboard cross. Wellicht brak haar val tijdens de laatste trainingsrun haar op: ''Zo'n klapper krijg je op je lichaam wel mee, enkel en knie met name doen behoorlijk zeer. Ik wil dat niet als excuus gebruiken, maar geholpen heeft het zeker niet'', zei ze nadat ze in haar kwartfinale als vijfde was geëindigd en de Spelen voor Berghuis weer voorbij waren.

''Je probeert zo snel mogelijk de knop om te zetten, maar het wilde vandaag gewoon niet lukken. Iedereen staat hier meer dan 100 procent aan de start. Dan gooit zo'n val wel een beetje roet in het eten.''

Update 11:45 uur: De Noorse mannen lijken het debacle van zaterdag bij de vrouwen niet recht te kunnen gaan zetten, want ze staan inmiddels al op een minuut achterstand op koplopers Zweden en Finland. Een andere favoriet, Rusland, laat het voorlopig ook afweten. We zijn bijna halverwege de race.

 • 1. Zweden
 • 2. Finland (+0.0)
 • 3. Tsjechië (+17.3)

Update 11:40 uur: De 4 x 10 kilometer estafette voor mannen bij het langlaufen is in volle gang. De eerste twee tien kilometers worden in klassieke stijl afgewerkt. De laatste twee tien kilometers worden afgewerkt in vrije stijl. Momenteel gaan de volgende drie landen aan kop:

 • Zweden
 • Finland
 • Frankrijk

Update 11:35 uur: Een succes werd het dus niet, maar Bell Berghuis stond wel maar mooi voor het eerst op de Olympische Spelen. Zie hier beelden van haar tijdens de snowboard cross.

Update 11:30 uur: Oostenrijk was in groep B bij het mannenijshockey met 3-1 te sterk voor Noorwegen. De stand in groep B, met nog een duel tussen Finland en Canada te gaan, is als volgt:

 • Finland - 6
 • Canada - 6
 • Oostenrijk - 3
 • Noorwegen - 0

Update 11:25 uur: De Finse ijshockeyvrouwen waren met 2-1 te sterk voor Duitsland. De Finnen doen overigens al niet meer mee om het goud. Die strijd gaat tussen Canada, Zwitserland, VS en Zweden, die maandag hun halve finales afwerken.

Update 11:05 uur: Het goud op de snowboard cross gaat naar de Tsjechische Samkova. Het zilver is voor de Canadese Maltais. De Franse Trespeuch pakt brons. De Nederlandse Bell Berghuis strandde al in de kwartfinale.

Update 11:00 uur: Bij de small final blijft Moll bij de start staan, waardoor ze uiteindelijk als zesde eindigt. De kleine finale is gewonnen door Jacobellis, maar dat zal een schrale troost voor haar zijn.

Update 10:48 uur: Jacobellis leek op weg naar de finale maar ze gaat uit het niets onderuit! Daarmee is een van de topfavorieten uitgeschakeld. De vierde, vijfde en zesde finaliste bij snowboard cross zijn nu bekend. Wie van de volgende zes gaat goud pakken?

 • Samkova (Tsj)
 • Trespeuch (Fra)
 • Gulini (VS)
 • Maltais (Can)
 • Jekova (Bul)
 • Moioli (Ita)

Update 10:43 uur: De eerste drie finalisten zijn Samkova (Tsj), Trespeuch (Fra) en Gulini (VS)

Update 10:35 uur: De laatste halve finalisten zijn Jacobellis (VS), Moioli (Ita) en Brockhoff (Aus). Alle halve finalisten op een rij:

Halve finale 1

 • Samkova (Tsj)
 • Moenne Loccoz (Fra)
 • Gulini (VS)
 • Trespeuch (Fra)
 • Meiler (Zwi)
 • Moll (Oos)

Halve finale 2

 • Maltais (Can)
 • Jekova (Bul)
 • Gillings (GBR)
 • Jacobellis (VS)
 • Moioli (Ita)
 • Brockhoff (Aus)

Update 10:32 uur: De Russische president Poetin was een van de eersten die de onfortuinlijke skiester Maria Komissarova bezocht in het ziekenhuis van Sotsji. De Russin kwam daar bij van een 6 uur durende rugoperatie. Die zware ingreep was nodig nadat Komissarova zaterdag bij de Winterspelen haar rug had gebroken door een heftige crash tijdens de training van het onderdeel skicross.

Haar toestand was stabiel, maar de artsen kunnen pas na enkele dagen zeggen of de operatie succesvol is geweest. Poetin kwam Komissarova beterschap wensen en belde ook haar vader op om hem in te lichten over de situatie van zijn dochter.

Update 10:30 uur: Bell Berghuis komt er totaal niet aan te pas en eindigt, door een val van Fujimori, als vijfde. Maltais (Can), Jekova (Bul) en Gillings (Gbr) zijn wel door. Het olympisch toernooi van Bell Berghuis loopt uit op een teleurstelling.

Update 10:24 uur: De drie snelsten in de tweede kwartfinale zijn Trespeuch (Fra), Meiler (Zwi) en Moll (Oos). Een aantal pittige valpartijen in deze kwartfinale!

Een van de favorieten, de Canadese Ricker, is uitgeschakeld. Ze kwam ten val en is uiteindelijk niet eens over de finish gekomen. In de volgende kwartfinale: Bell Berghuis!

Update 10:17 uur: De eerste kwartfinalisten zijn Samkova (Tsj), Moenne Loccoz (Fra) en Gulini (VS)

Update 10:15 uur: De eerste kwartfinale staat op het punt van beginnen. Berghuis komt in de derde kwartfinale in actie. Ze moet bij de snelste drie eindigen om zich te plaatsen voor de halve finale.

In die eerste kwartfinale is te zien dat Eva Samkova opnieuw een camera op haar helm heeft bevestigd. Dat moet mooie beelden opleveren!

Update 10:00 uur: Gezien de tijden van Berghuis lijkt ze nogal wat hinder te ondervinden van haar crash tijdens de laatste trainingsrun zondagmorgen. ''Nee, hoofdpijn heb ik nu nog niet, daarvoor zit er te veel spanning in mijn lijf. Dat komt misschien nog. Wel heb ik hier en daar wat pijntjes. Het is niet ideaal'', aldus Berghuis na haar tweede individuele kwalificatie.

Update 09:53 uur: Bell Berghuis (zwart) strijdt in de derde kwartfinale tegen Maltais (rood) Fujimori (groen), Jekova (blauw), Gillings (geel) en Brutto (wit). De kleuren achter de namen staan voor de kleur hesjes die de vrouwen dragen. Aan de hand van de hesjes kan worden bepaald wie de snelste was in de kwalificatie. Van snelst naar langzaamst: rood, groen, blauw, geel, wit, zwart.

Update 09:50 uur: Ook in haar tweede run is Berghuis de traagste. Ze is met 1:28,70 ook trager dan haar eerste tijd. Het is dus maar de vraag of ze haar angst daadwerkelijk overwonnen heeft. Voor die kwartfinale betekent het dat Berghuis in een weinig gunstige positie zal mogen starten.

Update 09:38 uur: Reactie van Berghuis na haar eerste run in de individuele kwalificatie: ''Het gaat oke, deze run was echt om weer even vertrouwen krijgen, want ik heb een aardige smakkerd gemaakt. Als je zo hard valt gaat het wel door je heen dat het einde verhaal kan zijn, maar je voelt al snel aan je lichaam of je iets hebt of niet. Ik ben wel hard op mijn hoofd gevallen, maar het voelde goed.''

De beste twaalf uit run 1 hoeven niet meer in actie te komen. Voor de rest, inclusief Berghuis, volgt nog een tweede run waarna de indeling voor de kwartfinales bekend is.

Update 09:32 uur: De langzaamste tijd bij de individuele kwalificatie staat op naam van Bell Berghuis. Zij kwam in 1.28,19 over de finish. De snelste was de Tsjechische Eva Samkova: 1.20,61. Twee snowboardsters finishten niet.

1. Eva Samkova - 1:20,61
2. Lindsey Jacobellis - 1:21,40
3. Dominique Maltais - 1:22,2622: Bell Berghuis - 1:28,19

Update 09:30 uur: De grote favoriete op snowboard cross is Jacobellis. Andere goede kanshebsters op eremetaal zijn Sankova, Maltais en Ricker. Bell Berghuis behoort niet tot de favorieten.

Update 09:26 uur: Bij de vorige spelen gingen er vier snowboardsters tegelijk naar beneden. In Sotsji gebeurt dat voor het eerst per zestal. Vier jaar geleden gingen de snelste twee door, nu zijn dat de snelste drie.

Update 09:24 uur: Bell Berghuis doet voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. Het onderdeel snowboard cross is dan ook nog niet zo lang aanwezig op de Spelen: de eerste keer was in 2006 bij de Winterspelen van Turijn.

Berghuis is meervoudig Nederlands Kampioen op de snowboard cross. TIjdens de verschillende Wereldkampioenschappen had ze geen succes. Het is afwachten hoe ze het er op het olympische podium vanaf zal brengen.

Update 09:00 uur: De eerste uitslagen bij het curling zijn bekend:

 • Groot-Brittannië 6-7 Noorwegen
 • VS 6-8 Canada
 • Zweden 8-4 Rusland

Zweden is inmiddels geplaatst voor de volgende ronde. Van hun acht wedstrijden wonnen ze er zeven.

Update 08:50 uur: De Nederlandse Bell Berghuis komt over de streep in een tijd van 1.28,19 en staat daarmee voorlopig vijftiende. Ze is wel beduidend trager dan de allersnelste tot nu toe: de Tsjechische Samkova: 1.20,61.

Nogmaals: aan de hand van de tijden in het individuele deel wordt de indeling voor de knock-outfase gemaakt. Het is niet zo dat aan de hand van de individuele tijden de medailles worden verdeeld.

Update 08:48 uur: Bell Berghuis is onderweg voor haar kwalificatietijd!

Update 08:40 uur: Snowboardster Bell Berghuis gaat zondag bij de Olympische Spelen gewoon van start in de kwalificaties voor het onderdeel snowboardcross. In haar laatste trainingsrun van zondagochtend kwam de Nederlandse zo hard op haar hoofd terecht dat er een scheur in haar helm zat.

Chef-arts Cees Rein van den Hoogenband van NOC*NSF oordeelde dat ze fysiek in staat is de kwalificaties te rijden, meteen daarna zal ze opnieuw worden onderzocht.

Update 08:23 uur: De kwalificatie bij de snowboard cross is even stil komen te liggen. De Amerikaanse Jackie Hernandez ging bij haar kwalificatie hard onderuit. Even bleef ze roerloos liggen, maar inmiddels zit ze gelukkig wel rechtop. Ze gaat op een brancard weggevoerd worden.

Update 08:20 uur: Kjetil Jansrud heeft de gouden medaille op de Super G binnen. De 28-jarige snelheidsspecialist gleed zondag op de Rosa Choetor verreweg als snelste naar beneden (1.18,14). Jansrud won in Sotsji al brons op de afdaling en eindigde als vierde op de super combinatie.

De Amerikaan Andrew Weibrecht pakte na het brons in 2010 in Vancouver op deze discipline nu het zilver. Hij gaf 0,33 seconde toe op de winnaar (1.18,44). De Amerikaan Bode Miller veroverde zijn eerste medaille in Sotsji en de zesde in zijn lange skicarrière. Op ruim een halve seconde van Jansrud won hij het brons. Datzelfde eremetaal ging naar de Canadees Jan Hudec, die in precies dezelfde tijd als Miller finishte (1.18,67).

Update 08:15 uur: De snowboard cross bij het snowboarden is al even aan de gang. De dames leggen het parcours individueel af. De tijden bepalen de startvolgorde en de startplek tijdens de wedstrijden later vandaag. Meer weten over het onderdeel snowboard cross? Lees Sotsji 2014: Snowboarden - Wat is het en wie zijn de favorieten?

Update 08:10 uur: De Noor Kjetil Jansrud lijkt op weg naar goud op de Super G voor mannen. Hij is met een tijd van 1:18,14 voorlopig de snelste en zijn grootste concurrenten hebben het parcours al afgelegd.

Voor Nederland staat zondag 16 februari vooral in het teken van de 1500 meter voor vrouwen, maar er komen meer Nederlanders in actie! De dag begint voor Nederland met het onderdeel snowboard cross voor vrouwen. De Nederlandse snowboardster Bell Berghuis gaat al om 08.00 uur de piste op voor de tijdkwalificatie bij het snowboardcross. In de middag (Russische tijd) worden de medailles verdeeld op het spectaculaire onderdeel waarbij zes boarders tegelijk naar beneden komen over een piste met obstakels. Daarvoor kijken we naar de Super G bij de mannen bij het alpineskiën.

De hele dag door zijn er weer verschillende Round Robin-wedstrijden in het curling. In het ijshockey staat een playoff-duel op het programma, de mannen werken groepsduels af. Om 11:00 uur gaat de 4 x 10 kilometer estafette voor mannen van start (klassieke en vrije stijl).

Vanaf 14:30 uur gaan we schaatsen, met inbreng van vier Nederlandse vrouwen. Zaterdag kwam Koen Verweij bij de mannen drie duizendste van een seconde tekort om op diezelfde afstand goud te pakken. Bij de vrouwen zijn de ogen vooral gericht op Ireen Wüst en Lotte van Beek: kunnen zij Nederland nieuwe medailles bezorgen? Ireen Wüst is de grote favoriete, maar ook Lotte van Beek worden kansen toegedicht op eremetaal. Daarnaast komen Jorien ter Mors en Marrit Leenstra in actie.

Na de 1500 meter komen Edwin van Calker en Bror van der Zijde in actie in de tweemansbob. Het duo boekte deze winter geen aansprekende resultaten en ziet de wedstrijd, die maandag eindigt met run 3 en 4, als een goede mogelijkheid de baan in het Sanki Sliding Center nog beter te leren kennen. In het slotweekeinde van de Spelen wachten de runs in de viermansslee. Verder staat in de middag de 15 kilometer massastart voor mannen bij het biatlon op het programma.


Flikt Ajax het opnieuw in de Champions League?

Flikt Ajax het opnieuw in de Champions League?

André Onana. / EPA

Foto van 'Metro'

18 MIN

Ajax weet het na dinsdagavond: overwinteren in de Champions League of toch in de Europa League? Er waren wat vraagtekens, maar de paniek is al verdwenen.

Quincy Promes ontbreekt dinsdagavond tijdens de Champions League-kraker tegen Valencia, maar daar blijft het bij wat tegenvallers betreft. De grootste meevaller: André Onana staat gewoon onder de lat. Ook aan zijn meespelen werd getwijfeld.

Voor Nederlandse begrippen heeft Ajax een brede selectie. De afwezigheid van de geblesseerde David Neres werd moeiteloos opgevangen door Zakaria Labyad en Noah Lang stond alweer klaar toen Labyad zelf geblesseerd raakte. Maar is de swingende machine van Erik ten Hag bestand tegen nog meer blessureleed?


Mooie voetbalweek waarin AZ de jacht op Ajax opent

Mooie voetbalweek waarin AZ de jacht op Ajax opent

Oussama Idrissi scoorde zaterdag twee keer. Achter hem Wijndal en Stengs. / Gerrit van Keulen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

8 DEC 2019

AZ kan komende zondag de achterstand op Ajax in de Eredivisie plotsklaps – binnen acht dagen - terugbrengen van zes naar nul.

De Alkmaarders profiteerden dit weekend optimaal van een uitglijder van de Amsterdammers (slordig spel leidde tot een zeldzame 0-2 nederlaag tegen een sterk spelende Willem II). Met AZ – Ajax, zondag om 16.45 uur als toetje van de zeventiende speelronde, in het verschiet, greep de ploeg van Arne Slot bij PEC Zwolle optimaal: 0-3. Oussama Idrissi werd met twee goals man van de wedstrijd, de jonge spits Boadu maakte al weer zijn tiende.

Stadion zonder dak


Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie tijdens het Wereldkampioenschap Schaatsen in in Tomaszow Mazowiecki, Polen.

Schaatssters tweede op ploegachtervolging

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie tijdens het Wereldkampioenschap Schaatsen in in Tomaszow Mazowiecki, Polen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

8 DEC 2019

De Nederlandse vrouwenploeg heeft bij de wereldbeker schaatsen in Kazachstan opnieuw zilver veroverd op de achtervolging. De formatie van bondscoach Jan Coopmans moest net voorrang verlenen aan Canada.

Het trio van Oranje, bestaande uit Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje, gaf na zes ronden welgeteld 0,1 seconde toe.

Derde gouden medaille


Olympische chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Foto van 'Erik Jonk'

3 DEC 2019

Natuurlijk, successen behalen is tijdens de komende Olympische Spelen oerbelangrijk. Maar er is meer dan dat.

Je zou door het evenementengeweld in Nederland in 2020 haast vergeten dat er de komende zomer ook nog Olympische Spelen en Paralympische Spelen zijn. Daar staken de chefs de mission dinsdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam een stokje voor. Ex-wereldtoppers Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer hielden samen met sportorganisatie NOC*NSF een informele kick-off om de pers een beetje warm te maken voor ‘Tokyo’. In Japan worden de Zomerspelen tussen 24 juli en 9 augustus gehouden, de gehandicaptensporters komen iets later in actie (25 augustus tot en met 6 september).

Olympische chefs de mission: Meer dan alleen goud halen

Esther Vergeer.


Red Bull Uncontained: laat dit het nieuwe BMX’en zijn

Camera videoRed Bull Uncontained: laat dit het nieuwe BMX’en zijn

Tom van den Bogaard op z'n kop. / Foto’s: Rutger Pauw | Red Bull Content Pool

Foto van 'Erik Jonk'

1 DEC 2019

BMX freestylers zijn ‘goed gek’, bleek zaterdag bij Red Bull Uncontained in Nijmegen.

Een startafdaling van 14 meter - bijna loodrecht omlaag - en schansen van 7, 8 meter terwijl 2 tot 3 meter gangbaar is. Dat waren zaterdagavond in Nijmegen nog nooit vertoonde baanafmetingen in Red Bull Uncontained. Waarom dit BMX Freestyle-evenement met zestien van de beste wereldtoppers werd gehouden? Voor de lol, voor de eer. En om te laten zien hoe mooi BMX freestylen kan zijn (en worden).

Publiek vermaken


Toernooidirecteur De Jong: Alle potjes EURO 2020 een feest

Toernooidirecteur De Jong: Alle potjes EURO 2020 een feest

Ronald Koeman, Andriy Shevchenko (bondscoach Oekraïne) en Franco Foda (bondscoach Oostenrijk). /Dean Mouhtaropoulos | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

1 DEC 2019

Een niet te volgen loting geeft Oranje iets meer duidelijkheid voor EURO 2020. Ook voor toernooidirecteur Gijs de Jong.

Oostenrijk als tweede tegenstander. Een openingsduel tegen Oekraïne. En Roemenië als mogelijke opponent nummer vier. Of Georgië. Of Noord-Macedonië. Of Wit-Rusland. Of Kosovo. Dat wisten het Nederlands elftal en bondscoach Ronald Koeman na de loting voor Euro 2020. Grote voetbalnamen graaiden in het Roemeense Boekarest de balletjes uit de glazen kommen (zo pakte Ruud Gullit Oranje), maar te volgen was het amper.

Hilarisch gezicht Löw


Vitesse-trainer neemt direct vijfde nederlaag op rij

Vitesse-trainer neemt direct ontslag na vijfde nederlaag op rij

Leonid Slutskiy, trainer bij Vitesse, neemt na vijf nederlagen op rij direct ontslag. / ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

29 NOV 2019

Trainer Leonid Sloetski heeft onmiddellijk na de nederlaag van Vitesse bij sc Heerenveen (3-2) ontslag genomen. De Russische coach trok zelf zijn conclusie na het vijfde verlies op rij, een evenaring van een negatief clubrecord.

„Ik heb een mooie tijd gehad in Nederland", zei Leonid Sloetski (48) bij FOX Sports. „Nu heeft de club iemand anders nodig om de zaak weer op het juiste spoor te krijgen." Sloetski deelde zijn beslissing meteen na het duel aan de spelersgroep mee.

Sloetski was bezig aan zijn tweede seizoen bij Vitesse. „Ik heb in mijn lange loopbaan niet eerder zo vaak achter elkaar verloren. In deze situatie gaat het niet meer om de trainer, maar om de club en de fans. Daarom kan ik niet anders dan deze stap zetten. Ik heb hard gewerkt, er alles aan gedaan, maar ook dit hoort erbij. In het voetbal kun je nu eenmaal van 'hero to zero' gaan. Dat is niet iets om dramatisch over te doen."


Ziyechs actie met jonge fan, zo kan het dus ook
Likeability of5

Ziyechs actie met jonge fan, zo kan het dus ook

Ziyech wandelt rustig met het jongetje richting beveiliger. / Geert van Erven | Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

28 NOV 2019

Een knuffelactie van Ajacied Hakim Ziyech met een Frans jongetje, heeft bijval uit de hele wereld gekregen. Ook uit Rotterdam en Eindhoven.

Hakim Ziyech viel woensdagavond in het Champions League-duel in en tegen Lille niet alleen op door zijn geweldige voetbal, doelpunt en armblessure. Nee, ook – en vooral – zijn actie met een Frans jongetje dat het lukte het veld op rennen sprong in het oog. Waar bij volwassen ongenode veldbetreders in paniek schieten en zich na een spurt op de ‘dader’ storten, daar bleef iedereen nu rustig. Dankzij de Ajacied, die een arm om de schouder van het kind legde, hem en knuffel gaf en rustig richting een beveiliger wandelde. Via de vader van het jongetje ontving de fan na afloop van Lille – Ajax nog Ziyechs wedstrijdshirt.

Een kind dat zijn idool zag


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Basic-Fit heropent Ladies Gym: ‘Je wilt jezelf overbodig maken’

Basic-Fit heropent Ladies Gym: ‘Je wilt jezelf overbodig maken’

Na dertien jaar is het tijd voor vernieuwing, meer dan een likje verf. / Basic-Fit

Foto van 'Ingelise de Vries'

28 NOV 2019

Vijf weken hebben de sportieve vrouwen rondom de Overtoom in Amsterdam het zonder sportschool moeten stellen. Woensdag heropende dan toch eindelijk de vernieuwde Ladies Only Gym van Basic-Fit de deuren.

Na dertien jaar is het tijd voor vernieuwing, meer dan een likje verf. Een team vrouwen van Basic-Fit deed zelf onderzoek én liet onderzoek uitvoeren. Wat willen vrouwen in een sportschool nu écht? Zo blijkt onder andere dat vrouwen zich vaker schamen, omdat ze niet weten hoe fitnessapparaten werken. Videoschermen met uitleg moeten de schaamte doen verdwijnen. Daarnaast hebben vrouwen meer behoefte aan een huiselijke entree en sporten ze graag samen, deels om elkaar te motiveren.

Bij binnenkomst hoef je - gelukkig voor veel sportieve vrouwen - geen Barbie’s Sportschool-taferelen te verwachten. Ja, met planten, mintgroen, grijs en inspirerende quotes op de muur, is de inrichting wel feminien te noemen. De verlichting is prettig. Geen fletse tl-lampen, waardoor de sportschool meer de uitstraling van een luxe gym dan een typische sportplek voor vrouwen krijgt. Om toch een beetje aan de clichés te voldoen, zijn de kleedkamer én fitnessapparatuur wel roze. Subtiel, maar roze. Het deert de leden weinig: ze trekken een sprintje naar de kleedkamer om daarna zo snel mogelijk de nieuwe cardioapparatuur, gewichten en virtuele lessen uit te proberen.


Wereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Camera videoWereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Daniel Wedemeijer (vooraan) bekijkt de 14 meter hoge starthelling.

Foto van 'Erik Jonk'

28 NOV 2019

De wereldtop aan BMX’ers is neergestreken in Nijmegen. Zaterdagavond zullen de freestyle waaghalzen ongelooflijke capriolen uithalen tijdens Red Bull Uncontained. Dat kun je live zien (zie onderaan).

De voormalige Papierfabriek van Nijmegen staat al langere tijd leeg, maar op dit moment is er reuring van jewelste. Tientallen werklieden zijn bezig, continu gehamer op staal klinkt door de lege hal. Nou ja, leeg: een enorm BMX-park is al verrezen. De werklieden zijn bezig met het bouwen van tribunes op grote hoogte. Dat hier wat staat te gebeuren is wel zo duidelijk. We zien de voorbereidingen van het nieuwe BMX Freestyle-evenement Red Bull Uncontained.

Wereldtop zelfs verbaasd over next level BMX-park

Daniel Wedemeijer vliegt door de oude papierfabriek van Nijmegen.


Trainer Conte geeft zijn voetballers seksadvies

Antonio Conte/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 NOV 2019

De Italiaanse voetbaltrainer Antonio Conte staat bekend om zijn drukke gebaren langs het veld. De trainer is dan ook enorm bevlogen. Zo erg zelfs, dat zijn adviezen lang niet alleen maar over voetbal gaan.

Conte - momenteel trainer van onder andere Stefan de Vrij bij Internazionale - geeft zijn spelers ook advies voor in de slaapkamer. Zo vertelt hij tegenover L'Equipe. „Ik ben ook speler geweest. Tijdens de competitie is het best dat het seksuele contact eerder van korte duur is."

Zo min mogelijk inspanningen


Van der Poel en Hassan: het sportkoppel van 2019

Mathieu van der Poel juicht na weer een overwinning/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 NOV 2019

De shortlists voor het Sportgala worden zondag bekendgemaakt. Metro doet alvast uit de doeken wie met de prijzen aan de haal moeten gaan.

Man: Mathieu van der Poel (24)

Het wereldkampioenschap wielrennen op de weg duurde twaalf kilometer te lang, maar los daarvan kende Mathieu van der Poel een droomseizoen. Hij werd wereldkampioen veldrijden en heeft daar momenteel een ongekende zegereeks van 31 wedstrijden. Op de mountainbike werd hij Europees kampioen, maar zijn meest memorabele prestaties leverde hij op de weg met een paar imponerende sprints in de ronde van Groot-Brittannië, Dwars door Vlaanderen, maar vooral de Amstel Gold Race. Op drie kilometer van de streep leek Van der Poel nog kansloos voor de zege. Door een geweldige inspanning kwam zijn groep terug bij de koplopers. Daar bleek hij nog genoeg energie over te hebben om de rest gewoon uit het wiel te sprinten. Daarmee was hij de eerste winnaar van de enige Nederlandse klassieker in achttien jaar tijd. Dat moet genoeg zijn om Virgil van Dijk, Michael van Gerwen, Noël van ’t End, Harrie Lavreysen, Patrick Roest en Max Verstappen achter zich te houden.


Likeability of5

Postbus Excelsior stroomt over met kaartjes voor Moreira

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 NOV 2019

Een kaartjesactie voor Ahmad Mendes Moreira zorgt voor een overvolle Excelsior Postbus. Na een spontane oproep op Twitter hebben tal van mensen een kaartje naar Moreira gestuurd.

Dit weekend werd Moreira tijdens de uitwedstrijd bij FC Den Bosch (3-3) racistisch bejegend door supporters uit een thuisvak. Ellen Gerritsen wilde hem steunen, besloot hem een kaartje te sturen en deed een poging om anderen ook mee te laten doen.

Tegengeluid


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nadat Ajax was uitgeschakeld ging alles mis: Mourinho mag het opruimen

José Mourinho/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

20 NOV 2019

Mauricio Pochettino was in mei nog verantwoordelijk voor een van de grootste voetbaldrama's van Nederland. De manager van Tottenham Hotspur bereikte in de laatste seconden ten koste van Ajax de finale van de Champions League. Het was voor de Londenaren een sprookje.

Maar sinds 8 mei ging op sportief vlak bijna alles fout bij The Spurs. Tottenham Hotspur verloor de Champions League-finale van Liverpool, kende een dramatische start van de Premier League, waarin het nu veertiende staat, en in de League Cup was het nietige Colchester - uitkomend op het vierde niveau van Engeland - te sterk.

Gratis de deur uit


Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone
Likeability of5

Bij Oranje direct spelsituaties terugzien op je smartphone

Gestrekt been van Donny van de Beek of niet? Dinsdag zie je het gelijk terug. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 NOV 2019

Oranjesupporters kunnen dinsdagavond voor VAR spelen (maar beslissingsbevoegdheid hebben ze uiteraard niet).

Voetbalfans die dinsdag in de Johan Cruijff ArenA op de tribune zitten bij de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Estland, kunnen wedstrijdbeelden direct terugkijken via een speciale app op hun smartphone. Als ze verbonden zijn met het draadloze netwerk van het stadion, kunnen ze zelf een camerastandpunt selecteren en de beelden live of in herhaling bekijken. De KNVB heeft een groep fans geselecteerd die mag testen met de app Vogo Sport.

Meer innovaties


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

Max Verstappen wint op indrukwekkende wijze in Brazilië

Max Verstapen tijdens de race in Brazilië op 17 november. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 NOV 2019

Max Verstappen heeft zijn derde overwinning van dit jaar in de Formule 1 behaald. De Nederlandse coureur van Red Bull zegevierde in de Grote Prijs van Brazilië na een indrukwekkende race, waarin hij met name wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes aftroefde.

Verstappen klom naar de derde plaats in het wereldkampioenschap. Hij profiteerde van een crash tussen de beide Ferraris. Sebastian Vettel en Charles Leclerc kwamen enkele ronden voor het einde met elkaar in botsing en vielen uit.

Pierre Gasly


Ethiopische atlete Letesenbet Gidey verbetert wereldrecord 15 km

Letesenbet Gidey. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 NOV 2019

De Ethiopische atlete Letesenbet Gidey heeft in de Zevenheuvelenloop het wereldrecord op de 15 kilometer verbeterd. De 21-jarige Ethiopische kwam op het parcours in Nijmegen tot 44.20 minuten. Ze was daarmee veel sneller dan de 45.37 die Joyciline Jepkosgei in 2017 in Praag liep.

Gidey pakte op de WK atletiek dit najaar in Doha zilver op de 10.000 meter. Ze moest toen alleen de Nederlandse Sifan Hassan voor laten.

Foto: ANP


Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’
Likeability of5

Oranje: ‘Ze’ is weer ‘We’

Foto van 'Erik Jonk'

17 NOV 2019

Hèhè, we hebben weer een groot mannenvoetbaltoernooi, waar Nederland wél aan meedoet, om naar uit te kijken.

Het heeft 52.400 uur geduurd voor Oranje zich weer eens plaatste voor een groot voetbaltoernooi, maar het is een feit. Voetbal International was zo vriendelijk om dat urenaantal uit te rekenen. Hoe lang gewacht ook, na twee gemiste toernooien (EK 2016 en WK 2018) is het Nederlands Elftal de komende zomer actief tijdens het Europees Kampioenschap, EURO 2020.

Puntje halen


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Oranje plaatst zich voor het EK ondanks matige wedstrijd

Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 NOV 2019

Een hele moeizame interland van het Nederlands elftal op bezoek bij Noord-Ierland is plaatsing voor het EK 2020 een feit. Na twee hoofdtoernooien te hebben gemist, is Oranje er dus weer bij.

Met Steven Berghuis op rechtsbuiten, Ryan Babel als spits en Joël Veltman als rechtsback als grootste verrassingen begon Nederland in Belfast. Het begin was voor de thuisploeg, vooral doordat doelman Jasper Cillessen veel te veel tijd nam bij het wegtrappen van de bal, waarna hij al het geluk had dat de bal niet binnenviel. De tegenreactie kwam na negen minuten. Na een fraaie combinatie over links caramboleerde de bal via Berghuis tegen de lat. Ook Babel en Quincy Promes stichtten gevaar met schoten.

Strafschop à la Stam


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar