Sport

LIVE: Olympische Winterspelen Sotsji 2014 - dag 10

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

16 FEB 2014

Update 20:25 uur: We sluiten af met een reactie van Edwin van Calker op zijn eerste twee runs bij de tweemansbob. Van Calker focust zich vooral op de viermansbob: ''Maar voor mij is dit geen veredelde training. Het zijn wel de Spelen, dan wil je maximaal scoren.'' Dat was zondag na twee heats de 21e plaats. ''Ik sta hier met een goed gevoel, het waren twee degelijke runs.''

''We hebben startnummer 23, dat is ook onze positie in de wereldbekerstand. Dan weet je natuurlijk dat je niet mee gaat doen om de medailles. Dit is op dit moment onze plek, ik krijg er in de tweemansbob niet meer uit.''

Update 20:20 uur: De laatste uitslag van deze zondag komt van het hockeytoernooi voor mannen. In groep B wint Canada in overtime van Finland: 1-2. De eindstand in groep B:

 • 1. Canada - 8 punten
 • 2. Finland - 7 punten
 • 3. Oostenrijk - 3 punten
 • 4. Noorwegen - 0 punten

Update 20:15 uur: De Russische hockeyvrouwen winnen met 6-3 van Japan en gaan met Finland strijden om de vijfde plaats bij het olympisch ijshockeytoernooi voor vrouwen.

Update 19:55 uur: Na twee heats staan Edwin van Calker en Bror van der Zijde op de 21ste plek bij de tweemansbob. Morgen volgen heat 3 en 4.

Update 19:44 uur: Bij de korte dans bij het ijsdansen was het Amerikaanse duo Meryl Davis en Charlie White het beste. Zij kregen 78.89 punten van de jury. Op plek twee eindigde het duo Tessa Virtue en Scott Moir (Canada) met 76.33 punten. Op drie staat het Russiche duo Elena Ilinykh en Nikita Katsalapov met 73.04 punten.

Morgen is er nog een vrije dans voor de paren en daarna worden de medailles verdeeld.

Update 19:39 uur: Nederland komt in heat 2 als 22ste aan de beurt en staat na heat 2 voorlopig op plek 21. De Nederlanders zijn sneller dan de Britten, waarmee de 21ste plek na heat 1 nog moest worden verdeeld.

1. Rusland 1 - 1:52:82
2. Zwitserland 1 - 1:53:14
3. VS 1 - 1:53:1821. Nederland 1 - 1:55:00

Update 19:25 uur: Het Nederlandse bobsleeduo moet nog aan de tweede run beginnen. De top-drie ziet er momenteel als volgt uit:

 • 1. Canada 3 - 1:53:26
 • 2. Rusland 2 - 1:53:29
 • 3. Letland 1 - 1:53:29

Update 19:10 uur: Uitslagen curling bij de mannen:

 • Noorwegen 5-3 Zwitserland
 • China 8-9 Canada
 • Duitsland 3-6 Denemarken
 • VS 4-6 Zweden

Update 18:53 uur: Rintje Ritsma was verbaasd over de opmerking van Jeroen Otter, coach van Jorien ter Mors, dat hij de gouden medaille bij het langebaanschaatsen graag had ingeruild voor een medaille bij het shorttracken. ''Ook voor zilver of brons'', aldus de bondscoach van het Nederlandse shorttrackteam. Ter Mors bekende zelf ook dat een medaille bij het shorttrack haar meer waard zou zijn dan de olympische titel bij het langebaanschaatsen.

Die opmerkingen verontwaardigden Ritsma: ''Als ik hem zo hoor, denk ik dat hij een klap van de molen heeft gehad'', zei Ritsma. ''Ik vind het heel denigrerend naar het langebaanschaatsen. Ik vind dat je trots moet zijn op een medaille, zeker hoe zij het heeft gedaan in een olympisch record. Jorien is ook geen koekenbakker. Als je zegt dat je deze medaille liever inruilt voor brons bij het shorttrack, zeg ik: dan had je hier niet moeten gaan staan.''

Update 18:20 uur: Na de dertig afdalingen van heat 1 staat het Nederlandse bobsleeduo Van Calker/Van der Zijde op een gedeeld 21ste plek.

Update 18:12 uur: Jorien ter Mors was ondanks haar gouden medaille op de 1500 meter nog wel teleurgesteld over haar vierde plek bij het shorttracken, een dag eerder: ''Ik zou deze plak wel in willen ruilen voor een shorttrackmedaille'', aldus de pupil van coach Jeroen Otter, die dezelfde mening was toegedaan.

''Het voelde zaterdag alsof ik alles verloor waarvoor ik 4 jaar lang keihard heb gewerkt. Maar na een goede nacht kon ik de knop wel weer omzetten. Geweldig dat ik hier dan goud win'', aldus Ter Mors.

Update 18:08 uur: De bloemenceremonie na de 1500 meter langebaanschaatsen voor vrouwen levert weer mooie, oranje getinte beelden op.

Update 18:06 uur: Edwin van Calker en Bror van der Zijde gingen als 23ste van start en staan na hun eerste heat op de 21ste plaats. Het duo was 1.29 langzamer dan het Russische duo dat eerste staat.

 • 1. Rusland 1: 56.25
 • 2. VS 1: 56.34
 • 3. VS 2: 56.45
 • 21: NEDERLAND: 57.54

Update 18:03 uur: De Nederlanders Edwin van Calker en Bror van der Zijde zijn begonnen aan hun eerste heat!

Update 18:00 uur: De top-drie na negentien bobsleeduo's is als volgt:

 • 1. Rusland 1: 56.25
 • 2. VS 1: 56.34
 • 3. VS 2: 56.45

Het Nederlandse bobsleeduo moet nog in actie komen.

Update 17:40 uur: Van Beek is dolblij met haar bronzen medaille, behaald op de 1500 meter. ''Het enige dat ik voor mijn race dacht was: ik wil een medaille. Gelukkig is dat gelukt, ik ben hartstikke blij'', zei ze.

''Als ik aan de start sta, ga ik altijd voor goud, ik wil er het maximale uithalen. Het is niet zo dat ik voor brons ga. Maar ik ben natuurlijk wel realistisch en wist dat er onwijs hard was gereden. Ik had niet gedacht dat ik nog zo dichtbij zou zitten. Mijn race was goed, ik was onwijs blij met mijn tijd. Ik wilde hier mijn eerste medaille halen op de Spelen en zou met elke kleur blij zijn. Gelukkig is het gelukt.''

Update 17:35 uur: Wüst over het mislopen van goud op de 1500 meter: ''Alle respect voor Jorien. Ze reed een supertijd en een superrace. Ik ben op waarde geklopt'', toonde ze zich een sportief verliezer.

''Ik baal wel een beetje, dat moet ik eerlijk toegeven. Ik had wel het idee dat ik het in me had om haar tijd te verbeteren'', aldus de nummer 2 van het koninginnennummer in het langebaanschaatsen. ''Ik was misschien iets te gretig.''

''Ik wil absoluut goud op de ploegachtervolging, als dat niet goed komt, dan weet ik het niet meer'', stelde Wüst gretig. ''Uiteindelijk moet ik ook gewoon blij zijn met zilver, dat is ook een knappe prestatie. Ik hoef me niet te schamen, maar het verlies van goud is voor jezelf wel even moeilijk. Ik gun het Jorien ook van harte, maar mezelf net iets meer'', besloot de winnares van zilver.

Update 17:30 uur: Heat 1 bij de tweemansbob is in volle gang. In totaal razen dertien duo's naar beneden, waaronder dus ook een Nederlands duo, bestaande uit Edwin van Calker en Bror van der Zijde.

De Nederlanders komen vandaag twee keer in actie. In totaal zijn er vier heats. De twee andere heats worden morgen afgewerkt. Voor meer informatie: Sotsji 2014: Bobsleeën - Wat is het en wie zijn de favorieten?

Update 17:16 uur: Na andermaal een enorm Nederlands schaatssucces gaan we ons vooral richten op het bobsleeën, waar vandaag Edwin van Calker en Bror van der Zijde in actie komen op de tweemansbob. Verder is er momenteel kunstrijden (ijsdansen - korte dans) aan de gang en worden er wedstrijden afgewerkt in het curling.

Update 17:10 uur: Bekijk nu de volledige uitslag van de 1500 meter. Verder is het vermeldenswaardig dat Nederland naar plek twee is gestegen op de medaillespiegel. Alleen Duitsland staat boven ons.

Update 16:50 uur: De gouden plak die Jorien ter Mors zondag pakte op de 1500 meter emotioneerde haar neer. ''Geweldig, ik heb er geen woorden voor'', zei ze snikkend. ''Bizar om gewoon hier, op de baan waar ik het niet verwacht, olympisch kampioen te worden.''

Een dag eerder had Ter Mors bij het shorttracken nog net naast een medaille op de 1500 meter gegrepen (vierde). In de Adler Arena zette ze zondag met 1.53,51 een tijd neer waar niemand aan kon tippen, ook titelverdedigster en topfavoriete Ireen Wüst niet. ''Dat ik dit mag meemaken na alles wat ik de afgelopen 1,5 jaar heb meegemaakt, is gewoon geweldig. Mooie dingen, maar ik heb ook mijn vader verloren. Zo mooi om nu goud te pakken.''

Update 16:44 uur: Jorien ter Mors heeft goud gepakt op de 1500 meter schaatsen. Het zilver ging naar de grote favoriete Ireen Wüst. Ook het brons was voor een Nederlandse: Lotte van Beek was in haar race sneller dan Marrit Leenstra, een Nederlandse die vierde werd. Het was al met al dus weer een Hollands feestje in de Adler Arena.

Update 16:22 uur: Zelfs Ireen Wüst komt niet aan de tijd van Jorien ter Mors! Ze is haar olympische titel dus kwijt, maar staat nu nog wel op plek twee.

Update 16:12 uur: Marrit Leenstra zet met 1.56,40 de voorlopig tweede tijd neer. Ze komt niet in de buurt van de tijd van Ter Mors. Nederland momenteel wel op 1 en 2.

Update 16:01 uur: Rusland wint met 1-0 van Slowakije via een shootout.

Update 15:43 uur: Jorien ter Mors is veruit de snelste voor de dweilpauze. Ze zet zelfs een tijd neer die zomaar goed zou kunnen zijn voor een (gouden/zilveren/bronzen) medaile. Volg de 1500 meter voor vrouwen hier!

Update 15:40 uur: Amerika wint met 1-5 van Slovenië bij het ijshockey.

Update 14:50 uur: Amerika is op weg naar een eenvoudige zege op Slovenië. De tweede periode is bijna voorbij en het staat 0-4 voor de Amerikanen. Rusland heeft het vooralsnog beduidend moeilijker met Slowakije. Daar staat het tegen het eind van de tweede periode nog 0-0.

Update 14:23 uur: Er is niets mis met de piste in Sotsji voor de skicrossers en boardercrossers. Dat liet het Internationaal Olympisch Comité zondag weten in reactie op enkele zware valpartijen. ''De federaties hebben het parcours goedgekeurd. Zij zijn er blij mee'', zei woordvoerder Mark Adams.

De Russische freestyle-skiester Maria Komissarova brak zaterdag haar rug bij een val tijdens de training en zondag moesten twee deelneemsters aan de snowboardcross per brancard worden afgevoerd. De Noorse Helena Olafsen liep een ernstige knieblessure op en de Amerikaanse Jacqueline Hernandez een hersenschudding.

Update 14:12 uur: De 1500 meter voor vrouwen bij het langebaanschaatsen gaat over ruim drie kwartier van start. Volg het live!

Update 13:50 uur: Uitslagen bij het curling (vrouwen):

Denemarken 7-4 Zuid-Korea
Japan 9-7 Zwitserland
Zweden 5-4 Rusland
VS 6-7 Canada

Update 13:00 uur: Koen Verweij liet een dag na zijn zilveren medaille weten dat hij het verschil niet kon zien tussen hem en Zbigniew Brodka. ''Ik ben benieuwd wie de beslissing heeft genomen, je moet echt heel goed kijken'', zei Verweij de dag na de dramatische olympische 1500 meter bij de NOS. ''Ik heb in ieder geval motivatie genoeg voor de komende 4 jaar.''

De schaatser was zwaar teleurgesteld dat hij net naast het zilver greep. ''De meeste mensen durven me ook nog niet te feliciteren. Ik snap dat wel. Ik kwam hier voor goud en dat heb ik niet behaald, op een heel zure manier. Op dit moment kan ik het nog moeilijk accepteren, maar ik moet er mee leren omgaan. Ik hoop dat ik dat in de toekomst kan.''

Verweij hoopt de bittere smaak weg te spoelen bij de ploegenachtervolging. ''Wat zaterdag is gebeurd, kan ik niet meer terugdraaien. Ik moet toch door. Ik denk dat goud met de ploeg het zure gevoel wel een beetje kan wegnemen.''

Update 12:45 uur: Esme Kamphuis is gesignaleerd met olympische ringen op haar nagels gelakt. Ze trainde met Judith Vis in het Sliding Center Sanki. Het duo komt dinsdag voor het eerst in actie op de tweemansbob.

''Official training is done! now race prepping! We r ready!!!!! 18 and 19 we race! cheer us on!! #TeamNL #Sochi2014'', aldus Kamphuis via Twitter.

Update 12:30 uur: Zweden pakt het goud op de 4x10 kilometer estafette bij de mannen. Rusland pakte het zilver, het brons ging naar Frankrijk. De Noren, ook gezien als kanshebber op eremetaal op dit onderdeel, greep naast de medailles.

 • 1. Zweden - 1:28:42,0
 • 2. Rusland (+27.3)
 • 3. Frankrijk (+31,9)

Update 12:22 uur: Sinds zondag is Bode Miller de oudste olympische medaillewinnaar bij het alpineskiën. De 36-jarige Amerikaan pakte brons p de Super G. Het is zijn zesde medaille in totaal. Miller passeerde Kjetil André Aamodt in de leeftijdsranglijst. De Noor was in 2006 34 jaar toen hij goud won op de Super G.

Update 12:10 uur: Na de derde tien kilometer is Zweden de eenzame koploper. Rusland en Frankrijk zijn de achtervolgers.

 • 1. Zweden
 • 2. Rusland (+14.3)
 • 3. Frankrijk (+18.6)

Update 12:00 uur: Bell Berghuis was uiteraard niet blij met haar prestaties bij de snowboard cross. Wellicht brak haar val tijdens de laatste trainingsrun haar op: ''Zo'n klapper krijg je op je lichaam wel mee, enkel en knie met name doen behoorlijk zeer. Ik wil dat niet als excuus gebruiken, maar geholpen heeft het zeker niet'', zei ze nadat ze in haar kwartfinale als vijfde was geëindigd en de Spelen voor Berghuis weer voorbij waren.

''Je probeert zo snel mogelijk de knop om te zetten, maar het wilde vandaag gewoon niet lukken. Iedereen staat hier meer dan 100 procent aan de start. Dan gooit zo'n val wel een beetje roet in het eten.''

Update 11:45 uur: De Noorse mannen lijken het debacle van zaterdag bij de vrouwen niet recht te kunnen gaan zetten, want ze staan inmiddels al op een minuut achterstand op koplopers Zweden en Finland. Een andere favoriet, Rusland, laat het voorlopig ook afweten. We zijn bijna halverwege de race.

 • 1. Zweden
 • 2. Finland (+0.0)
 • 3. Tsjechië (+17.3)

Update 11:40 uur: De 4 x 10 kilometer estafette voor mannen bij het langlaufen is in volle gang. De eerste twee tien kilometers worden in klassieke stijl afgewerkt. De laatste twee tien kilometers worden afgewerkt in vrije stijl. Momenteel gaan de volgende drie landen aan kop:

 • Zweden
 • Finland
 • Frankrijk

Update 11:35 uur: Een succes werd het dus niet, maar Bell Berghuis stond wel maar mooi voor het eerst op de Olympische Spelen. Zie hier beelden van haar tijdens de snowboard cross.

Update 11:30 uur: Oostenrijk was in groep B bij het mannenijshockey met 3-1 te sterk voor Noorwegen. De stand in groep B, met nog een duel tussen Finland en Canada te gaan, is als volgt:

 • Finland - 6
 • Canada - 6
 • Oostenrijk - 3
 • Noorwegen - 0

Update 11:25 uur: De Finse ijshockeyvrouwen waren met 2-1 te sterk voor Duitsland. De Finnen doen overigens al niet meer mee om het goud. Die strijd gaat tussen Canada, Zwitserland, VS en Zweden, die maandag hun halve finales afwerken.

Update 11:05 uur: Het goud op de snowboard cross gaat naar de Tsjechische Samkova. Het zilver is voor de Canadese Maltais. De Franse Trespeuch pakt brons. De Nederlandse Bell Berghuis strandde al in de kwartfinale.

Update 11:00 uur: Bij de small final blijft Moll bij de start staan, waardoor ze uiteindelijk als zesde eindigt. De kleine finale is gewonnen door Jacobellis, maar dat zal een schrale troost voor haar zijn.

Update 10:48 uur: Jacobellis leek op weg naar de finale maar ze gaat uit het niets onderuit! Daarmee is een van de topfavorieten uitgeschakeld. De vierde, vijfde en zesde finaliste bij snowboard cross zijn nu bekend. Wie van de volgende zes gaat goud pakken?

 • Samkova (Tsj)
 • Trespeuch (Fra)
 • Gulini (VS)
 • Maltais (Can)
 • Jekova (Bul)
 • Moioli (Ita)

Update 10:43 uur: De eerste drie finalisten zijn Samkova (Tsj), Trespeuch (Fra) en Gulini (VS)

Update 10:35 uur: De laatste halve finalisten zijn Jacobellis (VS), Moioli (Ita) en Brockhoff (Aus). Alle halve finalisten op een rij:

Halve finale 1

 • Samkova (Tsj)
 • Moenne Loccoz (Fra)
 • Gulini (VS)
 • Trespeuch (Fra)
 • Meiler (Zwi)
 • Moll (Oos)

Halve finale 2

 • Maltais (Can)
 • Jekova (Bul)
 • Gillings (GBR)
 • Jacobellis (VS)
 • Moioli (Ita)
 • Brockhoff (Aus)

Update 10:32 uur: De Russische president Poetin was een van de eersten die de onfortuinlijke skiester Maria Komissarova bezocht in het ziekenhuis van Sotsji. De Russin kwam daar bij van een 6 uur durende rugoperatie. Die zware ingreep was nodig nadat Komissarova zaterdag bij de Winterspelen haar rug had gebroken door een heftige crash tijdens de training van het onderdeel skicross.

Haar toestand was stabiel, maar de artsen kunnen pas na enkele dagen zeggen of de operatie succesvol is geweest. Poetin kwam Komissarova beterschap wensen en belde ook haar vader op om hem in te lichten over de situatie van zijn dochter.

Update 10:30 uur: Bell Berghuis komt er totaal niet aan te pas en eindigt, door een val van Fujimori, als vijfde. Maltais (Can), Jekova (Bul) en Gillings (Gbr) zijn wel door. Het olympisch toernooi van Bell Berghuis loopt uit op een teleurstelling.

Update 10:24 uur: De drie snelsten in de tweede kwartfinale zijn Trespeuch (Fra), Meiler (Zwi) en Moll (Oos). Een aantal pittige valpartijen in deze kwartfinale!

Een van de favorieten, de Canadese Ricker, is uitgeschakeld. Ze kwam ten val en is uiteindelijk niet eens over de finish gekomen. In de volgende kwartfinale: Bell Berghuis!

Update 10:17 uur: De eerste kwartfinalisten zijn Samkova (Tsj), Moenne Loccoz (Fra) en Gulini (VS)

Update 10:15 uur: De eerste kwartfinale staat op het punt van beginnen. Berghuis komt in de derde kwartfinale in actie. Ze moet bij de snelste drie eindigen om zich te plaatsen voor de halve finale.

In die eerste kwartfinale is te zien dat Eva Samkova opnieuw een camera op haar helm heeft bevestigd. Dat moet mooie beelden opleveren!

Update 10:00 uur: Gezien de tijden van Berghuis lijkt ze nogal wat hinder te ondervinden van haar crash tijdens de laatste trainingsrun zondagmorgen. ''Nee, hoofdpijn heb ik nu nog niet, daarvoor zit er te veel spanning in mijn lijf. Dat komt misschien nog. Wel heb ik hier en daar wat pijntjes. Het is niet ideaal'', aldus Berghuis na haar tweede individuele kwalificatie.

Update 09:53 uur: Bell Berghuis (zwart) strijdt in de derde kwartfinale tegen Maltais (rood) Fujimori (groen), Jekova (blauw), Gillings (geel) en Brutto (wit). De kleuren achter de namen staan voor de kleur hesjes die de vrouwen dragen. Aan de hand van de hesjes kan worden bepaald wie de snelste was in de kwalificatie. Van snelst naar langzaamst: rood, groen, blauw, geel, wit, zwart.

Update 09:50 uur: Ook in haar tweede run is Berghuis de traagste. Ze is met 1:28,70 ook trager dan haar eerste tijd. Het is dus maar de vraag of ze haar angst daadwerkelijk overwonnen heeft. Voor die kwartfinale betekent het dat Berghuis in een weinig gunstige positie zal mogen starten.

Update 09:38 uur: Reactie van Berghuis na haar eerste run in de individuele kwalificatie: ''Het gaat oke, deze run was echt om weer even vertrouwen krijgen, want ik heb een aardige smakkerd gemaakt. Als je zo hard valt gaat het wel door je heen dat het einde verhaal kan zijn, maar je voelt al snel aan je lichaam of je iets hebt of niet. Ik ben wel hard op mijn hoofd gevallen, maar het voelde goed.''

De beste twaalf uit run 1 hoeven niet meer in actie te komen. Voor de rest, inclusief Berghuis, volgt nog een tweede run waarna de indeling voor de kwartfinales bekend is.

Update 09:32 uur: De langzaamste tijd bij de individuele kwalificatie staat op naam van Bell Berghuis. Zij kwam in 1.28,19 over de finish. De snelste was de Tsjechische Eva Samkova: 1.20,61. Twee snowboardsters finishten niet.

1. Eva Samkova - 1:20,61
2. Lindsey Jacobellis - 1:21,40
3. Dominique Maltais - 1:22,2622: Bell Berghuis - 1:28,19

Update 09:30 uur: De grote favoriete op snowboard cross is Jacobellis. Andere goede kanshebsters op eremetaal zijn Sankova, Maltais en Ricker. Bell Berghuis behoort niet tot de favorieten.

Update 09:26 uur: Bij de vorige spelen gingen er vier snowboardsters tegelijk naar beneden. In Sotsji gebeurt dat voor het eerst per zestal. Vier jaar geleden gingen de snelste twee door, nu zijn dat de snelste drie.

Update 09:24 uur: Bell Berghuis doet voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. Het onderdeel snowboard cross is dan ook nog niet zo lang aanwezig op de Spelen: de eerste keer was in 2006 bij de Winterspelen van Turijn.

Berghuis is meervoudig Nederlands Kampioen op de snowboard cross. TIjdens de verschillende Wereldkampioenschappen had ze geen succes. Het is afwachten hoe ze het er op het olympische podium vanaf zal brengen.

Update 09:00 uur: De eerste uitslagen bij het curling zijn bekend:

 • Groot-Brittannië 6-7 Noorwegen
 • VS 6-8 Canada
 • Zweden 8-4 Rusland

Zweden is inmiddels geplaatst voor de volgende ronde. Van hun acht wedstrijden wonnen ze er zeven.

Update 08:50 uur: De Nederlandse Bell Berghuis komt over de streep in een tijd van 1.28,19 en staat daarmee voorlopig vijftiende. Ze is wel beduidend trager dan de allersnelste tot nu toe: de Tsjechische Samkova: 1.20,61.

Nogmaals: aan de hand van de tijden in het individuele deel wordt de indeling voor de knock-outfase gemaakt. Het is niet zo dat aan de hand van de individuele tijden de medailles worden verdeeld.

Update 08:48 uur: Bell Berghuis is onderweg voor haar kwalificatietijd!

Update 08:40 uur: Snowboardster Bell Berghuis gaat zondag bij de Olympische Spelen gewoon van start in de kwalificaties voor het onderdeel snowboardcross. In haar laatste trainingsrun van zondagochtend kwam de Nederlandse zo hard op haar hoofd terecht dat er een scheur in haar helm zat.

Chef-arts Cees Rein van den Hoogenband van NOC*NSF oordeelde dat ze fysiek in staat is de kwalificaties te rijden, meteen daarna zal ze opnieuw worden onderzocht.

Update 08:23 uur: De kwalificatie bij de snowboard cross is even stil komen te liggen. De Amerikaanse Jackie Hernandez ging bij haar kwalificatie hard onderuit. Even bleef ze roerloos liggen, maar inmiddels zit ze gelukkig wel rechtop. Ze gaat op een brancard weggevoerd worden.

Update 08:20 uur: Kjetil Jansrud heeft de gouden medaille op de Super G binnen. De 28-jarige snelheidsspecialist gleed zondag op de Rosa Choetor verreweg als snelste naar beneden (1.18,14). Jansrud won in Sotsji al brons op de afdaling en eindigde als vierde op de super combinatie.

De Amerikaan Andrew Weibrecht pakte na het brons in 2010 in Vancouver op deze discipline nu het zilver. Hij gaf 0,33 seconde toe op de winnaar (1.18,44). De Amerikaan Bode Miller veroverde zijn eerste medaille in Sotsji en de zesde in zijn lange skicarrière. Op ruim een halve seconde van Jansrud won hij het brons. Datzelfde eremetaal ging naar de Canadees Jan Hudec, die in precies dezelfde tijd als Miller finishte (1.18,67).

Update 08:15 uur: De snowboard cross bij het snowboarden is al even aan de gang. De dames leggen het parcours individueel af. De tijden bepalen de startvolgorde en de startplek tijdens de wedstrijden later vandaag. Meer weten over het onderdeel snowboard cross? Lees Sotsji 2014: Snowboarden - Wat is het en wie zijn de favorieten?

Update 08:10 uur: De Noor Kjetil Jansrud lijkt op weg naar goud op de Super G voor mannen. Hij is met een tijd van 1:18,14 voorlopig de snelste en zijn grootste concurrenten hebben het parcours al afgelegd.

Voor Nederland staat zondag 16 februari vooral in het teken van de 1500 meter voor vrouwen, maar er komen meer Nederlanders in actie! De dag begint voor Nederland met het onderdeel snowboard cross voor vrouwen. De Nederlandse snowboardster Bell Berghuis gaat al om 08.00 uur de piste op voor de tijdkwalificatie bij het snowboardcross. In de middag (Russische tijd) worden de medailles verdeeld op het spectaculaire onderdeel waarbij zes boarders tegelijk naar beneden komen over een piste met obstakels. Daarvoor kijken we naar de Super G bij de mannen bij het alpineskiën.

De hele dag door zijn er weer verschillende Round Robin-wedstrijden in het curling. In het ijshockey staat een playoff-duel op het programma, de mannen werken groepsduels af. Om 11:00 uur gaat de 4 x 10 kilometer estafette voor mannen van start (klassieke en vrije stijl).

Vanaf 14:30 uur gaan we schaatsen, met inbreng van vier Nederlandse vrouwen. Zaterdag kwam Koen Verweij bij de mannen drie duizendste van een seconde tekort om op diezelfde afstand goud te pakken. Bij de vrouwen zijn de ogen vooral gericht op Ireen Wüst en Lotte van Beek: kunnen zij Nederland nieuwe medailles bezorgen? Ireen Wüst is de grote favoriete, maar ook Lotte van Beek worden kansen toegedicht op eremetaal. Daarnaast komen Jorien ter Mors en Marrit Leenstra in actie.

Na de 1500 meter komen Edwin van Calker en Bror van der Zijde in actie in de tweemansbob. Het duo boekte deze winter geen aansprekende resultaten en ziet de wedstrijd, die maandag eindigt met run 3 en 4, als een goede mogelijkheid de baan in het Sanki Sliding Center nog beter te leren kennen. In het slotweekeinde van de Spelen wachten de runs in de viermansslee. Verder staat in de middag de 15 kilometer massastart voor mannen bij het biatlon op het programma.


Zeer slordig Ajax speelt 0-0 gelijk op Cyprus

Mazraoui pakt zijn eerste gele kaart/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Het hoofdtoernooi van de Champions League is nog lang niet binnen handbereik voor Ajax. De halvefinalist van afgelopen seizoen speelde op een paar fases na een slechte wedstrijd op bezoek bij APOEL Nicosia en mocht blij zijn dat het bij 0-0 bleef.

Goede start

Ajax begon sterk aan de wedstrijd en kreeg een aantal kansen via onder andere Dusan Tadic. Met slordig spel bracht de ploeg zichzelf echter een paar keer in de problemen, waardoor het halverwege de eerste helft al drie kaarten had geïncasseerd. Ook kreeg APOEL daardoor langzaam wat mogelijkheden via vooral Musa Al-Taamari, die net voorlangs punterde.


Martens ontbreekt bij eerste EK-kwalificatieduels

Lieke Martens/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse voetbalsters starten de kwalificatiereeks richting het EK van 2021 zonder de geblesseerde sterspeelster Lieke Martens.

De linksbuiten van FC Barelona neemt de tijd om goed te herstellen van de teenblessure die haar deze zomer tijdens het WK zo hinderde. Martens slaat de eerste twee kwalificatiewedstrijden tegen Estland (op 30 augustus in Tallinn) en Turkije (3 september in Heerenveen) daarom over.

Martens kreeg tijdens het WK in Frankrijk zoveel last van een teen, dat ze gedurende het toernooi amper meer kon trainen. Met pijnstillers kon de Limburgse wel steeds spelen. Ze haalde echter niet het topniveau dat ze wel had tijdens het gewonnen EK 2017 in eigen land.


Ajax strijdt op Cyprus om CL-ticket

Ajacieden trainen in aanloop naar de wedstrijd tegen APOEL Nicosia. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dinsdagavond begint Ajax op Cyprus aan het tweeluik met APOEL Nicosia, met als inzet een plek in het hoofdtoernooi van de Champions League. De ploeg van trainer Erik ten Hag rekende in de derde voorronde moeizaam af met de Griekse kampioen PAOK (5-4 over twee wedstrijden) en treft nu de kampioen van Cyprus.

Twee voorrondes

Ajax bereikte afgelopen seizoen weliswaar de halve finales van de Champions League en miste maar net de eindstrijd, maar moet desondanks twee voorrondes zien door te komen om weer het hoofdtoernooi te halen.


Kogel door de kerk: Dumoulin weg bij Sunweb

Dumoulin van Sunweb naar Jumbo-Visma

Dumoulin nog in dienst van Sunweg. / Anne-Christine Poujoulat | AFP

Foto van 'Metro en ANP'

19 AUG 2019

Wielrenner Tom Dumoulin vertrekt aan het einde van het seizoen bij Team Sunweb. De 28-jarige Limburger is na acht jaar toe aan een nieuwe uitdaging, zo werd maandag bekend. Hij rijdt de komende drie jaar voor het Nederlandse topteam Jumbo-Visma. De Nederlandse ploeg heeft de komst van de 28-jarige Limburger met een filmpje bekendgemaakt.

Jumbo-Visma heeft met Steven Kruijswijk en Primoz Roglic echter al twee kopmannen in dienst. Dylan Groenewegen is daar succesvol als topsprinter.


'Bouw van het AZ-stadion moest zo goedkoop mogelijk'
Likeability of3

'Bouw van het AZ-stadion moest zo goedkoop mogelijk'

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

Jan de Roos, de voormalig eigenaar van het staalmontagebedrijf dat verantwoordelijk was voor de bouw van het AZ-stadion, heeft tegenover het AD een boekje open gedaan over de werkwijze van zijn voormalige bedrijf tijdens de bouw van het sportpark. Volgens De Roos werd er op veel onderdelen beknibbeld.

De Roos geeft aan dat er 'op het randje' werd gebouwd. „Het moest zo goedkoop mogelijk. Dirk Scheringa wilde het onderste uit de kan, een echte zakenman. Uiteindelijk kon het qua keuring en inspectie door de beugel, maar de marges waren dun."

'Sponsor'


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd.

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

17 AUG 2019

Frenkie de Jong keek teleurgesteld terug op zijn debuut in de Spaanse competitie. De Jong verloor met FC Barcelona met 1-0 van Athletic Bilbao door een fraaie treffer in de slotminuten.

„Dit was een slechte dag en een slecht begin", zei de middenvelder tegen ZiggoSport. „Ik ben teleurgesteld dat we hebben verloren."

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd.

De Jong baalt van nederlaag bij debuutwedstrijd. Foto: ANP.


Gelekt: UEFA-speler van het jaar al lang bekend.

Is de UEFA-speler van het jaar stiekem al bekend?

Vorig jaar won Luca Modric (midden foto) de felbegeerde prijs. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

17 AUG 2019

Het lijkt een grote blunder van de Europese Voetbalbond. Er is namelijk een briefje 'uitgelekt' waar de uitslag van de UEFA-speler van het jaar op staat.

Deze blunder komt slechts een paar dagen na de bekendmaking van de genomineerden voor de prijs. Na de bekendmaking werd nog geroepen dat Virgil van Dijk, die zowel voor het Nederlands Elftal als voor Liverpool speelt, een grote kans maakt om als eerste Nederlander ooit deze prijs in de wacht te slepen.

Gelekt: UEFA-speler van het jaar al lang bekend.

Virgil van Dijk zou tweede worden. Foto: ANP.


Frenkie de Jong gelijk in de basis bij FC Barcelona
Likeability of5

Frenkie de Jong gelijk in de basis bij FC Barcelona

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 AUG 2019

Frenkie de Jong speelt de eerste competitiewedstrijd van het seizoen gelijk in de basis van FC Barcelona. De 22-jarige middenvelder is door trainer Ernesto Valverde opgenomen in het elftal. In de zomer is De Jong voor 75 miljoen euro overgekomen van Ajax. Dat bedrag kan via bonussen nog oplopen tot 86 miljoen.

De Jong vormt in de uitwedstrijd tegen Athletic Bilbao het middenveld met Sergi Roberto en Carles Aleña. De middenvelder moest zich aanvankelijk bij Barcelona in de voorbereiding tevreden stellen met invalbeurten, maar mocht later in twee oefenduels starten.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Hersenaandoening bij Van Wolfswinkel ontdekt

Hersenaandoening bij Ricky van Wolfswinkel ontdekt

Uit scans die in het ziekenhuis werden gemaakt kwam naar voren dat Van Wolfswinkel een aneurysma in zijn hersenen heeft. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 AUG 2019

Ricky van Wolfswinkel kan een half jaar tot een jaar niet voetballen vanwege een aneurysma in zijn hersenen. De Nederlandse spits van FC Basel meldt dat donderdag via zijn club.

Van Wolfswinkel liep vorige week in de thuiswedstrijd tegen LASK Linz in de derde kwalificatieronde van de Champions League een hersenschudding op. Uit scans die in het ziekenhuis werden gemaakt kwam ook naar voren dat Van Wolfswinkel een aneurysma in zijn hersenen heeft. Dat is een uitstulping in een bloedvat van de hersenen.

Videoboodschap


Van Dijk in race voor UEFA speler van het jaar

Virgil van Dijk in actie voor Liverpool. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

15 AUG 2019

Er is sprake van stevige concurrentie, maar Virgil van Dijk neemt het op tegen Christiano Ronaldo en Lionel Messi, voor de titel van ‘speler van het jaar’ van de Europese Voetbalbond UEFA. De aanvoerder van het Nederlands elftal won afgelopen seizoen met Liverpool de Champions League en veroverde afgelopen woensdag de Europese Supercup.

Eerste Nederlander

Van Dijk werd in april al verkozen tot speler van het jaar in Engeland. Hij kan als eerste Nederlander de prestigieuze prijs van de UEFA in de wacht slepen. Arjen Robben eindigde in 2014 als derde.


'Tijd dat een vrouw Supercup-wedstrijd fluit'

Virgil van Dijk tijdens een eerdere wedstrijd van Liverpool / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 AUG 2019

De Française Stéphanie Frappart heeft woensdag de leiding over de wedstrijd over de Europese Supercup tussen Liverpool en Chelsea. Virgil van Dijk laat weten dat hij het prima vindt dat een vrouw de wedstrijd fluit. „Als iemand kwaliteit heeft, en dat heeft ze, want anders zou ze niet voor deze wedstrijd zijn aangewezen, dan is het prima", zei Van Dijk een dag voor de wedstrijd in het stadion van de Turkse club Besiktas.

Geslacht niet relevant

Frappart leidde vorige maand in Lyon de finale van het WK voor vrouwen tussen Nederland en de Verenigde Staten (0-2). Als eerste vrouw mag ze nu de wedstrijd om de Europese Supercup fluiten. „Ik denk dat ze deze wedstrijd verdient", aldus Van Dijk, verdediger van Liverpool. „Kijk eens naar haar cv. Ze heeft al zoveel grote wedstrijden gefloten. Het geslacht van iemand is helemaal niet relevant."


Wesley Sneijder stopt definitief met profvoetbal

Wesley Sneijder tijdens de training van het Nederlands Elftal. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

12 AUG 2019

De recordinternational stopt definitief met profvoetbal. Wesley Sneijder vertelde dat maandag voor de camera van FC Utrecht TV, de televisiezender van de club uit zijn geboortestad.

De 35-jarige Sneijder was in stadion Galgenwaard omdat hij besloten heeft om daar een skybox te huren. Terloops meldde de middenvelder dat zijn loopbaan erop zit. „Mijn gevoel voor de stad is groot. Nu ik ben gestopt met voetballen, wil ik een mooie plek hebben om mijn herinneringen te delen", zei hij. Sneijder is van plan veel van zijn gewonnen prijzen in de skybox uit te stallen.

Recordinternational


Albon vervangt Gasly bij Red Bull

Albon vervangt Gasly bij Red Bull

Alexander Albon is de nieuwe teamgenoot van Max Verstappen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

12 AUG 2019

Het Formule 1-team van Red Bull heeft coureur Pierre Gasly voor de tweede helft van het seizoen vervangen door Alexander Albon. De Fransman Gasly moet een stapje terugdoen naar Toro Rosso, de opleidingsploeg van de renstal van Max Verstappen. De Thaise Brit Albon verschijnt op 1 september voor het eerst namens Red Bull aan de start, bij de Grote Prijs van België.

„Red Bull verkeert in de situatie dat het vier getalenteerde Formule 1-coureurs onder contract heeft staan die kunnen roteren", meldt het Oostenrijkse raceteam, waarbij Verstappen de kopman is. „Het team zal de komende negen races gebruiken om de prestaties van Albon te bekijken en aan de hand daarvan zal worden besloten wie er naast Max wordt opgesteld in 2020."


AZ legt kaartverkoop Europees duel stil

AZ legt kaartverkoop Europees duel stil

AZ legt kaartverkoop Europees duel stil. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

12 AUG 2019

AZ heeft de kaartverkoop voor de eerstvolgende wedstrijd in de Europa League, donderdag tegen FC Marioepol, tot nader order stilgelegd. Het duel met de club uit Oekraïne begint vooralsnog om 20.30 uur, maar de locatie is nog onbekend.

Jong AZ

De Alkmaarse club moet op zoek naar een ander onderkomen omdat een deel van het dak van het eigen AFAS Stadion zaterdag instortte. Jong AZ zou maandag het thuisduel met Telstar ook in het stadion in Alkmaar spelen. Die wedstrijd is inmiddels verplaatst naar het trainingscomplex van de club in Wijdewormer, waar Jong AZ de meeste thuisduels afwerkt.


PSV verzuimt ruime score neer te zetten tegen ADO

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 AUG 2019

PSV heeft de eerste overwinning van het seizoen in de eredivisie te pakken. Na het puntenverlies bij FC Twente (1-1) wist het elftal van trainer Mark van Bommel in eigen stadion wel van ADO Den Haag te winnen: 3-1. Tegenvaller voor PSV was het geblesseerd uitvallen van Hirving Lozano.

Magere score

De score in het Philips Stadion had veel hoger kunnen uitvallen. De gedachten bij veel supporters van PSV zullen de eerste helft terug zijn gegaan naar Luuk de Jong. De in de zomer naar Sevilla vertrokken kopsterke spits had vaak aan een kleine kans genoeg om een doelpunt te maken of een wedstrijd open te breken.


Deel van dak AZ-stadion ingestort, geen gewonden

Deel van dak AZ-stadion ingestort, geen gewonden

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 AUG 2019

Een stuk van het dak van het stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar, het AFAS Stadion, is zaterdagmiddag ingestort. Er is niemand gewond geraakt. Het stuk dak, van ongeveer 20 meter breed, is op de tribune terecht gekomen. Harde wind is de oorzaak.

De club was op het moment dat het gebeurde niet aan het trainen in het stadion. Vanwege de wind werd elders binnen getraind.

AZ-directeur Robert Eenhoorn reageerde zaterdagavond: "Dit heeft ons allemaal verrast. We zijn enorm geschrokken maar vooral blij dat er geen menselijk leed heeft plaatsgevonden. De komende dagen gaan we een onderzoek doen met experts op dit gebied. Pas als dat onderzoek is gedaan, kunnen we dieper op de zaak ingaan. Daarvoor is het nu nog veel te vroeg."


Dramatisch kwartier kost Ajax de zege in Griekenland

Hakim Ziyech en Dusan Tadic na de 0-1/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 AUG 2019

Ajax heeft op bezoek bij PAOK Thessaloniki met 2-2 gelijkgespeeld in de voorronde van de Champions League. De ploeg van Erik ten Hag ontvangt de Grieken volgende week thuis.

Ondanks alle geruchten begon Ajax gewoon met Donny van de Beek in de basis. Het duurde dik tien minuten voordat de ploeg voor het eerst mocht juichen. Een scherp aangesneden vrije trap van Hakim Ziyech viel via het hoofd van tegenstander Dimitris Giannoulis binnen. PAOK was in de counters niet ongevaarlijk, maar vaak ging het mis in de laatste fase, nog voordat André Onana getest kon worden.

Diego Biseswar


Verstappen voor het eerst op pole in Hongarije

Verstappen voor het eerst op pole in Hongarije

Verstappen is blij na zijn eerste pole position in de GP van Hongarije. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

3 AUG 2019

Max Verstappen start zondag in de Grote Prijs van Hongarije voor de eerste keer op poleposition. Op de Hungaroring kwam de rijder van Red Bull in de kwalificatie tot 1.14,572. Dat was sneller dan Valtteri Bottas (op 0,018) en Lewis Hamilton, de coureurs van Mercedes die respectievelijk als tweede en derde eindigden.

In de Formule 1 startte niet eerder een Nederlander vanaf de eerste plek.

'Ongelooflijk'


Messi mag drie maanden niet voor Argentinië spelen

Lionel Messi in duel met Gary Medel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 AUG 2019

Vechtersbaas Lionel Messi mag voorlopig niet voor Argentinië spelen. De sterspeler heeft een interlandschorsing van drie maanden gekregen.

Rode kaart

Reden hiervoor is een incident tijdens de Copa America-wedstrijd tegen Chili. In de wedstrijd om de derde plaats kreeg hij het aan de stok met Gary Medel. Messi kreeg een rode kaart en een wedstrijd schorsing, maar daar bleef het niet bij.