Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 8 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Lisbon Calling: Schaduw over Songfestivalvreugde

René Romkes is songfestivalkenner en organisator van Eurovision in Concert. Voor Metro schrijft hij een column over de gebeurtenissen rond Waylon in Lissabon. Dit is deel 3.

Het is de dag van de eerste halve finale. Doorgaans de eerste dag in een serie van drie waarin ik uitzinnig van vreugde ben. Maar vandaag wil dat maar niet lukken – en dat heeft alles te maken met de huidige situatie in het Nederlandse kamp. Het songfestival zou een groot feest moeten zijn, maar de fittie tussen enkele Nederlandse journalisten en Waylon overschaduwt de songfestivalvreugde.

Ergernis voorstellen

Ik ga geen partij kiezen. Ik ken de journalisten in kwestie en ik mag ze graag. Een journalist mag (gelukkig) kritisch zijn in ons land. Toch kan ik me de ergernis van Waylon best voorstellen. Ik geloof oprecht dat een artiest alles op alles zet om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten op het songfestival. Wanneer er vervolgens uitsluitend negatief over je geschreven wordt, doet dat natuurlijk iets met je. Waylon is ook maar een mens… In dat opzicht respect voor Sieneke (Sha-la-lie), Joan Franka (verentooi) en Trijntje Oosterhuis (hobbezak) die toch ook het een en ander te verduren hebben gehad. Maar er zijn dus ook artiesten die de kritiek minder goed trekken.

Feit is wel dat het er allemaal niet leuker op wordt. Voor niemand. Tijdens de zogenaamde showcase van Waylon gisteravond werden de journalisten in kwestie afgeraden om daarbij aanwezig te zijn. Waylon was in topvorm, maar een enigszins beladen sfeer viel niet te ontkennen. Temeer omdat de Telegraaf-journalist ’s middags had aangegeven gewoon van de partij te zullen zijn. Op het laatste moment hebben de afgevaardigden van die krant klaarblijkelijk alsnog eieren voor hun geld gekozen.

Het Spijt Me

Ondertussen vermoed ik dat La Tensen en La Meyer de gebeurtenissen in Lissabon vanuit Nederland met lede ogen volgen. In het kader van het landsbelang raad ik AVROTROS aan om Caroline en Anita (respectievelijk oud-presentatrice en leaderzangeres van het legendarische tv-programma Het Spijt Me) met spoed in te laten vliegen. De fleurige boeketten regel ik wel. En mochten ze echt niet kunnen, graven we Maya Eksteen op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.