D. van Aken
D. van Aken Entertainment 23 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Kate Middleton bevalt van een jongetje

Kate Middleton en prins William zijn wederom ouders geworden van een jongetje. Dat laat Kensington Palace weten via Twitter. Het is na George en Charlotte hun derde kindje.

Naam

Het ventje kwam maandag om 11.01 uur lokale tijd ter wereld in het St. Mary’s Hospital in Londen. De baby weegt 3827 gram.

Moeder en zoon maken het volgens Kensington Palace goed. Een naam is nog niet bekendgemaakt.

Bevalling

Kate werd al voor 06.00 uur met de eerste weeën opgenomen in het ziekenhuis. Iets na 08.20 uur (lokale tijd) werd bekendgemaakt dat Catherine en William naar het ziekenhuis waren voor de geboorte van hun derde kind.

https://twitter.com/KensingtonRoyal/status/988387844111716353

De Britse koninklijke familie heeft verheugd gereageerd op de geboorte.

"Koningin Elizabeth, prins Philip, prins Charles en zijn vrouw Camilla, prins Harry en familieleden van het paar zijn blij met het nieuws", aldus Kensington Palace. Ook de Middletons, de familie van Kate, zijn blij met de komst van de kleine.

St. George

De pasgeboren telg van prins William en Kate heeft een speciale verjaardag. 23 april is namelijk een bijzondere dag voor de Engelsen, die dan de dag van hun patroonheilige St. George vieren.

Een stadsomroeper maakt de geboorte bekend

St. George, in het Nederlands de heilige Joris, is niet alleen de patroonheilige van Engeland. Hij is ook benoemd tot beschermheer van de koninklijke familie. Tevens is hij als Sant Jordi de beschermheilige van Catalonië en patroon van de scouting.

Shakespeare

Het kruis van St. George komt terug in de Engelse vlag en de Orde van de Kousenband, de hoogste ridderorde van het Verenigd Koninkrijk. Die ridderorde, de oudste ter wereld, is zeer exclusief. Naast de regerend vorst zijn er maximaal 24 ridders die door de koningin zelf worden benoemd.

Het maandag geboren prinsje deelt zijn verjaardag bovendien met een wereldberoemde Engelsman. William Shakespeare zou ook op 23 april geboren zijn. De geboortedatum van de toneelschrijver is onbekend, hij werd gedoopt op 26 april 1564. Shakespearians houden 23 april aan als zijn geboortedatum. Shakespeare stierf overigens ook op 23 april, in 1616.

Troonopvolging

Het jongetje is vijfde in de lijn van de Britse troonopvolging. Hij volgt achter opa prins Charles, vader William en broer prins George en zus prinses Charlotte op de lijst van mogelijke opvolgers van koningin Elizabeth.

Bij het nieuwe prinsje wordt voor de plaats op de lijst van troonopvolgers geen rekening meer gehouden met het geslacht. Tot enkele jaren geleden gingen zoons voor op dochters. Die regel werd in 2015 afgeschaft, maar niet met terugwerkende kracht. Daardoor staat bijvoorbeeld prinses Anne, het tweede kind van koningin Elizabeth en prins Philip, achter haar jongere broers Andrew en Edward. Ook het jongste kind van Edward, de tienjarige James, gaat nog voor zijn zus Louise.

Willem-Alexander

De lijst met potentiële opvolgers is overigens oneindig lang en telt meer dan vijfduizend namen. Dat komt omdat met uitzonderingen van katholieken in theorie alle nakomelingen van de in 1714 gestorven keurvorstin Sophie van Hannover in aanmerking komen. Andere monarchieën hebben in de loop der jaren het reservoir troonopvolgers ingeperkt door steeds een nieuw vertrekpunt te nemen. In Nederland bijvoorbeeld kwam er tijdens de regering van koningin Wilhelmina een wijziging om te verhinderen dat Duitse afstammelingen van koning Willem I nog aanspraken konden maken.

Omdat de Britse lijst zo lang is en vorstenhuizen in vroeger eeuwen veel onderling trouwden, staan er ook buitenlandse koningen op, met de Noorse koning Harald als achterkleinkind van koningin Victoria en kleinzoon van koning Edward VII bij de eerste honderd. De Zweedse koning Carl Gustaf staat lager en koning Willem-Alexander zakt met elke nieuwe geboorte richting de duizendste plek. Hij is overigens pas in 2015 weer op de lijst verschenen omdat de nieuwe opvolgingswet met terugwerkende kracht de bepaling schrapte dat degenen die met een katholiek trouwden, automatisch werden uitgesloten.

Een overzicht van de eerste tien op de Britse lijst van troonopvolging:

  • Prins Charles (69), Prins van Wales, oudste kind van koningin Elizabeth en prins Philip, troonopvolger sinds 1952.
  • Prins William (35), oudste kind van prins Charles en prinses Diana.
  • Prins George (4), oudste kind van prins William en Catherine.
  • Prinses Charlotte (2), tweede kind van prins William en Catherine.
  • Het nieuwe zoontje van prins William en Catherine.
  • Prins Harry (33), tweede kind van prins Charles en prinses Diana.
  • Prins Andrew (58), derde kind van koningin Elizabeth en prins Philip.
  • Prinses Beatrice (29), oudste kind van prins Andrew.
  • Prinses Eugenie (28), tweede kind van prins Andrew.
  • Prins Edward (54), vierde kind van koningin Elizabeth en prins Philip.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.