Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Entertainment 27 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Jiskefet zou anno 2018 niet meer kunnen’

Jiskefet: tussen 1990 en 2005 was het een enorme hit op de Nederlandse tv, maar volgens Kees Prins zou het programma anno 2018 niet meer op tv komen. Dat zegt de medebedenker en hoofdrolspeler van de humoristische serie in een interview met De Volkskrant.

„Het is tegenwoordig erg moeilijk om een idee op televisie te krijgen. Ik denk niet dat Jiskefet nu nog gemaakt zou kunnen worden. We zeiden destijds tegen de VPRO: wij zijn met z’n drieën en we gaan gewoon iets doen. Geef ons een camera en een cameraman en dan verzinnen we wel wat", vertelt Prins.

Volledig plan

Inmiddels gaat dat wel anders, stelt de 62-jarige acteur en cabaretier. „Nu moet je eerst een volledig uitgeschreven plan hebben, laten zien wat je in welke aflevering precies gaat doen. Er wordt eerst onderzocht of het publiek het leuk vindt, pas dan wordt het gemaakt. Zo ontstaat er nooit meer iets waardoor het publiek wordt verrast, maar waar ze zich dan tóch aan gaan hechten. Tenzij het toeval toeslaat, zoals met De Luizenmoeder. Niemand had verwacht dat dat zo gigantisch zou scoren."

Maar gelukkig is daar nog wel YouTube en zijn veel gouden momenten van Jiskefet daar voor ons verzameld. Dus voor iedereen die nog graag een potje stift, een overzicht van wat ons betreft de hoogtepunten van vijftien jaar Jiskefet:

1. Stiften!

Hoe kunnen we dit lijstje anders beginnen dan met het legendarische spel stiften. Jos en Edgar zijn weer eens helemaal niks aan het doen op kantoor en dus is het hoog tijd om dit interessante spel uit te leggen.

Uit de reacties op YouTube blijkt wel dat dit een echte klassieker is, zo schrijft René Kadijk: „Dit is mijns inziens de beste en meest geniale aflevering van Jiskefet! en behoort ook tot het beste wat de Nederlandse televisie de laatste 50 jaar heeft opgeleverd. Alleen Koot en Bie waren beter." Bram gebruikt het stiften zelfs in zijn dagelijks leven: „Ik refereer altijd aan deze video zodra mensen heel vluchtig over een onderwerp praten, ook als de toehoorder er werkelijk geen zak van begrijpt :’)"

2. Sinterklaas

Wij hadden voor Jiskefet met deze sketch kwam nog nooit zo’n absurde Sinterklaas gezien. Met gastrol van Hans Teeuwen staat deze aflevering garant voor een hoop botte lol:

https://www.youtube.com/watch?v=2QttpXAifxQ

Oplettende fans zagen zelfs dat Hans Teeuwen op 10:55 eventjes uit zijn rol schiet en zelf ook moet lachen om wat er allemaal gebeurt. Plezier in het werk, misschien maakte dat Jiskefet wel tot het succes dat het was.

3. De lullo’s – pizza

„Wat zeg je? Een pizzaatje bellen?" Geen honger hebben, maar je op een brakke zondag zo vervelen dat je maar een vette pizza bestelt en op de bank voor de tv gaat hangen. Check, klinkt als een herkenbare zondag voor velen. De lullo’s zijn kakstudenten ten voeten uit en de mannen van Jiskefet weten dit hilarisch neer te zetten.

4. Vakantieplannen

Ook de hardwerkende kantoormannen van Debiteuren Crediteuren moeten weleens op vakantie om even bij te komen van hun zware werkzaamheden. Jos gaat een beetje rondbanjeren over de naaktcamping en in het zwembad zitten. Dat is trouwens wel handig ook, want hij heeft daar last van iets wat je alleen in het zwembad kunt verbergen.

https://www.youtube.com/watch?v=wrItcbpLaAA

5. Zangtalent

Dat de mannen van Jiskefet kunnen acteren moge duidelijk zijn, maar zingen kunnen ze ook! In deze aflevering van de lullo’s maakt Kamphuys (Kees Prins) een ‘prachtig’ lied. Volgens de mannen gaat het gros van de muziek toch gewoon om seks, dus waarom zouden we niet recht voor z’n raap zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.